Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka elektronika do B&W 705 s3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ... rok już słucham na  moich pierwszych ,, z prawdziwego zdarzenia głośnikach "   b&w 705s3 spiętych z Marantzem pm8003 , cd Marantz sa8003  i tak szukam rady , czy to ten Marantz zbyt jasny , czy to te bowersy . A może to właśnie na nich słychać tak jak to faktycznie jest nagrany materiał ? Bo bardzo obnażają złe realizacje jak zauważyłem , ale z np sacd Diana Krall jest bardzo dobrze. Przed zakupem słuchałem w domu nowych studio 100 , focal aria , malutkich RLS i wszystkie one poległy w starciu z tymi 705. Dzwięk przy każdych jakby zza koca mniej lub bardziej . I sam już nie wiem gdzie ta prawda o dzwięku leży .. czy to wiekszosc głosników jest przyciemniana u góry , żeby nie drażnić i byc bardziej przyjemnymi , ale tym samym tracąc detaliczność ? Czy to bowersy nadal są strojone nienaturalnie ? Recenzje o 705 mówią o estetyce dzwięku bardziej takiej studyjnej , co może męczyć na dłuższą metę chyba. A może zamiast pm8003 jakiegoś Coplanda np ? Tylko skoro z żadnymi innymi głosnikami ten Marantz nigdy nie grał za jasno na górze , to czy to on tu winien ? Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że do tych monitorów powinien być docelowo wzmacniacz za raczej kilkanaście tys , ale chodzi mi teraz bardziej o sam profil brzmienia .  Jakie macie z tym doświadczenia ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/169445-jaka-elektronika-do-bw-705-s3/

Czasem zamiast wzmacniacza za kilkanaście tysięcy wystarcza coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będzie Pan zadowolony 😉    ale i tak polegnie bo koc.

A poważnie rzecz biorąc trzeba lubić takie granie i są na forum koledzy, którzy je

w dość prosty sposób "cywilizowali" ale to charakteru ich grania nie zmienia.

Poprawia tylko fabryczną równowagę na mniej cykania i ostrości.

Nie szukaj błędu w zestawie Marantza, bo dobre kolumny powinny dobrze zagrać

tak samo z dowolnym amplitunerem za 1 kzł. Wybór jest dość prosty - albo nirwana

przy kilku płytach i męka z resztą, albo pewien komfort słuchania długo bez stresu.

Za to bez takiego "wglądu" w nagranie ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy bierzesz odpowiedzialność za swoje druciarskie porady? Naprawdę uważasz, że wymiana głośnika bez przepojektowania zwrotnicy i doświadczenia na sens?  Jeśli głośnik nie spełnia oczekiwań, lepiej go sprzedać i dokonać bardziej przemyślanego zakupu, a nie grzebać w nim, czynią go nieodsprzedawalnym 

Takie proste rozwiązanie na zbyt ostro brzmiące nagrania to ja  znalazłem od razu heh ... wyłączam source direct i treble z pozycji na 12 cofam na 11 i znika od razu to drażniące wyostrzenie . Tylko nie tędy droga . W sklepach audio oczywiście zmianę interkontektu mi proponują , bo mam nordosta enchantress wyrewizard srebrnego .  Podobno Copland csa 100 dodaje ciepła do ich brzmnienia , ale może taniej jest zmienić bowersy na coś jak np kef R3 Meta ? Dobry kierunek ?

10 godzin temu, 1penny napisał:

Witam ... rok już słucham na  moich pierwszych ,, z prawdziwego zdarzenia głośnikach "   b&w 705s3 spiętych z Marantzem pm8003 , cd Marantz sa8003  i tak szukam rady , czy to ten Marantz zbyt jasny , czy to te bowersy . A może to właśnie na nich słychać tak jak to faktycznie jest nagrany materiał ? Bo bardzo obnażają złe realizacje jak zauważyłem , ale z np sacd Diana Krall jest bardzo dobrze. Przed zakupem słuchałem w domu nowych studio 100 , focal aria , malutkich RLS i wszystkie one poległy w starciu z tymi 705. Dzwięk przy każdych jakby zza koca mniej lub bardziej . I sam już nie wiem gdzie ta prawda o dzwięku leży .. czy to wiekszosc głosników jest przyciemniana u góry , żeby nie drażnić i byc bardziej przyjemnymi , ale tym samym tracąc detaliczność ? Czy to bowersy nadal są strojone nienaturalnie ? Recenzje o 705 mówią o estetyce dzwięku bardziej takiej studyjnej , co może męczyć na dłuższą metę chyba. A może zamiast pm8003 jakiegoś Coplanda np ? Tylko skoro z żadnymi innymi głosnikami ten Marantz nigdy nie grał za jasno na górze , to czy to on tu winien ? Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że do tych monitorów powinien być docelowo wzmacniacz za raczej kilkanaście tys , ale chodzi mi teraz bardziej o sam profil brzmienia .  Jakie macie z tym doświadczenia ? 

Tak. Te kolumny mocno pokazują jakość realizacji. Można spróbować podłączyć łagodniejszy wzmacniacz. Polecam odsłuchać je u nas z hybrydą lampową od Coplanda model CSA-100. Bardzo dużo klientów wybiera taki zestaw na odsłuchach. 
tak przy okazji usłyszysz ile więcej z tych kolumn można jeszcze dobrego wydobyć 😉 

zapraszamy 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

U nas stoja wszystkie B&W, wiele Audio Physic i wiele Piega. I to w roznych pomieszczeniach. I generalna tendenja jest taka, ze B&W brzmia w porownaniu z tymi innymi dosc agresywnie ( a Piega najspokojniej). Dlatego Audio Physic sa ulubiencami.
Ale…
Jak tylko podkaczysz je do systemu, ktory umożliwia odpowiednia korekcje (RoomPerfect, Dirac, Roon) wszystko sie odwaraca. Przestrzennisc, precyzja, „znikanie“ jest fantastyczna i te pozostale (dla mnie) nie maja szans

Long speech short

Zamiast zmieniac glosniki, wyprobuj inny wzmacniacz, ktory oferuje takie mozliwosci (NAD, Lyngdorf,,itp.) i wykorzysta potencjal tych glosnikow

PS

Takie bardo precyzyjne modelowanie brzmienia w tym stopniu za pomoca lampek, kabli, podstawek itp. traktuje za niepowazne.

10 godzin temu, 1penny napisał:

czy to ten Marantz zbyt jasny , czy to te bowersy . A może to właśnie na nich słychać tak jak to faktycznie jest nagrany materiał ? ... I sam już nie wiem gdzie ta prawda o dzwięku leży ...

Odpuść sobie takie teoretyzowanie. To Twój sysytem, Ty go słuchasz i Tobie ma się podobać... niestety, ale jeśli jedna płyta gra ok a 99 zbyt ostro, to niestety zestaw jest dla Ciebie zbyt ostry.

Zanim wydasz miliony albo zaczniesz próbować dokonać cudu kablami, polecam przeczytać nt "Mod 0" - ja stosuję z powodzeniem w 606:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zanim wydasz miliony albo zaczniesz próbować dokonać cudu kablami, polecam przeczytać nt "Mod 0" - ja stosuję z powodzeniem w 606:

Ukryta Zawartość

Dobry pomysl. Kosztuje grosze

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, xajas napisał:

Dobry pomysl. Kosztuje grosze

Ukryta Zawartość

I działa. Zgodnie z tym, co widać na wykresie: wysokie tony pozostają wyraziste, ale przestają dominować.

Oczywiście można zapłacić fachowcowi za modyfikację zwrotnicy, ale istnieje możliwość, że zrobi to samo tylko tuż za terminalem.

U mnie wygląda to tak:

IMG_20240120_142646823.thumb.jpg.6ef1762fd4f3b0f69774c22eacfbd4de.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Ale 1 rezystorek to za mało. Nie zrobimy sobie przesunięcia z odcięciem wysokich? 2.2 Oma to sporo.  Powinno się dać LPad raczej.

Ale po co? Kolega napisał że daje treble -1 i jest ok.  Ja bym zamienił Marantz a na coś bardziej dociążonego. Ten 8005 gra jednak dość zwiewnie i suchawo.

Warto spróbować z cieplejszym wzmacniaczem, jak Atoll IN100, Musical Fidelity M5si. Jednak są kolumny detaliczne, bez przesadnej góry. Moim zdaniem dobrym przykładem są KEF R3 Meta, ale jest to inny sposób prezentacji całościowo. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może niech spróbuje użyć rezystora za 2 złote i przekona się czy to pomogło.

Ok. 1,6 Ohm i przynajmniej 2 W.

Grzebania wewnątrz nie polecam, bo trzeba mieć pojęcie o elementach, lutowaniu

i układach elektrycznych. Oczywiście, że można L - pad ale to daje niestety pewien

"efekt uboczny" - psuje jakość wysokich tonów, a nie zawsze o oto chodzi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przyznaje bez bicia że raczej długo nie zapomnę jak Bowersy 603 S3 zagrały The Beatles "Come Together" - ta holograficzna prezentacja powoduje sporego banana na twarzy. Z tego zakładam że kolega by raczej nie chciał psuć tego stylu grania rezystorkami 🙂.  Mogę polecić sprawdzenie Atola IN 200, łączy rozdzielcze granie, ze świetną wielowymiarową prezentacją - a jest do tego bardzo przyjemny. To jedyny wzmacniacz ze słuchanych przez mnie na którym Silver 500 zagrały hiendowo.

Przepraszam autora wątku za pytanie nie na temat.

@Q21 a czy są podłogówki w tym stylu co R3? Do bólu rozdzielcze i detaliczne, bez V, podbitymi wysokimi i szybkim punktowym basem w stylu Obudowy Zamkniętej? Miałem okazję sprawdzić R500 ale niestety z Primarem A35.2 i było mocno za sucho.

Edytowane przez AndrzejPiaseczno
1 godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ale 1 rezystorek to za mało. Nie zrobimy sobie przesunięcia z odcięciem wysokich? 2.2 Oma to sporo.  Powinno się dać LPad raczej.

Ale po co? Kolega napisał że daje treble -1 i jest ok.  Ja bym zamienił Marantz a na coś bardziej dociążonego. Ten 8005 gra jednak dość zwiewnie i suchawo.

Nie ma to jak zmienić wzmacniacz, choć można dać rezystorek.

30 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Z tego zakładam że kolega by raczej nie chciał psuć tego stylu grania rezystorkami

Nie zepsuje, a już na pewno zdecydowanie mniej zepsuje niż wymianą kolumn.

Godzinę temu, audioburak napisał:

można L - pad

A co to L-pad?

Edytowane przez szymon1977

Ukryta Zawartość

Zamiast jednego rezystora szeregowo stosuje się dwa w układzie szeregowo -

równoległym. Pozwala to uniknąć ruchów w zwrotnicy, bo impedancja widziana

przez filtr jest stała. Ale w "naszym" przypadku rezystor dodajemy przed filtrem,

więc też psujemy go, ale naprawdę minimalnie. Na pewno mniej, niż bocznik.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Q21 napisał:

Warto spróbować z cieplejszym wzmacniaczem, jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Z cieplejszym ok ale nie  takim knotem jak ten Atoll. To dużo poniżej poziomu głośników. Prędzej szedłbym w stronę Audia Flight FL Three S (choć cena poszła bardzo do góry), Pathos Classic Remix czy wspomniany Copland. 

Ukryta Zawartość

Co do kombinacji z rezystorami  -  zamiast tego mogę sobie cofnąć treble z 12 na 11 i mam za darmo mniej więcej  taki efekt , w dodatku płynnie regulowany. Także w takie półśrodki bym nie chciał iść  . Słyszę, że te kolumny  mają potencjał , którego ten Marantz nie wykorzysta na pewno , więc docelowo chyba w stronę wzmacniacza by trzeba , posłuchać Coplanda , Atolla  i jeśli to nie złagodzi i nie dociąży , to bowersy na sprzedaż i zabawa od nowa.  Ale żal by było , bo szybkość , dynamika , precyzja to przepaść do tego co miałem dotychczas ... czyli kef Q5 i monitory yamahy z piano crafta. Ale też i te wspomniane studio 100 , focal aria , czy monitor  elac vela , który...co mnie zaskoczyło... zagrał jak boombox - przewalony bas strasznie , wszystkie one już nawet  na tym pm8003  poległy w starciu z 705 s3 . 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Z cieplejszym ok ale nie  takim knotem jak ten Atoll. To dużo poniżej poziomu głośników. Prędzej szedłbym w stronę Audia Flight FL Three S (choć cena poszła bardzo do góry), Pathos Classic Remix czy wspomniany Copland. 

Atoll to in300 może bardziej do nich . 

7 minut temu, 1penny napisał:

Miałem go. W swej kategorii jest to jeden z najgorszych wyborów w relacji jakość/cena. 

42 minuty temu, piotrek7 napisał:

Miałem go. W swej kategorii jest to jeden z najgorszych wyborów w relacji jakość/cena. 

Pod warunkiem, że kupisz na wyprzedaży we Francji.

3 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

@Q21 a czy są podłogówki w tym stylu co R3? Do bólu rozdzielcze i detaliczne, bez V, podbitymi wysokimi i szybkim punktowym basem w stylu Obudowy Zamkniętej? Miałem okazję sprawdzić R500 ale niestety z Primarem A35.2 i było mocno za sucho.

R500 były ciemniejsze, R Meta są bardziej wyrównane. Primare mogło im lekko odebrać barwy. 

Godzinę temu, 1penny napisał:

Jak najbardziej 🙂 Ominąłem Twój wpis o Coplandzie, a nie chciałem skoczyć "za daleko" z budżetem 😉 

Dopiszę od razu Regę Aethos do listy do sprawdzenia 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, 1penny napisał:

w takie półśrodki bym nie chciał iść 

Skoro świadoma i celowa modyfikacja posiadanego hifi, celem dostosowania do osobistych wymagań, jest dla Ciebie półśrodkiem... wiem, taki rezystorek nie wygląda dla efektownie - co innego gdybyś zapłacił jakiemuś B&W guru, który taki sam rezystorek wlutował by Ci zewnątrz.

Skoro można wydać na kondensator 5 x tyle co na tweeter, to dlaczego

nie poskąpić grosza na wzmacniacz 10 x droższy od monitorów ?

Wszak liczy się muzyka ...

8 minut temu, audioburak napisał:

Skoro można

Wszystko można, wszak nikt nikomu niczego nie zabrania. Ale nazywajmy rzeczy po imieniu, po prostu wypada.

8 minut temu, audioburak napisał:

wydać na kondensator 5 x tyle co na tweeter, to dlaczego

Myślę, że dla posiadacza kolumn za £2500, jest pewna rożnica pomiędzy zakupem rezystorka za £1 a wzmacniacza za £25000, ale lepiej zrobisz jak jego zapytasz - może dla niego nie ma to znaczenia?

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, audioburak napisał:

Skoro można wydać na kondensator 5 x tyle co na tweeter, to dlaczego

Wszak liczy się muzyka ...

Wzmacniacz  10x droższy od monitorów ... zaczyna się ... 

To może ja komuś zlecę niech mi zbuduje takie bowersy czy inne za 1/10 ceny Coplanda ? Heh

14 minut temu, 1penny napisał:

Wzmacniacz  10x droższy od monitorów ... zaczyna się ... 

To może ja komuś zlecę niech mi zbuduje takie bowersy czy inne za 1/10 ceny Coplanda ? Heh

Ważne, żeby kabel zasilający był wartości 50% ceny wzmacniacza 😁

Edytowane przez Gargan

A bo to mało manufaktur ? Dużo częściej też mają przynajmniej przyzwoite przetworniki -

często dużo lepsze od tych "kultowych" które nawet nie wiadomo z czego powstają ...

13 minut temu, audioburak napisał:

A bo to mało manufaktur ? Dużo częściej też mają przynajmniej przyzwoite przetworniki -

często dużo lepsze od tych "kultowych" które nawet nie wiadomo z czego powstają ...

Znam temat manufaktur , nic nowego . Ale zawsze chciałem mieć b&w,  po prostu . A , że się to nie do końca zgrywa z resztą u mnie , to już trudno . Treble w lewo na tymczasem , a jak dozbieram kasy , to lepszy wzmacniacz po prostu i na tym koniec poszukiwań , bo na więcej mnie stać już nie będzie i tak. A akurat te 705 s3 chyba nienajgorsze mają wnętrzności, tak przynajmniej wynika z którejś tam recenzji i zdjęć. I zgadza się , że  te manufakturowe często lepsze przetworniki . Ale  jest też know how , za który się płaci ... i niestety przepłaca . 

Edytowane przez 1penny
15 minut temu, audioburak napisał:

Zwykle powstają z gównolitu 😆

B&W zdumiał mnie jak zmieniając kolor membran wmówił ludziom, że to coś lepszego od tych poprzednich przetworników.

Tak, napewno... Bo ta nowa plecionka syntetyczna to jakoś lepiej zaplecione jest od tej poprzedniej 😄

@1penny zmianę zacznij od DAC. Wzmacniaczem wiele nie ugrasz.

20 minut temu, Gargan napisał:

Ważne, żeby kabel zasilający był wartości 50% ceny wzmacniacza 😁

No jak ktoś myśłi , że słyszy jak mu kable grają , niech kupuje 

3 minuty temu, Gargan napisał:

Zwykle powstają z gównolitu 😆

B&W zdumiał mnie jak zmieniając kolor membran wmówił ludziom, że to coś lepszego od tych poprzednich przetworników.

Tak, napewno... Bo ta nowa plecionka syntetyczna to jakoś lepiej zaplecione jest od tej poprzedniej 😄

@1penny zmianę zacznij od DAC. Wzmacniaczem wiele nie ugrasz.

Że odtwarzacz za jasny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi