Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do 15tys

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, luczim2439 napisał:

Dużo ciekawych kolumn tu padło, te w pierwszym poście też są niczego sobie, ja bym polecił przyjrzeć się Magnatom z najwyższych serii, też interesujące.

PMC  a Magnat to mercedes vs opel.

Proponuje posłuchać PMC.

3 godziny temu, krakers33 napisał:

Wszystko rozumiem, choć odniosłem się do tej konkretnej oferty, która jest zwyczajnie przewartościowana, bo cena wyjściowa za poprzednia generacje nawet 26 powinna być o te 20% mniejsza niż w tym ogłoszeniu 🙂. Prześledziłem dokładnie rynek wtórny kolumn Pmc na przestrzeni pół roku i mniej więcej wiem co ile powinno być warte 🙂 oczywiście nie słuchałem 26 więc także nie wiem czy wzrost jakości, czy też możliwości tej konstrukcji są warte dopłaty względem 24, które swoją drogą są naprwde świetne. Tak czy inaczej dzięki za propozycje i uwagi w temacie 🫡🫡

Oferta tych 24 wydaje się być spoko, ale ten kolor nie do przełknięcia przez moją żonę, niestety szukam dalej. Dzięki 

moze ten jest do zaakceptowania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, tomek7776 napisał:

to sa jedne z najlepszych krajowych kolumn.widzisz z czym graja....

Możesz mieć rację, nie mówię nie, nie mówię tak. Ale fakt pozostaje faktem, sprzęt mało znany, niszowy (nie tylko audio), który nie wyrobił sobie marki jest trudno zbywalny.

46 minut temu, luczim2439 napisał:

Możesz mieć rację, nie mówię nie, nie mówię tak. Ale fakt pozostaje faktem, sprzęt mało znany, niszowy (nie tylko audio), który nie wyrobił sobie marki jest trudno zbywalny.

Hm,,nie wyrobil sobie marki?

W zakladce hi end wiedza o tej marce I o innych niszowych.

19 godzin temu, tomek7776 napisał:

to sa jedne z najlepszych krajowych kolumn.widzisz z czym graja....

To akurat niczego nie dowodzi, zwłaszcza, że właściciel je sprzedaje.

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

W zakladce hi end wiedza o tej marce I o innych niszowych.

Ta zakładka to kopalnia bardzo wątpliwej wiedzy.

Właściwie należałoby napisać "wiedzy" 😄

Nie można negować wszystkich informacji od osób które są w tym hobby od kilkudziesięciu lat.Kilku forumowiczów poszło własciwą ścieżką..i są zadowoleni...inni kupuja jaspery...haha

53 minuty temu, tomek7776 napisał:

i wracajmy do tematu...

Twoje typy poprosze.

nie mam typu bo moje doświadczenie niewielkie. ale też mam kolumny z tego zakresu cenowego więc przeglądam temat 🙂

na pewno nie poleciłbym czegoś czego nie słuchałem. problemem autora jest to że miał fajne kolumny (w swoim zakresie cenowym) ale nie do tej kubatury... i trudno mu będzie coś znaleźć

Edytowane przez ro35
W dniu 13.03.2025 o 08:53, krakers33 napisał:

Ok posłuchałem około 2h wczoraj tych Pmc 25.24 i powiem szczerze, że początek zaskoczył dużą ilością szczegółów, ale nie jest to coś drażniącego czy cokolwiek co mogłoby irytować, natomiast skala dźwięku naprawdę wypełnia pomieszczenie od najniższych poziomów głośności, bas jest naprawdę mocny i głęboki, kolumny można kręcić bardzo wysoko na poziomach głośności i nie tracą na jakości. Naprawdę zacne paczki. 

no właśnie nie miałem okazji nigdy słuchać pmc choć mnie kuszą. Po raz kolejny pojawia się niepokojący mnie opis ich brzmienia. Jak w takim razie wypadają na nich wokale?

W dniu 14.03.2025 o 08:29, krakers33 napisał:

Naprawdę, dźwięk szczegółowy, ale nic nie drażni i chce się słuchać kolejnych kawałków cały czas. 🙂 focal nie słuchałem więc się nie wypowiem 🙂 

Ważne że w kwestii PMC się zgadzamy 🙂

W dniu 14.03.2025 o 14:04, krakers33 napisał:

Widziałem tą ofertę i wcale cena nie powala, bo taki model 25.26 chodzi praktycznie 1-2tys więcej niż te wystawione na olx, wolałbym wziąć te nowsze mimo, że ludzie mówią, że grają gorzej 😎🤣. Albo kupić tańsze 25.24, które swoją drogą nadal mam pożyczone w domu a można je dostać w okolicach 10-12tys. Lub poczekać, aż Pan od ogłoszenia zejdzie trochę na ziemię i zmniejszy cenę do 12-13tys 🫡😎

Ja uważam że starsze twenty 26 są lepsze niż twenty5.26

W dniu 14.03.2025 o 18:22, luczim2439 napisał:

Dużo ciekawych kolumn tu padło, te w pierwszym poście też są niczego sobie, ja bym polecił przyjrzeć się Magnatom z najwyższych serii, też interesujące.

Bardzo często pomijane a to czarny koń!

W dniu 15.03.2025 o 09:23, szpotek73 napisał:

w ciemno brałbym te audiophase,w porównaniu do pmc .....

Dlaczego? Bo ja nie.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dlaczego?

słyszałem produkty tej firmy,a te kolumny są na przetwornikach z górnej półki,w porównaniu z pmc ...hmm jak to powiedzieć.. to jak mercedesa porównać do opla

W dniu 15.03.2025 o 16:11, tomek7776 napisał:

Nie można negować wszystkich informacji od osób które są w tym hobby od kilkudziesięciu lat.Kilku forumowiczów poszło własciwą ścieżką..i są zadowoleni...inni kupuja jaspery...haha

co to jest ta właściwa ścieżka ?

13 godzin temu, szpotek73 napisał:

te kolumny są na przetwornikach z górnej półki

To na której półce leżały przetworniki jest sprawą drugorzędną. Można podać dziesiątki głośników bardzo znanych i co więcej genialnie grających, które wykorzystują stosunkowo tanie przetworniki. Tak samo jak i głośniki, na absurdalnie drogich przetwornikach i elementach zwrotnic, za którymi nic nie idzie poza marketingiem i różnej maści naganiaczami. O wszystkim decyduje projekt 

41 minut temu, piotrek7 napisał:

O wszystkim decyduje projekt 

podpisuję się pod tym stwierdzeniem rękoma i nogami,natomiast im lepsze przetworniki,tym mniej zniekształceń i lepszy dzwięk,oczywiście nie wszystkie drogie głośniki są dobre,ale jednak światowy top głośnikowy tani nie jest...natomiast co do konkretnie tych kolumn...nie słyszałem akutat tego modelu,natomiast słyszałem kolumny pmc i nie jet to mój gust...

W dniu 14.03.2025 o 21:14, tomek7776 napisał:

moze ten jest do zaakceptowania

Ukryta Zawartość

Właśnie musi być czarno 😅. Stety, bo czarny to też kolor, który bym chciał a niestety, że dosyć mały wybór na rynku wtórnym. Nie spieszy mi się 🫡, ale dzięki za linki z ofertami choć śledzę rynek dluzszyyyy czas 🙂 

W dniu 16.03.2025 o 13:14, Karol_71418 napisał:

no właśnie nie miałem okazji nigdy słuchać pmc choć mnie kuszą. Po raz kolejny pojawia się niepokojący mnie opis ich brzmienia. Jak w takim razie wypadają na nich wokale?

Wokal w tych kolumnach dla mnie oczywiście jest lepszy od Vela 407, diamond 28mk2, audio physic Classic 8. Wymieniłem kolumny, które przerobiłem w ostatnim roku. Dla mnie porównywalnie dobre kolumny to stajnia amphion, miałem kilka dni argon 3ls, super kolumny jednak trochę za małe do mojego salonu. 25.24 naprawdę zacne kolumny. 

Ukryta Zawartość

W dniu 18.03.2025 o 08:26, piotrek7 napisał:

To na której półce leżały przetworniki jest sprawą drugorzędną. Można podać dziesiątki głośników bardzo znanych i co więcej genialnie grających, które wykorzystują stosunkowo tanie przetworniki. Tak samo jak i głośniki, na absurdalnie drogich przetwornikach i elementach zwrotnic, za którymi nic nie idzie poza marketingiem i różnej maści naganiaczami. O wszystkim decyduje projekt 

Niestety sprawe trzeba rozpatrywać wielowątkowo. Fakty niestety są mocno kontrowersyjne w świecie Audio uwielbiającym Drogie dodatki do systemu.
- Głośniki jako element Toru jest najbardziej ułomny i mimo tylu lat rozwoju najbardziej niedoskonały I tutaj producenci mają największe pole popisu. I niestety taka jest prawda że dosłownie między tanimi i drogimi głośnikami jest jakościowa / brzmieniowa przepaść
- Fakt że wielu konstruktorów to tak średnio na jeża Sobie radzi i w wielu kolumnach błędy konstrukcyjne widac gołym okiem bez słuchania. A wielu producentów bez znaczenia czy tych wielkich czy małych jawnie wali połowe swoich klientów w bambuko byle tylko zapchać rynek i mieć w danym segmencie cenowym swój kawałek tortu i dla nich wazniejsze jest wywalić miliony na marketing zanim jeszcze konstrukcja powstanie niż zrobić ją dobrze.
- Ci najsolidniejsi i nawybitniejsi jak będa mieli słabe głośniki do pracy to są w stanie coś zrobić tylko do tzw. ściany do nie przeskoczenia i chociaz by 5 lat projektowali jej nie przeskoczą, a byle Diyowiec sięgnie do fajne głośniki, trochę pomyśli i zrobi lepiej grającą kolumny.
Nie dajcie Sobie wciskać kitu że jak weźmiemy głośniki za 200zł i sprzedajemy kolumny za 15k to jest Hi-End bo ktoś super projekt zrobił. Hi-END i zauroczenie marketingiem się kończy kiedy bezpośrednio porównamy co czegoś lepszego a niekoniecznie droższego. Ocena brzmienia jest bardzo trudna, często złudna i niemiarodajna bo nigdy niczego lepszego nie słuchaliśmy i po prostu Nasz mózg myśli ze to już jest super Giga power.

Edytowane przez zapacoustics
W dniu 17.03.2025 o 17:43, szpotek73 napisał:

w porównaniu z pmc

Dla mnie PMC to taka lepsza wersja Dali. Ale dalej to ten sam troche jazgotliwy typ grania.

W dniu 18.03.2025 o 07:26, piotrek7 napisał:

To na której półce leżały przetworniki jest sprawą drugorzędną.

Nic bardziej mylnego. To podstawa podstaw. Implementacja to kwestia zestrojenia tak ze sie komus wpasowuje w gust brzmienia. Ale ograniczonej jakosci slabych przetwornikow w zaden sposob nie pszeskoczysz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, rafa napisał:

Dla mnie PMC to taka lepsza wersja Dali. Ale dalej to ten sam troche jazgotliwy typ grania

Dali zmniejszają jazgotliwość...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 godzin temu, rafa napisał:

Nic bardziej mylnego. To podstawa podstaw.

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Kapitalnie grające (jak dla mnie) Herbatniki nadal wykorzystują relatywnie niedrogie Seas-y? Dlaczego tak ceniony jest haniebnie tani wysokotonowiec Audaxa? Dlaczego tak wielu producentów bardzo kolumn reprezentujących realny hi-end nadal korzysta z węglówek Scan-Speaka? Wilson Audio Chronosonic XVX nie słuchałem, ale podobno całkiem fajnie grają. Mimo, że wykorzystują SS Revelator. Czyli "trzecia półka" w ofercie tego producenta?  Oczywiście, że ich cena jest "z dupy". Tak jak 99% wszystkich innych dóbr luksusowych (nie tylko sprzętu audio". Ale na tym poziomie cenowym spokojnie mogli przecież wykorzystać pełną baterię Ellipticor. Bali się nadmiernego podniesienia kosztów? Nie sądzę. Na pierwszym miejscu jest projekt poparty umiejętnościami konstruktora i to, jak potrafi zmaterializować swój pomysł. A półka, na której leżały przetworniki jest ważna, ale nie decyduje o wszystkim. Możesz upchać w obudowie  masę Ellipticorów, najdroższe kondensatory Duelunda okablować to srebrem i a i tak będzie jedno wielkie g....

Mówi się, że z gówna bata nie ukręcisz. Ale kulę armatnią ulepisz 

50 minut temu, piotrek7 napisał:

Mimo, że wykorzystują SS Revelator.

To nie jest do konca prawda. Kopulka (to co widac) jest faktycznie Revelator. Ale juz naped (to co nie widac) jest to samo co w Ellipticorach 🙂

52 minuty temu, piotrek7 napisał:

Na pierwszym miejscu jest projekt poparty umiejętnościami konstruktora i to, jak potrafi zmaterializować swój pomysł.

Konstruktor moze tylko wykorzystac najlepsze cechy danego przetwornika. Ale juz w zaden sposob nie poprawi jego niedoskonalosci mechanicznych.

54 minuty temu, piotrek7 napisał:

Mówi się, że z gówna bata nie ukręcisz. Ale kulę armatnią ulepisz

Czyli jest sila i moc, ale bez wyrafinowania 🙂

55 minut temu, piotrek7 napisał:

Kapitalnie grające (jak dla mnie) Herbatniki nadal wykorzystują relatywnie niedrogie Seas-y? Dlaczego tak ceniony jest haniebnie tani wysokotonowiec Audaxa? Dlaczego tak wielu producentów bardzo kolumn reprezentujących realny hi-end nadal korzysta z węglówek Scan-Speaka?

Kolumny swietnie trafiajace w gust odbiorcow. Zreszta tani nie oznacza zly. Dobrze dobrane zagraja spojnie i przyjemnie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi