Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Zirkon 20 + Fezz Silver luna - odsłuch

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dzisiaj miałem przyjemność odwiedzić salon q21 w celu doboru sprzętu życiowego, wiecie takiego już końcowego. Żeby przestać gonić króliczka.

Moim głównym zainteresowaniem i celem była lampa, ze względu na żywość przekazu. Kolumny były rzeczą otwartą, tak samo streamer z tidal.

Na pierwszy rzut wspólnie wytypowaliśmy "danie dnia", czyli pylon jasper monitor + fezz titania i streamer Eversolo a8. Napierwszy rzut dałem vangelisa conquest of paradise oraz chariots of fire. Od razu można wyłapać dociążenie brzmienia w dolnych zakresach. A to za sprawą świetnie znanego SS revelatora. Poprzerzucałem trochę audiofilskich tematów jak Niels Lofgren Keith dont go, Ozone percusion group , Jazz variants. Nie był bym Sobą gdybym nie sprawdził tej naszej kochanej żywej średnicy. Odpaliłem Dżem no i fanfary opadły. Pomimo iż zestaw wprost genialnie odtwarzał audiofilskie kawałki to niestety z prostą muzyka vokalną poległ po całości. Wokal gdzieś uciekał był suchy, taki techniczny jak z jamnika z bazaru. Mój dobry kolega twierdzie, że do SS potrzeba dużo prądu i być może te 45 watów titani było za mała, nie wiem nie zagłębiam się aż tak. Suma sumarum moim zdaniem granie na bardzo wysokim poziomie ale efekciarskie.

Tutaj muszę pogratulować Panu Pawłowi za świetną interwencje. Na moje nowości, że jest be i fe i technicznie. Do pokoju zostały wniesione cholernie wysokie i smukłe kolumny Pylon Zirkon 20. Mówie, ehe nie bydzie basu. Błąd, bas był, jest i to bardzo fajny sprężysty lekko poluzowany. Pokazał się wokal i to WOKAL, duży, namacalny, wędrował i rządził po środku sceny stereo, która nabrała powietrza. No powiem czapki , głów dla inżynierów Pylona. To jest audiofilska uczta dla fanów żywych wokali. Ale chwila chwila, dżem spoko a co będzie z bębnami i siłą przekazu Vangelisa. Ano jest bardzo dobrze, jest odczucie potęgi ale już bardziej miękko w porównaniu do jasperów. Tak mi się spodobało, że bym już przy takiej konfiguracji został (titania + zyrkony) . No ale se myślę, jak już mam wydać sporo hajsu to może warto coś zamerdać w konfiguracji. Pan Paweł podpiął vincenta hybrydę, posłuchałem tego wygładzonego tranzystora 5 min. I już szukałem Pawła żeby to wyłączyć. Było poprostu słabo, bez życia. Mam trochę doświadczenia w lampach i poprosiłem o przytarganie fezz lampy w układzie z lampami el34. No i bajka, kopara na dół, wokal jak żywy, namacalny. Tak jakby wokalista klęczał przed nami i śpiewał prosto do nas. Wiem, że nie każdy tak lubi ale ja uwielbiam tą "żywość" swego rodzaju oryginalność brzmienia. Dużo piszę o środku, bo moim zdaniem tam jest pies pogrzebany ale wspomnę tylko iż góra jest bardzo dżwięczna, zestaw dość sporo przeciągał wybrzmienia, bardzo mi się to podobało.

Także, ja odnalazłem swojego króliczka, złapałem za kitę i wsadziłem w klatkę. Zestaw zirkon20 + fezz silver luna + dmp a6 to jest moja bajka.

Pozdrawiam

cygaret

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Zirkony miałem przez tydzień na próbę i też pozytywnie mnie zaskoczyły.Te kolumny,to chyba odejście od brzmienia Pylona,którego nie jestem fanem.

Gratki.

Dobrze, że znalazłeś zestaw dla siebie! Miłego słuchania, niech służy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, darwroc napisał:

Zirkony miałem przez tydzień na próbę i też pozytywnie mnie zaskoczyły.

Dla mnie to totalna porażka. Kolumny jasne, grające bez wypełnienia. Bardzo męczące. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Możliwe że się mylę, nie miałeś czasem Yaqina na El34? Jeśli tak, to jak porównanie do Fezz. Jeśli mylę się to nie było pytania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, Piopio napisał:

Dla mnie to totalna porażka. Kolumny jasne, grające bez wypełnienia. Bardzo męczące. 

Z jakim wzmacniaczem ich słuchałeś?

Godzinę temu, Wito76 napisał:

@cygaret Możliwe że się mylę, nie miałeś czasem Yaqina na El34? Jeśli tak, to jak porównanie do Fezz. Jeśli mylę się to nie było pytania.

Wito tak, miałem janka ms34. Fezz zagrał jednak melodyjniej, porównał bym go do janka mc10L po wymianie lamp sterujących. Granie bardzo angażujące i nie męczące. Nóżka sama zaczeła chodzić do muzyki😉

Magia lamp El34. Choć tutaj oczywiście zaraz znajdą się miłośnicy innych lamp i też będą bronić swoich wyborów. Najważniejsze że jesteś zadowolony.

Wito, same lampy to nie wszystko.

Miałem kiedyś konstrukcje wad kel80, ani tungsole ano rft nie potrafiły zmienić tego wzmacniacza w muzykalnego grajka.

Niektórzy uznają to za kontrowersyjne, ale ja np jakoś nie uległem legendzie RFT. Miałem i sprzedałem. Któryś raz to piszę, ale dla mnie zbyt tranzystorowe, zbyt mało muzykalne i ciepłe. Wygryzły je wtedy TungSole a teraz chodzą mi po głowie Psvane UK.

Jakby tak ktoś chciał iść po bandzie to polecam na górę dać w zwrotnicy superiory jantzen zcap, efekt jakby góra rozsiewała sreberka po pokoju odsłuchowym 😁

Panowie a mam pytanko, bo do odsłuchu miałem podłaczonego eversolo dmp a8. Kupić natomiast planuje dmp a6.

Czy jest różnica brzmieniowa między tymi sprzętami?

Słyszałem, że a6 jest na sabre a a8 na AKM. Jal to z nimi jest?

Kup lepiej Denafrips Enyo 15th (oczywiście na Ali) i WiiM Ultra + izolacja galwaniczna USB na ADUM3165

Uzyskasz znacznie lepsze brzmienie.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP