Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiędzy klasami A i A/B

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze wiadomo o przewadze klasy A i o wersji budżetowej klasy A, czyli AB. Mam pewne, być może kontrowersyjne poglądy na podstawie pomiarów thd i odsłuchów jednak nie obalają one tzw. oficjalnej wersji.

Klasa A to praca tranzystora, kiedy prąd nie spada do zera, ale zawsze jakiś mały prąd płynie. Ja nazwę tylko tu klasą A 1ma (do jednego miliampera)

Klasa AB jest, gdy nawet ten minimalny prąd przestaje płynąć, ale w tym tranzystorze w tej chwili zbędnym, więc jest logiczne takie rozwiązanie. Można na upartego dopatrywać się tu również klasy A, ponieważ aktywny tranzystor zawsze jest w klasie A. Stąd określenie AB jest w pełni uzasadnione. Tu chyba płynnie przeszedłem do części kontrowersyjnej.

Powtórzę, że z pomiarów i odsłuchów moich wzmacniaczy słuchawkowych mnie wyszło, że klasa A, to zbyt mało. Dotyczy to kl AB z większym bias układ PP.

A1ma moja nazwa, prąd do głośnika jest 2 x prąd biasu, dla mocy dostarczonej w klasie A. P=(((Ibx2) potęga 2)xRL)2 Może lepiej wynik Ib 1A RL 4om Moc 8 W.

A 1bias moja nazwa, to samo, ale moc liczona dla IMAX klA=Ib. Wtedy moc 2 W.

A 1/2bias moja nazwa, IMAX klA=1/2 Ib. A wtedy moc 2W. To jest najlepsza sytuacja.

Może się to wydawać mocno naciągane, ale biasy sięgają kilku amperów, a moce używane w domach liczone są w pojedynczych watach plus zapas na skoki dynamiki.

To tylko teza, ale z drugiej strony robiłem odsłuchy i sprawdzałem min thd we wzmacniaczach słuchawkowych i takie wyciągnąłem wnioski.

To tyle.

Podsumowanie

Rozważania wyżej dotyczą układu PP klasy A.

Uważam, że nie powinno się dawać większego prądu jak optymalny w kładę AB....ale
Jeśli jednak , to liczyć się z pogorszeniem jakości powyżej klasy A1/2bias (moja nazwa).

Być może, a tego nie sprawdzałem stąd przewaga czystej klasy A.

Dziękuję za uwagę.

https://www.audiostereo.pl/topic/169916-pomi%C4%99dzy-klasami-a-i-ab/

Ło matko.... 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Ja tam z klasy A single ended byłem zawsze zadowolony ... 

Klasa A w push pull niby ok ale nie to samo , jednak czegoś brakuje . Oczywiście pod względem brzmienia .

50 minut temu, rysiu126 napisał:

Ja tam z klasy A single ended byłem zawsze zadowolony ... 

Klasa A w push pull niby ok ale nie to samo , jednak czegoś brakuje . Oczywiście pod względem brzmienia .

Jeśli czegoś brakuje klasie A push pull to chyba zniekształceń, których SE ma w nadmiarze. Polecam artykuł N.Passa z 2008 roku "Audio Distortion and Feedback" a szczególnie str. 4. Oczywiście są też SE dopracowane w każdym szczególe np. konstrukcje Colina Wonfora ale to nie zmienia faktu, że potrzeba do tego drogich kolumn ze względu na małą moc takich konstrukcji. O wydzielanej energii cieplnej tylko napomknę ale mówi się, że dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Klasa A to praca tranzystora, kiedy prąd nie spada do zera, ale zawsze jakiś mały prąd płynie. Ja nazwę tylko tu klasą A 1ma (do jednego miliampera)

A czy klasa A to nie stały prąd niezależny od amplitudy sygnalu? Klasa AB to przecież do pewnego progu sygnału klasa A, a powyżej to B.

@Krzych 2

To by trzeba było sporo się rozpisać, ale ja przeczytałem, sprawdziłem i prąd z zasilacza się zmienia oraz prąd biasu się zmienia.

Jeśli interesuje cię krótkie wyjaśnienie... Bez sygnału prąd np 1A płynie od plusa do minusa. Kiedy na wyjściu napięcie (sygnał) idzie w stronę plusa, to stopniowo od minusa płynie coraz mniejszy prąd, a od plusa w zakresie klasy A prąd się zmienia z 1 A do 2A. Przy ujemnej połówce odwrotnie. To dotyczy układu PP.

Przy okazji w omawianym przeze mnie najlepszym przypadku trzecim A1/2bias zmiany są znacznie mniejsze o 0,5A.

31 minut temu, Krzych 2 napisał:

Klasa AB to przecież do pewnego progu sygnału klasa A, a powyżej to B.

A powyżej  pracuje w AB 😉

Bo nie ma przejścia przez zero.

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, moltos napisał:

Jeśli czegoś brakuje klasie A push pull to chyba zniekształceń, których SE ma w nadmiarze. Polecam artykuł N.Passa z 2008 roku "Audio Distortion and Feedback" a szczególnie str. 4. Oczywiście są też SE dopracowane w każdym szczególe np. konstrukcje Colina Wonfora ale to nie zmienia faktu, że potrzeba do tego drogich kolumn ze względu na małą moc takich konstrukcji. O wydzielanej energii cieplnej tylko napomknę ale mówi się, że dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

Tak zniekształcenia parzyste , jest jeszcze przykład klasy A SE zbalansowanej czyli Aleph X gdzie druga harmoniczna się znosi , jest sporo żywszy od zwykłego SE ale równie przyjemny w kwestii brzmienia.  

27 minut temu, rysiu126 napisał:

gdzie druga harmoniczna się znosi , jest sporo żywszy od zwykłego SE ale równie przyjemny w kwestii brzmienia

Od niego się zaczęła się zakładka diy na tym forum 😉

@rysiu126

Klasa A SE...nie zrobiłem sobie jeszcze takiego ampa, to wiele nie powiem. To znaczy zrobiłem jeden kanał żeby coś sprawdzić i rozebrałem. Może coś na poważnie zrobię, ale tylko do słuchawek, bo oszczędzam prad.

A jak gra w zakresach cicho, średnio, głośno...jest zauważalna różnica?

9 godzin temu, rysiu126 napisał:

Trochę czasu minęło 🙂 nadal mam u siebie Aleph X i nie mogę się go pozbyć ,mimo że  mam wzmacniacz na gm70 . Oba lubię choć się różnią . 

Ja swojego niedawno oddałem koledze.  Jest zadowolony. Kilka lat też był w klubie Kaim, na przemian grał z  monoblokami na G70.  

Ukryta Zawartość

PICT0007.thumb.JPG.56201a981592773953079d888610fab7.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem po paru dniach odsłuchu klasy A SE i jest to najlepsze brzmienie pod względem robienia dobrych rzeczy z dźwiękiem. Styl grania jest na jedno kopyta...ja to nazywam live mode...ożywia po prostu brzmienie, co by nie włączyć.

Jeśli chodzi o porównanie do PP A brzmieniowo wygrywa. 

Są podobieństwa w kwestiach technicznych. Globalne nfb rujnuje te charakterystyczne brzmienie w PP i se. Bias musi być z kilkukrotnym zapasem dla małych thd.

Thd w kl a se wydają się być niesłyszalne. Sprawdziłem to w prosty sposób regulując bias jednocześnie steruje poziomem thd jednocześnie słucham...nie słychać różnic. Może i  w PP jest podobnie. 

Podsumowanie na dziś 

Jak klasa a to se, jak klasa a to bez globalnego nfb.

Schemat wygląda tak:

Opamp z nfb, gain x10 steruje pojedynczym tranzystorem bcxxxC plus regulowane źródło prądowe na bd1xx w zakresie 6-24mA.  Pojedyncze zasilanie, na wyjściu kondensator i rezystor szeregowo dopasowany do słuchawek...to bardzo ważny element kształtujący brzmienie i kolejny rezystor do ładowania/rozładowania kondensatora. 

To jest ciągle mix stereo do mono, ale jak skończę wersję stereo na pewno będzie z trybem mono. A może wersja stereo zagra gorzej? Na wszelki wypadek zostawiam ten wzmacniacz dla porównania.  Te dwa rezystory na wyjściu mogą służyć do regulacji brzmienia plus jeszcze płynna regulacja bias.