Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon na start

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dorabiajmy ideologii do prostego sprzętu. Podniesienie ramienia i wyłączenie silnika po zakończeniu odtwarzania to minimum co gramofon powinien mieć na wyposażeniu.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 23.02.2025 o 16:32, Misio38 napisał:

niezbyt wygodne, bo po zakończeniu każdej strony musiałbym kota

Kupiłeś mnie tym kotkiem...

Pozdrawiam Was serdecznie 😀👍!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 27.02.2025 o 04:46, Misio38 napisał:

To jako zaleta? Dla mnie przykładowo to dyskwalifikacja.

Mam parę płyt nagranych do ostatniego rowka- ŻADEN automat, a nawet półautomat tego nie odtworzy, bo nie da wyregulować autostopu co do ułamka mm, a chciałbym posłuchać muzyki DO KOŃCA.

Gdyby automatyka była wyłączalna, to co innego, ale mało takich.

Akurat w gramofonach, stała automatyka nie jest dobrym rozwiązaniem.

To dla mnie bez znaczenia. Takich płyt mam dosłownie kilka. Żaden to problem. Jak już wspomniałem, kot uniemozliwia mi wstawanie co naście minut by ratować igłę i płytę. A przecież nie wywalę kota z kolan dla kawałka winylu.

• Moderatorzy
11 godzin temu, Misio38 napisał:

Nie dorabiajmy ideologii do prostego sprzętu. Podniesienie ramienia i wyłączenie silnika po zakończeniu odtwarzania to minimum co gramofon powinien mieć na wyposażeniu.

Znasz jakiś naprawdę dobry gramofon z takimi funkcjami?

Ja nie wiem co to znaczy dobry dla ciebie. Bo dla mnie to taki który trzyma odpowiednio obroty, nie przenosi drgań z silnika na płytę, a ramię pozwala odpowiednio zamontować i ustawić wkładkę. Pełno tego jest.

Gramofony z Foniki to potrafiły. Czy były dobre to inna sprawa ale kawalek plastiku robiący za przysłonę między żarówką a fotorezystorem raczej na jakość dźwięku nie wpływał.

• Moderatorzy
8 minut temu, Misio38 napisał:

Ja nie wiem co to znaczy dobry dla ciebie. Bo dla mnie to taki który trzyma odpowiednio obroty, nie przenosi drgań z silnika na płytę, a ramię pozwala odpowiednio zamontować i ustawić wkładkę. Pełno tego jest.

Dobry to taki, który odtwarza dźwięk z najwyższą precyzją, z jak najmniejszymi zniekształceniami i z niskim poziomem nieporządanych rezonansów. Niestety mało jest takich na rynku.

Godzinę temu, przmor napisał:

Gramofony z Foniki to potrafiły. Czy były dobre to inna sprawa ale kawalek plastiku robiący za przysłonę między żarówką a fotorezystorem raczej na jakość dźwięku nie wpływał.

Ale wpływał na obcięcie co najmniej kilku taktów, czy wyciszenia na końcu ostatniego utworu, a to już wkurza, ponadto w późniejszych gramofonach zrezygnowano z wyłącznika autostopu. A i tak trzeba wstać po zakończeniu strony.

Jak pisałem wcześniej, nie sposób wyregulować autostopu z dokładnością do szerokości pojedynczego rowka.

Teraz gra u mnie Lenco z lat 80tych- totalny manual, nawet do zmiany obrotów muszę ręcznie przełożyć pasek. Na szczęście mam w kpl specjalne narzędzie, żebym nie musiał go dotykać palcami. A poza tym jest super: precyzyjne ramię, ciezki, wyważony talerz, silnik synchroniczny i jedyna funkcja "automatyczna"- jak zdejmuje ramię z wieszaka, rusza silnik, a jak je odwieszam- staje! 😁👍

Edytowane przez porlick

Niczego takiego nie zaobserwowałem a mialem kilka gramofonow z Foniki. Pierwszy samodzielnie złożyłem w połowie lat 80-tych i pamiętam jak regulowałem przysłonę żeby w odpowiednim momencie odsłaniała żarówkę.

13 minut temu, przmor napisał:

Niczego takiego nie zaobserwowałem a mialem kilka gramofonow z Foniki. Pierwszy samodzielnie złożyłem w połowie lat 80-tych i pamiętam jak regulowałem przysłonę żeby w odpowiednim momencie odsłaniała żarówkę.

Spróbuj wyregulować na takiej płycie - życzę zdrowia i cierpliwości!

Ukryta Zawartość

A jak pisałem, mam takich kilka sztuk.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
W dniu 23.02.2025 o 08:03, audioburak napisał:

Jak chcesz wygodnie, to przynajmniej "karuzela" na 5 płyt CD .... z pilotem 😉 

A winyl i tak musisz zdjąć, bo pozostawiony zbiera to i owo ...

Sa drapaki Sharpa co graja dwustronnie i jeszcze wyszukija po utworach. Bedzie Pan zadowolony.

W dniu 16.03.2025 o 20:42, Marcinus napisał:

Dobry to taki, który odtwarza dźwięk z najwyższą precyzją, z jak najmniejszymi zniekształceniami i z niskim poziomem nieporządanych rezonansów. Niestety mało jest takich na rynku.

Alez sa … tylko kosztuja majatek.

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi