Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz do 100 tys złotych?

revert

Rekomendowane odpowiedzi

100kzł... nie sięgam tam nawet marzeniami więc pewnie nie powinienem się odzywać.

Ale powiem, co mi tam ;)

Za mniej zainteresowałbym się czymś ze stajni Audio Note lub Audioneta. Tym ostatnim, bo lubię dobry dźwięk z solidnych, budzących zaufanie na dłuższe użytkowanie klocków. Ma je "Dobre Brzminie"...

Ale: co kto lubi i uważa.

Różne Mac"i mnie nie zachwyciły bym o nich marzył, ale pewnie się nie poznałem ;))

HALCRO - tym bardziej, przynajmniej po tym, co usłyszałem na AS-ach. Wygląd - absurd, ale, co kto...

A teraz chodu stąd ;)

Poza tym mając taką kasę do wydania nie kupiłbym wzmaka tylko po odsłuchu w sklepie (...)

A ganiać potem z tym złomem po innych, celem dobrania kolumn, jakoś sobie nie wyobrażam.

Poza tym wzmak-kolumny-pomieszczeneie odsłuchowe-percepcja i gust słuchacza TWORZĄ SYSTEM, że o muzie nie wspomnę.

Dlatego chyba zaprosiłbym osobno dystrybutorów do siebie, na pokaz w swoim salonie. Co dzień - kto inny i niech mnie zaskoczą, tzn. niech się produkują, który złoży lepszy system.

Potem się zobaczy.

Aha, mając taka kasę, zapłaciłbym co nieco im za fatygę. Trza mieć to wyczucie ;)

:):):) Andrea- dobra uwaga. Zwłaśnie pomieszczenie! Nie jakieśtramwaje u uesańczyków, czy domki jak psie budy, czy bloki z płyt u peerelowców. Tyle mej zgryźliwości. Mam znajomych co mją bardziej wyszukane i droższe klocki. Z powodu złych pomieszczeń brzmi muza słabo. Tyle chciałem dodać, bo tak naprawdę najbardziej muzyka pasuje mi na Martynice i w Mikołajkach :):):)

Małe Antyle na Morzu Karaibskim. Zasłynęły przed wiekami jako siedziba piratów. Potem przeszła wyspa we władanie francuskie. Dziś skrawek ziemi nalezący do Unii Europejskiej. :):):)

Mikołajki- miejscowośc o statusie miejskim w dawnych Prusach Wschodnich itd. :):):)

No co ja tu mogę rzec, mój nauczyciel z gegry byl do bani, nie umiał we mnie rozbudzić zainteresowania przedmiotem ;)

Poza tym strzeż się trójkąta... ;) (I już nie zaśmiecam wątku.)

andrea ma rację.. przy takich wydatkach dealer ma obowiązek przywieźć sprzęt do domu i zostawić na kilka dni do spokojnego odsłuchu. A jesli nie chce to cóż... bierze blisko 50% prowizję więc łaski nie robi. Nie wspominam już o tym że 10% upustu to żadne wielkie halo. Poza tym ceny w Polsce są bardzo wysokie i sprowadzjąc sprzęt ze Stanów mozna zaoszczędzić 20-30%. No chyba że te 20k-30k kafli to peanuts i czas szanownego pytona wart jest dużo więcej. Wtedy przepraszam.

Co do wzmacniaczy to w zasadzie wszystko co warto kupić wymienił już Lacrimosa plus Halcro o którym wspominał andrea.

A tak wogóle pomysł aby ktoś bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia wydawał takie pieniądze na sam tylko wzmacniacz (dlaczego tylko wzmacniacz??? nie dziwi to nikogo?) uważam za lekko egzotyczny... by nie powiedzieć śmieszny i raczej trudno go brać na serio.

Niedawno pewien jegomośc ..posiadacz Jadis troszku sie zirytował po odsłuchu [przypadkowym]mojego wzmaka z przed 2 lat na drugich od góry Cabasse wzmacniacz na fetach lekko rozjechał jego Jadis... a cenowo..juz lepiej nie pisać.Jak wynika trzeba słuchac by potem nie przywalic we framugę.

lolo: -> jak odpowiesz żartem albo nie potraktujesz poważnie - wyjdziesz na najgorszego, ot co. Czyli bufona, zarozumialca, członka kliki, etc. ;-)

A ad. tego, o czym wspomniałeś - mnie razi, jednak z charakterów wpisów tego Pana, wyczuwam, że może być jak pisze. Mało prawopodobne - fakt, jednak sprzeczności nie wyczuwam.

* * *

Poza tym to smutne, że ktoś , kto ma tak dużo kasy do wydania, chce po prostu kupić najlepszy dźwięk, bo go stać. Jakby wartosc sprz ętu była rónoznaczna z jego wartoscią. No, moze rynkową, ale żeby od razu każdego słuchacza ?

Trąci to trochę snobizmem, ale co mnie to... ;))

Ja takiego podejścia nie rozumiem.

Znam zamożnych ludzi, a tym - możliwe, że wystarczytłby np Creek 4330, byleby miał pilota. Serio. Aha, sprzęt musi być koniecznie znanej marki.

darkul: oj darek, reklamujesz się, a my tu Ciebie ogólnie znamy, żeś fachowiec i umiesz w elektronice dobre rzeczy klecić ; ) MY TO WIEMY ;)

A poza tym, mnie dokonania Jadis też jakoś nie uwiodły. No, może zestaw lampki z Thielami sprzed dwócjh lat na AS. dwóch lat. Ale żebym piał nad ytym zestawem to nie powiem (choć wielu się podobał).

Pozdr.

polecam, tak jak Lacrimosa, CAT JL-2. Niewatpliwie jeden z najlepszych amp na rynku. Wszystkie BATy, Levinsony, McIntoshe, Krelle itp. mozesz sobie przy nim darowac. Gdybym mial teraz $$$ to juz bylbym zapisany w kolejce. JL-3 jest jeszcze lepszy (jak lubisz rankingi to wg niemieckiego AUDIO jest to najleszy wzmacniacz na swiecie), ale nie zmiescisz sie juz w budzecie.

Od niedawna dystrybutorem CAT w Polsce jest Audio Fast. Zadzwon do nich i pogadaj. Z tego co wiem Jarek Orszanski jest bardzo elastyczny. Moj znajomy ostatnio kupowal u niego zrodlo - Jarek przywiozl mu najpierw EMM Labs na 2 tygodnie do domu (od Olsztyna) a potem topowy zestaw dCSa. Ostatecznie, po 4 tygodniach sluchania, zdcydowal sie na dCS Elgar Plus / Verdi LaScala.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A cóż za tą kwotę można kupić? Aby sensownie napędzić Ozyrysy należy hurtem zamówić sześć końcówek np. Halcro, a gdzie komplet DCS-a, kabelki, mebelki, jakiś 100 kilogramowy gramofonik, przyzwoite zasilanie, ustroje... Myślę że zacząć trzeba od rynku nieruchomości. To byłaby jazda: szukam takiego domu np. w Genewie gdzie dobrze się poczują Avalony. Szkoda, ja tylko marzę ale koledzy forumowicze rzucili już kilka propozycyj.

Pozdrawiam

CAT nie ma strony. Kenny Stevens ma w głębokim poważaniu internet i nie bez racji. Na tronie AudioFasta znajdziesz wystarczająco dużo informacji. BTW CAT robi tylko wzmacniacze lampowe.

gutekbull ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena to ok 60.000zł za końcówkę i 40.000 za preamp. Razem okrągła stówka.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

gutekbull ---->>>

strony www może nie mają, ale tu na przykład...

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale pasmo to mu podają rewelacyjne (Frequency response: 1Hz to 65Hz. (+0, -3dB) Można by pomyśleć, że to specjalny wzmacniacz do subwooferów :)

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

...po kiego.... wydawać cene auta? Co tam jest, że aż! tyle ma kosztować. By cieszyć się brzmieniem dobrym, czyli przyjemnych dla ucha, nie trzeba tak bulić. Wyjątek- więcej wydasz, czujesz się większy. Od dawna wiadomym jest, ze wzrost ceny, nie idzie w parze z postępem brzmienia. Pewne konstrukcje DIY, repliki, klony i jak jeszcze te klocki nazywać biją na głowę konstrukcje z produkcji fabrycznej pod wzgledem barwy i oddania tej aury muzycznej. Pewnie, że są konstrukcje fabryczne ekstremalnie czyste, analityczne i szczegółowe bez cienia podbarwienia. Czy jednak aby napewno dawałyby Wam przyjemność z wielu godzin słuchania? Napewno nie.

Odnośnie wzmacniaczy lampowych. Jeszcze 10 lat temu w USA magazyny niektórych producentów zalegały "złomem" przedprodukcyjnym. Było to niesprzedawalne. Można było zakupić za bezcen. Potem przyszedł renesans i ceny poszły 100 krotnie do góry.

.... wolę więc trunek o wyszukanym smaku niż prosty dosadny i PRAWDZIWY smak spirytusu. Wszystko poza nim to przecież sztuczne, a jednak smakuje:):)

Tyz prowda.

Tak działa marketing cenowy. To nie tylko może niewiele lepiej grać od takiego za 10tys. ale naprawde moze "nie grac lepiej" ;) A nawet jesli, to moze byc do niczego ludziom nie potrzebne (do tego do czego zostało podobno stworzone -czyli przyjemnego słuchania muzyki). Podstawowa funkcja takiego wzmacniacza zejdzie na dalszy plan.

Ważne żeby blit i glanc miał bo "u mnie wszystko musi byc najlepsze" - tak jakoś mówił nuworysz w "ziemi obiecnej". Brak paragonu z ceną wystawioną przez właściciela takiego urządzenia to efekt liczenia na uznanie bywalców znających się na cenach takiego złomu - ot taka wyższa kultura bycia ;)

W końcu i tak znajdzie się ktoś w czyms lepszy, który "zabije" ich watami z estradowych wzmaków klasy H i ściany JBLi za 1/10 ceny hi-endowego złomu. No cóż - pozerzy, nawet hi-end nie jest we wszystkim najlepszy, trzeba się z tym pogodzić ;)))

Less, 8 Kwi 2005, 09:14

>Ale pasmo to mu podają rewelacyjne (Frequency response: 1Hz to 65Hz. (+0, -3dB) <

Counterpoint miał pasmo 0,5Hz - 400kHz i kosztował mniej niz 100tys.zyli.

To tam to od jakichś złomiarzy jest :)))

Podobno Rotel RA-03 jest bardzo dobry, kolega recenzent się zachwycał...

A że kosztuje trochę mniej niż 100 kzł to nie problem. Zawsze można obudowę z berylu zamówić i diamentowe nóżki...

czesto tak jest ze ci co wiedza na co wydac 100 kzl nie maja takiej kasy, a ci co maja to nie wiedza na co wydac i problem:), albo nie maja czasu sluchac jak juz w duzym pokoju tfu salonie te cuda postawia:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Panowie 100 000zł . to trochę za mało na porządny system.

Przypomina mi się tekst z Kilera "to zaledwie na waciki starczy" ;-)

Tak sobie liczę 20 000 końcówka plus drugie tyle na preamp i CD 20 000zł

kolumny do tego systemu to muszą być za ok. 30 000zł może jakiś porządny tunerek , stolik ,kondycjoner.

I naprawdę nie wiem czy na kable wystarczy.

Damy Gainclona a do niego jakies Avandgardy 98dB+ i tez pociagnie.

sprzęt został zakupiony: zestaw Mark Levinson no 32. Za ile kupilem nie moge powiedziec, ale upust był bardzo znaczący. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi. Sprzęt kupiłem w Amsterdamie. W Polsce cena jest praktycznie dwukrtonie wyższa. ( czyli mam jeszcze duzą część budżetu)..teraz czas na kolumny..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.