Skocz do zawartości
IGNORED

wyraźnie ciepłe trafo zasilające w staruszku

Rekomendowane odpowiedzi

Heloł , jestem w trakcie rewolucji zmiany sprzętu, póki co przytachałem staruszka techniksa" :)) aby mieć w ogóle na czym słuchać i "potrenować" głośniki. Przestawiłem mu zworę zmiany napięć z 220 na 240v  i wszystko fajnie, tylko grzeje mu sie trochę trafo.. Nie wiem tak miał, czy nie, jak to powinno w tym przypadku być.. We wzmaku gitarowym tez mam ciepłe ale chyba nie tak..;(  ??

pozdr

Prąd magnesowania.

Rdzeń, bywa nagrzewa się. Może osiągnąć 40C (być wyraźnie ciepły) bez obciążenia. 50C to taki próg powyżej którego trzeba reagować. 

Zwoje zwarte również będą przyczyną silnego nagrzewania. niekoniecznie musi się to od razu zjarać bo zwyczajnie może być słaby styk przez spaloną izolację drutu...

Na termowizji widać czy nagrzewa się rdzeń (starty magnesowania) czy uzwojenia (bez obciążenia to zwoje zwarte). 

Pomiar prądu jałowego w uzwojeniu pierwotnym coś tam może wykazać ale starocie potrafią na magnesowanie pobierać nawet 0,1A. I te kilkanaście watów może nieźle zagotować trafo...

wygląda na to że tak juz ma 😉  temp 39,6 z obciążeniem bez pokrywy".  Temat można zdjąć.

Edytowane przez Фома
5 godzin temu, Фома napisał:

wygląda na to że tak juz ma 😉  temp 39,6 z obciążeniem bez pokrywy".

ja kiedyś w starym Cd philipsie zastosowałem radiator?

Godzinę temu, witek_z napisał:

żeby nie być gołosłownym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
W dniu 23.04.2025 o 12:10, witek_z napisał:

Mozba zeby rozproszyc cieplo jesli trafo mocno podgrzewa elektrolity blisko umiejscowione. W przeciwnym razie nie ma po co, do stu stopni moze sie grzac bez ryzyka uszkodzenia. Sam budujac urzadzenia z trafem o rdzeniu EI staram sie przykrecac je przez termopad do aluminiowej obudowy zeby wypompowac cieplo na zewnatrz. To wydluza zycie elktrolitom i tylko tym sie kieruje. 

Tu masz jeszcze specyfikacje toroidalnego jakby Ci bylo malo, sa tez podane szczegolowo klasy izolacji i z czego dotycza: 

Ukryta Zawartość

Ciekawostka, ze kable polaczeniowe maja mniejsza bo tylko 105 stopni temperature graniczna.

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, daystate napisał:

Jakis argument oprocz widzi mi sie?

to nie widzi mi się lecz zwykła przezorność, jeśli trafo parzy trzeba schłodzić i tyle.

Jest tez slowo okreslajace to jako gusla, wypierajace nauke. a pisanie, ze to bzdura na kolkach bez argumentacji, to widzi mi sie, zachowanie nastolatki.
Normy przewiduja "zapas", tolerancje. 
Ja podalem 30 stopni mniej niz norma przewiduje.

Edytowane przez daystate
14 godzin temu, daystate napisał:

ze to bzdura na kolkach bez argumentacji, to widzi mi sie, zachowanie nastolatki.

Największą bolączką sprzętu oprócz zimnych lutów jest właśnie ciepło i nikt tego nie podważa oprócz ciebie.

Mowilmy konkretnie o grzaniu sie transformatora. Nie generalizuj nagle. Owe miewaja czasem spore wiroprady w rdzeniach i to ich natura i sa tak izolowane by grzac sie mogly bezpiecznie. 

2 godziny temu, daystate napisał:

Mowilmy konkretnie o grzaniu sie transformatora. Nie generalizuj nagle.

Kończę tą jałową walkę z tobą, po prostu do niczego dobrego to nie prowadzi, twierdzisz coś o prądach wirowych (a o toroidalnych nie wspomniałeś), także bywaj.

2 godziny temu, daystate napisał:

i sa tak izolowane by grzac sie mogly bezpiecznie. 

głupoty opowiadasz, w tym moim Philipsie uzwojenia były bardziej gorące niż rdzeń.

34 minuty temu, witek_z napisał:

Kończę tą jałową walkę z tobą

Rozmowa na forum sie teraz walka nazywa czy tylko Ty tak do tego podchodzisz gdy ktos prezentuje inne nz Ty zdanie?

35 minut temu, witek_z napisał:

głupoty opowiadasz, w tym moim Philipsie uzwojenia były bardziej gorące niż rdzeń.

To chyba akurat dosc oczywiste, ze prad i rezystancjia drutu dadza cieplo? Prawo Ohma sie klania. Tym czasem rdzen grzeje sie nawet bez obciazenia z powodu, ktory juz wymienilem. Nadal nie masz argumentow by negowac kwestie niegroznych temparatur transformatora. Tym czasem to szkolna wiedza jest, dosc podstawowa. Ja mam kilka tranformatorow japonskich, ktore sie malo grzeja i calkiem sporo chinskich i europejskich mocno grzejacych sie bez obciazenia. Rdzenie brytyjskich po kwadransie parza palce - bez obciazenia. Pomimo uplywu lat doskonale pamietam jeszcze temat izolacji od siebie blach rdzenia, a obowiazujace normy juz Ci przedstawilem pod linkiem do PDF-a. 

Obaj macie rację.

Osobiście wywalam transformator jak mu się na biegu jałowym nagrzewa rdzeń, bo to w dzisiejszych czasach po prostu bubel...

Odpalam trafo na kilka godzin na biegu luzem i nie ma prawa się zagrzać powyżej 30C. 

Tak dobieram trafa toroidalne a ostatnio przerobiłem kilka chińskich transformatorów na R rdzeniach (podobno japońskich) o mocach kilkudziesięciu do kilkuset VA:

Ukryta Zawartość

Te mają temperaturę pokojową. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Odpalam trafo na kilka godzin na biegu luzem i nie ma prawa się zagrzać powyżej 30C. 

I to jest konkret

Te mają temperaturę pokojową. 

Dokladnie jak toroidalne - najwyzsza spawnosc to i najchlodniejsze. Znowu tylko czysta fizyka/matematyka. Najmocniej  sposrod powszechnie stosowanych grzeja sie te z rdzeniami IE, ale maja swoje zalety, wiec sa powszechnie uzywane mimo, ze sie nierzadko bardzo grzeja.

image.png.9ccd407a961af159713d4e2efc2584a4.png

To przyklad wspomnianego brytyjskiego sprzed ponad 20 lat gdy w UK bylo jeszcze 240V w sieci. Grzeja sie jak smok same z siebie i ten lut na zdjeciu niestety ma w tym swoj udzial. Specjalnie go pokazuje.

Osobiście wywalam transformator jak mu się na biegu jałowym nagrzewa rdzeń, bo to w dzisiejszych czasach po prostu bubel...

Zaden bubel, taka natura z budowy wynikajaca. Stalowy rdzen oraz nierzadko stalowe obejmy zapewniaja bardzo slaba wymiane ciepla z powietrzem, dlatego nie masz stalowych radiatorow chociazby. Odrobina fizyki i sie gubicie nie rozumiejac z czym macie doczynienia. To sa podstawy.

12 minut temu, witek_z napisał:

I to jest konkret

Normy, ktore Ci podalem nie sa konkretem? Przyjelto je zeby Ci na zlosc zrobic? 

12 minut temu, daystate napisał:

Odrobina fizyki i sie gubicie nie rozumiejac z czym macie doczynienia. To sa podstawy.

Eeee...

Trochę dezawuujesz interlokutora. Nie rób tak.  

Mówimy tu o audio a nie o energetyce albo starociach sprzed lat.

Znamy fizykę. Jak nawiniesz trafo na kawałku żelaza to zapewne rozgrzeje się do czerwoności... Wiemy z jakich zjawisk to wynika. 

Obecnie małe trafa (do kilku kVA) nawija się z cienkiej taśmy o bardzo małych stratach magnesowania. I jest tak jak napisałem! Nie ma prawa się to istotnie nagrzewać. Postępy technologii Panie... Widocznie w UK jeszcze jej nie znają.

Chińskie trafa już przedstawiłem a te toroidy to zwykłe sprzed lat polskie do zasilania ledów. Trafa kilkuset VA, które osobiście przewijałem na wtórnym. Są letnie na  luzie po dowolnym czasie.

Przedstawione przez Ciebie dane dotyczą dopuszczalnej temperatury pracy trafa.

Transformator w sprzecie audio jest jakis inny? Ten, ktorego zdjecie pokazalem to niby w mikrofalowce siedzi? Ten z radiatorem, do zdjecia ktorego zdjecia nawiazalem tez jakis inny niby jest? Rdzen IE jak wol i grzeje sie. Absolutna norma, zaden bubel. Wciaz do tego samego tematu pije. Transformator w rzeczonym sprzecie ma prawo sie grzac i podtrzymuje co napislem, ze nawet do stu stopni nie bedzie mu nic grozilo bo normy dopuszczaja 130 stopni i podparlem to przykladem.  Czy podawanie o 30 stopni mniejsze temperatury przez mnie nie jest juz "uwzglednianiem zapasu"? Czy uwazacie, ze normy tego zapasu nie uwzgledniaja? Bo ja uwazam, ze uwzgledniaja. Pokazane normy odnosza sie do transformatorow, ktore na kazdym kroku spotykacie, chocby ten ze zdjecia na poczatku watku. Z czym sie nie zgadzacie, bo z mojej strony konkrety same leca, wiec zamiast pisac jak sfochowane nastolatki i obrazajac mnie, ze to bzdury na kolkach, poprosze argumentacje, ze to nie prawda. Wciaz nie moge wyczytac argumentow by zanegowac rzeczowo co pierwotnie napisalem, Wciaz tylko trzepanie piany widze i zwykle kloppty z ego. 

W moim wzmacniaczy A klasy 2x200W trafo nagrzewa się do 70C. W innym AB klasy 5x200W do 50C. W tym drugim aby się podgrzał musiałbym zrobić dyskotekę...

W urządzeniach typu PRE, DAC,... w ogóle się nie nagrzewają...

Edytowane przez Seyv
W dniu 12.05.2025 o 16:29, Grzegorz7 napisał:

ostatnio przerobiłem kilka chińskich transformatorów na R rdzeniach (podobno japońskich) o mocach kilkudziesięciu do kilkuset VA:

I jak je oceniasz? Jakies zarzuty odnosnie jakosci czy wszystko w porzadku?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Technicznie są OK.

Jeden musiałem komuś dozwoć. Konstrukcja jest taka, że te dwie szpulki, jak nie są zalane jakimś klejem, to kręcą się swobodnie na rdzeniu (ten w przekroju jest okręgiem). Można wówczas uzwajać karkasy pozostające na rdzeniu (zresztą tak są uzwajane w fabryce na specjalnych nawijarkach).

W tej konstrukcji jak zdjąłem tę ekranująca folię miedzianą i izolację ukazał się niezły bajzel. O ile same uzwojenia ładnie nawinięte to samo wyprowadzenie kabli było nędzne. Ale może tak trafiłem... Jednak nie ciągnąłbym z kable. Trafa kupowałem w różnych sklepach na Ali...

Ta folia Cu ma za zadanie zmniejszyć pola rozproszone i rzeczywiście działa. Sam rdzeń ja wspomniałem w żadnym przypadku się nie grzał (małe straty jałowe). Jeśli zamawia się konkretne napięcia (można znaleźć takie oferty) to trzeba producentowi wyjaśnić o co nam chodzi. Ja kilka razy zamawiałem trafo na większym mocowo rdzeniu niżby to wynikało z napięć i prądów. Od razu do mnie napisali, że wejdzie to na rdzeń 30 W a ja zamówiłem 50W... Wyjaśniłem, że i tak będą mieli problemy zmieścić się w tzw. oknie bo uzwojeń było sporo... i oczywiście nawet na tym większym rdzeniu z tymi kablami ledwo się zmieścili..

Trafa nie buczą. Są dobrze ustawne w urządzeniach (cztery śruby). I nie stwierdziłem niczego innego niż drut Cu a są takie głosy w internecie...

Daje się z nimi dogadać. Ale tego producenta-sklepu już nie widzę na Ali... Zresztą same te trafa wydaje mi się, że podskoczyły w cenie...

Edytowane przez Grzegorz7

Ja zwykle jak potrzebowalem trafo to zamawialem z audiophonics.fr toroidalny

Jakos tak mialem obawy o jakosc tych z ali.. moze niepotrzebnie ale kiedys chinskie trafo w DAC Gustarda dostalo zwarcia i od tej pory podchodzilem z rezerwa

Co do siania wokolo. Powiedzialbys ze ten ekran zalatwia sprawe na tyle dobrze ze jest nie gorszy od toroida pod tym wzgledem?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Musiałbym porównać toroida z r-core o zbliżonych wymiarach. Zrobię tak dla ciekawości bo mam możliwości (sondy pól). Jak znajdę odpowiadający toroid dam znać.

Natomiast nie sądzę aby było coś pod tym względem lepszego od toroida. Właściwie nawiniętego, rzecz jasna (równomiernie ułożone każde z uzwojeń po obwodzie rdzenia).

Co do synonimu chińszczyzny...

Sam miewam obawy, szczególnie jak coś jest tanie. czasami materiały ale i samo wykonawstwo również bywa na bakier... Natomiast mam mnóstwo przykładów na elementy i sprzęta chińskie, którym reszta świata nie dorasta do pięt, szczególnie w tej cenie.

Zauważalne jest, że niektórzy producenci chińscy zaczęli się cenić ale dalej można wyrwać coś wartościowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi