Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość plików Spotify vs CD

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Może warto kupić CD....

Jeśli chodzi o jakość dźwięku że streamingu to niestety musisz wykupić Tidal lub Deezer...to dogonisz CD , innej drogi nie ma

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Może warto kupić CD....

Już nie warto.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, BIBOL napisał:

Jeśli chodzi o jakość dźwięku że streamingu to niestety musisz wykupić Tidal lub Deezer...to dogonisz CD

No ja tam mam wątpliwości

Ciekawe która wersją "mają"  platformy strimingowe

🥴

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

10 minut temu, tsa napisał:

🥴

Ukryta Zawartość

Masz rację z jakiego źródła jest zrobiony plik dla platformy i tego nie wiemy...płyty też są różnie wydane i dla tego się powtórzę zawsze gdzieś jest inżynier dźwięku który decyduje o brzmieniu...na CD szybciej wyłapiesz która wytwórnia jest słaba.

Niektóre płyty  (pliki) na Tidal są o wiele lepiej nagrane niż na Deezer...sam to doświadczyłem...loteria

Ukryta Zawartość

10 minut temu, BIBOL napisał:

.płyty też są różnie wydane

jak najbardziej

Ale mają swój nr, i po tym można ją  "wyśledzić"

Ukryta Zawartość

Można poprosić sprzedającego o fotkę kody i odnaleźć sobie wersję

P7150696.JPG

Screenshot 2025-04-06 at 09-35-38 Album details - Dynamic Range DB.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, tsa napisał:

jak najbardziej

Ale mają swój nr, i po tym można ją  "wyśledzić"

Ukryta Zawartość

Nigdy tego nie próbowałem , ale jak mówisz że tak jest to fajnie .

Z utworami na platformie jest też mały haczyk...ten sam utwór na płycie i jakiejś składance też może brzmieć inaczej... chociaż okładka wyświetlana jest taka sama...no i tak jak mówisz trzeba szukać źródła pliku.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, BIBOL napisał:

Nigdy tego nie próbowałem , ale jak mówisz że tak jest to fajnie .

Nie wiem czy fajne  😛

Przydatne może

5 minut temu, BIBOL napisał:

ten sam utwór na płycie i jakiejś składance też może brzmieć inaczej...

Bo na składankę może być  "zaczerpnięty" z innego mastera

niedawno zastanawiałem się czy sobie nie odnowić Metallicy w nowych wersjach, nowych masterch

Oczywiście nie kupiłem w ciemno, tylko zassałem z netu żeby przetestować

Kil em al -w porównaniu z pierwszym wydaniem - tragania - blach praktycznie nie ma

42 minuty temu, tsa napisał:

🥴

Ukryta Zawartość

Na platformie czasami jest tak że dany wykonawca ma jedną płytę w dwóch lub więcej wersjach np. Mike Oldfield i nie wiem dlaczego tak jest...i mogą różnić się jakością dźwięku 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, BIBOL napisał:

np. Mike Oldfield i nie wiem dlaczego tak jest...i mogą różnić się jakością dźwięku

Jak jest więcej wersji to tylko na plus - można wybrać którą najbardziej odpowiada

A czemu tak jest wt w sumie nie wiem, ale być może to ukłon w strone osób słuchających na dużych kolumnach, lub np na smartfonie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, tsa napisał:

Jak jest więcej wersji to tylko na plus - można wybrać którą najbardziej odpowiada

A czemu tak jest wt w sumie nie wiem, ale być może to ukłon w strone osób słuchających na dużych kolumnach, lub np na smartfonie

Ukryta Zawartość

Fakt że słucham platform na sprzęcie stacjonarnym...czytałem że lepszej jakości pliki ma Tidal i moim zdaniem tak jest...korzystałem z Deezer przez trzy lata teraz mam dwie platformy...robię porównania płyt i dla mnie Tidal niestety brzmi lepiej...ale fizycznie to żadnej kolekcji nie posiadam i to jest ten minus 😒

Ukryta Zawartość

9 minut temu, BIBOL napisał:

.ale fizycznie to żadnej kolekcji nie posiadam i to jest ten minus

Kaidy słucha jak lubi, od razu tam "minus"

Wg mnie kupowanie płyt nowych , nie za bardzo coś da, bo w większości to najnowsze mastery-wynalazki

Trzeba by kopać po starych wydaniach - zależy też co słuchasz

Można kopać...ale szkoda mi czasu na to tracić (55lat) dla tego wybrałem ten streaming-wspaniała rzecz,jak dla mnie... 

Jeśli chodzi o ten minus platformy to brak internetu wyklucza mnie od słuchania muzyki...jak posiadasz stare nośniki to słuchasz...tylko żeby prądu nie wyłączyli 😂

17 minut temu, BIBOL napisał:

eśli chodzi o ten minus platformy to brak internetu wyklucza mnie od słuchania muzyki..

To sie akurat rzadko zdarza w dzisiejszych czasach

Ciekawe co wyjdzie ze zbliżającego sie starcia UE - USA

🤫

3 godziny temu, BIBOL napisał:

Jeśli chodzi o jakość dźwięku że streamingu to niestety musisz wykupić Tidal lub Deezer...to dogonisz CD , innej drogi nie ma

Tak, wiem, ale dla mnie CD to podstawa. Dla potrzeb odsłuchów służących decyzjom o zakupie płyty, ewent. w rzadkich przypadkach odsłuchów tych niedostępnych czasowo lub trwale na CD, darmowe wersje są w zupełności wystarczające. Mam połączenie pod DAC dedykowany typowo pod USB, wzmacniacz b. przyzwoity i jest naprawdę Ok.

Tu się nie zgodzę że CD to podstawa...miałem konfrontację z CD (ok.4tyś.) a DEEZER - J.M.J. - płyta też wydana przez Francuzów i był szok - płyta była FATALNIE nagrana...plik ją zmiażdżył...płyta jest nadal wydawana

5 minut temu, BIBOL napisał:

płyta była FATALNIE

No tak, ale to chyba jakieś skrajnie rzadkie przypadki, by jakość zapisu płyty była gorsza od jakości plików udostępnianych w streamingu

No niestety...na 15płyt dwie brzmiały TROSZKĘ lepiej - Tangerine Dream LE PARC oraz Pitera Gabriel SOL (mogą źle pisać nazwy-sorki)...reszta przegrała.

Także streaming w FLAC daje dobrą jakość.

Sprzęt do konfrontacji to Musical Fidelity M2- wzmacniacz i kompakt...przetworniki w kolumnach scan -speak i seas(nazwy kolumn nie pamiętam) kabel głośnikowy Chorda no i DAC też M.F za ok 1300zł.

no wiadomo,ze streaming we flac brzmi lepiej niz jakies suche 16bitowe cd
🙂tidal.thumb.jpg.f1175d8e151c323e408414c22a2cc3e5.jpg

🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Wiem co słyszałem na budżetowym sprzęcie... odbiór muzyki jest cechą indywidualną ,jakość słuchu też ma znaczenie(ja55 lat)... może już nie ten słuch

Jakość słuchu,  konwersja bitowa nic nie wnosząca.

Akustyka sprzętu w klatkach mieszkalnych. Kolumny wsadzone byle jak, często w kurnikach mieszkalnych,  co dobitnie widać u zdjęciowych ekshibicjonistów.

Namiętność posiadaczy do złożenia ofiary za swoje produkty. Wojna na swoje i swojsze, lepsze i lepszejsze, na hajendy i niszczący je dak havana, na PC i dyski ssd 🤣🤣🤣🤣

Publicystyka bez treści Panowie. Po co zatem się udzielać w takich dyskusjach? Dziwne że mądrzy w wiedzę forumowicze omijają już większość wątkowna tym forum fantastyki z elementami audio?

Pozdrawiam niedzielnie 🦇🦇🦇

Edytowane przez miętowy

Nie widzę dla siebie innej opcji obecnie, jak streaming. Jakość w zupełności mnie zadowala.

Nieograniczony dostęp do każdej muzyki w każdym miejscu i czasie, kiedy tylko mam ochotę na jej słuchanie.

Nie widzę też sensu  korzystania z darmowej wersji Spotify z uwagi na jej ograniczenia.

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupiłem płytę i na razie nie odnajduję w sobie takiej potrzeby.

Płatny Spotify, to koszt jednego pad thaia w chińczyku. Jakoś to przeżyję.

51 minut temu, miętowy napisał:

Jakość słuchu,  konwersja bitowa nic nie wnosząca.

Akustyka sprzętu w klatkach mieszkalnych. Kolumny wsadzone byle jak, często w kurnikach mieszkalnych,  co dobitnie widać u zdjęciowych ekshibicjonistów.

Namiętność posiadaczy do złożenia ofiary za swoje produkty. Wojna na swoje i swojsze, lepsze i lepszejsze, na hajendy i niszczący je dak havana, na PC i dyski ssd 🤣🤣🤣🤣

Publicystyka bez treści Panowie. Po co zatem się udzielać w takich dyskusjach? Dziwne że mądrzy w wiedzę forumowicze omijają już większość wątkowna tym forum fantastyki z elementami audio?

Pozdrawiam niedzielnie 🦇🦇🦇

😂😂😂😂😂😂👍

Zawsze jest tak że odpali się jakiś U-bot ,który innych traktuje i pewnie ma za...... szkoda słów.

Życie 😎

Oczywiście...mam siostrzeńca który chciał być inżynierem dźwięku no i nie został...rozmawiałem z nim o częściach używanych w kolumnach,wzmacniaczach,DAC-ach i skwitował moje wypowiedzi - ,,co ty wujek wiesz jak prawo Ohma nie znasz "...i tak to jest...

Ludzie sobie piszą,wymieniają jakimiś spostrzeżeniami i jest ok....i nagle wynurza się U-Boot i a tu was mam i ... koniec.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

no wiadomo,ze streaming we flac brzmi lepiej niz jakies suche 16bitowe cd

To tylko   "gęstość" zapisu

Mozna zrobić kichę, i ją zapisać z w wysokiej jakości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, tsa napisał:

To tylko   "gęstość" zapisu

Mozna zrobić kichę, i ją zapisać z w wysokiej jakości

Ukryta Zawartość

to był sarkazm:)

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Mark75X napisał:

Mam połączenie pod DAC dedykowany typowo pod USB, wzmacniacz b. przyzwoity i jest naprawdę Ok.

Pytałeś o różnice z różnych źródeł, a raczej ich brak, a właśnie znajomość twojego toru audio ułatwiłoby nam zrozumieć w  czym może tkwić problem, ale skoro to tajemnica...

Nie każda aparatura pokarze Ci te różnice, albo niewystarczająco dokładnie i wtedy słuch/percepcja ma kapitalne znaczenie.

10 godzin temu, tsa napisał:

Ciekawe co wyjdzie ze zbliżającego sie starcia UE - USA

Chiński sprzęt stanieje. Jak im USA dowali 35% cła to będą musieli zejść z ceny.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi