Skocz do zawartości
IGNORED

Tellurium głośnikowe - Black I vs Black II

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Adasza napisał:

Bo to są rzeźnicy przygotowujący nam mięso, które sobie przyrządzimy i doprawiamy wedle swoich upodobań. 

hahaha,coś w tym jest...

Ja też nie jestem klasycznym kablarzem ale jeżeli na takim Tellurium słuchało mi się z ogromną przyjemnością a na takim Quedzie xt25 po prostu słuchać się nie da

To słuchaj na Telliurium

to co, to jest jakieś moje urojenie, autosugestia, psychoakustyka? 

pytaj specjalisty od dźwięku. Ja jestem amatorem-melomanem.
To co słyszysz,czy uważasz,że słyszysz jest subiektywne.

To, że "salonowcy" to bajkopisarze to jest jedno a to, że do pewnego poziomu warto sobie dobrać "przyprawy" pod swój gust to sprawa inna. 

Zgadzam się.
Zatem dobieraj.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Adasza napisał:

Ty już sam nie wiesz co piszesz. Lub nie rozumiesz i to jest bardziej prawdopodobne.

DN

To pytanie miało tylko pokazać, że ktoś kto słyszy kable niekoniecznie potrafi bezbłędnie odróżnić zbliżone do siebie instrumenty - czyli coś z tą jakością słuchu jest nie tak. Zdarzają przecież się u audiofile słyszących biżuterię audiofilską przypadki braku reakcji na kolumny podłączone w odwrotnej polaryzacji.

Dowodzi to poziomu wiarygodności z jakim należy traktować audiofilskie opinie.

2 godziny temu, Adasza napisał:

Nie wiem jak Twój ale mój słuch, jako zmysł biologiczny jest jak najbardziej obiektywny. Do tego jestem tego świadomy.

Warto zatem stworzyć jakiś wzorzec takiego słuchu-coś na kształt wzorca metra z Sevre's

Cytat

(2019) XXVI Generalna Konferencja Miar (13–16.11.2018) zdefiniowała metr[4] jako: oznaczenie m, jest to jednostka długości w SI. Jest ona zdefiniowana poprzez przyjęcie ustalonej wartości liczbowej prędkości światła w próżni c, wynoszącej 299 792 458, wyrażonej w jednostce m s−1, przy czym sekunda zdefiniowana jest za pomocą częstotliwości cezowej ΔνCs[5]. Definicja ta weszła w życie 20.05.2019 roku.

A jaka byś podał definicje swojego słuchu?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

24 minuty temu, A co tam napisał:

Ale to leci po np. sci-hub czy za paywallem też?

Sci-hub chyba nie, ale przyznają się że niekoniecznie wszystko jest full legal, więc możliwe że tak albo blisko. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Ciekawe czy odróżniłbyś brzmienie saksofonu tenorowego od altu. Myślę, że twój kolega tak. Ponieważ nie skupia się na urojeniach, tylko słucha muzyki.

Zapewniam cię, że zdecydowanie odróżniłbym. Mam ca. 450 CD na półkach, muzyki słucham namiętnie od wczesnego dzieciństwa, a od ok. 25 lat z wielką pasją w szczególności szeroko pojętego rocka progresywnego, art-rocka i ich najbliższych pochodnych. Przede wszystkim więc słucham muzyki, a dopiero w dalszej kolejności sprzętu, a w zasadzie nie tyle go słucham, co przywiązuję równolegle dużą uwagę do jakości tego co ten sprzęt oferuje mi do słuchania. Kolega z kolei sprzętu nie słucha w ogóle rzecz jasna, a jego upodobania sprowadzają się do 3, max. 4 rodzimych kapel typu Perfect, Univers, Lady Pank. W tych dwóch względach znacznie więcej nas jak widzisz dzieli niż łączy, więc jeśli ktoś z nas dwóch nie potrafi słuchać muzyki, to na pewno nie ja.

Edytowane przez Mark75X
Literówka

A co do tzw. profesjonalizmu tych nagrywających, to zawsze pamiętam o często

przywoływanych testach np. fortepian na żywo vs nagrany przez tych "pro".

Odtwarzanego na gratach chyba nawet za miliony 😉 i nie potrafiących tego

zarejestrować i odtworzyć bez strat w jakości dźwięku. Ot całe "PRO" ...

Wcześniejsze porównanie z rzeźnikami całkiem dobrze to oddaje 😉 

Jakość dźwięku lektorów od list dialogowych, polski dubbing to kolejne dowody ...

Ciekawe, czy autor wątku jeszcze tu zagląda, czy dał sobie spokój 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, bum1234 napisał:

To pytanie miało tylko pokazać, że ktoś kto słyszy kable niekoniecznie potrafi bezbłędnie odróżnić zbliżone do siebie instrumenty - czyli coś z tą jakością słuchu jest nie tak.

"Ciekawe czy odróżniłbyś brzmienie saksofonu tenorowego od altu"

Ja też być może bym nie odróżnił, bo nie wnikam, nie analizuję aż tak muzyki tylko słuchał całościowo ale to nie jest kwestia jakości słuchu. Jestem natomiast w zasadzie natychmiast, stwierdzić, ze na danym drucie słuchać muzyki się nie da (oczywiście mój system). Jak wspomniałem wcześniej - czarny Tellurium mnie urzekł, natomiast wspomniany Qed a także nie najtańsze Ricable Magnus powodowały duży dyskomfort. I nie jest to żadna autosugestia, bo nie wiedziałem / nie czytałem jak grają te Ricable. W salonie po krótce opisałem swoje preferencje i zaproponowali je, więc wziąłem. Wpiąłem i kupa. Jestem jak najbardziej świadomy tego co słyszę. 

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Warto zatem stworzyć jakiś wzorzec takiego słuchu-coś na kształt wzorca metra z Sevre's

A jaka byś podał definicje swojego słuchu?

Widzę, że chcesz ciągnąć temat czysto akademicko, ja nie mam zamiaru. To było proste stwierdzenie, że mój słuch funkcjonuje prawidłowo. Wiem i jestem świadomy tego, co słyszę. Tyle w temacie.

50 minut temu, audioburak napisał:

Jakość dźwięku lektorów od list dialogowych, polski dubbing to kolejne dowody ...

Co prawda to prawda, to jest dramat 🙂 

Ciekawe, czy autor wątku jeszcze tu zagląda, czy dał sobie spokój 😉 

Cały czas 🙂 

To mógłbyś się jednak przypucować 😉 czego szukasz w dźwięku ... a co Cię urzekło

w przesłuchaniach 😉 tytułowych kabli ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

39 minut temu, Adasza napisał:

Ja też być może bym nie odróżnił, bo nie wnikam, nie analizuję aż tak muzyki tylko słuchał całościowo ale to nie jest kwestia jakości słuchu.

Ciekawa teoria. Różnica jest słyszalna natychmiast, podobnie jak w przypadku kolumn podłączonych odwrotnie. Nie trzeba jakieś wielkiej analizy i zdolności. 

Z jednej strony muzyki słuchasz "całościowo", z drugiej strony "słyszysz" różnice spowodowane przez kabel natychmiast. Coś tu nie gra.

Gdybyś niwie dział, które kable masz podłączone to dopiero byłaby zabawa.

Ciekawe, że ludzie gdy nie wiedzą co jest w danym momencie włączone opisują barwnie różnice mimo tego, że np. kabel cały czas jest ten sam.

Niestety nie zdajesz sobie sprawy z tego jak mózg tworzy obraz dźwiękowy i to jest główny powód twoich problemów z określeniem co jest subiektywne, a co nie jest.

W dniu 12.05.2025 o 22:16, Adasza napisał:

SŁUCH a nie jakieś *subiektywne wrażenia".

Słuch jest subiektywnym wrażeniem, wiec nie da się mówić o słuchu pomijając subiektywne wrażenia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Ciekawa teoria. Różnica jest słyszalna natychmiast, podobnie jak w przypadku kolumn podłączonych odwrotnie. Nie trzeba jakieś wielkiej analizy i zdolności. 

Z jednej strony muzyki słuchasz "całościowo", z drugiej strony "słyszysz" różnice spowodowane przez kabel natychmiast. Coś tu nie gra.

Gdybyś niwie dział, które kable masz podłączone to dopiero byłaby zabawa.

Ciekawe, że ludzie gdy nie wiedzą co jest w danym momencie włączone opisują barwnie różnice mimo tego, że np. kabel cały czas jest ten sam.

Niestety nie zdajesz sobie sprawy z tego jak mózg tworzy obraz dźwiękowy i to jest główny powód twoich problemów z określeniem co jest subiektywne, a co nie jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Godzinę temu, audioburak napisał:

To mógłbyś się jednak przypucować 😉 czego szukasz w dźwięku ... a co Cię urzekło

w przesłuchaniach 😉 tytułowych kabli ...

Tellurium - spokój, rozdzielczość, brak natarczywości ale dobra dynamika.

Qed - dźwięk roztrzęsiony, chaotyczny, odwrotność tego co wyżej.

Ricable - tak po środku z powyższych ale rozdmuchana scena, nienaturalna przestrzenność, brak konturu. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Adasza napisał:

Ukryta Zawartość

Zważywszy, że bas poniżej 40 Hz jest odcinany w trakcie tworzenia materiału muzycznego powstaje pytanie - co pokazują te wykresy?

Ukryta Zawartość

Podobnych cech szukałem parę miesięcy i znalazłem wiele lat temu w kablach po 3 zeta 😉 

Jednak trzeba mieć odwagę, czas, lutownicę i najtrudniejsze - pozbyć się fobii 😉 

To drobne co prawda ćwiczenie, ale jednak w sumie dla DIY'owców, a nie poszukiwaczy

gotowych rozwiązań. Jak jesteś zainteresowany - napisz na priv. bo może być kolejna

g...burza i może kolejny atak stalkerów 😉 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bum1234 napisał:

Gdybyś niwie dział, które kable masz podłączone to dopiero byłaby zabawa

Chcesz się założyć o konkretną sumkę? Przyjeżdżasz, przepinasz Monte dwa kable, jak się pomyślę choć raz na 10 zgarniasz kasę? 

Piszesz się? 

32 minuty temu, bum1234 napisał:

powstaje pytanie - co pokazują te wykresy?

To już Twój problem, jeżeli tego nie wiesz. 

Edytowane przez Adasza
21 minut temu, Adasza napisał:

To jest problem tego, kto te wykresy opublikował. Bez konkretnych informacji. Typowe - zupełnie jak na stronach producentów.

22 minuty temu, Adasza napisał:

Chcesz się założyć o konkretną sumkę? Przyjeżdżasz, przepinasz Monte dwa kable, jak się pomyślę choć raz na 10 zgarniasz kasę? 

Piszesz się? 

Taki jesteś pewien?

7 minut temu, bum1234 napisał:
29 minut temu, Adasza napisał:

To jest problem tego, kto te wykresy opublikował. Bez konkretnych informacji. Typowe - zupełnie jak na stronach producentów.

Nie, to Twój problem. Tam jest opisane o co chodzi. 

9 minut temu, bum1234 napisał:
31 minut temu, Adasza napisał:

Piszesz się? 

Taki jesteś pewien?

Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie tylko odpowiedz, tak czy nie? 

6 minut temu, Adasza napisał:

Tam jest opisane o co chodzi. 

Nie jest.

7 minut temu, Adasza napisał:

Nice mam czasu na głupie zabawy, których rezultat jest łatwy do przewidzenia.

Godzinę temu, audioburak napisał:

Jednak trzeba mieć odwagę, czas, lutownicę i najtrudniejsze - pozbyć się fobii 😉 

Najtrudniejsze od wielu lat mam za sobą: pozbyłem się obaw, że źle dobrany kabel popsuje mi brzmienie systemu. Polecam o to był mój najważniejszy krok w poszukiwaniu swojego brzmienia.

Edytowane przez szymon1977

Najprościej byłoby, gdyby jedna czy druga wszechwiedźma wypożyczyła sobie np te dwa wspomniane kabelki i sprawdziła u siebie. Wreszcie dyskusja miałaby sens, bo bez sensu jest dyskusja o doznaniach z dziewicą.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

wszechwiedźma

Fajne, mógłbym mieć taki "status" pod nickiem.

Przede wszystkim status "teoretyk".
A ciągnąc dalej, fajnie by było, gdyby w imię forumowych zasług widniał pod nickiem niektórych status Troll z licznikiem zainfekowanych i rozwalonych (jak ten) wątków. Takie tam luźne marzenia.

Bum, tylko proszę bez gimnazjalnych ripost. Jak musisz to wysil się.

14 godzin temu, przemak napisał:

Zaraz przyjdzie @Jacchusia i was pogoni - bierzcie chociaż z perplexity, to samo ale od razu z linkami do artykułów 🙂

Jeszcze cię to boli? Nie bój, przestanie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

35 minut temu, Wito76 napisał:

fajnie by było, gdyby w imię forumowych zasług widniał pod nickiem niektórych status Troll z licznikiem

Jest za to inny  licznik

Rozwiązanych problemów

I Szyman ma tam "1"

Przemak - "2"

A "audiofile słyszący"  - hmmmmm 🤨

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Odróżnić trzeba elementarne fakty. Bo schemat choćby w tym wątku jest modelowy. Autor pyta o dwa kable, o różnice między nimi. Nie pyta natomiast "Panowie, jaka jest różnica, a tak w ogóle to czy temat ma sens? Kable grają? Bum1234, znasz się na urojeniach, na niewiedzy, wpadnij na chwilę, opowiedz nam o braku rzetelnej wiedzy, o naiwności i jakimi to frajerami jesteśmy, poobrażaj trochę, rozwal mi wątek, opowiedz znowu jak uległeś sugestii jakiejś książki, przekieruj dyskusję na swoje tory ." - Tak wyglądało zapytanie autora? Taka była prośba? Kogo więc w takich okolicznościach można obraźliwie nazwać trollem?

1 godzinę temu, bum1234 napisał:
2 godziny temu, Adasza napisał:

Nice mam czasu na głupie zabawy, których rezultat jest łatwy do przewidzenia.

I to by było n tyle 🙂 

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Najprościej byłoby, gdyby jedna czy druga wszechwiedźma wypożyczyła sobie np te dwa wspomniane kabelki i sprawdziła u siebie. Wreszcie dyskusja miałaby sens, bo bez sensu jest dyskusja o doznaniach z dziewicą.

Ale jak, skoro proponujesz próbę rozwiązania problemu a "on" mówi, ze to nie ma sensu, bo przecież i tak ON ma rację 🙂 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

że źle dobrany kabel popsuje mi brzmienie systemu.

Można i tak, po co przyprawiać jedzenie, to tylko jedzenie, trzeba się po prostu nawp...ać i tyle 🙂 

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Jeszcze cię to boli? Nie bój, przestanie.

A nie mówiłem? ;) 

A serio to chodzi o to, że w oczywistych przypadkach czat jest ok, ja go używam żeby samemu nie klepać tego samego. Ale jako argument lepszy jest jednak artykuł naukowy, który jakaś podstawą do dyskusji jest. 

Z tym "obiektywnym słuchem" chciałem być merytoryczny, ale nie da się. 

nagrywamy.com

Mam nadzieję, że nagrywając cokolwiek oceniasz nagrany materiał "organoleptycznie" 😉 

używając do tego zarówno subiektywnego, jak i bardzo ułomnego swego słuchu ...

Jeśli tak jest ( a mogę się mocno mylić ) nie odmawiaj innym tej metody weryfikacji ...

Wielu się tu wypowiada jakby zabłądzili z forum dla elektryków, używając argumentów

wziętych żywcem z jakiegoś poradnika dla początkujących  😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi