Skocz do zawartości
IGNORED

EMU 1212m już działa pod Windows 10/11

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, terminus napisał:

Chyba sobie jaja robisz. 3 karty USB mam podłączone, wewnętrzną wyłączam, bo nie korzystam z niej. Z audio w kamerze w monitorze też.

Ja mam wywalone, u mnie ta karta działa i napisałem pod jakimi warunkami.

No, to też jest jakaś wskazówka dla tych, którym nie działa, ja mam tak domyślnie w systemie.

PS.

Ostatnie aktualizacje W 10 i 11 naprawiały problemy z zewnętrznym audio USB.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 14.02.2025 o 19:08, Daniel_68412 napisał:

kupisz thinkpada t430 za grosze z win7 fabrycznym i bedzie git

jest to rozwiązanie, ale czy nie będzie problemów z korzystaniem ze współczesnych programów do pomiarów przez kartę?

Może wątpliwości i różnice w działaniu dotyczy wersji 32 i 64 bit? Jak ktoś miał 7 32bit ze starym sterownikiem, to po aktualizacji do win 10 również 32 bit sterownik powinien działać.

Oczywiście warto sprawdzić czy działa Asio, bo bez tego korzyści działania takie bym powiedział  mocno średnie.

W dniu 16.02.2025 o 10:23, namor napisał:

jest to rozwiązanie, ale czy nie będzie problemów z korzystaniem ze współczesnych programów do pomiarów przez kartę?

No wiesz te programy się już zbytnio nie zmieniają, chciałem Ci sprawdzić najnowsza Arte na win7 a tu taki psikus - tak go kupiłem bo nigdy nic na nim nie grzebałem, jest tylko do arty (ThinkPad t430, fabrycznie miał 7ke bo jest naklejka)

Swoją drogą Arta jest już freeware więc już pewno zmian w sofcie nie będzie - 1.9.8

Jak widać Bangla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

img_20250218_194835823_hdr.jpg

img_20250218_194748099.jpg

Tak mierzyłem generator sinusa 1khz z innego wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.02.2025 o 20:52, and498st napisał:

Nie rozumiem tytułu... Przecież cały czas działa emu 1212m PCI na windows 10 64bit. Przynajmniej u mnie....

U mnie kilka lat temu przestała działać wraz z jakąś aktualizacją win10 i odłożyłem do kartonu. Możesz podesłać zrzut z menedżera jaki to sterownik? Czy z 2010?

Gram na kontrolerze midi i generalnie kartę używam do brzmień fortepianu i dalej na wzmacniacz i kolumny. Tak, patchMix działa, tylko musiałbym za każdym razem uruchamiać ręcznie. Po prostu mam skrypty, które automatycznie załączają ten patchmix wraz z programem.

• 3 tygodnie później...

Taki obrazek jak powyżej nic nie wnosi do rozmowy niestety.
Z ciekawości zainstalowałem kilka dni temu E-MU 0404 USB na windows 10.
Instalacja poszła bez najmniejszego problemu - zastosowałem sterowniki EMUU_PCAppDrvFw_L6_1_30_07 czyli ostatnie stabilne. Potem była wydana jeszcze wersja beta sterowników.
Urządzenie poprawnie się instaluje, jest bezproblemowo rozpoznawane w menedżerze urządzeń, bezproblemowo startuje (pstrykniecie pstryczkiem oczywiście wymagane) po załączeniu komputera.
Tylko co z tego skoro nie można uzyskać aktywnych wyjść cyfrowych. Są niewidoczne dla systemu! Jedynie z poziomu ASIO i programów wspierających ASIO można wybrać "digital out". Identycznie z "digital in". Czyli nie można wypuścić sygnału po cyfrze na zewnątrz karty bez używania ASIO.
Jednak nawet kiedy korzystamy z ASIO to karta ma problemy z automatyczną zmianą częstotliwości próbkowania. Słuchając 44.1kHz a potem 96kHz a potem znów 44.1kHz karta fixuje się na 48kHz a aplet E-MU 0404 podaje (o zgrozo) że właśnie wypuszcza 44.1kHz.
Takie działanie jak powyżej równa się działaniu wadliwemu.
Te karty działają jako tako, stąd masa postów w sieci jak zmusić te karty do PEŁNEGO działania. 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

3 godziny temu, yayacek napisał:

Taki obrazek jak powyżej nic nie wnosi do rozmowy niestety.
Z ciekawości zainstalowałem kilka dni temu E-MU 0404 USB na windows 10.
Instalacja poszła bez najmniejszego problemu - zastosowałem sterowniki EMUU_PCAppDrvFw_L6_1_30_07 czyli ostatnie stabilne. Potem była wydana jeszcze wersja beta sterowników.
Urządzenie poprawnie się instaluje, jest bezproblemowo rozpoznawane w menedżerze urządzeń, bezproblemowo startuje (pstrykniecie pstryczkiem oczywiście wymagane) po załączeniu komputera.
Tylko co z tego skoro nie można uzyskać aktywnych wyjść cyfrowych. Są niewidoczne dla systemu! Jedynie z poziomu ASIO i programów wspierających ASIO można wybrać "digital out". Identycznie z "digital in". Czyli nie można wypuścić sygnału po cyfrze na zewnątrz karty bez używania ASIO.
Jednak nawet kiedy korzystamy z ASIO to karta ma problemy z automatyczną zmianą częstotliwości próbkowania. Słuchając 44.1kHz a potem 96kHz a potem znów 44.1kHz karta fixuje się na 48kHz a aplet E-MU 0404 podaje (o zgrozo) że właśnie wypuszcza 44.1kHz.
Takie działanie jak powyżej równa się działaniu wadliwemu.
Te karty działają jako tako, stąd masa postów w sieci jak zmusić te karty do PEŁNEGO działania. 

Popatrz dokładnie, na dole masz wyjście cyfrowe, które działa bez problemu. Słucham sobie muzyki z Tidal w trybie exclusive.

4 godziny temu, yayacek napisał:

Słuchając 44.1kHz a potem 96kHz a potem znów 44.1kHz karta fixuje się na 48kHz a aplet E-MU 0404 podaje (o zgrozo) że właśnie wypuszcza 44.1kHz.

U mnie to samo. Trzeba przestawiać za każdym razem. Mam ją podłączoną pod Wiima mini po optyku i jest zgryz. Za kazdym razem trzeba to podłączyć do kompa i przestawić. To chyba tak ma być, przecież w czasach powstania EMU plików powyżej 44.1khz prawie nie było

Tak apropos. EMU jako DAC brzmi całkiem fajnie. Oczywiście to żaden top, ale jest bardzo przyzwoicie.

Zasilacze wewnątrz impulsowe i zabawa w inny zasilacz niewiele wnosi. Mimo to inżyniersko jest wszystko git. Parametry ma bardzo dobre i to słychać

Edytowane przez Krzych 2

Z E-MU 0202 USB nie mam żadnych problemów (W10). Działa idealnie jako interface. Tylko potencjometry zaczęły okropnie trzeszczeć.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

U mnie to samo. Trzeba przestawiać za każdym razem. Mam ją podłączoną pod Wiima mini po optyku i jest zgryz. Za kazdym razem trzeba to podłączyć do kompa i przestawić. To chyba tak ma być, przecież w czasach powstania EMU plików powyżej 44.1khz prawie nie było

Tak apropos. EMU jako DAC brzmi całkiem fajnie. Oczywiście to żaden top, ale jest bardzo przyzwoicie.

Zasilacze wewnątrz impulsowe i zabawa w inny zasilacz niewiele wnosi. Mimo to inżyniersko jest wszystko git. Parametry ma bardzo dobre i to słychać

Jaka wersja serownika i jaki system?

Jeszcze jedna uwaga, przy pobieraniu sterownika należy wybrać język angielski dopiero wtedy pojawi się sterownik beta dla wersji 32 i 64 bit.

1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Trzeba przestawiać za każdym razem. Mam ją podłączoną pod Wiima mini po optyku i jest zgryz

W Twoim przypadku jest poprawnie. 
Ja pisałem o wyjściu cyfrowym a Ty piszesz o wejściu cyfrowym. Ja pisałem jak ta karta się zachowuje wypuszczając w trybie ASIO sygnał z komputera na swoje wyjście cyfrowe.
Zachowanie jakie opisujesz jest poprawne - w Twoim przypadku sygnał wchodzi po wejściu cyfrowym do E-MU. Fabrycznie jest tak, że E-MU 0404 USB synchronizuje się automatycznie podczas uruchamiania do wykrytego sygnału.
Wpierw włączamy źródło cyfrowe a dopiero potem E-MU. Karta się wówczas zafiksuje automatycznie na sygnale. Jeśli potem zapodamy utwór o innym próbkowaniu to należy wyłączyć na chwilę kartę i za chwilę ponownie ją włączyć. Zafiksuje się na nowej częstotliwości.
I to jest działanie poprawne i opisane w manualu.

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

przecież w czasach powstania EMU plików powyżej 44.1khz prawie nie było

Oczywiście, że były.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

50 minut temu, yayacek napisał:

Oczywiście, że były.

No pewnie, że były w 2008 roku, a tak jakoś pomyślałem, ze jest troche starsza. To co opisujesz dokładnie tak działa z wyjściem. Na wejściu faktycznie trzeba na chwile wyłączyć. Nie mniej jednak działa, ale zdarzała sie zwiecha całej karty. Pomógł mi recaping. W moim wypadku niektóre elektrolity już nie były ok i wymieniłem na przemysłowe Epcosy. Tam na wyjściach zasilaczy są polimerowe małe bezpieczniki i trzeba było sprawdzić je bo zaniżały napięcia. Rozwiązanie problemu znalazłem na jakimś ruskim forum kiedyś

1 godzinę temu, Ricambi napisał:

Jaka wersja serownika i jaki system?

Win 10 64bity, a sterownik beta. Syn instalował dawno temu , ale od tego czasu działa bez zarzutu, a pomiary robione nią RMAA nawet wychodzą realne, a wiem, że pod tym względem różnie bywało przy Win 10

Edytowane przez Krzych 2
  • Pokaż nowe odpowiedzi