Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ocenę zestawu stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Jestem posiadaczem wzmacniacza Onyko Integra A8850, koulmn JPW MLP 610 oraz gramofonu Kenwood KD-3055.

Chciałym Was zapytać, z racji tego, że to sprzęt dość wiekowy jak z Waszej wiedzy np. wypada on na tle nowszych produktów czy starszych.

Chodzi mi o to, że nie mam dostępu do nowego sprzętu a jestem ciekaw jak np. te stare wzmacniacze i kolumny mają się do współczesnych, czy postęp techniki poszedł wraz z jakością dźwięku i jeśli np. chciałbym polepszyć brzemienie to co w moim zestawie warto wymienić?

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam. 

17 minut temu, PrzemoChem napisał:

co w moim zestawie warto wymienić?

Zacząłbym od próby ze zmianą źródła ,na lepsze .Niestety w wypadku gramofonu może to być problemem. Sama wymiana wkładki na lepszą powinna dać jakąś słyszalną zmianę.

Drugi krok ,który można też wykonać z ominięciem pierwszego,to zmiana kolumn na inne.

Wzmacniacz wydaje się być urządzeniem,które nie ograniczy zmian źródła czy kolumn.

Pytanie ,co aktualnie w posiadanym systemie cię np. drażni ? Masz jakieś porównanie ,do systemu ,który słuchałeś u kogoś,w sklepie ?

Hm... czasem mam wrażenie, że Onkyo nie tworzy dźwięku przestrzennego, tylko takie jakby "ze studni". Co do kolumn, w ogólnym rozrachunku nie wypadają źle, solidna podstawa basowa, ale też mam wrażenie, jakby grały hm... sucho? Wcześniej miałem Tannoy Mercury M1 i coś mi się kojarzy że basowo też były ok, ale jakby lepiej tworzyły stereo od tych JPW. Gramofon może i jest stary, ale budowę ma dość solidną, jak widzę współczesne gramofony to mój Kenwood przy nich to czołg, był poddawany konserwacji i działa dość dobrze, tylko póki co mam podstawową wkładkę gramofonową- Audio Technica AT-VM95E.

5 godzin temu, PrzemoChem napisał:

Onkyo nie tworzy dźwięku przestrzennego,

Jak masz ustawione kolumny ? Używasz podstawek i odpowiedniego ustawienia ? Uzyskanie prawidłowej sceny muzycznej zależy przede wszystkim od akustyki i ustawienia kolumn. Nie mniej jednak,za to ,co system pokazuje odpowiedzialne jest też źródło dźwięku . Uwzględniając ,że spełnione są u ciebie warunki dotyczące akustyki pomieszczenia i ustawienia kolumn,trzeba by zweryfikować włączając w tor lepsze źródło ,gramofon lub  np. odtwarzacz cd (pożyczony od kogoś np.) .

Jako źródło można wykorzystać też przetwornik cyfrowo-analogowy (potocznie DAC) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 481489237_976463787360779_4433838580096632141_n.thumb.jpg.87577fee389eb21e8b81365adf7308bd.jpg

Tak wygląda u mnie ustawienie kolumn, nie mam standów głośnikowych, ale jako podwyższenie posłużyły mi stare Tannoye M1. Co do DAC do mam budżetową wersję, audiotrak prodigy cube black edition. W przyszłości planuję wymianę na coś lepszego, ale muszę się finansowo odkuć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, baltfan napisał:

.Niestety w wypadku gramofonu może to być problemem

A co jest złego twoim zdaniem w tym gramofonie?

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

6 minut temu, Misio38 napisał:

A co jest złego twoim zdaniem w tym gramofonie?

Na pewno wkładka, gdyby chodziło o wyciągnięcie maksymalnie najlepszego dźwięku. Jednak zauważ,przeczytaj dokładnie co napisałem. Nie napisałem o tym konkretnym gramofonie, a ogólnie. 

27 minut temu, PrzemoChem napisał:

Tak wygląda u mnie ustawienie kolumn

Muszę cię zmartwić. Przy takim ustawieniu, moim zdaniem nie zmienisz wiele i jedynie co, możesz próbować. Wymiana wzmacniacza, czy kolumn niewiele zmieni. 

7 godzin temu, baltfan napisał:

Zacząłbym od próby ze zmianą źródła ,na lepsze .Niestety w wypadku gramofonu może to być problemem.

?

Po pierwsze, kolumny trzeba postawić na podstawkach. W wypadku twoich monitorów o wysokości sądzę 60 cm. 

Ukryta Zawartość

Na początek można użyć np. dwóch identycznych taboretów. Ważne żeby zachować tą samą wysokość podstawek dla obu kolumn. 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, baltfan napisał:

Niestety w wypadku gramofonu może to być problemem. Sama wymiana wkładki na lepszą powinna dać jakąś słyszalną zmianę.

Tak dokładnie napisałeś. Z tego wynika, że gramofon wg ciebie to szrot, ale zmiana wkładki trochę może pomóc.

No nie wiem, czy na biurku tak wysokie podstawki są dobrym pomysłem 😉 

Nie znam choćby modelu tweetera w Twoich kolumnach i jeśli piszesz, że jest

sucho, to można zarówno poziom góry pasma sobie ustawić, jak też pomyśleć

o wymianie na nowszy głośnik. Ale to jest możliwe właściwie tylko przy typowym

wymiarze frontu tweetera, żeby nie wymagało to mechanicznej "rzeźby".

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, Misio38 napisał:

Z tego wynika, że gramofon wg ciebie to szrot,

To już jest twoja interpretacja.Nie napisałem nic o szrocie.

Masz jakiś dobry pomysł ,żeby pomóc autorowi wątku ?

2 minuty temu, audioburak napisał:

No nie wiem, czy na biurku tak wysokie podstawki są dobrym pomysłem 😉

Propozycja padła,żeby kolumny zdjąć z biurka na podstawki,które staną na podłodze 🙂

Zapraszam do obrjrzenia filmów.

Dobra, ale musisz pamiętać, że kolumny nie są przeznaczone do słuchania

z dystansu mniejszego, niż 1 m. Stąd też może się brać poczucie "suchości"

co pewnie nie miało miejsca z M1. One mają przygaszoną górę pasma

i stąd się bierze poczucie ich wyższego komfortu słuchania. 

Posłuchaj swoich monitorów z dystansu  ... Stąd pomysł na lekkie stłumienie

góry pasma, co powinno poprawić równowagę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, PrzemoChem napisał:

gdy siedzę przed biurkiem. 

Niby wszystko jest ok. ,jednak kolumny ,które posiadasz nie nadają się do roli kolumn biurkowych.Możesz próbować ,rozsunąć je maksymalnie na boki ,czyli utworzyć bazę .Następnie sam musiałbyś się oddalić od tak rozstawionych kolumn,żeby móc usłyszeć pełne pasmo. Dlatego oczekiwanie,że uzyskasz przy tym ustawieniu obraz  (sceny) jest mocno wątpliwe. 

Przy ustawieniu kolumn ,trzeba zachować symetrię i zapewnić w miarę możliwości identyczne warunki otoczenia obu kolumnom. Na pewno konieczne będzie odsunięcie kolumn od ściany za nimi ,żeby zredukować podbicie basu .

W dniu 23.02.2025 o 08:43, PrzemoChem napisał:

jak np. te stare wzmacniacze i kolumny mają się do współczesnych

Tak samo lub nawet lepiej.

W dniu 23.02.2025 o 08:43, PrzemoChem napisał:

czy postęp techniki poszedł wraz z jakością dźwięku

Tak. Szczególnie w domenie cyfrowej. W analogu nie siedzę już od ponad 30 lat więc nie wiem, co tam teraz jest grane. Ale cyfra... tu się cuda dzieją. Chiński DAC ze średniej półki gra dziś lepiej niż hajendy sprzed 10 lat. Poza tym zrozumiano i opanowano wady i ograniczenia PC-Audio. Teraz już wiadomo, na co zwrócić uwagę, co jest niezbędne, żeby grało naprawdę dobrze. W rezultacie dźwięk cyfrowy przestał brzmieć cyfrowo. 🙂 

Jeśli zaś chodzi o wzmacniacze, to sprawa jest bardziej skomplikowana. Lampa wciąż się trzyma i okupuje samą górę wyrafinowania (jeśli jest dobra). W Solid State wciąż można sięgnąć po starą dobrą Czystą Klasę A i nic więcej nie trzeba, w Klasie AB - zastój. Ale... jeśli sięgniesz po naprawdę nowe technologie (klasa D) to poniżej 1000€ dostaniesz sprzęt który spokojnie i bez kompleksów staje w zawody z wielokrotnie droższymi konstrukcjami. Może jeszcze nie wygrywa (tak dobrze to nie ma) ale takiego grania nigdy nie sprzedawano tak tanio. Do tego te wzmaki w klasie D napędzą dosłownie każde kolumny.

Także trochę się zmieniło. 🙂 

Najmniej chyba w kolumnach - starzy wyjadacze wciąż okupują góry rankingów i tylko ceny wciąż rosną. 🙂

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@PrzemoChem jeśli pytasz się co warto zmienić w twoim zestawie, żeby polepszyć brzmienie to odpowiedź zawsze jest taka sama: 

Trzeba zmienić budżet 🙂

@il Dottore lampa to szczyt wyrafinowania? Nie no serio? 🤦

Klasa AB na tranzystorach zrobiła duży skok jakościowy. Niestety, przy okazji postępu stała się też bardzo dostępna i teraz ludzie porównują niegdysiejszy high-end z jakimiś budżetowymi śmieciami i narzekają, że kiedyś to było a teraz to nie jest. 

Paradoksalnie złą jakość dzisiejszych nagrań premiuje zła jakość starej elektroniki. Stąd wrażenie, że rupiecie z lat 70-tych grają lepiej. Nie, nie grają lepiej. Po prostu brakiem precyzji i różnymi innymi ograniczeniami maskują żenującą jakość produkcji muzycznych. Nowy sprzęt obnaża wszystkie problemy nagrań i dlatego brzmi "gorzej" ale bardziej prawdziwie.

19 minut temu, Gargan napisał:

Nie no serio?

Serio serio. Tylko Czysta Klasa A może iść w zawody z dobrą lampą. AP niezależnie od ceny nie ma szans.

Zobaczymy, jak będzie ewoluować D - póki co - robi się obiecująco. Już zjada większość droższych AB do tego jest bardziej uniwersalna w sensie możliwości napędzania różnych kolumn.

Ja  sam się zastanawiam, czy nie kupić takiego ładnego wzmaka/DAC w klasie D i dać drugiej szansy moim SF Concertino - choć chyba nie warto.

51rghQsAHvS._AC_SL1000_.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore ale w czym ta rywalizacja? W prądożerności czy niskiej mocy? 

Prawdopodobnie też pójdę w klasę D, jednak na razie tylko drogie D wygląda obiecująco.

33 minuty temu, Gargan napisał:

W prądożerności czy niskiej mocy? 

W zajebistym dźwięku. Musisz spróbować sam, by odrzucić błędy i wypaczenia (a przede wszystkim zniekształcenia) Klasy AB.

Czysta Klasa A unika sprzężenia zwrotnego i zniekształceń przy przejściu przez 0 gdyż tranzystory mocy są nonstop aktywne, podobnie lampa w Klasie A. Dlatego się grzeją i żrą prąd. Ale grają na innym poziomie niż reszta świata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

5 minut temu, PrzemoChem napisał:

A jeśli mówimy o zmianę budżetu to ile trzeba byłoby liczyć aby np. móc kupić nowy sensowny zestaw tj. wzmacniacz i kolumny?

A ile możesz wydać?

Jeśli warunki słuchania się nie zmienią, to ciężko coś wybierać i może tylko

powrót do źródeł 😉 i wymiana na M2 mogła by zapewnić komfort słuchania.

Tak mała odległość wymusza już choćby klasę A. Ale można się przy niej

tylko posmarować kremem z filtrem i opalenizna gotowa 😉 

2 minuty temu, PrzemoChem napisał:

Hm... jeśli chciałbym w przyszłość coś kupić to raczej taki dość dobrze grający zestaw na lata, więc hm... powiedzmy 7k max.

OK - spróbujmy...

Taka oszukana Klasa A - 10W /kanał: 2666zeta

Ukryta Zawartość

Do tego kolumny muszą być o dużej efektywności, więc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    5871 zeta

Razem nieco ponad 8500 zeta więc przekroczyłem budżet ale to nówki sztuki i powinno razem miło zagrać.

U mnie 20 tys. zeta gra tak (ale część kupiona na rynku wtórnym -  po sklepowych cenach byłoby dużo drożej) -na słuchawkach:

Ukryta Zawartość

Alternatywnie - zainteresuj się tańszymi Chińczykami w Klasie D, wówczas kolumny właściwe dowolne, bo to potworne moce więc i w 5000 się zmieścisz.

Np: wspaniale (w tej cenie) grające chińskie monitory

Ukryta Zawartość

I wzmacniacz bardzo chwalony, tylko brzydki 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za wszelkie propozycje, a i także chciałem zapytać, co sądzicie o nowych wzmacniaczach czy kolumnach bardziej znanych firm? Np. kolumny Indiana Line Tesi 3 i Rotel A14 Mk II?

Edytowane przez PrzemoChem
  • Pokaż nowe odpowiedzi