Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi Audio BT10A - czy "Chińczyk" za trzy stówy to już hi-fi?

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Następny typ: Arylic B50

Przymierzałem się, w paru recenzjach zgłaszali problemy z hdmi

13 godzin temu, krolewicz napisał:

działa, nic więcej nie mogę powiedzieć 

nie odpala się razem z tv, trzeba samemu włączyć, dzisiaj mi cos zaczęło pierdziec, ale ustawienia dźwięku w tv zmieniłem i póki co bez problemu

aiiyima nie ma hdmi, wiec trochę bezsensu 🙂 u mnie smsl napędza monitory Cantona, mocy jest az nadto w prawie 40 metrowym salonie

Akurat mi był potrzebny tylko optyk. Na papierze też oferuje większy zapas mocy.

W dniu 16.02.2025 o 10:37, Zamerstary napisał:

Wtyczkę od zasilania sobie obróć 

@Zamerstary obróciłem - działa. To normalne, czy jednak jakaś niedoróbka?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, przmor napisał:

To nie jest normalne.

Tak mi się wydaje, że Chińczyki jak zwykle za bardzo oszczędzili.

Cóż, ja będę odsyłał smsl a50 pro, trzaski, zniekształcenia dźwięku, czasem pomaga reset, czasem nie, nie dla mnie takie atrakcje 

26 minut temu, krolewicz napisał:

Cóż, ja będę odsyłał smsl a50 pro, trzaski, zniekształcenia dźwięku, czasem pomaga reset, czasem nie, nie dla mnie takie atrakcje 

Dlatego ja z umiarkowanym entuzjazmem podchodzę do "Chińczyków". Pomimo pozytywnych opinii, każdy ma swoje chochliki.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dlatego ja z umiarkowanym entuzjazmem podchodzę do "Chińczyków". Pomimo pozytywnych opinii, każdy ma swoje chochliki.

To pewnie moje pierwsze i ostatnie chi-fi, w głównym zestawie nawet nie myślę o tych zabawkach, ale do tv oczekiwałem jedynie poprawnego działania 

10 minut temu, krolewicz napisał:

To pewnie moje pierwsze i ostatnie chi-fi, w głównym zestawie nawet nie myślę o tych zabawkach, ale do tv oczekiwałem jedynie poprawnego działania 

Przy tych cenach nietaktem jest zbyt wiele oczekiwać, poprawne działanie to zbyt wiele.

Ps

Pamiętam skuter, w którym mocne hamowanie poskutkowało wygięciem ramy. 

W dniu 13.02.2025 o 08:24, Zamerstary napisał:

Chińskie audio jest dobre bo jest tanie, jednak myślę, że powrót do nie-chińskiego audio będzie nieunikniony 🙂 Porównałbym to do chwilowego zauroczenia.

Pora kończyć przygodę z Fosi Audio BT10A - moja recenzja:

Nad funkcjonalnością ani brzmieniem rozpisywać się nie będę, bo przy tej cenie było by to nietaktem. Wystarczy, że przez 2 tygodnie użytkowania nie wystąpił efekt odrzucenia, jaki niechybnie nas czeka gdy ulubioną płytę puścimy na sounbarze z Lidla czy BT speakerze z targu. Dźwięk w mojej ocenie jest akceptowalny, bez disco-vki czy wyraźnych wad typu bułowaty bas, sybilanty na wokalu, czy raniące uszy talerze. Nawet przy grającym w tempie karabinu maszynowego death metalu, pozostaje czytelny i nie zlewa się w jedną nieczytelną papkę. Za £50 w sklepie więcej oczekiwać po prostu nie wypada.

Na deser sprawdziłem wejście minijack, specjalnie w tym celu zakupionym micro-dac błędnie określany jako kabel USB-minijack. Tu podszedłem na całość i wybrałem produkt renomowanej jak na Amazon i lubianej przeze mnie marki Ugreen. Choć źródłem pozostała ta sama komórka i Spotify, to dźwięk z wejścia minijack nabrał klasy. Czy to wada BT czy zaleta DAC oceniać nie będę, ale przez BT grało jakby z V-ką. To sugeruje, że inwestując troszkę więcej w wyższy model, chociażby BT20A, do którego przez wejście RCA podłączymy jakieś przyzwoite źródło, otrzymamy na prawdę fajny dźwięk.

Na skali hifi BT10A to oczywiście absolutne minimum, ale uwzględniając cenę daję 5-, z minusem za obrócenie wtyczki w celu wyeliminowania kopania prądem. Jeśli ktoś szuka pierwszego stereo dla dziecka czy taniego grajka do pracy, to Fosi Audio BT10A polecam. Wyższe modele warto rozważyć jako bazę do budowy przyzwoitego systemu... ale te Wy testujecie w swoich wątkach.

Ps

Na koniec przełączyłem na swoje standardowe lo-fi. Gra inaczej - ale czy lepiej? Tu ocena może być kwestią gustu, a mi żmudnych testów robić się nie chce. Zwłaszcza, że osłuchany nie jestem a mógłbym nie być obiektywny. 

Edytowane przez szymon1977

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Pora kończyć przygodę z Fosi Audio BT10A

Można wiedzieć, czy potestowałeś ten sprzęt i zamierzasz go zwrócić do sklepu? Pytam z ciekawości, to nie żaden zarzut.

20 minut temu, sautor napisał:

Można wiedzieć, czy potestowałeś ten sprzęt i zamierzasz go zwrócić do sklepu? Pytam z ciekawości, to nie żaden zarzut.

Tak, korzystam ze swoich praw. Jeden zwraca a drugi nie - komfort zakupów internetowych kosztuje dodatkowe £10 w stosunku do ceny sklepowej. Uczciwe podejście. Za to Fosi Audio zyskało darmową reklamę na Forum AS 🙂

W dniu 13.02.2025 o 10:51, szymon1977 napisał:

To nie pomyłka, że Fosi Audio znalazło się w ofercie u Ryśka (sieć sklepów audio Richer Sounds w UK)

Rysiek dobry sklep! Mają dobre ceny w Euro i błyskawiczną wysyłkę do IRL. Jeszcze z Irlandii Płn. Kronos AV lubię.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi