Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Mark75X napisał:

Waszym zdaniem różnice klas (w ramach danej marki oczywiście) odtwarzaczy CD wpływają na jakość dźwięku w całym zestawie audio? Ile procentowo byście przypisali?

<1 %

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

11 minut temu, bum1234 napisał:

To jest dopiero arcydzieło 😄

nie znasz się 🤭, jak emigracja tego słucha to jest arcydzieło, a nawet jak nie jest to jest 😉

26 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież to jest rzadkie gufno.

Nie ma to jak opinia gościa uważającego, że Johnny Cash to amerykański Zenek Martyniuk 🙂 

Edytowane przez Maciej Mki
5 minut temu, Zbi_Rek napisał:

nie znasz się 🤭, jak emigracja tego słucha to jest arcydzieło, a nawet jak nie jest to jest 😉

Pamiętaj, drużyna ma rację. A jak nie ma, to gaśnicą przywali, i dalej ma. 😉 

27 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież to jest rzadkie gufno. Już naprawdę Boys czy Zenek to jest szczyt artyzmu w porównaniu.

A w ogóle słuchałeś, czy może szatan internet wyłączył, jak próbowałeś ściągać? 😉

13 minut temu, tsa napisał:

<1 %

Pewnie ocena dotyczy samego toru odpowiadającego za przesył sygnału? Okay. Tak samo oceniasz wpływ różnych klas zaimplementowanych DAC?

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

arcydzieło, a nawet jak nie jest to jest 😉

Wiesz, arcydzieło, nie arcydzieło, ale z większości realizacji tamtego okresu wczesnych lat 80-tych, to raczej nie wypada kpić. Arcydzieło to może faktycznie nie jest, ale stary, dobry polski rock, to na pewno. Prawdziwy rock niemający absolutnie nic wspólnego z komercyjnym chłamem jaki grają obecnie. Ten akurat kawałek z drugiego ich albumu "Martwa Woda" jest wyjątkowy, gdyż wyróżnia się mocniej niesamowitą partią solową, którą z czasem wręcz fenomenalnie odgrywał też uznany gitarzysta Marek Raduli. 

18 minut temu, Mark75X napisał:

Pewnie ocena dotyczy samego toru odpowiadającego za przesył sygnału? Okay. Tak samo oceniasz wpływ różnych klas zaimplementowanych DAC?

Wiesz, arcydzieło, nie arcydzieło, ale z większości realizacji tamtego okresu wczesnych lat 80-tych, to raczej nie wypada kpić. Arcydzieło to może faktycznie nie jest, ale stary, dobry polski rock, to na pewno. Prawdziwy rock niemający absolutnie nic wspólnego z komercyjnym chłamem jaki grają obecnie. Ten akurat kawałek z drugiego ich albumu "Martwa Woda" jest wyjątkowy, gdyż wyróżnia się mocniej niesamowitą partią solową, którą z czasem wręcz fenomenalnie odgrywał też uznany gitarzysta Marek Raduli. 

w swoim przekonaniu zapewne masz rację

poza tym, nawet beknięcie po dużym piwie z lat '80 faktycznie jest arcydziełem wobec współczenej mizerii 🤭

17 minut temu, Mark75X napisał:

Generalnie o gustach, nie mówiąc już o ich wyśmiewaniu, nie powinno się rozmawiać. Każdy ma inną wrażliwość, inaczej wychowywał się muzycznie, co innego wywołuje u niego emocje, ma różne doświadczenia muzyczne. Już samo to że ktoś jest na tym forum to raczej pozytywny znak, nawet gdyby tylko słuchał disco polo. Za kilka lat ten ktoś może słuchać zupełnie czegoś innego.

13 minut temu, Abajek napisał:

Napiszcie lepiej ile według was stracę na jakośći jeśli skopiuję  cd do flac (16bit-44.1kHz)

Nic albo prawie nic.

17 minut temu, paww napisał:

Generalnie o gustach, nie mówiąc już o ich wyśmiewaniu, nie powinno się rozmawiać. Każdy ma inną wrażliwość, inaczej wychowywał się muzycznie, co innego wywołuje u niego emocje, ma różne doświadczenia muzyczne. Już samo to że ktoś jest na tym forum to raczej pozytywny znak, nawet gdyby tylko słuchał disco polo. Za kilka lat ten ktoś może słuchać zupełnie czegoś innego.

Nic albo prawie nic.

utrzymujesz regularne kontakty towarzyskie z kimś, kto lubi słuchać dp ?

spotykasz się i dzielicie się wspólnie swoimi ulubionymi i nowymi nagraniami ?

Edytowane przez Zbi_Rek
26 minut temu, Zbi_Rek napisał:

w swoim przekonaniu zapewne masz rację

Tu już nie chodzi nawet o moje wewn. przekonanie, choć kultura nakazuje także je uszanować (choćby kontekście uwag ze strony @paww ), ale o obiektywną ocenę szeroko pojętej, uznanej krytyki muzycznej co do twórczości tamtego okresu. To ona, jak w każdym przypadku zresztą, jest tym obiektywnym punktem odniesienia. W przeciwnym wypadku, o wartości danej muzyki decydowałby zawsze ludzki subiektywizm, a wiadomo że tak nie jest. Subiektywnie naturalnie możesz się z nią nie zgadzać, ja to rozumiem, tak samo jak teoretycznie nazywać każdy rodzaj twórczości muzycznej, jakiej akurat nie słuchasz, chłamem czy gniotem. Nadmierny subiektywizm na forum nie jest jednak wskazany i też niestety nie wystawia najlepszych referencji. Fakt, że dla mnie jazz mógłby nie istnieć nie skłania mnie absolutnie do otwartego marginalizowania tego gatunku i umniejszania jego wartości w świecie muzyki. 

Edytowane przez Mark75X
Literówka
2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

utrzymujesz regularne kontakty towarzyskie z kimś, kto lubi słuchać dp ?

spotykasz się i dzielicie się wspólnie swoimi ulubionymi i nowymi nagraniami ?

Nie

4 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

cytujat klasyka "i co wy k**wa możecie wiedzieć o.." kończy ten dyskurs 😏

Ale nie da się powiedzieć że nikt nigdy nie słyszał disco polo i nie wie co to jest. Nie oceniam samej muzyki. Bardziej to kończy dyskusję w mojej ocenie 🙂

Edytowane przez paww
W dniu 7.05.2025 o 12:21, Elbing napisał:

Główna kasa jest z grania koncertów. Tam już stawki przebiły wszelkie możliwe bariery. Dochody z nośników niewiele się liczą.

Żeby ktoś chciał na te koncerty przychodzić, to najpierw musi poznać, a zespół/płyta wypromować i tu (biznesowo) portale jak np. Tidal są nieocenione. Jakaś tam kasa dla artystów też jest - Tidal co miesiąc przysyłał info. dla kogo ile poszło (artysta najczęściej słuchany w danym miesiącu) i jakaś pula szła na rozwój młodych artystów.

3 minuty temu, paww napisał:

Ale nie da się powiedzieć że nikt nigdy nie słyszał disco polo i nie wie co to jest. Nie oceniam samej muzyki. Bardziej to kończy dyskusję w mojej ocenie 🙂

słyszeć a słuchać robi różnicę 😉

na koniec więc, ponownie posłużę się cytatem: "disko polo to stan umysłu..."

Godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

A w ogóle słuchałeś

Jasne. A skąd miałbym wiedzę o poziomie tego zespołu?

21 minut temu, Zbi_Rek napisał:

disko polo to stan umysłu.

Oczywiście młodzi nowocześni z wielkich miast nigdy tego nie słyszeli.

A kto nie słuchał nigdy disco polo ten nie ma prawa nazywać się Polakiem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 7.05.2025 o 20:13, Rafaello_666 napisał:

Ściąganie plików z netu jest taką samą kradzieżą, jak wyniesienie płyty ze sklepu.

Niektórzy młodzi artyści wręcz mażą o tym, żeby kradli (propagowali) ich muzykę, w tym biznesie liczy się popularność, jak wskoczysz na odpowiedni poziom popularności - masz gdzieś, że ktoś chciał cię posłuchać za darmo..., zwłaszcza jak liczysz miliony dzięki właśnie popularności.

Godzinę temu, Abajek napisał:

Napiszcie lepiej ile według was stracę na jakośći jeśli skopiuję  cd do flac (16bit-44.1kHz)

NIC. Tylko zyskasz. W sensie plik na wejściu ten sam ale przetwarzany bez udziału części mechanicznych CD zagra na pewno lepiej. Nie będzie problemów związanych z niedokładnością odczytu przez laser, nierównomiernością napędu itp.

1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

to jest arcydzieło,

Jeden z lepszych kawałków popularnego zespołu a solówka inspirowana Gilmourem tak, że bardziej się nie da. 🙂 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

disko polo to stan umysłu..."

I OK, nic nam do tego, że nawet komuś się podoba. Jakie jednak umiejętności muzyczne trzeba mieć, by stworzyć "hicior" disco polo, a jakie by utwory na miarę Pink Floyd, Krzysztofa Komedy, Slayera, czy The Cure (które oczywiście nie wszystkim muszą się podobać). To niemal tak jakby porównać b. dobre umiejętności z matematyki dziecka 9-cio letniego z wybitnym wykładowcą. 

3 minuty temu, il Dottore napisał:

NIC. Tylko zyskasz. W sensie plik na wejściu ten sam ale przetwarzany bez udziału części mechanicznych CD zagra na pewno lepiej. Nie będzie problemów związanych z niedokładnością odczytu przez laser, nierównomiernością napędu itp.

To prawda, CD to mechanika, a mechanika to jednak zawsze pewna niedokładność, co prawda są niby systemy stabilizacji i buforowania danych, ale sam zapis to jednak prymitywnie "wypalona" informacja. Nie ma co ukrywać, że w dzisiejszych czasach to jednak pewien przeżytek techniczny. Wiem włożyłem kij w mrowisko 🙂 

W dniu 7.05.2025 o 23:09, Elbing napisał:

Co z tego, że jest na serwerach @Abajek np. Spotify jak nie można posłuchać bo jakiś pajac zablokował tą możliwość. To jest najbardziej irytująca mówiąc delikatnie rzecz w streamingu 🤬😡🤯😤

Na Tidalu można pobierać pliki (legalnie) i grać offline, dawno nie używałem Spotify, ale tam też była taka możliwość.

Edytowane przez wlodek71
1 minutę temu, paww napisał:

Nie ma co ukrywać, że w dzisiejszych czasach to jednak pewien przeżytek techniczny.

Ja tam nikogo do niczego nie zmuszam, ale po co korzystać z rozwiązań gorszych, skoro można z lepszych?

3 minuty temu, Mark75X napisał:

I OK, nic nam do tego, że nawet komuś się podoba. Jakie jednak umiejętności muzyczne trzeba mieć, by stworzyć "hicior" disco polo, a jakie by utwory na miarę Pink Floyd, Krzysztofa Komedy, Slayera, czy The Cure (które oczywiście nie wszystkim muszą się podobać). To niemal tak jakby porównać b. dobre umiejętności z matematyki dziecka 9-cio letniego z wybitnym wykładowcą. 

Jeśli ktoś jest w stanie napisać HIT słuchany przez miliony to jego umiejętności kompozytorskie są BEZCENNE.

Myślisz że prostota to łatwizna? Otóż nie! Nic bardziej błędnego!

7 minut temu, il Dottore napisał:

Ja tam nikogo do niczego nie zmuszam, ale po co korzystać z rozwiązań gorszych, skoro można z lepszych?

Ale wiadomo że kiedyś było lepiej 🙂 

🙂 🙂 🙂 

Edytowane przez paww
55 minut temu, wlodek71 napisał:

Tidal co miesiąc przysyłał info. dla kogo ile poszło (artysta najczęściej słuchany w danym miesiącu)

Najbardziej podobały mi się kiedyś jęki Hołdysa (Klaptona) jak go serwis streamingowy robi w bambuko, płacąc mu jakiś psi grosz. Wtedy goście od streamingu opublikowali statystykę wejść i wyszło, że Klaptona nie słucha pies z kulawą nogą. 🙂 

11 minut temu, paww napisał:

Ale wiadomo że kiedyś było lepiej

I to jest dobra okazja, by włączyć disco polo! 😄 Teledysk kręcony w Lizbonie.

55 minut temu, wlodek71 napisał:

Żeby ktoś chciał na te koncerty przychodzić

Patrzę teraz na bilety na AC/DC na Narodowym w lipcu. Od niemal 800 zeta do niemal 2000 cebulionów w zależności od sektora.  Jeszcze są. W Dublinie rozeszły się w 2 godziny.

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

wyróżnia się mocniej niesamowitą partią solową

Czysty Gilmour! 😄 To jest EPIC! 😄

Od 2:27 - 

A poza tym Beata miała kiedyś głos po prostu niesamowity!

Edytowane przez il Dottore

23 minuty temu, il Dottore napisał:

I to jest dobra okazja, by włączyć disco polo! 😄 Teledysk kręcony w Lizbonie.

Moja rodzina żyje z takiej muzyki, są standardowymi bywalcami jednego ze studiów nagraniowych w Gdyni 🙂 

Chociaż ostatnio idą w stronę takiego klasycznego disco z tego co słyszę.

Edytowane przez paww
28 minut temu, wlodek71 napisał:

Na Tidalu można pobierać pliki (legalnie) i grać offline, dawno nie używałem Spotify, ale tam też była taka możliwość.

Kiedyś uruchomiłem na Spotify i po jakimś czasie dysk mi się zapchał ale mam potężną listę ulubionych tytułów. 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Teraz, wlodek71 napisał:

O które pokolenie chodzi?

Niestety moje.

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Pewnie ocena dotyczy samego toru odpowiadającego za przesył sygnału?

Nie. Pytałeś o odtwarzacz CD - a więc "całość" - i w stosunku do  "całego toru" a więc do kolumn które np mają taką charakterystyką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

• Pokaż nowe odpowiedzi