Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Czytając troszkę forum oraz różne artykuły spotkałem się kilka razy ze stwierdzeniem, że wyjście optyczne z TV obcina jakość dźwięku. Pojawiają się też wypowiedzi, które mówią, że przy stereo i formacie PCM nie ma to żadnego znaczenia i sygnał jest przesyłany w oryginale a za całą modyfikacje odpowiada DAC w dalszej części systemu już poza TV. 

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Ja osobiście porównywałem tylko optyka z wyjściem słuchawkowym mini Jack w moim TV i optyk wypada znacznie lepiej. Jedynie na wzmacniaczu muszę troszkę wyżej przekręcić bo optyczne gra ciszej. 

11 minut temu, waldi1965 napisał:

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

TV wypuszcza wszystko jako 48KHz. W przypadku muzyki zachodzi więc konwersja 44,1KHz na 48KHz co obniża jakość brzmienia. W TV jest słaby zegar co też ma kolosalny wpływ na brzmienie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, Piopio napisał:

TV wypuszcza wszystko jako 48KHz. W przypadku muzyki zachodzi więc konwersja 44,1KHz na 48KHz co obniża jakość brzmienia. W TV jest słaby zegar co też ma kolosalny wpływ na brzmienie. 

o to to 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, waldi1965 napisał:

Witam. 

Czytając troszkę forum oraz różne artykuły spotkałem się kilka razy ze stwierdzeniem, że wyjście optyczne z TV obcina jakość dźwięku. Pojawiają się też wypowiedzi, które mówią, że przy stereo i formacie PCM nie ma to żadnego znaczenia i sygnał jest przesyłany w oryginale a za całą modyfikacje odpowiada DAC w dalszej części systemu już poza TV. 

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie? Ja osobiście porównywałem tylko optyka z wyjściem słuchawkowym mini Jack w moim TV i optyk wypada znacznie lepiej. Jedynie na wzmacniaczu muszę troszkę wyżej przekręcić bo optyczne gra ciszej. 

Jak słuchasz muzyki po optyku z TV np z YT to se nie zawracaj tym głowy. 

?👈

2 godziny temu, Piopio napisał:

TV wypuszcza wszystko jako 48KHz. W przypadku muzyki zachodzi więc konwersja 44,1KHz na 48KHz co obniża jakość brzmienia.

Dokładnie tak jest. Przy czym nie sposób nie zgodzić się z tym co napisał rafal735r

20 minut temu, rafal735r napisał:

Jak słuchasz muzyki po optyku z TV np z YT to se nie zawracaj tym głowy. 

Dokładnie. Kompresja na YT bardziej degraduje dzwięk niz resampling w telewizorze. Jako poważne źródło dźwięku telewizora nie mozna traktować ale jesli wybor jest pomiędzy wyjsciem jack, a optykiem to oczywiscie optyk jest lepszy jakościowo.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, waldi1965 napisał:

Ja osobiście porównywałem tylko optyka z wyjściem słuchawkowym mini Jack w moim TV i optyk wypada znacznie lepiej.

Oczywiste, że optyk wypuści dużo lepszy sygnał od dziurki mini jack z jedynie "podkradniętym" sygnałem audio bez żadnej filtracji czy korekcji. Ponadto przy oglądaniu np. filmu czy koncertu z jakiejś platformy streamingowej, optykiem bez problemu możesz wypuścić zarówno 2.0 jak i 5.1 do amplitunera, co przy obecnej jakości w/w serwisów jest w zupełności wystarczające.

12 godzin temu, RAF77 napisał:

A jesteśmy w dziale....
Kino domowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W moim tv dobrze zegar chodzi emoji23.png

Co do minuty!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1. W wielu playerach, DACach i konwerterach standardu (i to za wielka kase) masz zabudowana mozliwosc swiadomego wyboru upsamplingu, resamplingu,… No to po co to, skoro to obniza jakosc brzmienia?

2. Jesli w miedzyczasie niemalze kazdy DAC ma wlasny zegar i zanim zabierze sie za robote, nastepuje „recloking“, to jaka role odgrywa zegar pojedynczego zrodla? Przeciez nie piszemy o warunkach studyjnych wymagajacych rownoczesnego zgrania wielu cyfrowych zrodel

No to co tu jest grane?

Muzyka! 

Zwykle i tak z bufora danych, więc drobne odchyłki szybkości transmisji i częstotliwości zegara nie mają znaczenia. I tak za zmiany w brzmieniu odpowiada analogowy stopień wyjściowy... 🙂

1 godzinę temu, xajas napisał:

1. W wielu playerach, DACach i konwerterach standardu (i to za wielka kase) masz zabudowana mozliwosc swiadomego wyboru upsamplingu, resamplingu,… No to po co to, skoro to obniza jakosc brzmienia?

Upsampling to nie to samo co oversampling w DAC. Zmiana probkowania powiedzmy z 44,1kHz na 48kHz moze byc potrzebna np dla dalszej obrobki sygnału jesli urządzenie wejsciowe takiego wymaga.

Oversampling (nadprobkowanie) to zwielokrotnione odtwarzanie tej samej probki audio (np 2x, 4x itp) aby "przesunąć" wyzej "smieci" powstałe w sygnale analogowym po konwersji z sygnału cyfrowego. Po zastosowaniu nadpróbkowania te niepoządane smieci są na wyzszych częstotliwosciach i łatwiej jest je odfiltrować w domenie analogowej za pomocą prostych filtrów rc.

Mimo wszystko konwersja z 44,1-> 48 napewno nie poprawia jakości, a wręcz musi ją popsuć ponieważ 48khz nie jest wielokrotnością 44,1...

Od jakości tej konwersji zależy to jak bardzo sygnał wejsciowy zostanie zdegradowany. 

Jesli bysmy rozwazali konwersję 48->96 to tu mozna w prosty, bezstratny sposob po prostu podwoić czestotliwość ale nadal nie poprawi to sygnału wejsciowego. Co najwyzej w takim przypadku konwersja niczego nie popsuje...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

23 godziny temu, Piopio napisał:

W TV jest słaby zegar co też ma kolosalny wpływ na brzmienie. 

Nie wyolbrzymiaj proszę spraw mający wpływ marginalny: powagi sobie nie dodasz, a możesz kogoś w błąd wprowadzić.

Mam podpięty stary amplituner Denon-a AVR4810 pod TV za pośrednictwem optycznego, do oglądania streamingu dźwięk DD 5.1 jest wystarczający i nie potrzeba mi niczego innego natomiast odtwarzacz płyt mam podłączony pod Amplituner i tutaj różnica jest znaczna na korzyść HD dekoderów.

Do streamingu nie zaprzątałbym sobie głowy jakością z wyjścia SPDIF a jeżeli chcesz coś polepszyć to nie wiem czy jakikolwiek DAC coś wniesie

A jak wygląda sytuacja gdy skonfrontujemy podłączenie przez kabel optyczny z podłączeniem przez HDMI arc? Wiem, że zyskujemy możliwość sterowania głośnością i uruchamiania się razem urządzeń ale jak realnie wygląda sprawa z jakością? Będzie różnica dla zwykłego Kowalskiego czy przesyłany jest identyczny sygnał? 

5 minut temu, RAF77 napisał:

Nie kombinuj Pan.

Nie kombinuje bo nawet nie mam takiej możliwości. Pytam z czystej ciekawości. 

3 godziny temu, waldi1965 napisał:

Będzie różnica dla zwykłego Kowalskiego czy przesyłany jest identyczny sygnał? 

Nie będzie wielkiej różnicy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, waldi1965 napisał:

jak wygląda sytuacja gdy skonfrontujemy podłączenie przez kabel optyczny z podłączeniem przez HDMI arc?

Przez optyczny wyślesz maksymalnie DD 5.1 natomiast poprzez HDMI już dekodery HD czyli DTS-HD lub TrueHD itd. oczywiście tylko wtedy gdy będzie taki materiał inaczej będzie to samo co poprzez optyka.

Czy jakość jest lepsza? Tak ale gdy mamy odpowiedni materiał odtwarzany. Inaczej nie ma to sensu kombinowanie 

21 godzin temu, Pan Nikt napisał:

Przez optyczny wyślesz maksymalnie DD 5.1 natomiast poprzez HDMI już dekodery HD czyli DTS-HD lub TrueHD itd. oczywiście tylko wtedy gdy będzie taki materiał inaczej będzie to samo co poprzez optyka.

A czy przez hdmi, stgnał stereo 44,1 jest konwertowane do 48?

BTW kupować dziś AVR bez hdmi ARC to trochę nonsens.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

kupować dziś AVR bez hdmi ARC to trochę nonsens.

A co w tym złego? Jest masa starszego sprzętu na rynku, bez ARC ktory bez problemu daje radę.

Są ludzie ktorzy filmy odtwarzają z płyt albo z plików na stworzonych do tego odtwarzaczach i do takiego zastosowania ARC jest zbędne.

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

Jest masa starszego sprzętu na rynku,

Nie wspomnę że jest to lepszy sprzęt niż dzisiejszy szmelc, ale to moja indywidualna opinia porównując stare vs nowe 

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

ludzie ktorzy filmy odtwarzają z płyt albo z plików na stworzonych do tego odtwarzaczach i do takiego zastosowania ARC jest zbędne.

W punkt 👍

Edytowane przez Pan Nikt