Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wiem, chcesz w to wierzyc.

Pokaz pomiary kondensatorow lepiej jakies. Bo mierzyles kiedys ?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Chodzi pewnie o dogmat, że wszystkie kondensatory czy kable grają tak samo.

Poparte przecież nawet dobrym mostkiem RLC  😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, rafa napisał:

Tak wiem, chcesz w to wierzyc.

Pokaz pomiary kondensatorow lepiej jakies. Bo mierzyles kiedys ?

ah ten dysonans poznawczy - zawsze dziala - a kondensatory faktycznie mierzylem na RLC jak kiedys te pomiary wpadna mi w rece to opublikuje, nic ciekawego z nich nie wynikalo bo jak wezmiesz dwa kondensatory MKP i zbadasz roznych czestotliwosciach to rozrzut parametrow bedzie gora 10% bez wzgledu na to jaka bedzie jego cena

2 minuty temu, audioburak napisał:

Chodzi pewnie o dogmat, że wszystkie kondensatory czy kable grają tak samo.

ale to nie jest dogmat to wynika z fizyki, dogmatem jest zakladanie ze graja inaczej i wierzenie w to bez grama dowodu jakiegokolwiek

bardzo czeste jest odwracanie przez wierzacych kota ogonem - w religii tez tak jest - to kolejny punkt wspolny w sumie

Ale cos w temacie dasz rade? Czy wplyw na brzmienie zmierzyles?

7 minut temu, rafa napisał:

Ale cos w temacie dasz rade? Czy wplyw na brzmienie zmierzyles?

no nie odpowiedziales mi na pytanie czym to brzmienie w aspekcie fizyki jest - gdybys odpowiedzial bylaby szansa na nobla bo nauka nic o tym nie wie - a tak bedziemy sobie tylko gdybac bo na slepy test tez nie masz odwagi a od tego by trzeba zaczac

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no nie odpowiedziales mi na pytanie czym to brzmienie w aspekcie fizyki jest

Nie wiesz czym jest fala dzwiekowa? Takie rzeczy mam ci tlumaczyc?

2 minuty temu, rafa napisał:

Nie wiesz czym jest fala dzwiekowa? Takie rzeczy mam ci tlumaczyc?

wiem czym jest fala dzwiekowa i wiem jakie ma parametry ale utrzymujecie ze w tych parametrach brzmienie sie nie znajduje a na pytanie gdzie sie znajduje cisza... cos tu sie nie klei nie widzisz tego?

Nie wiem po co tu wycieczki religijne. Religia to kwestia wiary. A tytuł wątku jest czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie.

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wiem czym jest fala dzwiekowa i wiem jakie ma parametry ale utrzymujecie ze w tych parametrach brzmienie sie nie znajduje a na pytanie gdzie sie znajduje cisza... cos tu sie nie klei nie widzisz tego?

Tak, wyraznie widze ze ci sie nie klei do twoich tez i znow manipulujesz.

Nikt nie twierdzi ze brzmienie jest poza parametrami fali dzwiekowej. Tylko ze metody pomiarowe dotychczas uzyte nie wykazuja roznic mikroszczegolow tej fali. Nauczmy sie najpierw mierzyc to co slychac.

51 minut temu, ASURA napisał:

W sumie takie np. Genelece którymi się fascynowałeś odsłuchowo podobnie.

Nigdy nie fascynował mnie dźwięk Geneleców, podawałem je jedynie jako przykład systemów, które wypadają bdb w pomiarze spinoramy, ale odłóżmy na bok kolumny, bo to nie o tym temat.

52 minuty temu, ASURA napisał:

Bierzemy skrajne kondensatory (te najniższe i te z najwyższym zachowanym ładunkiem) i wpinamy np. do dwóch takich samych torów audio np. do filtra głośnika wysokotonowego i sobie odsłuchujemy czy grają tak samo a później mierzymy i porównujemy np. odpowiedż impulsową i różowy szum, waterfal

Wszystko ładnie pięknie, ale taka próba odsłuchowa musi być ślepa, aby była próbą badawczą. Póki widzisz, czego słuchasz, masz świadomość tego, to informacja zwrotna jest wyłącznie opinią, a nie o opinię nam chodzi. Audiofile nie chcą poddawać się ślepym testom, bo maja zbyt wiele do stracenia przez jakiś "głupi" test. To tak jakbyś poszedł na badanie słuchu, ale w trakcie badania widział ekran generatora. Sadzisz, że Twój wynik badania byłby dokładnie taki sam, jak w ślepym teście, jaki przeprowadza się w tracie badania audiogramu?

Teraz, rafa napisał:

Tak, wyraznie widze ze ci sie nie klei do twoich tez i znow manipulujesz.

Nikt nie twierdzi ze brzmienie jest poza parametrami fali dzwiekowej. Tylko ze metody pomiarowe dotychczas uzyte nie wykazuja roznic mikroszczegolow tej fali. Nauczmy sie najpierw mierzyc to co slychac.

no roznie twierdza zlotousi - ok czyli jak jestesmy to zmierzyc i brzmienie jest czescia jednego z parametrow tej fali to przynajmniej jestesmy blizej fizyki niz wczesniej - to teraz pytanie jakiego parametru? wiadomo ze na pewno nie amplitudy bo przeciez czlowiek nie jest w stanie wychwycic roznic 1-2db, rozrzutu harmonicznych tez to badanie nie wykazalo (nie liczac tego elektrolita), pytam sie wiec zupelnie niezlosliwie - co nie jest mierzone i w czym ludzki sluch jest lepszy niz mikrofon, moglbys to podac?

3 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

moglbys to podac?

Wiem, ale nie powiem.. serio?..

9 minut temu, pataus napisał:

Nie wiem po co tu wycieczki religijne.

widzisz tak naprawde w tym stwierdzeniu kryje sie cale klue sprawy - jak w cos wierzysz to krytyka jest odbierana jako atak, fajnie ze w cos wierzysz, ze jestes z tym szczesliwy ale ja sie z tym nie zgadzam i uwazam ze to jest bajka - przykro mi bardzo nie pisze tego zlosliwie

Wiem, ale nie powiem.. serio?..

dogmaty.

8 minut temu, meloV8 napisał:
Godzinę temu, ASURA napisał:

Bierzemy skrajne kondensatory (te najniższe i te z najwyższym zachowanym ładunkiem) i wpinamy np. do dwóch takich samych torów audio np. do filtra głośnika wysokotonowego i sobie odsłuchujemy czy grają tak samo a później mierzymy i porównujemy np. odpowiedż impulsową i różowy szum, waterfal

Wszystko ładnie pięknie, ale taka próba odsłuchowa musi być ślepa, aby była próbą badawczą.

Ale po co? są badania neuro audiometryczne słuchu bez udziału czynnego osoby badanej. Nawet temat wstawiłem. No nie ma szans co by się czymś badany sugerował tak jak w ślepych? testach. Badanie jest w ciemnym pokoju, ma się zamknięte oczy i trwa 1.5 godziny

Tamat założyłem ale komuś przeszkadzał i gdzieś go z High Endu wyrzucił a był o najistotniejszym czyli o fizjologii  słuchu i słyszeniu osobniczym

16 minut temu, meloV8 napisał:

To tak jakbyś poszedł na badanie słuchu, ale w trakcie badania widział ekran generatora. Sadzisz, że Twój wynik badania byłby dokładnie taki sam, jak w ślepym teście, jaki przeprowadza się w tracie badania audiogramu?

Muszę Cię zasmucić w każdym miejscu gdzie robi się pomiary słuchu wyniki różnią się od 5dB do... szkoda gadać

Wiesz ile to jest 1dB różnicy tak że się rozumiemy...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, ASURA napisał:

Ale po co? są badania neuro audiometryczne słuchu bez udziału czynnego osoby badanej. Nawet temat wstawiłem. No nie ma szans co by się czymś badany sugerował tak jak w ślepych? testach. Badanie jest w ciemnym pokoju, ma się zamknięte oczy i trwa 1.5 godziny

Tamat założyłem ale komuś przeszkadzał i gdzieś go z High Endu wyrzucił a był o najistotniejszym czyli o fizjologii  słuchu i słyszeniu osobniczym

Muszę Cię zasmucić w każdym miejscu gdzie robi się pomiary słuchu wyniki różnią się od 5dB do... szkoda gadać

Wiesz ile to jest 1dB różnicy tak że się rozumiemy...

Podałem jedynie przykład badania, które aby było wiarygodne musi być przeprowadzone w odpowiednich warunkach. Dokładnie tak samo jest testem odsłuchu kondensatorów - musi być "ślepy".

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Podałem jedynie przykład badania, które aby było wiarygodne musi być przeprowadzone w odpowiednich warunkach. Dokładnie tak samo jest testem odsłuchu kondensatorów - musi być "ślepy".

Nie traktujmy się wszyscy jak oszuści

To bez sensu samemu się oszukiwać!

W domu finalne próby testowe przepina mi domownik to mi zupełnie wystarczy...

Próbę na 100 kondensatorach tego samego producenta o tych samych parametrach i zawężonej tolerancji dalej polecam sobie zrobić.

Głośnik wysoko tonowy to bardzo wdzięczne pole do eksploracji tego tematu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W domu finalne próby testowe przepina mi domownik to mi zupełnie wystarczy...

Niestety nie wystarczy.

Próbę na 100 kondensatorach tego samego producenta o tych samych parametrach i zawężonej tolerancji dalej polecam sobie zrobić.

Głośnik wysoko tonowy to bardzo wdzięczne pole do eksploracji tego tematu

Ale po co od razu popadać w skrajności? Prościej jest sprawdzić trzy różne (czy nawet dwa) niż 100 z jednej serii. Zakładam, ze różnica miedzy 3 rożnymi kondensatorami powinna być znacznie bardziej słyszalna niż miedzy 100 tego samego modelu.

Jeśli się okaże, że nie odróżnisz od siebie tych trzech, różnych, to nie ma sensu robić dalszych testów. Natomiast jak zaliczysz test, to nie tylko udowodnisz, że metody pomiarowe są za słabe aby wykazać różnice, ale również to, że masz naprawdę wybitny słuch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Nie mieszaj po prostu do tego tematu religii bo to gruba manipulacja.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, meloV8 napisał:

Natomiast jak zaliczysz test, to nie tylko udowodnisz, że metody pomiarowe są za słabe aby wykazać różnice, ale również to, że masz naprawdę wybitny słuch.

To nie ma nic wspolnego z wybitnoscia sluchu. To kwestia postrzegania dzwiekow oraz w wypadku sceptykow nastawienia - "nie rozumiem jak mialoby to wplywac wiec wypieram wszelkie zmiany ze istnieja"

Chociaz podstawa uwazam jest sposob postrzegania dzwiekow. Czy sluchasz analitycznie czy calosci.

To nie ma nic wspolnego z wybitnoscia sluchu. To kwestia postrzegania dzwiekow oraz w wypadku sceptykow nastawienia - "nie rozumiem jak mialoby to wplywac wiec wypieram wszelkie zmiany ze istnieja"

w sensie ze mamy po prostu uwierzyc? :]

no zmiana jest dowiedziona ze istnieje nawet bez zmian w sprzecie - to sie nazywa psychoakustyka - slepy test jest w stanie ten efekt zniesc i wtedy dostaniesz wynik np 50/50 trafien czyli losowo mimo ze Ci sie wydawalo ze slyszysz

5 minut temu, rafa napisał:

o nie ma nic wspolnego z wybitnoscia sluchu. To kwestia postrzegania dzwiekow oraz w wypadku sceptykow nastawienia - "nie rozumiem jak mialoby to wplywac wiec wypieram wszelkie zmiany ze istnieja"

Ale to nie sceptyk ma podjąć próbę, tylko osoba "słysząca". Zabiera się jej jedynie świadomość tego, co będzie słuchała w danym momencie. 

Teraz, Daniel_68412 napisał:

w sensie ze mamy po prostu uwierzyc? :]

no zmiana jest dowiedziona ze istnieje nawet bez zmian w sprzecie - to sie nazywa psychoakustyka - slepy test jest w stanie ten efekt zniesc i wtedy dostaniesz wynik np 50/50 trafien czyli losowo mimo ze Ci sie wydawalo ze slyszysz

Otwartosc umyslu to nie jest wiara. Cale szczescie nauka rozwija sie dzieki ludziom z otwartymi umyslami a nie ludziom z tunelowym widzeniem.

Ciagle probujesz cos inputowac albo wkladac slowa w usta innym. Brzydki nawyk.

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Ale to nie sceptyk ma podjąć próbę, tylko osoba "słysząca".

Probe moze podjac tylko grono zainteresowanych proba. Czyli ci ktorzy chca cos udowadniac.

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Zabiera się jej jedynie świadomość tego, co będzie słuchała w danym momencie. 

Wiem co to jest slepa proba 😉

czym to sie rozni zatem?
"Polska należy do najbardziej religijnych krajów w Europie. Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego za rok 2018 w Rzeczpospolitej Polskiej funkcjonowało 196 kościołów i związków wyznaniowych."

ja niczego nie mieszam po prostu widze bardzo duza analogie i mam prawo ja widziec, sorry

Ja jestem z tych „niesłyszących” ale porównywanie gruszek z jabłkami zawsze wywołuje mój protest bo to manipulacja.
1 minutę temu, pataus napisał:

Ja jestem z tych „niesłyszących” ale porównywanie gruszek z jabłkami zawsze wywołuje mój protest bo to manipulacja.

no tez zapytalem o roznice ktore te jablka od gruszek odrozniaja bo ja ich serio nie widze

kosciol audio spokojnie uzyskalby rejestracje jak zarejestrowac mogl sie jeden czlowiek z wlkp ktory zrobil to tylko w celach optymalizacji podatkowej

6 minut temu, rafa napisał:

Ciagle probujesz cos inputowac albo wkladac slowa w usta innym. Brzydki nawyk.

wymijanie od odpowiedzi to dopiero jest brzydki nawyk! ;]

9 minut temu, rafa napisał:

Probe moze podjac tylko grono zainteresowanych proba. Czyli ci ktorzy chca cos udowadniac.

Im szersza próba tym lepsza. Można przed testem zrobić anonimowa ankietę, w której uczestnicy odpowiedzą na kilka pytań, np. czy są sceptykami, czy nie. Im więcej danych, tym większa szansa na znalezienie korelacji.

Pytanie do autora wątku. Jaka jest zmierzona maksymalna rozdzielczość systemu pomiarowego jeśli chodzi o mierzone kondensatory (pojemność)? To znaczy przy jakiej minimalnej różnicy pojemności badanych kondensatorów można zaobserwować zmiany które można określić jako istotne. Można to ustalić np. badając kolejne pojemności tej samej serii kondensatorów o tej samej budowie jednego producenta. 

Ukryta Zawartość

No nie zrozumiałeś albo udajesz . To Ty mieszasz przysłowiowe gruszki z jabłkami.

Ukryta Zawartość

Tolerancja kondensatorów Jantzen Cross cap podawana przez producenta to +/- 5%. Poniżej pomiar w systemie pomiarowym i miernikiem pojemności.

Ukryta Zawartość

IMG_20250226_1234272.thumb.jpg.4a5f705d6f96b2ea5f8a670d44a8f752.jpg

IMG_20250226_123348.thumb.jpg.580d2ed4de887eb2cebdb6824e8fda34.jpg

Myślę, że jest nieźle, ale ucho pewnie wychwyci różnice, bo ma większą rozdzielczość 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, meloV8 napisał:

ale ucho pewnie wychwyci różnice, bo ma większą rozdzielczość

Moznaby sobie darowac ale po co..jeszcze by byla kulturalna rozmowa 😉

8 minut temu, rafa napisał:

Moznaby sobie darowac ale po co..jeszcze by byla kulturalna rozmowa 😉

Była kulturka i konkrety póki "słyszący inaczej" nie zaczęli podważać metody pomiarowej absurdalnymi i nieco śmiesznymi wpisami. Jakoś tak kolejny raz wyszła stara, góralska prawda, która mówi, że o pomiarach najwięcej wypowiadają się Ci, którzy ich nie robią i nie rozumieją. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi