Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana elementów/upgrade zwrotnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Nie jestem znawcą audio (chociaż z zawodu elektronik 😉 ), wiec mam pytanie, czy jest sens cokolwiek zmieniać w zwrotnicy ze zdjęcia? Są to nisko budżetowe kolumny...chociaż grają całkiem nieźle, ja za taką cenę 🙂

PS. jako zagadka, co to za kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gale ?

Jak gra OK, to po co zmieniać, choć zmiana na powietrzną ( chyba jest rdzeniowa )

coś tam poprawia. Pierwszy rząd też ma rację bytu. Ale i tak zależy o co walczysz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, audioburak napisał:

Gale ?

Ale i tak zależy o co walczysz.

Tak, Gale 3030,

O nic nie walczę, myślę że sa dosyć wiekowe i czy kondesatorów nie wymienić a nie mam miernika.

Czy zmiana przewodów moze polepszyć jeszcze odsłuch? Na oko to są 1-1,5mm2 🙂

Cewek raczej sam bałbym się ruszać, a cena kolumn nie zachęca, aby budować zwrotnicę od podstaw, tym bardziej oddawać komuś kto się zna

Foliowe nie ulegają degradacji a jest chyba tylko ten jeden więc nie ma co w nich

wymieniać szczerze mówiąc. Sam używam drutu 0,2 mm2 ( 0,5 ) na górze pasma, ale to

bywa słyszalne raczej tylko przy zapewnieniu pełnej przejrzystości reszcie toru.

I tu potrącamy 😉 inny aspekt - co dla Ciebie znaczy "polepszyć odsłuch". 

Jeden woli ciepłe granie na godziny, a drugi lubi więcej szczegółów i otwarcie

dźwięku z zapewnieniem naturalnej agresji.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, noman1 napisał:

czy jest sens cokolwiek zmieniać w zwrotnicy ze zdjęcia

Raczej pytanie powinno byc o glosniki, ich jakosc i potencjal i w tym kontekscie czy jest sens inwestowac 🙂

Dla zabawy mozna sprobowac. Ale to moze byc daremne 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Rozumiem, dziękuję wszystkim za podpowiedzi, czyli zastosuję sie do: "Nic nie zmieniać." 🙂

Dla mnie grają b.dobrze, tzn w miarę jasno, nie za ciepło.

PS porównałem je z JBL Loft 50 i coż, JBL przegrał mimo tak wielu glośników, zbyt analityczne, rozjechany bas i nie za niski, słaba scena

Miłego 🙂

Edytowane przez noman1

Przepraszam jeszcze pytanie, kolumy mają kolorę balastową (z zaślepką) czy musi być piasek? czy moge wrzucić dowolne materiały i sprawdzić co się zmieni? np. nakrętki, kamyki...inne?

Chodzi o materialy, które nie wilgotnieją i sa ogólno dostępne, np Castorama czy inny Lerua 😉

Edytowane przez noman1
7 minut temu, meloV8 napisał:

Piasek można wysuszyć w piekarniku.  W marketach budowlanych dostaniesz piasek do piaskownicy.

Tak, to wiem, ale z piaskiem za dużo roboty, suszenie, wsypywanie do "worka" ...jak znam siebie to wszędzie będzie pełno piasku.

Miałem na myśli coś co się tak nie rozsypuje i można łatwiej dodać/odjąć.

Edytowane przez noman1
42 minuty temu, noman1 napisał:

np. nakrętki

Tylko jesli chcesz miec z tego grzechotke 😉

Kamyki akwariowe tez sie powinny nadac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY