Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Połowę tej marży weźmie dystrybutor

jasne ale to kupujacego nie obchodzi - jak kladzie pieniadz a nie srubki to chce miec prima sort zeby kolegow zwijalo z zazdrosci

5 minut temu, Ajothe napisał:

Żeby wiedzieć jak gra system nie trzeba robić żadnych testów...no chyba że ze słuchem kiepsko, wtedy faktycznie nie ma wyjścia

badales sobie? ja tak - przed badaniem dwa lata temu pani mnie do laryngologa wyslala bo sie okazalo ze w jednym uchu kanaly pozatykane - po odetkaniu niebo a ziemia - polecam ;]

9 godzin temu, zapacoustics napisał:

To mógłby być najbardzie miarodajny TEST. 2 indentyczne kolumny, dwie identyczne topologie ale inna klasa elementów RLC, oczy zamknięte dobry przełącznik kolumn i ogień.

Na jednej kolumnie nie wydalbym zadnych werdyktow z takiego porownania.

Dla mnie musi byc para kolumn, musze slyszec scene i zrodla pozorne. Dopiero tak moge porownywac roznice w komponentach.

9 godzin temu, Ajothe napisał:

To może by się przydał ślepy test całych zwrotek, jedna z najtańszych elementów, a druga z elementów premium o tych samych wartościach? 😉

Mam nadzieje ze obie wygrzane masz na mysli..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Warto stosować preparaty typu akustone, polecam. 

Może miałbyś wtedy inne doświadczenia w audio

No lekarz twierdzi inaczej ale tradycyjnie masz swoje "ja" - pozwol ze bede sie opieral na doswiadczeniu kogos kto ma pojecie a nie pustych opiniach - natomiast swoje doswiadczenia w audio uwazam za bardzo pozytywne - skad wniosek ze jest inaczej? Znowu ten dysonans poznawczy przez ciebie przemawia (negacja i pesymizm).

Ja jestem otwarty na wszelkie pomysły, mało sam muszę doświadczyć żeby sprawdzić czy coś ma sens. 

U Ciebie wystarczą pomiary, które są niekomplementarne 😃

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Ja jestem otwarty na wszelkie pomysły, mało sam muszę doświadczyć żeby sprawdzić czy coś ma sens. 

nie tyle sens co nie wywroca Ci swiata - wez cos bardzo oczywistego co Twoim zdaniem jest banalne do uslyszenia - z tego co piszesz wystarczy zamienic jakis Twoj ulubiony kabel na taki od zelazka z pszoka i daj komus zeby Ci podmienial zebys nie widzial - jak masz odwage

6 minut temu, Ajothe napisał:

U Ciebie wystarczą pomiary, które są niekomplementarne

a po polsku?

23 minuty temu, rafa napisał:

Dla mnie musi byc para kolumn, musze slyszec scene i zrodla pozorne. Dopiero tak moge porownywac roznice w komponentach.

Oj tam, oj tam a ja małymi kroczkami właśnie w ten negowany sposób spokojnie do przodu. I zawsze się można cofnąć o parę kroków gdybyśmy ugrzęźli na mieliźnie

Jak tam na razie tylko na 5 głośnikach w kolumnie jest źródło dźwięku z jednego punktu a nie z plamy i dobrze oddana barwa to całą resztę sobie kablami i resztą toru dopieścimy

Trzeba słuchać i tyle

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

Oj tam, oj tam a ja małymi kroczkami właśnie w ten negowany sposób spokojnie do przodu. I zawsze się można cofnąć o parę kroków gdybyśmy ugrzęźli na mieliźnie

Jak tam na razie tylko na 5 głośnikach w kolumnie jest źródło dźwięku z jednego punktu a nie z plamy i dobrze oddana barwa to całą resztę sobie kablami i resztą toru dopieścimy

Trzeba słuchać i tyle

Ja na jednej kolumnie robie pomiary ale potem ocena tego na ucho musi byc na dwoch. Zbyt wiele mozna nie uslyszec na jednej.

Trzeba słuchać i tyle

I potrafić się zaprogramować i wmawiać sobie różne rzeczy. Sukces gwarantowany - jak widać na przykładach z tego wątku 😄

Dochodzi przeciez akustyka pomieszczenia.

Teraz, rafa napisał:

Ja na jednej kolumnie robie pomiary ale potem ocena tego na ucho musi byc na dwoch. Zbyt wiele mozna nie uslyszec na jednej.

Nie marudzę, 4 z 5 przetworników w kolumnie w paśmie którym pracują mają najniższe THD z obecnie produkowanych a pasma się ładnie z sobą łączą

Nawet za dużo słyszę obecnie 😄

3 minuty temu, rafa napisał:

Dochodzi przeciez akustyka pomieszczenia.

Kolumny są dla mnie w moim pomieszczeniu akustyka wstępnie podrobiona co by w normalnym pomieszczeniu domowym słuchać. Utwór Pinka Floyda wcześniej przerobiony i scena gra nawet 30 stopni w tył w lewo i prawo za siedzącym za tym nie ma co szukać dziury w całym-mnie odpowiada

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Mylisz dwa, zupełnie różne tematy. Mylisz wpływ cewki szeregowej na zniekształcenia nieparzyste głośnika z różnicą między rodzajami cewek i wynikającymi z tego właściwościami. Jak już odkopałeś stary temat, to moje pomiary dokładnie potwierdzają, to co napisałem. Wykonałem pomiary cewki powietrznej oraz cewki rdzeniowej dobrej jakości i nie było między tymi cewkami różnicy w zakresie zniekształceń.

10 godzin temu, zapacoustics napisał:

A odnośnie tych autorytetów z branży i podważania przydatności czy ważnosci pomiarów zniekształceń. To już Ci kilkukrotnie mówiłem zbyt często tak trochę przesadnie inspirujesz się innymi niekiedy widać że bez reflekcsyjnie przyjmując jako pewnik.

Z całym szacunkiem, ale dla mnie autorytetem może być np. Dr. Geddes, a nie Ty i Twoje dokonania w świecie publikacji naukowych w tematach elektroakustyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łukaszu Ja nic nie myle! Mój ojciec kiedyś nawiał
" Będzie się topił ale wystawi jeszcze 2 palce nad wode żeby jeszcze raz zamanifestowwać strzyżone nie golone"

Z tobą się naprawdę momemntami nie da rozmawiać - jakby Ci się włączał jakiś tryp "konia z klapkami"
Cytująć pewnego wybitnego Pana napiszę.
"Jak już odkopałeś stary temat, to moje pomiary dokładnie potwierdzają, to co napisałem"
Wykonałem pomiary cewki powietrznej oraz dwóch różnych cewki rdzeniowej ( Trzy cewki Jantzen Audio  dobrej jakości )" i widzieli różnice wszystcy nawet Stefan Vel Denkosłoika na nosie  między tymi cewkami w całym zakresie zniekształceń częstotliwośći poza basem i podjeli ciekawą rozmowę, a nawet po moim wpisie wyodrębnili posty do nowego tematu bo rozmowa była w jakimś projekcie DIY

Wszyscy z tym temacie to widzieli, Tylko nie Ty, i znowu cytując P. Wybitnego " bo na moich pomiarach nie było".
Dzisiaj po latach w kilku juz wątkach o tym piszesz że jednak rosnąm nieparzyste. Ale Adaś napisał że Gadasz Jak inni kiedy wkońcu sam coś sprawdzisz po latach pomimo że kiedyś sie z Nimi kluciłeś to nagle znowu nie rosną zniekształcenia i Ja ( Adaś ) sie pomyliłem .... Jak z dużym naburmuszonym dzieckiem Tak się z Tobą rozmawia.

I to nie raz - a już wielo wielo wielo krotnie - I niestety żałuje że się odezwałem w Twoim wybitnym temacie.

napiszę Ci jeszcze raz bo już raz pisałem.

"Po owocach Ich poznacie"

Nie po tym ile odniesień do obcych opracowań zacytują czy o ilu wybitnych autorytetach wspomną. Jak napisałeś ten temat to trochę się zszokowałem Bo ty raczej w zwyczaju masz cytować i linkowac opracowania obce niz pokazywac swoje.
Tylko wiesz Ty sprawdzasz coś co ja sprawdzałem 10 ( strzelam ) lat temu pomimo tego

Że jestem "zacofany i opóźniony" jak zwykłeś do Mnie ostatnio często pisać bo nie symuluje Tak Jak Ty - I hur dur! 
I nawet o tym napisałem w tym wątku gdzie na twoich pomiarach nie widać.

ScreenHunter 602.png

Hej !!! bez odbioru

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
20 minut temu, Daniel_68412 napisał:

nie tyle sens co nie wywroca Ci swiata - wez cos bardzo oczywistego co Twoim zdaniem jest banalne do uslyszenia - z tego co piszesz wystarczy zamienic jakis Twoj ulubiony kabel na taki od zelazka z pszoka i daj komus zeby Ci podmienial zebys nie widzial - jak masz odwage

a po polsku?

Zasilające mają u mnie wpływ marginalny, ale głośnikowe robią różnicę. 

10 minut temu, zapacoustics napisał:

Łukaszu Ja nic nie myle! Mój ojciec kiedyś nawiał
" Będzie się topił ale wystawi jeszcze 2 palce nad wode żeby jeszcze raz zamanifestowwać strzyżone nie golone"

Z tobą się naprawdę momemntami nie da rozmawiać - jakby Ci się włączał jakiś tryp "konia z klapkami"
Cytująć pewnego wybitnego Pana napiszę.
"Jak już odkopałeś stary temat, to moje pomiary dokładnie potwierdzają, to co napisałem"
Wykonałem pomiary cewki powietrznej oraz dwóch różnych cewki rdzeniowej ( Trzy cewki Jantzen Audio  dobrej jakości )" i widzieli różnice wszystcy nawet Stefan Vel Denkosłoika na nosie  między tymi cewkami w całym zakresie zniekształceń częstotliwośći poza basem i podjeli ciekawą rozmowę, a nawet po moim wpisie wyodrębnili posty do nowego tematu bo rozmowa była w jakimś projekcie DIY

Wszyscy z tym temacie to widzieli, Tylko nie Ty, i znowu cytując P. Wybitnego " bo na moich pomiarach nie było".
Dzisiaj po latach w kilku juz wątkach o tym piszesz że jednak rosnąm nieparzyste. Ale Adaś napisał że Gadasz Jak inni kiedy wkońcu sam coś sprawdzisz po latach pomimo że kiedyś sie z Nimi kluciłeś to nagle znowu nie rosną zniekształcenia i Ja ( Adaś ) sie pomyliłem .... Jak z dużym naburmuszonym dzieckiem Tak się z Tobą rozmawia.

I to nie raz - a już wielo wielo wielo krotnie - I niestety żałuje że się odezwałem w Twoim wybitnym temacie.
Hej !!! bez odbioru

Sypiesz anegdotkami jak Tadeusz Drozda, ale to nie program Mamy Cię.

Czytaj dokładniej moje wypowiedzi, to zrozumiesz, o czym konkretnie pisze w danym temacie. Mylisz dwa kluczowe pojęcia, wiec nie ma sensu tego dalej tłumaczyć.

Wszyscy widzieli również mój pomiar, który nie wykazał różnic, ale to Twój pomiar trzeba uznać za wiarygodny. Ok, niech tak zostanie Adasiu. 

Godzinę temu, rafa napisał:

Mam nadzieje ze obie wygrzane masz na mysli..

Jasna sprawa, to tylko szybko pisane słowa użyte. Ja to bardziej dla Beki napisałem dla podtrzymania tematu , nie zamierzam robić żadnych ślepych testów elementów RLC są mi one do niczego nie potrzebne.

Stąpam po temacie po swojemu już od wielu lat i wprowadzanie chaosu tylko zepsuło by rezultat mojej pracy a nie pomogło.

Znam sygnature elementów na swój sposób w mojej głowie i podejmuje decyzje co użyć już na etapie projektowania jak napisałem zreszta wyżej. 

59 minut temu, rafa napisał:

No niestety Rafa ma sporo racji, co nie zmienia faktu że sporo niuansów po za tymi które wynikają z nazwijmy to stereofonni słychać na mono ale wiele nie słychać szczególnie jesli chodzi o poróznania R\L. Nawet niekiedy łatwiej niektóre aspekty "inne" wyłapac na mono.
Złapaliśmy się ostatnio z Darkiem w Szczecinie przy dostrajaniu słupków na takiej anegdotce. Właśnie w mono bo sprawdzaliśmy aspekty które są łatwiej wtedy słyszalne.
Leci znany utwór "Tu powinny być takie niuasujące dzwoneczki, nie ma Ich", Szybka myśl może na drugim kanale są. Zmieniamy kanał są ale nie ma innych dźwięków 🙂
A czym to ja ano o tym że jesli już oceniamy budowe wybrzmień a nie same aspekty techniczne to będzie brakowało po za aspektami przestrzennymi i lokalizacją,  wzjamnego niuansowania, i akcetowania się różnych dźwieków w przestrzeni.

31 minut temu, zapacoustics napisał:

Znam sygnature elementów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Wszyscy widzieli również mój pomiar, który nie wykazał różnic

Ja byłem podczas takiego pokazu odsłuchowego gdzie przełacznik źródeł przełączał urządzenia typu CDC Nagra topowy CD-k Technicsa i coś bardzo budżetowego i umożliwiał słuchaczom dobre samopoczucie i nie ciągnęło ich do tych dwóch pierwszych bo nie słyszeli różnicy

Podobnie jest z źle wykonanymi pomiarami-metrologia upierdliwa jest jak się coś chce dokładniej zmierzyć

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Zasilające mają u mnie wpływ marginalny, ale głośnikowe robią różnicę.

Po przetłumaczeniu tego zdania na normalny język mamy:

Zasilające nie mają w ogóle wpływu, ale na głośnikowe jestem odpowiednio zaprogramowany.

Podobnie jest z źle wykonanymi pomiarami-metrologia upierdliwa jest jak się coś chce dokładniej zmierzyć

Zwłaszcza jak się nie wie co to transformata Fouriera i używa materiałów higienicznych do budowy "urządzeń".

6 minut temu, ASURA napisał:

Ja byłem podczas takiego pokazu odsłuchowego gdzie przełacznik źródeł przełączał urządzenia typu CDC Nagra topowy CD-k Technicsa i coś bardzo budżetowego i umożliwiał słuchaczom dobre samopoczucie i nie ciągnęło ich do tych dwóch pierwszych bo nie słyszeli różnicy

Ciekawa historia, szkoda że bez związku z pomiarami w temacie.

32 minuty temu, zapacoustics napisał:

A czym to ja ano o tym że jesli już oceniamy budowe wybrzmień a nie same aspekty techniczne to będzie brakowało po za aspektami przestrzennymi i lokalizacją,  wzjamnego niuansowania, i akcetowania się różnych dźwieków w przestrzeni.

No i wtedy generowania zniekształceń IMD 🤪

No jak żyć 😉  

11 minut temu, meloV8 napisał:

Ciekawa historia, szkoda że bez związku z pomiarami w temacie.

Widzisz tego Ci brakuje!  łączenia z sobą pozornie mało wspólnych rzeczy

25 minut temu, bum1234 napisał:

Po przetłumaczeniu tego zdania na normalny język mamy:

Zasilające nie mają w ogóle wpływu, ale na głośnikowe jestem odpowiednio zaprogramowany.

Jak nie słyszycie różnic między przewodami głośnikowymi to po co się wypowiadacie o kondensatorach?

Przetłumaczyłeś na bumowy, a nie polski 😃

Najfajniejszym generatorem IMD jaki zrobił człowiek są skrzypce a te najfajniejsze Stradivarius a konkretniej przyroda ech! znów nie człowiek... 

24 minuty temu, ASURA napisał:

Widzisz tego Ci brakuje!  łączenia z sobą pozornie mało wspólnych rzeczy

Gdzieś już to słyszałem, że do ideału trochę mi brakuje. Cóż, jakoś będę z tym dalej żył.

8 minut temu, ASURA napisał:

Ale daj żyć innym PROSZĘ

Ależ nie trzymam tutaj nikogo na siłę. Po co odpowiadasz w temacie, który założyłem? Żyj i daj żyć innym proszę.

54 minuty temu, ASURA napisał:

Najfajniejszym generatorem IMD jaki zrobił człowiek są skrzypce a te najfajniejsze Stradivarius a konkretniej przyroda ech! znów nie człowiek... 

Chyba żyjesz w alternatywnej linii czaso - przestrzennej. IMD, TIM, THD, itd. występują w elektrycznych urządzeniach nagłaśniająco - wzmacniających.

W twoim wszechświecie skrzypce do takich należą? Skrzypce wyrosły na drzewie? Nie przyroda, tylko ktoś je zbudował.

To tak jak z bombą atomową, samochodem, co tam jeszcze chcesz, to dopisz.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

11 minut temu, terminus napisał:

Chyba żyjesz w alternatywnej linii czaso - przestrzennej. IMD, TIM, THD, itd. występują w elektrycznych urządzeniach nagłaśniająco - wzmacniających.

W twoim wszechświecie skrzypce do takich należą? Skrzypce wyrosły na drzewie? Nie przyroda, tylko ktoś je zbudował.

Innym to już pisałem

"Widzisz tego Ci brakuje!  łączenia z sobą pozornie mało wspólnych rzeczy"

O Skrzypcach Stradivariusa to sobie nie czytamy tylko na Pudelku tylko jednak jeszcze trzeba poczytać opracowań naukowych . Był fajny artykuł na Szwedzkiej Akademii Muzycznej w sumie spora bardzo ciekawa rozprawa. Żeby było ciekawiej to ten temat (Szwedzki) wiąże się fajnie z promieniowaniem mikrofalowym i takie prace już ponad 20 lat temu były publikowane

Tak żyję w alternatywnej dla Ciebie dalej jeszcze otwartej dla wszystkich bańce informacyjnej do której nie chce Ci się zajrzeć i poczytać

Zdaje się, że nie zrozumiałeś swojego tekstu, jak również tym bardziej mojej odpowiedzi na niego.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi