Skocz do zawartości
IGNORED

Usunięcie przedwzmacniacza z regulacją barwy UNITRa WS 318

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mam wzmacniacz ws 318 w którym udało się naprawić końcówkę mocy, wymienić prawie wszystkie kondensatory, tranzystory itd 

Wywaliłem przełączniki PA i PJ bo wychodzę z założenia iż ten sprzęt będzie podłączony tylko i wyłącznie przez AUX i będzie miał możliwość podłączenia tylko jednej pary głośników. 

Uszkodzone są tez potencjometry które powodują/wprowadzają szumy trzaski i też mam zamiar je wywalić. 

Na forach piszą że najlepiej to wywalić przedwzmacniacz z tą całą regulacją barwy i też tak chciałem zrobić.

Tyle że nigdzie dokładnie lopatologicznie nie jest to przedstawione. 

Wylutowalem tez potencjometr balansu bo robił zwarcie. W ogóle to wzmacniacz został wypatroszony delikatnie mówiąc. 

Mam zamiar wymienić przewody sygnałowe na troszeczkę grubsze bo te oryginalne to od patrzenia się łamią. 

Tak więc, jakby ktoś mi to ładnie przedstawił jak wywalić/odłączyć aby było wszystko dobrze zrobione to byłoby super.

Edytowane przez Arkadiusz96
1 godzinę temu, porlick napisał:

Nie lepiej wymienić całe padło na coś sprawnego?

Haha może i tak jak mówisz ale podjąłem się tej rzeźby więc czekam na jakieś tipy z waszej strony 😄

Koń jaki jest każdy widzi. Przedwzmacniacz można ominąć i dać sygnał bezpośrednio na końcówki mocy. Niewiele to zmieni bo to brzmieniowa kaleka.

Zresztą temat już był wałkowany w przeszłości:

Wrzuć jakiś link ze schematem, bo już w tym wieku nie chce mi się kopać. W XXI, żeby nie było.

Z wątku powyżej jest mało czytelny.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Mam potencjometr 2x47kohm ale bez doczepu i do niego mam na pierwszym poziomie 

K99 K100 i K36 (masa)  na drugim poziomie ( przylutowany jack 3.5 prawy lewy i masa)

I teraz pytanie styk K101 to (była) masa z przewodów które były przylutowane do doczepu do potencjometra 

Prawy kanał działa ale juz lewy jak podam sygnał to jest takie trrrrrr.

Tranzystory nowe, kondensatory też wiec nie wiem 

Wyjście potencjometru (środkowy odczep) podłącz przed C501 (złącze K39) i drugi kanał do C502 (K41). Masę sygnału do lewych nóżek potencjometru (patrząc od strony osi) i do masy wzmacniacza. Do prawych nóżek potencjometru podłącz wejście sygnału dla wlaściwych kanałów

Przy takim podlaczeniu wszystko będzie odłączone i ostanie tylko twój potencjometr i końcówki mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bartek_k

Pytałem kogoś z rok temu czy mógłbym wsadzić do jednego kanału końcówki 2SC4467/2SA1694 Sankena (oryginalne z wylutu) i mówił że można ale nie przyniesie to żadnych większych mocy. Prawda ? 

Jak owszem można to czy przy tym trzeba też wymienić te bd140-139-135 na coś mocniejszego czy dadzą radę ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większych mocy to nie przyniesie, ale mogą mieć np.wieksze i bardziej liniowe wzmocnienie prądowe niż to co wstawili tam polscy spece po kosztach😉 za sterujące bd139/140 możesz wstawić znacznie lepszą parę Toshiby tta0004B/ttc004B. Produkowana aktualne więc nie musisz szukać po wylutach. Przy okazji zapewne zyskasz coś na jakości względem tych bd. Wyprowadzenia i obudowa takie same.

2 godziny temu, bartek_k napisał:

Większych mocy to nie przyniesie, ale mogą mieć np.wieksze i bardziej liniowe wzmocnienie prądowe niż to co wstawili tam polscy spece po kosztach😉 za sterujące bd139/140 możesz wstawić znacznie lepszą parę Toshiby tta0004B/ttc004B. Produkowana aktualne więc nie musisz szukać po wylutach. Przy okazji zapewne zyskasz coś na jakości względem tych bd. Wyprowadzenia i obudowa takie same.

a mógłbyś wymienić jakieś inne ? 

mam np fairchild a940 i c2073 

Albo takie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra zasada jak już cos chcesz poprawiać to robić to z sensem. A trany sterujące jak już to wymienić w obu kanałach. Jak masz jakichś 2 pary pnp i npn to mogę sprawdzić czy w ogóle parametry są ok i czy jest w tym sens. Te Toshiby kosztują jakies 3,50 za sztukę 

dobra to dajmy sobie spokój z tym na razie 

Wziąłem się za lutowanie i muszę się dopytać odnośnie cyt. Wyjście potencjometru (środkowy odczep) podłącz przed C501 (złącze K39) i drugi kanał do C502 (K41) 

mógłbyś dokładnie zaznaczyć miejsce gdzie mam przylutować ten przewód bo masa przewodu raczej zostaje jak jest 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, bartek_k napisał:

za sterujące bd139/140 możesz wstawić znacznie lepszą parę Toshiby tta0004B/ttc004B

W czym lepsze? Uzasadnij.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, bartek_k napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję 

Ukryta Zawartość

masę masz w oznaczonych miejscach i podłącz do jednego z punktów, czyli z wejścia ciągniesz masę przez potencjometr i dalej do tego punktu. nie rób żadnych pętelek bo może skończyć się brumieniem. Jak chcesz ekranować oba przewody sygnałowe z potencjometru, to w tym drugim jego ekran podłącz do masy przy potencjometrze a przy płycie wzmacniacza nie podłączaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie  bo najwidoczniej żeśmy się nie zrozumieli tak do końca 

Przewody od końcówki mam tak jak w oryginale było 

Co do sygnału to jest kabel też oryginalny z AUX z tyłu obudowy i idzie prosto do potencjometra 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arkadiusz96
Opublikowano (edytowane)

Przewody z AUX są dwa i to ekranowane 

Przewody z końcówek też są dwa i też ekranowane W oryginale są takie same i przylutowane do styków na tej małej płytce i mają oznaczenia K25 K26 K27 i po prostu odlutowalem je z tych miejsc i przylutowalem do potencjometra. Prawy lewy to tak jak pisałeś, a masę mam tylko z jednego kanału przylutowac do potencjometra tak ? 

Edytowane przez Arkadiusz96

Jak chcesz wywalić cały ten "bajzel" to musisz z potencjometru połączyć się bezpośrednio do wskazanych miejsc na płycie. Całkiem możliwe bo tak wynika ze schematu, że  jest już to tak zrobione ale ciężko się zorientować ze zdjęcia i to potwierdzić. Jeśli potencjometr masz wlutowany w płytę to sprawdź czy nie jest nadal połączony z tym wszystkim co wywalasz, ścieżkami na płycie albo jakimś kabelkiem. Do nóżek potencjometru ma dochodzić tylko sygnał z aux (z masą), wyjście do płyty wzmacniacza (w te wskazane miejsca) i masa do płyty wzmacniacza. Masa na płycie w tych miejscach co oznaczyłem jest połączona ścieżką i jak oba kabelki też będą miały połączoną masę do potencjometru i płyty to jest ryzyko pętli masy i brumienia ale jak jest ok to się nie przejmuj tym.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bartek_k

Potencjometr był w oryginale przykręcony do obudowy, co prawda jest miejsce na płycie na niego ale nie był przylutowany 

Był taki z doczepami a dałem ten po prawej bez doczepow bo tamten pierwszy był uszkodzony. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawy kanał działał, z lewym walczyłem chodź wszystko nowe i nie wiem co się teraz stało ale i w prawym kanale jest taki sam dźwięk, przerażający dźwięk jakbym dojarke odpalił xd 

Co się stało, dlaczego taki dźwięk ? 😑

Napomknąć muszę iż wzmacniacz odpalany jest przez dwie żarówki wpięte szeregowo, od początku z tą przygodą używałem żarówek do podłączenia 

Ukryta Zawartość

obudowa tranzystora (dokładniej metalowa jej część) jest połączona z kolektorem, a radiator zazwyczaj z masą. dobrze odizolowałeś te tranzystory od radiatora? skoro odpalasz przez żarówki to czy one cały czas mocno świecą czy po pewnej chwili przygasają? Troszeczkę tam bałaganik masz z tymi tranzystorami z tego co po zdjęciu widać

• Pokaż nowe odpowiedzi