Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

nieźle kombinujesz, nagromadzone przez lata złogi woskowiny oo ropuszczeniu przez wspaniały preparat zaciągasz do gruszki i dajesz roztworowi drugie życie aplikując per rectum 🤭, poślizg defekalny jak marzenie, o innych opcjach nie wspominając 🤗

Jesteś biochemikiem? 🙂 Gruszka służy tylko do przepłukiwania rozpuszczonego wcześniej roztworu usznego i tylko do tego 🙂

Zadałem kulturalnie pytanie w temacie bo prostu chciałem poznać opinię innych. 

Co do słyszenie kabli. Część słyszy, część nie to indywidualna sprawa. Nie zamierzam nikogo do tego przekonywać bo sam mogę nie słyszeć rzeczy które inni słyszą. Jakby nie było różnicy to po co robić różne kable? Zgadzam się, że głośniki, czy wzmacniacz mają największy i decydujący wpływ ale temat był nie o tym. Ale nawet w pewnym momencie w sprzęcie dochodzi się do kresu, najdroższe najbardziej rozdzielcze systemy nie różnią się wiele od siebie w tym samych warunkach odsłuchowych. 

A teraz mała dygresja. To po co w ogóle to forum. Bo można pisać tylko w paru dozwolonych tematach a z tymi którymi się nie zgadzacie to trzeba wyśmiać i obrazić? Czy może po prostu nie pisać w temacie który cię nie interesuje. Lepsze 3-4 ciekawe odpowiedzi niż mówienie o niczym przez 3 strony. Dziękuję kilku osobom za odpowiedzi w temacie. Proszę admina o zamknięcie tematu. 

@Sofokles są różne sytuacje np. tanie aluminiowe kable, faktycznie degradujące brzmienie poprzez zbyt wysoką rezystancję albo źle dobrane kable cyfrowe wymuszające niższy bitrate połączenia. Są też dziwaczne konstrukcje urządzeń jak stare NAIM, gdzie kable musiały mieć określone parametry, żeby wzmacniacz pracował stabilnie. 

Czy dany kabel ma znaczenie czy nie ma to już kwestia przebrnięcia przez dokumentację techniczną. 

@Gargan Dokładnie. Ja największą zmianę kiedyś usłyszałem wywalając zworki z kolumn i dając kabel wzamian. Zworki były z jakiegoś gównolitu i bardzo degradowały dźwięk. 

59 minut temu, paww napisał:

Jesteś biochemikiem? 🙂 Gruszka służy tylko do przepłukiwania rozpuszczonego wcześniej roztworu usznego i tylko do tego 🙂

niech Ci będzie 🤭

32 minuty temu, Sofokles napisał:

Bo to jaką różnice słyszysz to zależy od systemu. Jeżeli masz stare Altusy to zapewne różnicynie usłyszysz.

Ja robiłem testy porównując:

• IC: za 40zł i 200zł i w obu systemach (standardowy / droższy) różnicy nie słyszałem.
  • kable głośnikowe: 20zł/mb z  takimi za 33zł/mb i dopiero na droższym systemie usłyszałem różnice ale były niewielkie. Przy standardowym systemie różnic nie było w ogóle.
  • kabel sieciowy - tutaj jestem bardzo zaskoczony bo różnice były całkiem duże przy stanardowym i droższym systemie. Przy standardowym systemie różnica była na tyle duża że potraktowałem zwykły kabel jako uszkodzony bo różnica mnie zaskoczyła.

Jak się porównuje takie same kable; no, może różne o 0,5 mm2 to nic dziwnego,

że różnice są śladowe. Były wpisy na forum o zmianie z 4 mm2 na 2,5 mm2 -

i to już jest jakaś różnica - i była - oczywiście na plus.

A naprawdę różnice tworzy inna struktura, a nie wena poetycka recenzentów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, hary1357 napisał:

@Gargan Dokładnie. Ja największą zmianę kiedyś usłyszałem wywalając zworki z kolumn i dając kabel wzamian. Zworki były z jakiegoś gównolitu i bardzo degradowały dźwięk. 

Zworki to zworki. Wymienisz jednym ruchem. 

Lepsze jest ATC - niezbyt tania marka, a terminale w kolumnach dają  chyba stalowe, bo się magnetyzują. To powiedz mi, jaki jest sens spinać się o super kable jeśli producent kolumn leci sobie w kulki? 😄

A weź wymień terminale to potem ich nie sprzedasz, bo grzebane 😀

To są kolumny, które prosto z pudełka trzebaby rozebrać, wymienić terminale i okablowanie, wkleić rozpórki w obudowę i napchać wygłuszenia. Wtedy masz dwie klasy lepsze paczki. Niestety - niesprzedawalne, nawet jeśli Ci się znudzą. "Bo to nie łorginał Panie" 🤣

Edytowane przez Gargan
8 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

nie daj się manipulować, Twój zwrot nie będzie leciał sam, tylko z tysiącami innych produktów. Więc popierdółki o zasobach to zwyczajne nękanie i można zaskarżyć takie zachowanie z Art. 190a. KK

ale się odkleiłeś stary! wystarczy pomyśleć o tym, że miliony podobnie myślą i lecą te śmieci w koło świata... szkoda gadać. Jest to całkiem sensowny element to przemyślenia jak się robi zakupy - nikomu nie zabraniam, ale WARTO MYŚLEĆ!

a prawnikiem to też zdecydowanie nie jesteś...

????

14 minut temu, dekoracja napisał:

ale się odkleiłeś stary! wystarczy pomyśleć o tym, że miliony podobnie myślą i lecą te śmieci w koło świata... szkoda gadać. Jest to całkiem sensowny element to przemyślenia jak się robi zakupy - nikomu nie zabraniam, ale WARTO MYŚLEĆ!

a prawnikiem to też zdecydowanie nie jesteś...

spadaj

W dniu 1.03.2025 o 20:23, Sofokles napisał:

Zastanawia mnie, które przewody w systemie są najważniejsze i najbardziej wpływają na dźwięk, co oznacza, że muszą być najlepsze, wymagające największych wydatków, podczas, gdy na pozostałych kablach można by trochę zaoszczędzić. Interkonekty czy przewody głośnikowe? A może kable zasilające?

U mnie chyba największą różnicę w brzmieniu całego systemu usłyszałem po zmianie kabla zasilającego a najmniejszą przy interkonektach

Z mojego doświadczenia największe i słyszalne już z przedpokoju zmiany wnoszą kable z gramofonu do przedwzmacniacza. Pewnie dlatego że to bardzo niski poziom sygnału na który największy wpływ ma pojemność kabla a nie tylko rezystancji.

Natomiast w następnej kolejności zasilanie wraz z kondycjonerem i potem głośnikowe chyba na równi z interkonektami.

Dodatkowo chcę tylko zauważyć że gigantyczną zmianę wnoszą kable XLR ale to tylko wtedy, kiedy mamy prawdziwie zbalansowaną budowę.

5 godzin temu, Gargan napisał:

Zworki to zworki. Wymienisz jednym ruchem. 

Lepsze jest ATC - niezbyt tania marka, a terminale w kolumnach dają  chyba stalowe, bo się magnetyzują. To powiedz mi, jaki jest sens spinać się o super kable jeśli producent kolumn leci sobie w kulki? 😄

A weź wymień terminale to potem ich nie sprzedasz, bo grzebane 😀

To są kolumny, które prosto z pudełka trzebaby rozebrać, wymienić terminale i okablowanie, wkleić rozpórki w obudowę i napchać wygłuszenia. Wtedy masz dwie klasy lepsze paczki. Niestety - niesprzedawalne, nawet jeśli Ci się znudzą. "Bo to nie łorginał Panie" 🤣

Dlaczego tak sądzisz ?

Pamiętam jak kiedyś bawiłem się w wymianę nie tylko zacisków czy zworek ale okablowanie wewnątrz kolumn i całych zwrotnicy na bardzo drogie z Mundorfami itp.

Sprzedały się znakomicie, ludzie sobie słuchają z przyjemnością.

Jeśli coś jest dobre to się broni samo.

8 godzin temu, Raptor99 napisał:

Bo to jaką różnice słyszysz to zależy od systemu. Jeżeli masz stare Altusy to zapewne różnicynie usłyszysz.

Ja robiłem testy porównując:

• IC: za 40zł i 200zł i w obu systemach (standardowy / droższy) różnicy nie słyszałem.
  • kable głośnikowe: 20zł/mb z  takimi za 33zł/mb i dopiero na droższym systemie usłyszałem różnice ale były niewielkie. Przy standardowym systemie różnic nie było w ogóle.
  • kabel sieciowy - tutaj jestem bardzo zaskoczony bo różnice były całkiem duże przy stanardowym i droższym systemie. Przy standardowym systemie różnica była na tyle duża że potraktowałem zwykły kabel jako uszkodzony bo różnica mnie zaskoczyła.

No jak można porównywać kabel zasilający 20zł z innym za 30zł, przecież to dokładnie taka sama cena. 

Żaden producent nie robi kabla w tej cenie na którym coś będzie słychać.

Kup zasilający za 2-3 kzł tylko oczywiście w komplecie do wszystkich urządzeń. Podobnie głośnikowe.

Jedyne tańsze kable na których słyszałem różnice nawet przy podobnej cenie 500-1000zł to gramofonowe.

9 godzin temu, Sofokles napisał:

Co do słyszenie kabli. Część słyszy, część nie to indywidualna sprawa. Nie zamierzam nikogo do tego przekonywać bo sam mogę nie słyszeć rzeczy które inni słyszą. Jakby nie było różnicy to po co robić różne kable? Zgadzam się, że głośniki, czy wzmacniacz mają największy i decydujący wpływ ale temat był nie o tym. Ale nawet w pewnym momencie w sprzęcie dochodzi się do kresu, najdroższe najbardziej rozdzielcze systemy nie różnią się wiele od siebie w tym samych warunkach odsłuchowych. 

A teraz mała dygresja. To po co w ogóle to forum. Bo można pisać tylko w paru dozwolonych tematach a z tymi którymi się nie zgadzacie to trzeba wyśmiać i obrazić? Czy może po prostu nie pisać w temacie który cię nie interesuje. Lepsze 3-4 ciekawe odpowiedzi niż mówienie o niczym przez 3 strony. Dziękuję kilku osobom za odpowiedzi w temacie. Proszę admina o zamknięcie tematu. 

No tak tu jest. Kilku gości tzw. Doradzaczy ma chody u moderatorów i robią co chcą. Jak chcą to wywalą Twój bardzo mądry temat do zakładki Start czy na bocznicę(miałem tak kilka razy), jak tylko nie wytrzymasz nerwowo to zostajesz natychmiast ukarany a oni hejtują ile wlezie.

Moja zasadą której się tu nauczyłem- jak masz coś mądrego do powiedzenia to pisz i nie odpowiadaj potem na zaczepki- działa.

12 godzin temu, juro napisał:

W mojej opinii wyłącznie ślepe testy mają sens. Niestety czasami nie da się ich przeprowadzić, np. w przypadku kolumn.

Coś Ty ?

Pewnie że się da. 

Kiedyś na odsłuchach grupowych byłem świadkiem jak gościu przełączał 2 pary monitorów. Po werdykcie kilku osób które kolumny grały "lepiej" okazało się że się pomylił i kolumny grały odwrotnie. 

Zastanawia mnie, które przewody w systemie są najważniejsze i najbardziej wpływają na dźwięk, co oznacza, że muszą być najlepsze, wymagające największych wydatków, podczas, gdy na pozostałych kablach można by trochę zaoszczędzić. Interkonekty czy przewody głośnikowe? A może kable zasilające?

U mnie chyba największą różnicę w brzmieniu całego systemu usłyszałem po zmianie kabla zasilającego a najmniejszą przy interkonektach

Ja napiszę krótko...

Wszystkie 

10 godzin temu, Gargan napisał:

@Sofokles są różne sytuacje np. tanie aluminiowe kable, faktycznie degradujące brzmienie poprzez zbyt wysoką rezystancję albo źle dobrane kable cyfrowe wymuszające niższy bitrate połączenia. Są też dziwaczne konstrukcje urządzeń jak stare NAIM, gdzie kable musiały mieć określone parametry, żeby wzmacniacz pracował stabilnie. 

Czy dany kabel ma znaczenie czy nie ma to już kwestia przebrnięcia przez dokumentację techniczną. 

Z technicznego punktu widzenia wykluczone jest, by kabel wniósł poprawę sygnału. Bo kabel jest elementem biernym, który w wersji idealnej prześle sygnał identyczny, bez żadnych zmian.

Oczywiście rzeczy idealne istnieją tylko w teorii, a w praktyce każdy kabel wnosi jakieś zniekształcenia. Jeśli po zmianie kabla usłyszymy zmianę brzmienia, oznacza to ni mniej ni więcej, a wyjątkowo duże zniekształcenia sygnału. A to świadczy o problemie technicznym system.

Kabel jest wadliwy, któreś z połączonych nim urządzeń, a może wszystko jest sprawne a tylko niedopasowane? Wnikać nie będę, ale cieszyć się z czego nie ma. Wystarczy znać podstawy by nie wnikać w szczegóły.

33 minuty temu, Bukaj napisał:

Ja napiszę krótko...

Wszystkie 

Jestem tego samego zdania, najlepiej zaoszczędzić na wszystkich i zainwestować w coś konkretnego.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

22 godziny temu, Sofokles napisał:

No jak widać, nie da się. Poziom niektórych komentarzy jest po prostu tak żenujący, że aż poraża chamstwem i zwykłą głupotą. Wystawia jednoznaczną wizytówkę nie Tobie, a ich autorom.

13 godzin temu, Audroc napisał:

Kup zasilający za 2-3 kzł

Abstrahując już od konkretnej ceny, co Twoim zdaniem w odniesieniu do kabli zasilających wpływa w największym stopniu na jakość brzmienia? Faktycznie odnajdujesz jakiekolwiek słyszalne różnice w przypadku przewodów zasilających z różnych półek cenowych?

15 godzin temu, Audroc napisał:

No jak można porównywać kabel zasilający 20zł z innym za 30zł, przecież to dokładnie taka sama cena.

Ale to dotyczyło kabli głośnikowych za MB. Jeżeli chodzi o kable zasilające to nie podawałem ceny bo poprostu kiedyś kupiłem wtyki Schuko i gruby kabel i to skręciłem. Koszt materiału wtedy wyniósł okolo 100zł.

11 godzin temu, Mark75X napisał:

No jak widać, nie da się. Poziom niektórych komentarzy jest po prostu tak żenujący, że aż poraża chamstwem i zwykłą głupotą. Wystawia jednoznaczną wizytówkę nie Tobie, a ich autorom.

Abstrahując już od konkretnej ceny, co Twoim zdaniem w odniesieniu do kabli zasilających wpływa w największym stopniu na jakość brzmienia? Faktycznie odnajdujesz jakiekolwiek słyszalne różnice w przypadku przewodów zasilających z różnych półek cenowych?

Tak.

Kiedy bawiłem się jak większość tutaj zasilającymi i nie tylko po 100-300zł łącznie z Aliexpres to zauważyłem że te z Chin od razu czy to zasilające czy Interkonekty czy głośnikowe rozjaśniały dźwięk. Stawał się on płaski i ostry. Oczywiście można przeczytać głosy że się otwierał i inne bzdury.

Otóż nie on się nie otwierał, po prostu tracił mięsko i tyle.

Kiedy podpinałem pojedyncze nawet hiendowe kable typu Tara Labs pod 10kzł nic to nie dawało. Jedynie jak pisałem przewody gramofonowe od razu słychać.

Natomiast podłączenie całego zestawu od zasilania łącznie z kondycjonerem aż po głośnikowe daje znaczącą zmianę. Drogo nie jest, całego Nordosta czy Audioquesta można złożyć do 10kzł.

Najtańszy wzmacniacz czyli Yamaha AS2200, Luxman 505, Cambridge Audio EDGE, Rotel Michi czy Musical Fidelity M6x plus kolumny typu Bowersy 702S3 lub jakieś Sonusy to łącznie 50-80kzł.

Nie widzę tu przesady ani mezaliansu.

Raczej sensowne wydanie pieniędzy.

Nie zgadzam się też z twierdzeniem że lepiej podłączyć drutem od lampki a resztę wydać ba droższy sprzęt.

Nigdy więcej nie wrócę do lejącego się basu i sztucznego płaskiego niby to że otwartego dźwięku.

Oczywiście producentów jest więcej, można kable mieszać z różnych firm, podałem tylko przykład bo tak najłatwiej. Są tu ludzie mający każdy kabelek z innej parafii- jeśli dali radę w ten sposób to chylę czoła...

13 minut temu, Audroc napisał:

Nie zgadzam się też z twierdzeniem że lepiej podłączyć drutem od lampki

To jest akurat oczywiste, ale

13 minut temu, Audroc napisał:

Drogo nie jest, całego Nordosta czy Audioquesta można złożyć do 10kzł.

taka ocena jest jednak bardzo relatywna. Jeśli odnosisz kondycjoner, supply cable + RCA/coax + głośnikowe za 10 k do tej klasy wzmacniaczy, to być może ma to większy sens. Ja mam M5si, a cały zestaw wraz z IC i głośnikowymi za ca. 16-17 k (patrząc na obecne ceny, które spadają mocniej ostatnimi czasy). Ok, nie liczę dodatkowego wzmacniacza, który mógłbym wykorzystać np. jako pre, ale to i tak nieco pow. 20 k. W moim przypadku wydatek 10 tys. byłby więc chyba przesadą 🙂. Używam obecnie od niedawna kondycjoner Tagi + solidny przewód Tomanka i zawsze to chyba lepszy komplet do zasilania niż kabel i listwa od kompa. 

W ślepych testach, które przeprowadzaliśmy polegli wszyscy, dosłownie. A każdy zlotouchy. Kable były od tanich po bzdurnie drogie. Nikt nie słyszał różnicy, nic nie było powtarzalne. Bzdury straszne. Opisywali wyraźne roznice, każdy inne, gdy kabel wcale nie był zmieniany.

Testowano miedź i miedź+srebro.

Piszę to, by oszczędzić czasu i pieniędzy ludziom wierzącym w banialuki.l i nieomylność swego subiektywizmu.

Dobry głośnik to podstawa i tu się dokłada kasę dla efektu.

Edytowane przez 1siedem
Teraz, Mark75X napisał:

Piszesz o zasilających, czy generalnie o wszystkich?

Testowaliśmy interkonekty i głośnikowe. Interkonekty na podwójnym wyjściu z CD w trybie przełączania tego samego fragmentu raz po razie. 

Kabel zasilający nie może mieć wpływu na dźwięk, jeśli ma odpowiednie parametry pradowe.

U mnie sa trzy najważniejsze:
Zasilający
Interkonekt
Głosnikowy.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, 1siedem napisał:

Testowaliśmy interkonekty

Ja ostatnio sprawdzałem kilka RCA i jak już wspominałem w innym wątku, o ile np. AQ Golden Gate nie wniósł raczej żadnej zmiany względem QED Performance Audio (albo miałem tylko złudzenie, że lekko dociążył dół), tak już QED Reference zwiększył ogólną przejrzystość w całym paśmie, a Chord Clearway X z kolei ewidentnie podniósł i wyostrzył górę, dodał generalnie otwartości i przestrzeni od średnicy po tony wysokie. Tu autentycznie nie mam cienia wątpliwości co do trafności takiej oceny. Chciałem taki efekt uzyskać przy momentami nadmiernie wycofanej górze w M5si i taki udało się osiągnąć.

3 minuty temu, 1siedem napisał:

Powtórz to slepych testach 🙂

Wiesz, przełączałem je po sobie i tam gdzie tej różnicy nie słyszałem, to faktycznie nie słyszałem. Czasem to może kwestia zmęczenia słuchu, tak jak powonienia w perfumerii 🙂 i ludzie mogli po pewnym czasie się "wyłączyć", jeśli tych kabli było zbyt wiele na jeden "rzut". Tak tylko luźno myślę.

W dniu 1.03.2025 o 22:45, bogus18 napisał:

Kable głośnikowe w dobrym systemie będą roznicowac dźwięk w największym stopniu. 

Nie umniejszajac IC i zasilającym. Podstawa to Dobry system i kable z różnych przedziałów cenowych

Ja mysle. ze raczej ogólnie mozna przyjąć ze kable są wazne. A ktore bardziej? U mnie zasilajace maja najwiekszy wplyw, bo jest ich tez  najwięcej 😁 i mozna nimi minimalnie modelowac dzwiek jesli jeat taka potrzeba. Dobry ic tez robi roznice. A glosnikowe cbyba u mnie mniej.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Wiesz, przełączałem je po sobie i tam gdzie tej różnicy nie słyszałem, to faktycznie nie słyszałem. Czasem to może kwestia zmęczenia słuchu, tak jak powonienia w perfumerii 🙂 i ludzie mogli po pewnym czasie się "wyłączyć", jeśli tych kabli było zbyt wiele na jeden "rzut". Tak tylko luźno myślę.

Testow bylo kilka, z przerwami w trakcie trwania każdego z nich.

Bardzo chciałem wtedy kupic sobie wypasione kabelki ale ani ja ani nikt w sposób nie odróżniał ich od siebie w sposób spójny i powtarzalny. A pewien pan z salonu audio przyjechał z kolumami na odsłuch i przy okazji wziął jakiś cudowne, jego ukochany interkonekt. Pogrzebałem chwilę przy łączach, puszczamy muzykę  a on " od razu słychać różnicę " na co ja pokazałem mu w ręce jego interkont

Grał dalej mój 15x tańszy...

• Pokaż nowe odpowiedzi