Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - jak podłączyć, zeby grał ten który chcę?

Rekomendowane odpowiedzi

Założenia: mam dobrej jakości wzmacniacz z wbudowanym bdb DAC. Ale potrzebuję źródła, więc podłączam prosty streamer dla Tidal connect który też ma swój DAC ale miernej jakości więc chcę aby ten mój ze wzmacniacza przeją tą role a streamer stał się tylko źródłem. 

Jak to podłączyć albo jak nie podłączać aby taki efekt osiągnąć? 
I co wtedy kiedy do tego dopiąłbym do tego systemu jeszcze zupełnie 3cią część czyli oddzielnego DAC (bo np pasuje mi jego brzmienie) i jak wtedy wymusić jego role?

Wszystko zależy jak podłączasz streamer do wzmacniacza: czy po USB czy COAX. 
Oddzielny DAC musisz połączyć analogowo - za pomocą RCA lub XLR. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

A jak podłączyć, że wykorzystać DAC ze wzmacniacza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
29 minut temu, Hiv napisał:

A jak podłączyć, że wykorzystać DAC ze wzmacniacza?

D1-D4. Ale najtańszy/prosty streamer nie zagra dobrze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

On niestety ne ma wejscia USB, ale ma optyczne i coax

Streamer do wzmacniacza podłącz po cyfrze, wtedy nie będzie wykorzystywany jego słaby dac. 

Dodatkowy dac po analogu, a jak będziesz chciał wybrać, czy słuchając, chcesz, by grał dac zewn, czy wewn, po prostu wybierasz źródło we wzmacniaczu. Jeśli np masz CD z wyjściami opt i coax, podłączasz jedno do wzm, drugie do dac zewn. 

Ale to jest tył wzmacniacza, a przydałby się taki sam widok streamera i byłoby wtedy

wiadomo już na 100% co i jak połączyć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobre pytanie 😉 

A można mieć tyle DAC, ile analogowych wejść we wzmacniaczu czyli jak widać -

dość biednie - tylko 3. Bo dwa na RCA i jeden na XLR i to wszystko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Ale to jest tył wzmacniacza, a przydałby się taki sam widok streamera i byłoby wtedy

wiadomo już na 100% co i jak połączyć.

A po co ? Widać co to za sprzęt. 

Podpinasz streamer cyfrowo do wzmacniacza i gotowe 🙂 Przetwornik z odtwarzacza sieciowego nie będzie miał udziału w brzmieniu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@Piopio

Pewnie mam coś z oczami, albo grafika zupełnie padła, bo widzę tylko JEDNO zdjęcie,

albo piszesz, żeby tylko coś napisać ?

4 godziny temu, audioburak napisał:

Dobre pytanie 😉 

A można mieć tyle DAC, ile analogowych wejść we wzmacniaczu czyli jak widać -

dość biednie - tylko 3. Bo dwa na RCA i jeden na XLR i to wszystko.

Po co mi więcej DACów 🙂
Maks co potrzebuję podpiąć to CD, gramofon i ewentualnie zewnętrzny DAC (aczkolwiek nie tutaj bo akurat ten Roksan ma bdb swój wbudowany 😉 

5 godzin temu, xajas napisał:

Czy on juz ma ten streamer?

Nie mam. I właśnie o to chodzi żeby go dobrze wybrać. Bo jeśli nie mógłbym wykorzystać DACa ze wzmacniacza tylko musiałbym się oprzeć na tym ze streamera to szukałbym czegoś z dobrym DACkie. Ale jeśli to ma być tylko transport to wtedy nie ma to już większego znaczenia - byle poprawnie to podłączyć. 
I co do tego poprawnego podłączenia tutaj dyskusja. 
Rozumiem, że podłączenie po kablu optycznym (czyli klasycznym toslinku) załatwia kwestię i DAC zostaje ten we wzmacniaczu?

12 godzin temu, Piopio napisał:

Chciałbym to podłączyć optycznym toslinkiem.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Czemu ma nie zagrać dobrze? 

10 godzin temu, Piopio napisał:

Myślałem właśnie o D3-D4. Normalnym toslinkiem połączyć. Nie zagra dobrze nawet jeśli będzie tylko transportem?

8 minut temu, Hiv napisał:

Chciałbym to podłączyć optycznym toslinkiem.

Najgorsze możliwe połączenie. 

2 minuty temu, Gargan napisał:

Czemu ma nie zagrać dobrze? 

Bo żeby transport dobrze zagrał po COAX to nie będzie tani. Duże znaczenie mają tutaj zastosowane zegary i zasilanie. 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

@Piopio

Pewnie mam coś z oczami, albo grafika zupełnie padła, bo widzę tylko JEDNO zdjęcie,

albo piszesz, żeby tylko coś napisać ?

Jest napis ROKSAN CASPIAN STREAMING AMPLIFIER. Możesz sobie wygooglować przód 😉 

@Hiv Jakość dźwięku jest najbardziej zdeterminowana nie modelem chipsetu DAC, tylko sekcją analogową odtwarzacza. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Jest napis ROKSAN CASPIAN STREAMING AMPLIFIER. Możesz sobie wygooglować przód 😉 

To Roksan Caspian 4G

2 minuty temu, Hiv napisał:

Czyli lepiej D1-D2? Czyli COAX?

A po co Ci transport skoro ROKSAN CASPIAN STREAMING AMPLIFIER jest kompletnym rozwiązaniem ? 

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Hiv Jakość dźwięku jest najbardziej zdeterminowana nie modelem chipsetu DAC, tylko sekcją analogową odtwarzacza. 

Ja to rozumiem, ale wielokrotnie zauważyłem różnicę w zależności od podpiętego streamera do tej samej pary wzmacniacz - kolumny. 
Chciałbym sobie więc trochę bardziej to ujednolicić i zmusić sprzęt do korzystania z jednego DACa. Tak będzie mi łatwiej wychwycić inne ważniejsze dla mnie różnice (albo ich brak). Ja różnicę w podpiętym DACu słyszę dość wyraźnie. 

Teraz, Hiv napisał:

Ja różnicę w podpiętym DACu słyszę dość wyraźnie. 

Zapewne słyszysz różnicę głośności 😉 A poziom głośności wyrównujesz przed porównaniem ?

@Piopio demonizujesz mało istotne sprawy. Człowiek chce sobie plików z sieci posłuchać a nie analizować profesjonalnych nagrań filharmonii Moskiewskiej. Serio uważasz, że gówniany Tidal będzie łatwo brzmiało na wypasionym transporcie cyfrowym? 

U mnie po zmianie karty dźwiękowej na kilka klas wyższy model renderera Tidala nie da się słuchać. Większa precyzja nie oznacza większej przyjemności w odsłuchu.

6 minut temu, Piopio napisał:

A po co Ci transport skoro ROKSAN CASPIAN STREAMING AMPLIFIER jest kompletnym rozwiązaniem ? 

Bo chcę mieć jasność, że sam TRANSPORT nie robi różnicy w dźwięku. Że kluczowy jest DAC. Teoretycznie wiec dowolne źródło (niech będzie dowolny streamer) przepuszczone przez ten sam DAC i resztę komponentów, powinien zagrać identycznie (zakładam, ze ze źródła wychodzę tą samą jakością dźwięku). 

Edytowane przez Hiv
7 minut temu, Hiv napisał:

Czyli lepiej D1-D2? Czyli COAX?

Lepiej użyć takiego kabla jakie masz gniazda we streamerze 😁

Teraz, Gargan napisał:

Lepiej użyć takiego kabla jakie masz gniazda we streamerze 😁

To pomijam. Zakładamy, że ze streamera mogę wyjść dowolnym przewodem 😉 

3 minuty temu, Hiv napisał:

Ja to rozumiem, ale wielokrotnie zauważyłem różnicę w zależności od podpiętego streamera do tej samej pary wzmacniacz - kolumny. 
Chciałbym sobie więc trochę bardziej to ujednolicić i zmusić sprzęt do korzystania z jednego DACa. Tak będzie mi łatwiej wychwycić inne ważniejsze dla mnie różnice (albo ich brak). Ja różnicę w podpiętym DACu słyszę dość wyraźnie. 

Nie zrozumiałeś o co mi chodzi. 

Urządzenie przetwornik cyfrowo-analogowy ma dwie sekcje: cyfrową i analogową.

Jeśli masz bardzo podobne (niemal identyczne) DAC różniące się tylko modelem chipsetu cyfrowego to aż takiej zmiany nie odczujesz (znaczy jeśli to ten sam typ). Ale równie dobrze możesz mieć różne DAC z identycznym chipsetem ale zupełnie inną sekcją analogową i wtedy zmiana będzie bardziej zauważalna. 

Niestety zwykle kupujemy cały pakiet i nie mamy jak badać takich różnic.

8 minut temu, Hiv napisał:

Bo chcę mieć jasność, że sam TRANSPORT nie robi różnicy w dźwięku.

W przypadku połączenia COAX robi różnicę. OPT w ogóle odpada w każdym przypadku. Tylko transporty USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB nie różnią się brzmieniem. 

9 minut temu, Gargan napisał:

Serio uważasz, że gówniany Tidal będzie łatwo brzmiało na wypasionym transporcie cyfrowym? 

Tidal nie jest gówniany. Brzmi identycznie jak CD czy pliki. Jeśli porównujemy to samo nagranie. 

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Gargan napisał:

Nie zrozumiałeś o co mi chodzi. 

Urządzenie przetwornik cyfrowo-analogowy ma dwie sekcje: cyfrową i analogową.

Jeśli masz bardzo podobne (niemal identyczne) DAC różniące się tylko modelem chipsetu cyfrowego to aż takiej zmiany nie odczujesz (znaczy jeśli to ten sam typ). Ale równie dobrze możesz mieć różne DAC z identycznym chipsetem ale zupełnie inną sekcją analogową i wtedy zmiana będzie bardziej zauważalna. 

Niestety zwykle kupujemy cały pakiet i nie mamy jak badać takich różnic.

To chyba dalej nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. 
W teorii: mam streamer który swoim DACiem robi mi sygnał do analogowego i w swojej analogowej sekcji np poprzez zbalansowane XLRy puszczam to do wzmacniacza. Mój Roksan dostaje wiec to już w analogu wiec nic nie zrobi z tym sygnałem? "Gra" mi wtedy sekcja analogowa ze streamera a nie ze wzmacniacza? 
Czy ja źle rozumuję "obieg" sygnału w tym setupie?

• Pokaż nowe odpowiedzi