Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja odtwarzacza CD Harman/Kardon

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was modyfikował może ten odtwarzacz CD. Co warto w nim zrobić? Co wymienić? Siedza w nim dwa 20 bitowe przetworniki Burr-Brown, co o nich sądzicie?

Wyszukiwarka nie dziala juz pare dni, wiec zalozylem nowy temat. A jestem ciekaw czy mozna niewielkim kosztem uzyskac poprawe.

No to przede wszystkim zasilanie. Trzeba zbadać jak jest zasilana sekcja cyfrowa, może się okazać korzystna separacja zasilania poszczególnych bloków, a nawet poszczególnych sekcji DAC, poza tym diody szybkie soft recovery w miejsce standardowych, poprawa zasilania sekcji analogowej, może nowy filtr za DACem, lepsze opampy, dodanie DC servo, nawet prostego, usunięcie kondensatorów separujących, usunięcie tranzystorów mutujących

E, to tylko tak wygląda jak się to napisze. Faktem jest, że to tak ze trzy dni dłubania non stop, ale robiłem już dziesiątki takich upgradów. W Marantzach to nawet posuwałem się do prucia ścieżek na płytce wokół DAC. Czasem nawet bardzo drobne zmiany przynoszą znakomite efekty.

To wcale nie jest taki duży koszt tych operacji, a efekty mogą być zadziwiające

Właśnie jestem po wstępnym odsłuchu tuningowanego marantza i jestem całkiem zadowolony:)

Jeżeli Ci dobrze pracuje napęd oraz czyta płyty, na płytce jak i w samym CD masz trochę miejsca to nie ma się, co zastanawiać

Lutownica i do dzieła, możesz na miejscu kupić wiele rzeczy, bez konieczności zamawiania i czekania - ale co jest najfajniejsze - wszystkie te operacje wymagają niewielkich nakładów finansowych :>

Polecam

Ok, ale ktory to jest wzmacniacz operacyjny? Czy kondensatory tez zmieniac? Co warto ruszyc? Oto fotki:

[obrazekLUKASZ-291979_1.jpg] [obrazekLUKASZ-291979_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1474-100008601 1170266616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

mój taki sam:)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patrze wlasnie na schemat i na poczatek proponuje zmienic liche opampy 4560 na np opa1234 Potem dolaczyc zewnetrzny zegar o niskim poziomie jittera bo ten oryginalny na 1 inverterze nie jest najlepszym rozwiazaniem.

W drodze sygnalu audio jest az 3 kondensatory elektrolityczne. Wymien je na lepsze albo jesli napiecie stale po jednaj i drugiej stronie jest bliskie zeru to je zewrzyj.

W sumie mozesz wywalic calkiem wzmacniacz operacyjny bo on sluzy tylko do wyrownania wzmocnienia o ok 3 dB (wzmacniacz i tak ma zapas o wiele wiekszy) a filtrowanie odbywa sie we wzmacniaczy na elementach dyskretnycch w sumie ciekawe rozwiazanie ukladu filtra analogowego, powinno grac ladniej nia prz nawet najlepszych opampach

• 6 miesięcy później...

Odświeżam ten temat, żeby niepotrzebnie nie tworzyć nowego. Chcę zmontować tani (i w miarę dobry) zestaw do grania w pracy, a już od dawna kurzy mi się na półce HD750. Czy ktoś z Warszawy lub okolic podjąłby się jego tuningu - ale taniej niż w Neelu? ;-) [email protected]

• 1 rok później...

mam problemwłaśnie robię mod HD 750 po wymianie kond. w sekcjach zasilania zaczyna robić psikusy po ok 2min50sek zatrzymuje odtważanie na kilka sek. i ponownie odtwarza od miejsca zatrzymania bezpośrednio po lutowaniu było ok przesłuchałem 3 płyty a dziś coś go trapi nie wiem co robiś POMOCY bo się załamę!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.