Skocz do zawartości
IGNORED

Usher 6311 kontra Thiel cs 1,6

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Jak audiofil nie bedzie chcial pozyczyc taniego wzmaka za kaucja w celu sprawdzenia przez klienta (na dowolnej kofiguracji, co ich to obchodzi) to daj sobie z nimi spokoj, to byloby szmaciarstwo do kwadratu. Nie kupilbym nic u nich.

Pilot,

takie porównanie nie ma sensu, usłyszysz 2 różne systemy, będziesz porównywał dwa systemy, a nie 2 pary kolumn. Jeśli już tak to posłuchaj obu kolumn na tym samym tranzystorze, a następnie na tej samej lampie (oklablowanie też może być różne, aby było optymalne dla użytej elektroniki). Posłuchalbym w pierwszej kolejności tranzystora, lampa jako druga.

Trochę o wyższość jednych świąt nad drugimi ten cały spór. Skoro Pilot ma obecnie taką elektronikę jaką ma to w zasadzie nie ma większego znaczenia czy wejdzie w Thiela, czy w Ushera, wszak dźwięk i jednych i drugich jest dla niego akceptowalny, a ostateczne brzmienie wymodeluje resztą elektroniki (wzmacniaczem przede wszystkim). Mimo wszystko jest jeszcze kilka niezłych paczek, które w 16m+ świtnie by sobie poczynały np. Danish Physics, czy rodzime RLS Nereida.

Sam Ushera nie kupiłbym w imię tzw zasad niezależnie od tego jak gra, ale to już - mój punkt widzenia. Z całej tej dyskusji przynajmniej dowiedziałem się dla czego Thiel 2.3 mógł wypaść słabiej od podłogowego Avanca Signature z monoblokami VTL. Jakoś mi się to w pale nie mieściło, ale może rzeczywiście był to jeden z tych trefnych egzemplarzy.

Za tydzień mają się w salonach pojawić nowe SF z serii Domus, może warto poczekać na najnowszą produkcję Serblina. Nowe Concerto to dwudrożne podłogowce, cena będzie chyba zbliżona do Thieli CS1.6.

och tak ? ;) zapewne robiles porownania driverow Scan Speak i Usher, zeby twierdzic, ze "usherowski głośnik niskośredniotonowy przerósł oryginał jest po prostu ciekawszy - lepszy". Kto tu papla opinie zaczerpniete z prasy ;) A moze sprzedawca w audiofilu tak powiedzial?

Moze jeszcze testowales tweetery SS i Usher i tez "uczen przerasta mistrza" ;) Daj spokoj gutekbull ... ;)

Od czego jeszcze "ciekawsze - lepsze" sa ushery ? Czy nie wiesz, ze "najciekawsze - najlepsze" ushery sa nie na usherach, ale na ceramicznych accutonach? W Audiofilu pewnie ich nie maja i tego Ci nie powiedzieli...

Pre AVM sluchalem m.in. w Hi-Fi klubie, u kolegi i na audio show. Kolega mial tez monobloki AVM na tescie i powiedzial, ze sa beznadziejne. To jest cytat ja nie sluchalem tych monoblokow. Sluchalem za to cd player...

Nie chce nawet o tym pisac. W koncu wszystko mozna sprowadzic do gustow i pominac temat znaczacym milczeniem.

to,z e przetworniki ushera sa lepsze od ss mowilo paru niezlych konstruktorow, ale niewazne, mnie to rybka - lepsze, gorsze, to dziecinada. dodam, ze akurat ja (gutek tez niejedno slyszal) nie raz mialem porownywac niezle kolumny na ss(chocby proac wyzsze) i bardziej mi sie podoba to , co zrobione na usherach, zarowno srednio/niskotonowy jak i wysokotonowiec. sporo zalezy od aplikacji oczywiscie, jednak zdania konstruktorow cos tam chyba znacza...

americano, jestes niesamowity, uczepiles sie jak ... cos tam. ok, thiele sa najgenialniejsze na swiecie, kto tak nie mysli, kto tak nie slyszy, to bladzacy buc. juz lepiej? :) no i accutony, to jest to.

a kolega mowil cos o AVM... hmm, coz za argument. to ja, jako kolega gutka, u ktorego sluchalem thieli moge powiedziec, ze to strasznie beznadziejne kolumny, graly tragicznie. chocby zildijan to samo slyszal, tez moze to tu napisac (ale widac woli sie nie mieszac, boi sie vendetty fanatykow lol). co do avm wogole (choc pre ok) nie mam zdania, chyba wolalbym jednak audoneta - sluchalem, bylo fajne. ale co tam.

oj wyluzuj chlopie nieco. thiel jest najfajniejszy, ok? (moze to jest 15 lat wogole, a enie 15 lat sluchania? ;))

oj, naprawde jeszcze gorzej jak Ushery 8571 na elektronice Halcro ?;) A te sonusy amati na "gorszych driverach" i tanim gryphonie antileonie (w porownianiu do Halcro) graja jakos lepiej. Hmm... Nie sadzilem ze przyjdzie mi bronic amati ;)

Ok. nie ma sie o co spierac, chodzi tylko o uczciwe argumenty.

Pitdog zauwaz, ze ja jak slysze cos "z drugiej reki" to pisze otwarcie. Gazety audio nie kupilem od 4 lat, czasem jak jestem w kings supers albo media world to przejrze stereophile albo the absolute sound aby zobaczyc co jest nowego i co warto posluchac... A mam gdzie np. poprzez Colorado Audio Society.

Nielubie jak mi ktos cos wmawia, ze zmyslam i to chyba zdrowa reakcja, choc moze wygladac ze sie wkurzam to tak naprawde jestem wyluzowany ;)

Tak naprawdę o samych przetwornikach może coś miarodajnego powiedzieć tylko konstruktor, i to doświadczony. A i to pod warunkiem że je samodzielnie aplikował. W przeciwnym wypadku może być mowa tylko o ocenie gotowych kolumn, a w tym wypadku może się zdarzyć niezbyt szczęśliwa aplikacja jakiegoś głośnika, przez co nie pokaże on pełni swoich możliwości.

A co do węglowych osiemnastek Ushera, to ta z korektorem fazy (za nic nie mogę spamiętać ich symboli) jest bardzo dobra, lepsza od ScanSpeaków 18W8535 i 18W8545. Natomiast tweetery nieszczególne. O innych Usherach się nie wypowiadam, nie bawiłem się...

Wykazuje wiec dobra wole i przyjmuje ze drivery w Usherach 6311 bez korektora fazy i ten nieszczegolny tweeter sa genialnie zaaplikowane przez geniusza D'Appolito, ktory tasmowo projektowal zwrotnice we wszystkich usherach, odsluchiwal je i poprawial bardzo wiele razy w drodze strojenia na sluch, kazdy model z osobna, ze tak jak twierdzi gutek ciezko jest znalezc konkurencje dla nich "chyba ze w okolicach 20 tys. zl" pomimo tego, ze za 3300 zl sa akkusy V2 na usherach z korektorem fazy, niestety niesprzedawalne na second hand za nawet 2000zl co je przekresla z gory, no i oczywiscie spierdzielone przez Witolda, ktory przeciez nie jest D'Albecki ino poprostu Albecki ;)

gutek "Chodzi pewnie o podrobione głośniki. Uczeń przerósł mistrza."

Chodzi tylko o to, że one nie są podrobione. Jak wieść gminna niesie Usher i SS zaopatrują się w membrany (myślę tu o głośnikach średnio-nisko oraz niskotonowych) u tego samego dostawcy. Może ktoś bardziej ode mnie oblatany potwierdzi lub zaprzeczy.

pitdog

istotnie,nie chcę się wtrącać,bo w ferworze walki Gutekbull wykazał albo brak ogłady lub, wzorem pewnego innego zwierzątka, wygłasza słuszne jedynie opinie,albo - przygotowuje AVM'a do sprzedaży......

grzegorz => też to słyszałem

McGyver => rozmawiałem kiedyś z panem Witoldem Albeckim, pokazywał mi oba głośniki nisko-średniotonowe ScanSpeaka i tego ,który jest w Usherach 6311 i twierdził, że konstrukcja tego głośnika jest lepsza niż jego odpowienika ScanSpeaka.

Myślę ,że wiedział co mówi.

Faktycznie trudno się wypowiadać na temat głośników jak się nie jest konstruktorem, dlatego poparłem się zdaniem fachowca

Domyślam się ,że Ushery na accutonach są jeszcze lepsze, ale pewnie i dużo droższe, niestety.

Ale wrażenia słuchowe to sprawa indywidualnego odbioru, mi bardzo się podobają te głośniczki w Usherach, brzmią plastycznie, barwnie, bardzo spójnie z długimi wybrzmieniami, przestrzeń olbrzymia. Słuchanie jazzu na tych kolumnach to niesamowita przyjemność.

Barwa jaka jest w tych kolumnach bije na głowę to co usłyszalem w osławionych i mocno przereklamowanych Thielach..

Jeszcze jak sie popatrzy na wykonanie tychże kolumn to szkoda w ogóle dyskutować, miałem wrażnie ,że 2000$ to mocna przesada za tak wykonane kolumny.

Ale przyznam interesuje mnie dźwięk, a nie wykonanie, może inaczej wykonanie jest zdecydowanie drugorzędne.

Wracając do Usherów, bas w nich wypadł doskonale, schodził do piwnicy i nie było z nim żadnych problemów, czytając recenzje w prasie odniosłem wrażenie, że kolumny potrzebują wzmacniacza ,który będzie bardzo kontrolował to pasmo. U mnie tak było - MAC 252 dawał sobie z tym radę.

Tak podobają mi się USHERY i domyślam się wielu osobą i tego nie zmieni tyrada słów naszego elokwętnego kolegi americano.

A co do Thieli słyszę coraz więcej kontrowersji ,

przypomina mi się stwierdzenie " rusz stół ,a nożyce się odezwą"

zildjian => masz rację najlepiej się nie wtrącać - głowa w piasek !!!

A przypomina mi sie jakie epitety rzucałeś na Thiele po tym jak u mnie

zagrały, jak to było- powiedziałeś " że te Thiele 1.6 z tym ich graniem to

dyschonor dla McIntosha "

Przyznam całkowicie się z tobą zgodziłem.

A wracając do AVM 4 podobnie jak kiedyś końcówka mocy

Usher 1.5 ( znów kłania się -Usher ) zagrał u ciebie doskonale.

Tylko niestety trzeba sie umiec do tego przyznać.

Po tym co usłyszałem u ciebie nie mam zamiaru nic sprzedawać ;-)

Nie będę z tobą polemizował ,a tym bardziej publicznie.

Gutekbull

Nie wtrącam się - gwoli ścisłości wszedłem do wymiany po tym jak powierzchownie i niesprawiedliwie oceniłeś mojego pre

W całej rozciągłości podtrzymuję moją ocenę Thieli z odsłuchu u Ciebie:zagrały dżwiękiem równie plastikowym jak wyglądały - ale to chyba model z niższej pólki???

Nie będę już opisywał wrażeń po AVM, powiem tylko że nie podobał mi się w takim samym stopniu jak końcówka Ushera. Podobne wrażenia miałem z odsłuchu w innym miejscu,gdzie w torze amplifikacji występowały obie marki. Ja się nie muszę do niczego przyznawać, spokojnie dobieram nowe okablowanie a potem posłuchamy.

Pozdrawiam,

Po części sami sobie niektórzy odpowiedzieli - generalnie chodzi o design zarówno głośnikow jak i niektórych modeli głośników. Po prostu przy ewentualnej odsprzedaży nie chciałbym się czuć trochę jak ...eee... paser? Są też inne bardziej miękkie powody jednak ten jest najpoważniejszy. To oczywiście nie przeszkadza Usherowi robić całkiem dobrze brzmiącego sprzętu.

Zegarmistrz => cokolwiek byśmy tu nie napisali to nie zmienia faktu, że Chińczycy robią bardzo dobry sprzęt za nieduże pieniądze i do tego dopracowany niemalże w każdym calu.

A z cenami schodzą w rejony nieosiągalne dla reszty producentów.

Ostatnio się w radiu się mówi o samochodach z Chin !!?

>Ostatnio się w radiu się mówi o samochodach z Chin !!?

tak, podobno samochód klasy B, z niezłym wyposażeniem ma kosztować 15tyś zł. Ale pewnie będzie tak jak z Dacią Logan, któraj cena miała wynosi 5 tyś euro, tylko w polsce dilerzy życzą sobie za nią ~30tyś zł.

Już widziałem takie autko w Auto świecie bodaj - coś jak Hyundai sonata - w środku skóra, bajery - ma kosztować tyle co podstawowy europejski kompakt. A że Kitajcy robią dobry sprzęt to nie nowina. Jeżeli wszystko odbywa się w humanitarnych warunkach, o co teraz mocno zabiegają importerzy np ze Skandynawii to nie mam nic przeciwko (żeby tylko nie cieli designu na żywca)

>Już widziałem takie autko w Auto świecie bodaj - coś jak Hyundai sonata

Ale chyba nie jak nowy model Sonaty (zdjęcie poniżej)? Bo ten jest niezły!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No taki ładny to nie jest - zaczynają od Niemiec cena pod 20 000Eur, 4,9m długości, 2litry 130KM wszystkie wodotryski :O Nazywac się ma toto Zonghua Brilliance i fotka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.