Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na początek nie związane z tematem, zauważyłem że po wyłączeniu wzmacniacza następuje coś jak pyknięcie najpierw w jednym głośniku a potem w drugim,na innych wzmacniaczach tego nie było,czy to jest coś nie tak u mnie ?

Druga sprawa to proszę o propozycje kabli głośnikowych które złagodzą górne pasmo i dodadzą jakości basu, budżet ok 500 zł.

Edytowane przez Seyv
https://www.audiostereo.pl/topic/170055-kable-do-500-z%C5%82/
2 minuty temu, Mar55 napisał:

Druga sprawa to proszę o propozycje kabli głośnikowych które złagodzą górne pasmo i dodadzą jakości basu, budżet ok 500 zł.

Bierz czerwone

A tak na poważnie. Za wysokie tony i bas odpowiada elektronika (cała) , głośniki, akustyka. Kable to ułamek procenta, w który warto się pchać, jeśli ma się ogarnięte wymienione elementy. Bez tej świadomości, temat nadaje się do zakładki Start lub tu

• Seyv zmienił(a) tytuł na Kable do 500 zł

Pykanie może oznaczać uszkodzenie układu przekaźnika głośników, który już w momencie

wyłączania napięcia powinien odciąć głośniki - powinna być tylko cisza.

Jakie masz graty; bo przy agresywnych kolumnach może pomóc tylko linka 6 mm2.

Kluczowy bywa materiał tweetera który potrafi nawet kaleczyć uszy i żeby mieć

pewność trzeba by posłuchać źródła a po nim wzmacniacza - ale słuchawkami.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, Mar55 napisał:

Warto sprawdzić z metra Ricable U40 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polecił bym swoje, ale ich koszt to tylko 10% budżetu, więc odpada ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

33 minuty temu, jarekb napisał:

Pykanie , może oznaczać kilkadziesiąt mV napięcia stałego  przy włączaniu , wzmacniacz nowy , używany do regulacji przeglądu 

autor pytał przy wyłączaniu. czy to co napisałeś ma sie tak samo ? tez mnie ciekawi temat bo slyszałem takie objawy kiedys.

czy kazdy wzmak / koncowka mocy ma przekazniki odłączające glośniki przy power OFF?

Pytać sprzedawcę, czy to normalne....nowy?

13 godzin temu, max720 napisał:

Cat 5e 

Nie ma za , co 🙂

Do łagodzenia w jakim sensie... zamulania, obcinania pasma...może linka miedziana, a cat5 dla porównania z linką.

A może jakieś tanie kable XLO?

W sumie też mam taki problem z jednymi słuchawkami z przesadną przejrzystością, ale to myślę efekt braku balansu z dołem , bo korekcją +6db sprawiła powrót do normy, a to co dobre pozostało.

Jak by co popieram kable wykonane z cat5...

wzmacniacz parametry:

Output Power (8 Ohm) 40 W 
Frequency Response 10 - 40000 Hz 
Signal/noise ration 100 dB 
Total harmonic dist. 0,005 % 
Input Sensitivity 300 mV 
Input Impedance (line) 47 kOhm 
Input Sensitivity (MM) 2,5 mV 
Input Impedance (MM) 47 kOhm 

monitory 8 ohm,90 dB

kabel głośnikowy 4 mm