Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, turandy napisał:

Warto poświęcić kilka minut na poznanie tej opinii

Prostymi słowami, w skrócie ujęta istota, nie tylko budowy i zasady przetwarzania sygnałów w przetwornikach, ale również kwestia indywidualnej konfiguracji całych systemów.

Jak na ironię, został wspomniany pozytywnie, nawet nie "średniej klasy chiński syfiasty dac" tylko budżetowy Holo Cyan.

Mniej uprzedzeń i dziecinady życzę😉

Cło do techniki, Dac i hiendu czytałem dawno temu, że dźwięk już osiągnął szczyt i za rok, rok po roku to samo. Za tym szły recenzję. Może i technika idzie do przodu, ale mamy te same uszu i te same brzmienia...czy kiedyś był dźwięk jak z....radia CB...skoro taki postęp? Aha...hiend doskonali ceny i jest to mierzalne.

1 godzinę temu, turandy napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, nie i jeszcze raz nie! 😉

Teraz liczą się tylko DAC-i w jednej technologii (wiadomo, że r2r; Delta-Sigma, czy FPGA, to same zniekształcenia, jitter, sztuczność i w ogóle kłamstwo, i oszustwo, a nie skrzypce na żywo w moim pokoju odsłuchowym), jednego producenta (jasne, że chińskiego) i z najnowszej serii, które rozjeżdżają wszystkie inne w swoich przedziałach cenowych i wyżej, jak walec drogowy marmoladę!  🤣 

A jak tanio można je kupić na Ali! Ło, Panie!

Nie zgadzasz się? Jesteś gluchy albo głupi, a najprawdopodobniej i głuchy, i glupi! 🤣 🤣 🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Assassin
1 minutę temu, Assassin napisał:

Nie zgadzasz się? Jesteś gluchy albo głupi, a najprawdopodobniej i głuchy, i glupi! 🤣 🤣 🤣

Mogę być kimś takim, nie ma sprawy 😉

Ważne by mieć swoje zdanie i go nie forsować na siłę fanatycznie.

Umiar i balans 😉👍

3 minuty temu, turandy napisał:

To fantastyczny nos dac bez dodatkowych funkcji.

Też tak uważam, wysoka jakość wykonania i dźwięku w nos, możliwość kształtowania brzmienia przez os.

Dla tych co nie potrzebują "dodatkowych bajerów" prostota jest atutem.

Panie @bartoszek32, weź to pod uwagę, Holo to bardzo dobry stosunek cena/jakość🙂

3 godziny temu, turandy napisał:

Ukryta Zawartość

Dlatego chińskie dac to syf, bo albo są na delta sigma, albo na drabince. Stara technologia, Chińczycy nadal nie wyszli z etapu kopiowania innych. Dobre dac są fpga, albo tam gdzie procesory/komputery zajmują się konwersją. 

Godzinę temu, Assassin napisał:

Nie, nie i jeszcze raz nie! 😉

Teraz liczą się tylko DAC-i w jednej technologii (wiadomo, że r2r; Delta-Sigma, czy FPGA, to same zniekształcenia, jitter, sztuczność i w ogóle kłamstwo, i oszustwo, a nie skrzypce na żywo w moim pokoju odsłuchowym), jednego producenta (jasne, że chińskiego) i z najnowszej serii, które rozjeżdżają wszystkie inne w swoich przedziałach cenowych i wyżej, jak walec drogowy marmoladę!  🤣 

A jak tanio można je kupić na Ali! Ło, Panie!

Nie wiem czy oglądałeś ten film, albo zrozumiałeś co mówił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez essewissa
18 minut temu, essewissa napisał:

Dlatego chińskie dac to syf, bo albo są na delta sigma, albo na drabince. Stara technologia, Chińczycy nadal nie wyszli z etapu kopiowania innych. Dobre dac są fpga, albo tam gdzie procesory/komputery zajmują się konwersją. 

Nie wiem czy oglądałeś ten film, albo zrozumiałeś co mówił.

W odpowiedzi, nie mogę się zdecydować, czy nie obejrzałem, czy nie zrozumiałem. Niech będzie, że ani jedno, ani drugie  🤣

3 godziny temu, tomek7776 napisał:

3D LAB Nano Dac Signature V5

np

Żart 😉 

23 minuty temu, essewissa napisał:

Dobre dac są fpga, albo tam gdzie procesory/komputery zajmują się konwersją. 

Uśmiałem się 😉 

4 godziny temu, Prewwit napisał:

A jaki DAC Denafrips 15th Ty porównywałeś z jakimi zachodnimi w swoim systemie i jakie różnice stwierdziłeś?

W obecnym systemie miałem tylko SMSL VMV D1SE. 

W życiu przesłuchałem wiele DAC. Nawet te z najwyższej półki. Tylko nieliczne (bardzo drogie) grały z takim realizmem jak DACi Denafrips. 

Polecam się zapoznać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Żart 😉 

Uśmiałem się 😉 

W życiu przesłuchałem wiele DAC. Nawet te z najwyższej półki. Tylko nieliczne (bardzo drogie) grały z takim realizmem jak DACi Denafrips. 

Polecam się zapoznać. 

Na podstawie Twoich wypowiedzi w innym wątku sądziłem, że poza Arcamem A30 (z Delta-Sigma) w salonie "dla goścì", masz w tym właściwym, "pierwszym" systemie, r2r i to któregoś Denafripsa 15-th. Jest inaczej? 

30 minut temu, Piopio napisał:

Polecam się zapoznać. 

To pokaz z jedno zdjęcie co miałeś z najwyższej polki

ja np miałem, do tego na dole jeszcze zewnętrzny zegar, i to nie są sprzęty z najwyższej polki.

Ukryta Zawartość

Nie mogę znaleźć zdjęcia, mialem Aries Cerat Kassandra, może poczytaj o nim zanim ......

Ukryta Zawartość

W dniu 24.04.2025 o 18:48, il Dottore napisał:

Niestety! 😄 

Ale co szkodzi powtórzyć? DAC R2R opiera się na konkretnych fizycznych danych. W skrócie - prawidłowych. DAC delta-sigma wylicza je sobie z algorytmu. W skrócie - opiera się na danych, o których myśli, że są prawidłowe. 

Ukryta Zawartość

A potem dochodzi nasz mózg który stara się dekodować wibracje które najpierw rozchodzą się w powietrzu w różnych pomieszczeniach a potem trafiają na małżowiny uszne ktore u każdego są inne. 

52 minuty temu, jurek1 napisał:

Zaczyna się robić turniej pt. kto ma dłuższego i grubszego 😉

Audio stereo pełną gębą 😉

Ukryta Zawartość

W dniu 26.04.2025 o 14:18, Pseudodrummer napisał:

Bzdura.
Ja nie używam i jest ok.

Zmiana kolumn

Te są akurat w porządku.

Ja pytam czy zmiana dacka z obecnego Audio gd10es2 na np. Denafrips albo Gustarda R26 wniesie dużo więcej do systemu czy raczej dołożenie lepszego źródła będzie lepszym posunięciem,krokiem do przodu?

Edytowane przez bartoszek32

Moim zdaniem przetwornik. Mówiąc źródło masz na myśli transport tak? 

Łatwiej i szybciej sprawdzisz wypożyczając któryś przetwornik do domu na te dwa tygodnie

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem przetwornik. Mówiąc źródło masz na myśli transport tak? 

Łatwiej i szybciej sprawdzisz wypożyczając któryś przetwornik do domu na te dwa tygodnie

Tak chodzi o transport.

Chyba nie ma innego wyjścia jak wypożyczenie dacka i posłuchania w swoim systemie.

To samo się tyczy transportu

Edytowane przez bartoszek32
17 minut temu, bartoszek32 napisał:

Tak chodzi o transport.

Chyba nie ma innego wyjścia jak wypożyczenie dacka i posłuchania w swoim systemie.

To samo się tyczy transportu

Jedyne słuszne wyjście ...i to najlepiej kilka modeli dac-ów by mieć znacznie szersze perspektywy 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

6 godzin temu, essewissa napisał:

Dobre dac są fpga

FPGA to tylko protezowanie ułomnej technologii delta-sigma odbywające się zresztą z różnym skutkiem. Inne algorytmy nie znaczy - lepsze. Ale zawsze to algorytmy, czyli DAC nie pracuje na zmierzonych fizycznych wartościach a używa wartości które sobie "wymyśla".

Drabinka to technologia stara ale jara. 🙂 W stosunku do losowych parametrów starych chipów dekodujących współczesna drabinka zapewnia dużo lepszą dokładność.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

30 minut temu, il Dottore napisał:

FPGA to tylko protezowanie ułomnej technologii delta-sigma odbywające się zresztą z różnym skutkiem. Inne algorytmy nie znaczy - lepsze. Ale zawsze to algorytmy, czyli DAC nie pracuje na zmierzonych fizycznych wartościach a używa wartości które sobie "wymyśla".

Drabinka to technologia stara ale jara. 🙂 W stosunku do losowych parametrów starych chipów dekodujących współczesna drabinka zapewnia dużo lepszą dokładność.

Obejrzyj ten film, który wcześniej był linkowany, on bardzo dobrze tłumaczy zasady konwersji i czemu to służy. Tu nie chodzi o dokładność, a o kreację dźwięku, tak żeby oszukać mózg, że słyszysz „żywe” instrumenty, czy żywych artystów, to jest iluzja i najlepiej to robi właśnie programowanie kości. 

20 minut temu, essewissa napisał:

Tu nie chodzi o dokładność, a o kreację dźwięku,

Pełna zgoda! R2R przetwarza sygnał na dźwięk. Po prostu. A delta-sigma go kreuje.

20 minut temu, essewissa napisał:

żeby oszukać mózg, że słyszysz „żywe” instrumenty, czy żywych artystów

No i właśnie to oszustwo przetwornikom delta-sigma nie wychodzi. Immanentną cechą tej technologii jest bowiem generowanie zaburzeń w domenie czasu, na które ludzkie ucho ( a właściwie -  mózg) jest szczególnie wrażliwe.

To są sprawy poza świadomą  percepcją. Ale słuchasz - i po prostu czujesz, że coś jest nie tak.

Już pomijam po prostu źle zaprojektowane delta-sigma, jak wszystkie stare Sabre. Generowało to dźwięk tak nieprzyjemny, że nie dało się tego po prostu słuchać.

Obecnie Sabre są słodkie, wręcz miodowe. Ale czuć to oszustwo. Gdy wsłuchasz się dokładnie to wokół dźwięków jest taka mgiełka. Ciężko to opisać ale masz po prostu pewność, że ten dźwięk jest właśnie wykreowany, że ktoś nad jego stworzeniem pracował. Ciężko i z dobrym skutkiem. Ale co z tego?

Mam dwa dongle - HiBy na Sabre i Cayin RU-6 na dyskretnej drabince. Mam okazję porównywać na tych samych słuchawkach.  I Sabre brzmi przyjemniej. O wiele przyjemniej. Słodziutko i układnie. Zero zamułu przy tym. A Cayin jest surowy, wali prosto z mostu, wcale nie jest słodko i milusio, ale  po prostu czujesz w tym prawdę, czujesz że tak właśnie ma być.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 godzin temu, Piopio napisał:

Aha, a mnie wypytujesz jaki R2R mam, gdzie też miałem u siebie w systemie też inne, więc mogłem je sprawdzić w tych samych warunkach, a sam grałeś tylko na SMSL u siebie, a teraz jak widzę na wbudowanym w Arcamie. Coś zachwalasz, czego u siebie nawet nie miałeś, a co za tym idzie nawet nie porównywałeś, nie mówiąc o moich sprzętach. To że Denafrips Enyo/Ares zagra lepiej od mojego Expo, to można jedynie fantazjować bez porównania.

Może kiedyś trafi się okazja sprawdzić sławetnego Denafripsa, ale też chętnie bym u siebie posłuchał, np. Teaca VRDS-701, PS Audio PerfectWave lub Directstream, Ferrum, iFi Audio Pro iDSD, Unison Research Unico CD Due, Cayin iDAC-8

10 godzin temu, tomek7776 napisał:

audiofila intertesuje efekt...a nie sprawy techniczne.

Podobnie uważam, że są ludzie od projektowania/tworzenia DACów i niech oni tym się zajmują, jedynie spojrzę w środku jakie elementy zamontowane, jakie zasilanie .Ja dostaję gotowy produkt do sprawdzenie w moim zestawie i sprawdzam czy da efekt zadowalający moje uszy😊

Co do R2R czy DS, ja nie widzę bezwzględnej lepszość któregoś z rozwiązań, zostaje testować, sprawdzać u siebie. Może też wyjść że najlepiej zagra płyta winylowa i uwolnimy się od problemów DAC😉

30 minut temu, il Dottore napisał:

R2R przetwarza sygnał na dźwięk. Po prostu. A delta-sigma go kreuje.

Z obu dostajesz dźwięk, stworzony w końcowym etapie membranami. Równie dobrze, może ktoś powiedzieć że prawdziwy dźwięk to tylko analog.

13 minut temu, Prewwit napisał:

Równie dobrze, może ktoś powiedzieć że prawdziwy dźwięk to tylko analog.

A nie jest tak? 🙂 

Syfra to zawsze będzie tylko syfra.

15 minut temu, Prewwit napisał:

Równie dobrze, może ktoś powiedzieć że prawdziwy dźwięk to tylko analog.

Morze też powiedzieć że prawdziwy dźwięk to instrument 😉

Tyle było różnych kości dac i top modele zawsze dało się zrobić nawet na 16 bit. A teraz też wielkie problemy, za dobre są kostki, trzeba z rezystorów dłubać. Jednak coś w tym jest, dziś posłuchałem klasy A se i w tym dźwięku coś jest żywego w porównaniu do sterylnego wzmacniacza bez thd...chyba zaraz będzie/jest nowa moda. 

3 minuty temu, il Dottore napisał:

A nie jest tak? 🙂 

Syfra to zawsze będzie tylko syfra.

Ja jestem daleki od szufladkowania i wywyższania danych rozwiązań, a skupiam się na przyjemności ze słuchania muzyki. Dla mnie wszystkie są dobre jak mi grają tak jak lubię😉

27 minut temu, Prewwit napisał:

Ja jestem daleki od szufladkowania i wywyższania danych rozwiązań, a skupiam się na przyjemności ze słuchania muzyki. Dla mnie wszystkie są dobre jak mi grają tak jak lubię😉

Ja mam bałwochwalcze uwielbienie dla analogu ale jestem za leniwy, żeby samemu używać. 😄 

Edytowane przez il Dottore

51 minut temu, Prewwit napisał:

Co do R2R czy DS, ja nie widzę bezwzględnej lepszość któregoś z rozwiązań, zostaje testować, sprawdzać u siebie.

A ja widzę 😉 Dopóki nie posłuchasz dowolnego Denafripsa serii 15th lub LAIV to nie zrozumiesz w czym rzecz. 

Żaden DAC delta-sigma w rozsądnych pieniądzach nie zagra lepiej od serii 15th Denafripsa. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

28 minut temu, J.Jerry napisał:

Jednak coś w tym jest, dziś posłuchałem klasy A se i w tym dźwięku coś jest żywego w porównaniu do sterylnego wzmacniacza bez thd...chyba zaraz będzie/jest nowa moda. 

Nowa moda? Sugden klepie swoje wzmacniacze od 1967 w zasadniczo niezmienionej topologii. Oprócz tego jest dużo innych firm co klepią ładnie grające wzmaki Pure Class A: Luxman, Accuphase, Pass, Musical Fidelity - to z tych najbardziej znanych. Wszyscy oni robią to od długich lat. I KMWTW. 🙂 

Trudno zatem mówić o modzie - ta technologia jest jak Grzegorz Braun: szeroko znana w wąskich kręgach. 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi