Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa własna wzmacniacza lampowego P-P EL34 inspirowanego Amplifonem WL36 z modyfikacjami.

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając na forum po kilku latach witam wszystkich serdecznie i proszę o rzeczową dyskusję w temacie samodzielnego wykonania wzmacniacza lampowego P-P.

Poniżej zamieszczam wstępnie rozrysowane schematy traktując je jako materiał wyjściowy do dyskusji, rozwoju i realizacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zespzasilaczyanodowych.thumb.jpg.adafa227fdb6418f40d11146d178316e.jpg

Założenie jest takie by po włączeniu zasilania najpierw wystartował "łagodny" zasilacz żarzenia 6,3V oparty na własnym transformatorze, ten zasilacz dopiero zaprojektuję. Następnie po kilkudziesięciu sekundach przekaźnik załączy zasilanie na trafo główne napięć anodowych.

Z tyłu głowy mam rozwój konstrukcji o regulację barwy tonów z przełącznikiem direct, na pokładzie oczywiście potencjometr głośności i w szufladzie chowa się kilka lamp EM84 - więc magiczne oczka niewykluczone - ale to na koniec.

Co do sposobu montażu to zasilacze i moduły pomocnicze widziałbym na pcb, zaś same wzmacniacze jako przestrzenny.

Transformatory głośnikowe będę miał w przyszłym tygodniu (Ogonowski), natomiast zasilające nawinę sam.

Teraz prośba o analizę całości, szczególnie zasilaczy i ich koncepcji - czy to dobry kierunek?

Wcześniej poskładałem tylko kilka wzmacniaczy słuchawkowych hybrydowych, wzmacniacz z dwóch gramofonów Bambino i "prosiaczka. Wiem, że ta konstrukcja to nie jest prosty temat, ale wiem też, że z Waszą pomocą nie ma rzeczy niemożliwych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robertinus

Wzmacniacz jest w istocie prawie wierną kopią układu Williamsona (

Ukryta Zawartość

Nieco inne są jedynie wartości niektórych elementów, zapewne ze względu na inne zastosowane lampy.

Nie jestem przekonany co do pomysłu na zasilacze. IMO lepiej byłoby zachować oryginalny zasilacz, gdzie lampa prostownicza w naturalny sposób zrealizuje opóźnienie załączenia napięcia anodowego.

obraz.thumb.png.74ff7da1ff1f25a7f300611db095eef8.png

W technice lampowej zalecana jest zasada Brzytwy Ockhama - najprostsze rozwiązania zwykle bywają optymalne.

Powodzenia w projekcie życzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
11 godzin temu, argus napisał:

Nie jestem przekonany co do pomysłu na zasilacze. IMO lepiej byłoby zachować oryginalny zasilacz, gdzie lampa prostownicza w naturalny sposób zrealizuje opóźnienie załączenia napięcia anodowego.

Użycie prostownika lampowego to dobry pomysł ale na opóźnienie załączenia napięcia anodowego bym zbytnio nie liczył. Katoda lampy prostowniczych zazwyczaj nagrzewa się szybciej niż lamp mocy podając napięcie zanim lampy mocy się nagrzeją. Dodatkowy minus taki, że napięcie bez obciążenia będzie 30-40 volt wyższe niż w trakcie pracy i trzeba to uwzględnić dobierając kondensatory w zasilaczu. Plus taki, że napięcie narasta łagodnie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Lampa jako prostownik odpada. Na krzemie zrobimy to dużo prościej, taniej i skuteczniej. Zostańmy więc przy krzemie. Pytanie czy w takim wydaniu jak narysowałem. Może da się coś w prosty sposób ulepszyć? może inne tranzystory, może inne wartości kondensatorów, może inaczej zorganizowana filtracja?  Jak będę pewny formy zasilaczy narysuję i poddam pod dyskusje pcb.

W Oryginalnym zasilaczu Amplifona WL36 transformator zasilający ma uzwojenie anodowe wspólne dla obu kanałów o napięciu AC 310V i prądzie 600mA - więc moc całkowita uzwojenia to około 190W. W mojej konstrukcji jest to podzielone na cztery zasilacze. Dwa dla EL34 prawego i lewego kanału i dwa dla pozostałych lamp obu kanałów. Zastanawiam się jaki podział mocy przyjąć. Może 2 x 70W dla EL34 i 2 x 25 W dla reszty lamp? Co o tym myślicie? Pomóżcie z tym doborem podziału mocy na trafie.

Lampy w pre i odwracaczu pobierają jakieś 20mA na kanał, czyli sześć watów. Więcej nawet chwilowo nie pobiorą bo to klasa A.

nagrywamy.com

3 godziny temu, przemak napisał:

Lampy w pre i odwracaczu pobierają jakieś 20mA na kanał, czyli sześć watów. Więcej nawet chwilowo nie pobiorą bo to klasa A.

Dzięki za konkret. Czyli - jak rozumiem - swobodnie mogę im (lampom  w pre i odwracaczu) przyznać po 10W a resztę podzielić na EL34, które w pełni wysterowane pobiorą znacznie więcej prądu niż te 140mA (czyli ok. 60W) w spoczynku. 

A co myślicie o samym zasilaczu? Koncepcja zakładała pozbycie się brumu, ale przy okazji zenerki powinny stabilizować. Oczywiście trzeba zadbać o pewien zapas napięcia na wejściu zasilaczy. Tu jest kolejna zagadka - ile ma być tego zapasu? Zbyt mało zapasu napięcia na wejściu doprowadzi do wychodzenia zasilaczy z obszaru stabilizacji, natomiast nadwyżka to ciepło na tranzystorze. Pewnie bez trafa i prób obciążeniowych tego się nie policzy i trzeba przyjąć jakieś wartości na czuja. Ja bym podorzucał po.. hmm. 15V? czyli 445V dla 430 na wyjściu i 345V dla 330V na wyjściu.  Co o tym myślicie? może jednak te 15V to za mało?   Przyjmując max pobór prądu przez parę EL34 na poziomie 170mA wytracając na tranzystorze 15V zbijamy tylko ok. 2,5W. To niewiele.

11 minut temu, Robertinus napisał:

resztę podzielić na EL34, które w pełni wysterowane pobiorą znacznie więcej prądu niż te 140mA (czyli ok. 60W) w spoczynku. 

Sporo więcej to nie, bo na oko to w sumie prawie klasa A też. 

nagrywamy.com

15 minut temu, przemak napisał:

Sporo więcej to nie, bo na oko to w sumie prawie klasa A też. 

No w sumie tak. 60W poboru mocy w spoczynku z nawiązką opędzi pełną moc wzmacniacza ok 30W.

Jednak trafo EI mam przygotowane z uzwojeniem pierwotnym jako 200W, więc pewnie wykorzystam. Będą nadwyżki i lepsze to niż za mało. Za to mniej takie zasilanie kuca pod obciążeniem i trafo chłodniejsze. 

Nie wykluczam regulacji barwy, a tam tez trzeba by lampkę wsadzić, do tego może dojdzie 2 x EM84 dla ozdoby, więc nadwyżka mocy może się przydać.

Na razie luźno sobie dywagujemy, ale będę musiał to wszystko co tu ustalamy zebrać w całość i podjąć decyzję o parametrach trafa zasilającego.

Dziś przyszły dwa bliźniacze dzieła sztuki, a raczej dzieła sztukmistrza pana Leszka Ogonowskiego. Na dowód foty poniżej.

Ukryta Zawartość

Drodzy państwo, nie ma odwrotu, to musi zadziałać.

Teraz czekam na rdzeń z karkasem i druty nawojowe DN2E do trafa sieciowego, tu będę już sam nawijał z gołej ręki - bez nawijarki - więc pewnie trochę się z tym pobawię, ale to przecież samo najlepsze. kto nawijał to wie 😉

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Godzinę temu, Robertinus napisał:

Teraz czekam na rdzeń z karkasem i druty nawojowe DN2E do trafa sieciowego, tu będę już sam nawijał z gołej ręki - bez nawijarki - więc pewnie trochę się z tym pobawię, ale to przecież samo najlepsze. kto nawijał to wie 😉

Bez naciągu i właściwego ułożenia może być problem ze zmieszczeniem wszystkich zwoi w karkasie. Wg mnie to lepiej było by zlecić. Przy pojedynczej sztuce pewnie nie byłoby drożej i pewność większą, że nie będzie brzęczeć.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Seyv napisał:

Bez naciągu i właściwego ułożenia może być problem ze zmieszczeniem wszystkich zwoi w karkasie. Wg mnie to lepiej było by zlecić. Przy pojedynczej sztuce pewnie nie byłoby drożej i pewność większą, że nie będzie brzęczeć.

Z nawijaniem poradzę sobie. To nie pierwsze trafo, które będę nawijał. Zawsze transformatory zasilające produkuję sobie sam i wiem co to dobijanie uzwojeń oraz przewymiarowany rdzeń. Impregnacja to nie problem. Po co zlecać kiedy sam zrobię lepiej i przy okazji jest to świetna zabawa.

Ukryta Zawartość

Trafo powyżej to były początki. Dwa takie pracują w moim wzmaku. Generalnie toroidów było wiele, na rdzeniu EI może kilkanaście.

Jedynie głośnikowych się nie podjąłem i nie żałuję, p. Ogonowski to mistrz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robertinus
4 godziny temu, Seyv napisał:

Przy pojedynczej sztuce pewnie nie byłoby drożej i pewność większą, że nie będzie brzęczeć.

Od czego lakier w trakcie nawijania...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Żeby nie było, że temat upadł. Tu się tworzy PCB. Miało być na pająka, ale jakoś tak mnie wzięło na projekt płytek.

Ukryta Zawartość

Górna płytka to stopień mocy P-P na 2 x EL34, dolna płytka zawiera od lewej ECC83, 6N6P i po prawej magiczne oko EM84. Co o tym myślicie?

Dodatkowo pytanie do znawców  - jakiego kabelka użyć do połączenia wyjścia trafa głośnikowego z rezystorem NFB?

Czy to ma  być jakiś kabelek ekranowany?, jaki?, a może skrętka z dwóch żył? Doradzicie?

Ukryta Zawartość

... rezystorek od sprzężenia zwrotnego można połączyć czymkolwiek, byle dobrze przewodziło i miało izolację zewnętrzną. Zadziała. Skrętki i ekrany niekoniecznie. 

3 godziny temu, Lisor napisał:

... rezystorek od sprzężenia zwrotnego można połączyć czymkolwiek, byle dobrze przewodziło i miało izolację zewnętrzną. Zadziała. Skrętki i ekrany niekoniecznie. 

Dzięki za wyjaśnienia. Właśnie przez brak doświadczenia z lampą trapią mnie takie deficyty wiedzy. 

Nie idź w PCB. Zrób to dobrze na porządnych podstawkach, np. teflonowe CMC lub EIZZ, turretboard'ach i dobrych drutach. 

Ja robiłem Jadis JA30 clone na PCB. Niby było całkiem niezłe, ale zrobiłem jak napisałem wyżej i jest lepiej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomku, Taki był plan, by robić na pająka lub turredboardach. Niestety z pięć razy podchodziłem do próby zrobienia projektu tych połączeń i nic mi z tego nie wychodziło. Spróbowałem narysować pcb i wyszło jak wyszło za pierwszym razem. Myślę, ze całkiem nieźle.  Nie radzę sobie z projektem  montażu przestrzennego. Co bym nie narysował nie jestem zadowolony, zapewne to brak doświadczenia w tej materii. PCb orysowałem się tak wiele, że to nie problem. 

Po Twojej sugestii spróbuje jeszcze powalczyć. Może jest jakiś złoty środek,  o którym nie wiem, a który ułatwia takie projekty?  Jak o ugryźć? Jak Wy to robicie?

To ja mam odwrotnie. Zawsze lepiej wychodzą mi konstrukcje w montażu przestrzennym. Własnych PCB nie projektowałem, ale w zasadzie każda PCB układu lampowego, które budowałem budziła wątpliwości i zawierała jakieś błędy, dziwne prowadzenia masy, zbyt "zakręcone: połączenia między elementami, za mało miejsca na elementy, problemy z przydźwiękiem, itp. W mojej opinii szkoda prądu. W realizacji montażu przestrzennego mam nieograniczone możliwości w kwestii ustawienia elementów, ich wielkości, łatwości dokonania przeróbki. 

Nie rozumiem w czym masz problem w kwestii projektowania. Ja jakoś specjalnie nie przykładam się do projektowania. Po prostu biorę graty i montuję. Mam schemat, jakieś wyobrażenie przestrzenne rozstawienia lamp. Zaczynam od zamocowania podstawek w otworach platformy montażowej lub na tulejkach dystansowych. Od wejścia do wyjścia prowadzę drutem masę, tak żeby od każdej podstawki było blisko. Nad masą prowadzę też drutem ścieżkę zasilania anodowego. Dalej to podłączenie do każdej podstawki okablowania od zasilania żarzenia i umocowanie go tak żeby nie przeszkadzało przy montowaniu pozostałych elementów. Elementy montuję albo bezpośrednio od podstawki lampy, do drutu masy lub B+. W niektórych projektach elementy montuję między listwami montażowymi i podłączam do podstawki, lub ścieżki masy/B+ krótkimi odcinkami  kabelków. Zwracam uwagę aby elementy wrażliwe na temperaturę były oddalone od źródeł ciepła. I tyle. Każdy tak budowany układ rusza "od kopa" i bez problemów.

Polecam spróbować. 

• 4 tygodnie później...

Tomku, dzięki za rady, jednak wybrałem inaczej. Prace posuwają się bardzo powoli, ale jednak, do przodu.

Poniżej gotowy już komplet pcb dla obu kanałów. Nic tylko lutować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pcb2.thumb.jpg.e2fb4b4ba02cf354d377283e63f0e23b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość