Skocz do zawartości
IGNORED

Tellurium głośnikowe - Black I vs Black II

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Wito76 napisał:

Autor pyta o dwa kable, o różnice między nimi. Nie pyta natomiast

Dlatego wbrew stanowisku Moderacji sądzę, że autor powinien mieć możliwość zarządzania w swoim wątku i jak ktoś odlatuje nie na temat to papa, szczęśliwej drogi już czas. Zwyczajna higiena. Dopiero przypadki łamania regulaminu powinny być zgłaszane do forumowych służb. Trolli czyści sam autor, chamów i agresorów "nagradza" Administracja forum.

Rozwiązanie proste i skuteczne, a w gratisie lament jaki podniosą trolle przeciwko ograniczeniu wolności trolowania, gdyby założyciel wątku dostał takie narzędzie do ręki - bezcenny. 🤣

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Zważywszy, że bas poniżej 40 Hz jest odcinany w trakcie tworzenia materiału muzycznego

To jest nie prawda. W Mike Oldfield - Heavens Open, są nawet dźwięki przy 18Hz. Często można spotkać odcięcie przy 30Hz u różnych realizatorów. Oczywiście wykastrowane z basu nagrania, co ktoś wycinał nawet poniżej 50Hz też się znajdą. Analizowałem to nie raz i w razie czego mogę wkleić dowody. Ostatni raz Ava Max - Sweet But Psycho i były tam zejścia do 35Hz, więc obstawiam w tym nagraniu filtr odcinający na 30Hz (czyli typowo).

Edytowane przez Kyle
3 godziny temu, Wito76 napisał:

Przede wszystkim status "teoretyk".
A ciągnąc dalej, fajnie by było, gdyby w imię forumowych zasług widniał pod nickiem niektórych status Troll z licznikiem zainfekowanych i rozwalonych (jak ten) wątków. Takie tam luźne marzenia.

Fajnie, byłbyś w ścisłej czołówce.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Dlatego wbrew stanowisku Moderacji sądzę, że autor powinien mieć możliwość zarządzania w swoim wątku i jak ktoś odlatuje nie na temat to papa, szczęśliwej drogi już czas. Zwyczajna higiena. Dopiero przypadki łamania regulaminu powinny być zgłaszane do forumowych służb.

Czyli wpisy niezgodne z Regulaminem musi ocenić moderacja, a wpisy zgodne z Regulaminem usuwa załozyciel.watku kierując się swoim kaprysem - dziwna hierarchia.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Rozwiązanie proste i skuteczne, a w gratisie lament jaki podniosą trolle przeciwko ograniczeniu wolności trolowania, gdyby założyciel wątku dostał takie narzędzie do ręki - bezcenny. 🤣

Bawcie się dobrze koledzy kablofile, mnie już tu nie ma.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Błogosławieni Ci, co uwierzyli 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

48 minut temu, Kyle napisał:

To jest nie prawda. W Mike Oldfield - Heavens Open, są nawet dźwięki przy 18Hz. Często można spotkać odcięcie przy 30Hz u różnych realizatorów. Oczywiście wykastrowane z basu nagrania, co ktoś wycinał nawet poniżej 50Hz też się znajdą. Analizowałem to nie raz i w razie czego mogę wkleić dowody. Ostatni raz Ava Max - Sweet But Psycho i były tam zejścia do 35Hz, więc obstawiam w tym nagraniu filtr odcinający na 30Hz (czyli typowo).

Możliwe.Kiedyś Przemek napisał. że bas odcinany jest od 40Hz. Może miał na myśli obecne nagrania.

Z pewnością w muzyce filmowej mogą się zdarzyć różne rzeczy.

Tak czy inaczej wykres z linku ma niewielką wartość poznawczą, bo właściwie nie wiadomo czym i jak i co mierzono. Bo po co to oczywiście jest jasne 😄

22 minuty temu, bum1234 napisał:

Możliwe.Kiedyś Przemek napisał. że bas odcinany jest od 40Hz. Może miał na myśli obecne nagrania.

Raczej wręcz przeciwnie, klasyczne nagrania. Współcześnie to nie ma żadnych reguł. 

nagrywamy.com

Swoją drogą "fajne" błędy są na starszych nagraniach. Przykładowo: Scorpions - Wind Of Change i niezmonofonizowane coś na dole pasma:

9faad4e9e3f48.png

Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czyli wpisy niezgodne z Regulaminem musi ocenić moderacja, a wpisy zgodne z Regulaminem usuwa załozyciel.watku kierując się swoim kaprysem - dziwna hierarchia.

A cóż niby stoi na przeszkodzie, żeby mieć możliwość "wyproszenia" od swojego stolika uczestnika dyskusji, który zaczyna w niej przeszukać lub wręcz z takim zamiarem się dosiadł? 

Wyznawcy audiovoodoo marzą o tym, by móc bezkarnie kneblować wszelkie przejawy niechęci wobec ich wiary.
Mam wrażenie, że nawet gdyby cię zakneblować i potraktować jak w filmie Pulp Fiction to i tak do kolejnego takiego wątku byś wrócił.
2 godziny temu, Adasza napisał:

A cóż niby stoi na przeszkodzie, żeby mieć możliwość "wyproszenia" od swojego stolika uczestnika dyskusji, który zaczyna w niej przeszukać lub wręcz z takim zamiarem się dosiadł? 

Sprawiedliwość, bezstronność i równość wobec prawa. Bo wątek na forum dostępnym publiczne, to nie jest "czyjś stolik", blog ani nawet klub, do którego wstęp mają tylko użytkownicy z zamkniętej grupy.

Ps

Nie chcesz mnie tutaj, to mnie cytatami nie przywołuj.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, przemak napisał:

A nie mówiłem? 😉

Ty mało logiczny jesteś, przywołujesz mnie oznaczając w poście i jesteś zdziwiony? Uradowany?...że jestem?

Druga sprawa, skoro AI opowiada bzdury, to w żaden sposób na niej polegać nie można, przykład?

Pamiętasz co pisałeś w "polityka" o jawności oświadczenia majątkowego Nawrockiego? Spokojnie, miałeś rację:)

Ale twój kumpel CHAT już nie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro kolejny raz się zawiodłeś powinieneś się obrazić na drania  🙂

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sprawiedliwość, bezstronność i równość wobec prawa. Bo wątek na forum dostępnym publiczne, to nie jest "czyjś stolik", blog ani nawet klub, do którego wstęp mają tylko użytkownicy z zamkniętej grupy.

Ps

Nie chcesz mnie tutaj, to mnie cytatami nie przywołuj.

Jak ktoś puszcza przy mnie bąki, nawet w miejscu publicznym, to wylatuje na kopach i finito. 

9 minut temu, Adasza napisał:

Jak ktoś puszcza przy mnie bąki, nawet w miejscu publicznym, to wylatuje na kopach i finito. 

Niestety czymś taki jest ten wątek. Uważam, że powinno się założyć zakładkę Audiovoodoo. Tam wszyscy wyznawcy mogliby sobie dowoli opowiadać bajeczki o biżuterii audiofilskiej. A każdy normalnie myślący człowiek wiedziałby, że nie ma sensu tam zaglądać.

Nigdy bym tam nie zajrzał 😄

Swoją drogą poziom cytowanej wypowiedzi odpowiada poziomowi wiedzy autora.

Edytowane przez bum1234
17 minut temu, bum1234 napisał:

normalnie myślący człowiek

A jeśli ktoś nazwie cię teraz idiotą to poczujesz się urażony? Ja np poczułem się urażony tym, że insynuujesz, że ja i koledzy to nienormalnie myślące osoby.

20 minut temu, bum1234 napisał:

odpowiada poziomowi wiedzy autora.

Kolejny raz nie dyskutujesz na argumenty, tylko wrzutki że ktoś nie ma wiedzy, że ma niski poziom wiedzy, niewiedza, brak rzetelnej wiedzy i te twoje bezczelne, aroganckie, zrytoberetowe teksty. A kto ty jesteś, by oceniać czyjąś wiedzę i uważać że masz monopol na nią? Warknąć na ciebie to od razu masz łzy w oczach. Tylko zauważ że zawsze wynika to z takich burackich tekstów jak te cytowane tylko z jednego posta. Nie chce mi się, ale może i skuszę się i zbiorę te twoje aroganckie perełki tylko z tego wątku do jednego posta i zobaczysz ile tego jest.

17 minut temu, Wito76 napisał:

zbiorę te twoje aroganckie perełki tylko z tego wątku do jednego posta i zobaczysz ile tego jest.

Zrewanżuję się tym samym, także dobrze się zastanów 😄

Ale ścieków...

Panowie a dlaczego nie chcecie porozmawiać merytorycznie, wymienić się poglądami i wiedzą ?

Przecież jak ktoś to czyta to żadnej ze stron nie przyzna racji, bo jedna ze stron pisze błędnie że wszystkie kable grają tak samo bo to fizycznie niemożliwe. Każdy kabel ma swoją pojemność i wpływa na pracę połączonych urządzeń. Tego uczą na pierwszych lekcjach elektroniki już w szkole średniej nie mówiąc o studiach.

Druga strona też błądzi twierdząc że kable grają bo to błąd również szkolny. Kable nie grają, one właśnie swoimi parametrami elektrycznymi wpływają na wspomnianą wyżej pracę połączonych urządzeń.

Sorry ale już prościej się nie da.

Gdyby nasi admini oprócz przewalania setek wzmacniaczy, kolumn I kabli poświęcili trochę czasu na lekturę to wyjaśniliby to wcześniej i nie mielibyśmy takich nawalanek.

PS pozwalam na umieszczenie mojego łopatologicznego wyjaśnienia gdzieś w widocznym miejscu aby każdy po zalogowaniu mógł się zapoznać.

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Uważam, że powinno się założyć zakładkę Audiovoodoo.

Sorry, ale w tym momencie to manifestujesz już zwykłą, głupią butę i literalne chamstwo, obrażając innych forumowiczów. Przypominam. To ty tak uważasz, bo tego nie słyszysz. Nie wmawiaj ludziom, że mają takie same problemy laryngologiczne, skoro ich wrażenia jednoznacznie temu stanowi przeczą. Zrozum, że ten wysoce dojrzały rynek nie został zbudowany i nie funkcjonuje od dziesiątek lat w świecie melomanów i audiofili wyłącznie na bazie ich omamów sonicznych (być może niekiedy pewne złudzenia mają miejsce, ale to z pewnością nie reguła, a wyjątki).

Jeśli masz dowody na swoją rewolucyjną teorię, zgłaszaj ją do właściwych jednostek naukowych. O ile zdobędzie uznanie, na pewno dokonasz przewrotu naukowego i branżowego, uzyskując tym samym światowy poklask i sławę. Masz na tym polu pełną swobodę działania, więc śmiało.

22 minuty temu, Audroc napisał:

wszystkie kable grają t

Wręcz przeciwnie. Ja przynajmniej niczego takiego nie pisałem. Jasno zaznaczyłem, że zmiany dotyczyły w moim przypadku tylko konkretnych IC, przy innych nie były słyszalne.

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

Ty mało logiczny jesteś, przywołujesz mnie oznaczając w poście i jesteś zdziwiony? Uradowany?...że jestem?

Druga sprawa, skoro AI opowiada bzdury, to w żaden sposób na niej polegać nie można, przykład?

Pamiętasz co pisałeś w "polityka" o jawności oświadczenia majątkowego Nawrockiego? Spokojnie, miałeś rację:)

Ale twój kumpel CHAT już nie:

Ukryta Zawartość

Skoro kolejny raz się zawiodłeś powinieneś się obrazić na drania  🙂

Skąd pomysł, że się zawiodłem? Wręcz przeciwnie, uważam to, co się dzieje za największą nadzieję i jeden z większych wynalazków ludzkosci. A bzdury były i będą zawsze, tylko z ai trochę mniejsze. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Jeśli masz dowody na swoją rewolucyjną teorię, zgłaszaj ją do właściwych jednostek naukowych. O ile zdobędzie uznanie, na pewno dokonasz przewrotu naukowego i branżowego, uzyskując tym samym światowy poklask i sławę. Masz na tym polu pełną swobodę działania, więc śmiało.

Gdybyś miał chociaż odrobinę doświadczenia w takich sprawach, to wiedziałbyś, że nie ma tu czego dowodzić, bo to już dawno zostało wykazane, tylko grupa kombinatorów przekonuje, że tak nie jest. Nie może tu być mowy o żadnej rewolucji, bo może o tym nie wiesz, ale równania Maxwella znane są od XIX stulecia. A podstawy pod nie stworzono jeszcze wcześniej.

I to tyle.

2 godziny temu, Audroc napisał:

Każdy kabel ma swoją pojemność i wpływa na pracę połączonych urządzeń.

Piszesz o wpływie kabla na sygnał. I słusznie. Natomiast "zapomniałeś" dodać, że istnieje coś takiego jak próg percepcji i bez tego dodatku informacja jest niekompletna i nadal otwiera drogę do błędnych spekulacji.

Charakterystyczną cechą "teorii" tworzonych przez korzystających z dogmatyki audiovoodoo jest zupełne i celowe pomijanie dwóch rzeczy. Pierwsza z nich to uzupełnienie opisu jakościowego ilościowym. Druga to uwzględnienie faktu powstawania wrażeń dźwiękowych w skomplikowanych procesach odbywających się w ludzkim mózgu - wpływ na te procesy jest różnoraki i pochodzi nie tylko od przetworzonych przez narząd słuchu fal dźwiękowych.

40 minut temu, bum1234 napisał:

równania Maxwella

Tyle tylko, że mnie i miliony użytkowników sprzętu audio na świecie, którzy jednak ewidentnie dostrzegają różnice brzmieniowe między pewnymi rodzajami okablowania, bardziej interesują własne doznania odsłuchowe, niż równania Maxwella. Ewidentnie teoria bazowa, jaka by nie była, nie uwzględnia w tym obszarze wszelkich zmiennych. 

To tyle.

Choć nie, przeprzaszam. Jeszcze jedno.

Tak sobie myślę, że jako osoba zrównująca ze sobą brzmieniowo nawet wzmacniacze, jesteś ostatnim, który powinien czuć się uprawniony do głoszenia tu, a więc na forum audio, jakichkolwiek tez, nie mówiąc już o sugerowaniu ich niepodważalnego charakteru.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

zbiorę te twoje aroganckie perełki tylko z tego wątku do jednego posta i zobaczysz ile tego jest.

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Zrewanżuję się tym samym, także dobrze się zastanów 😄

A jeśli ja je zbiorę, to czym się zrewanżujesz? Dobrze to przemyśl.

Reakcje na twoje wpisy bywają różne. Oceny tych wpisów ze strony nietolerujących takiego języka na forum, a więc ludzi reprezentujących odpowiedni poziom kultury, są już takie same. 

5 minut temu, Wito76 napisał:

produkuje 9k głupich postów

Ty naprodukowałeś ich 3k w 4 lata i 8 miesięcy. Mnie zajęło to 15 i pól roku. 

Zastanów się, kto produkuje więcej. 

Nie mówię o treści ......

42 minuty temu, Kyle napisał:

Stroją kolumny na ucho, oczywiście w swoim pomieszczeniu, wg. swojego gustu, zupełnie zapominając, że ktoś może mieć inny pokój i w dodatku inaczej kolumny ustawić, a o guście nie wspominając.

A renomowani, markowi producenci ZG czymś się różnią w tych względach? Wszystko jest tu relatywne, wg czyjejś najlepszej wiedzy skonfigurowane jedynie optymalnie, stosownie do pewnych uniwersalnych zasad, gdyż z oczywistych względów nie może być idealne.

45 minut temu, Kyle napisał:

Pokażesz dowody czarno na białym, a ktoś i tak powie, że to różowe

Jeśli pokażesz dowód czarnego, ja na pewno potwierdzę, że to czarne. 100%. Jak dotąd takiego jednak nie widziałem, a jedynie sugestie, że coś takie rzekomo jest. Co istotne, musiałby to być faktycznie dowód czarnego, a nie np. ciemno grafitowego, tylko wskazywanego jako czarny. Tak jak już pisałem, testy też są często względne, gdyż z pewnością nie obejmują wszelkich zmiennych. Trudno, abyś przyznał komuś rację, że coś jest czarne, jeśli de facto jest ciemno szare lub co najwyżej czarnawe. Zgodzisz się, że najlepszym testerem w tych względach są ludzkie uszy i że nie mamy prawa kwestionować opinii kształtowanych na podstawie indywidualnych ocen?

18 minut temu, Mark75X napisał:

A renomowani, markowi producenci ZG czymś się różnią w tych względach?

Tak, mierzą w komorach bezechowych. Następnie robią systemy pomiarowo-kalibracyjne (Genelec), które korygują poważne podbicia w pomieszczeniu użytkownika, niwelują opóźnienia wynikające z różnych odległości (subwoofer dalej od satelit wzgl. głowy słuchacza). Takie pasywne "DIY" strojone na ucho to w porównaniu do tego jest zacofanym technologicznie reliktem przeszłości.

9 minut temu, Adasza napisał:

Bronisz gościa, który napisał, że poległbym w ślepym teście a jak mu takowy zaproponowałem (nader korzystny dla niego) to powiedział że nie ma sensu bo i tak on ma rację? 🙂

Gratuluję... 

Było już wiele takich ślepych testów i gdybym miał czas po raz kolejny dowodzić tego, co już nie raz zostało udowodnione, to bym się zgodził. A tak, to bronie gościa, bo rozumiem, że sam nie ma czasu.

27 minut temu, Mark75X napisał:

Zgodzisz się, że najlepszym testerem w tych względach są ludzkie uszy i że nie mamy prawa kwestionować opinii kształtowanych na podstawie indywidualnych ocen?

Nie zgodzę się. Test "na ucho" jest bardzo zawodny. Powodzenia z np. zestrojeniem suwoofera z satelitami na ucho, wliczając w to korekcję odbić, różnic czasowych a może i do tego linearyzację opóźnień grupowych.

To tak jak byś kalibrował monitor (ekran do komputera) "na oko" (np. temp. barwową) - powodzenia życzę.

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi