Skocz do zawartości
IGNORED

Kandydaci na wymianę JMLab Electra 905?

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie :) Bujam się na tych moich Eposach i bujam... Bo wymieniając kolumny będę szukał takich, które oferują zdecydowaną poprawę i "zmieszczą się" w moim pokoju. Niekoniecznie to muszą być monitory.

Z tego co się już orientowałem, to powinienem celować właśnie w segment powyżej 10000zł za nowy...

Chociaż moniotory kolegi lulu z wstęgą Ravena i wooferem AurumCantus pozytywnie mnie zaskoczyły, o czym wspomniałem w wątku o Pocahontas.

Gutekbull

".... i mimo niewątpliwych możilwości..." - masz na mysli moje czy możliwości kolumienek?

zapewniam,że nie mam i nie dam za głośniki ok. U$ 5000

tak,jestem zakochany w moim apgrejdoweanym Primarku,bowiem do tej pory nic do dychy mu nie podskoczyło tak wysoko,abym sprzedał go za marne pieniądze i dołozył kilka razy, nb-czekam na nowy produkt Heliosa

na rynku pojawiło się ostatnio kilka interesujących dac'ów i to w rozsądnych cenach(Benchmark,Bel Canto),sprawdzę i tę opcję

niedawno słuchałem Zoller'ów ale Surprise,wolę jednak moje Electry

zildjian => Wejcherowski Akkus robi monitory na niskośredniotonowym Accutonie i wstęgowym wysokotonowym Ravenie lub zamienniku Chińskim Art- Aurum Cantus

Ja słuchałem na tym Chińskim , cena ok.8000zł bardzo mi się podobały i mogłyby cię zainteresować.

Nameless

No coś tyś ! Za wcześnie ! Czekam na ponowny odsłuch Zollera,potem coś może w stolicy. Wypróbuję także przetworniki i kable. Nie podniecam się.

Tak to jest ogólny problem.

Było parę klocków ,które mi się podobały ,ale jak pomyślałem, że prędzej czy później będę chciał coś zmienić odsprzedać je , to zrezygnowałem.

Decydując się na np. takie zresztą bardzo dobre Akkusy ! - niestety zostaje się z nimi ,albo traci bardzo dużo przy ewentualnej sprzedaży.

A sprzedaje się zawsze, choćby dla odmiany i nie koniecznie dlatego ,że źle grają.

Ile razy słyszałem ,że "to już zostanie na dłużej "..........;-)

Dlatego dobrze jest kupowac sprzęt sprzedawalny - niestety ;-(

zildjian ma bardzo dobre kolumny JMLab Electra 905 , cena ich na rynku wtórnym ,bo już nie są robione to coś ok. 3000-4000zł .

Szuka ewentualnego zamiennika.

Myślę ,że takie sa ok. 5000$ - 7000$ to jest to czego szuka ;-)

A teraz poważnie, nie tak dawno w HI FI Sir stały Zoller Imagination , myślę, że powinienneś odsłuchać,

pan Jarek jest elastyczny ;-)

Ale to też nie było tanio ok.12000zł!!!

Dobrych monitorów nie słyszałem, a za jakieś 7-8 tys. Avance Signature 7 - rekomendacja - kolumny, które najbardziej mi się w skali bezwzględnej podobały z wszystkich słuchanych (łącznie z oryginalnymi Proac Response 2.5). Choć nawet nie wiem, czy są w ogóle dostępne w sprzedaży teraz.

Gutekbull

Nie przesadzaj z rzekomymi moimi mozliwościami - pomyśli ktoś niepowołany,żem bilioner jaki. Zrobi mi kolejny włam,rozczaruje się,po złości zrobi na środku ku.... a potem sfajczy chałupę.

zildjian,

a ja bym na twoim miejscu poszukal czegos ze wstega, lub wstegopodobnego. Jak np: A.D.A.M:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a dokladnie :

Ukryta Zawartość

i to nawet z oferty monitorow na rynek profesjonalny, gdzie duza czesc oferty dotyczy takze wersji pasywnych np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) studio/mainfield/s5va_data.htm

pozdrawiam

T.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj pisałem o monitorach Akkusa, wydaje mi się zildjian, że powinienneś zainteresować się tymi kolumnami tym bardziej ,że masz blisko.

Na zdjęciu to są te monitory, dość duże.

Głośniki Accutona i wstęgowy praktycznie do wyboru - cena ,albo Raven , albo Chiński Art- Aurum Cantus.

Czemu zdjęcie nie chce wskoczyć ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj porownywalem u Bartka1 Zollery Imagination z glosnikami diy, ktore Bartek wykonal na szerokopasmowcu Fostexa w obudowie bass-reflex. I mowiac szczerze nie zaplacilbym 12kzl za Zollery bo w wiekszosci aspektow brzmienie szerokopasmowcow bylo sporo lepsze. Oczywiscie Zollery mialy lepsza gore, ale calosciowo dzwiek byl mniej realistyczny, nie tak namacalny i zbyt "ugrzeczniony", malo ekscytujacy. >>Zildjian, moze to jest dla Ciebie droga?

pzdr.

Gutekbull

Wpadnij do mnie w weekend - jeszcze nie słuchałeś nowej konfiguracji.Weż jakieś swoje kabelki. Dziś rano włączyłem Pat Martino- The maker i pomyślałem.....,że........ może głowę zawracam Szanownemu Forum

• 1 miesiąc później...

Po przesłuchaniu kilkunastu modeli zdecydowałem - Electra 905 zostaje. Dziękuję wszystkim za wpisy. A przy okazji poszukiwań dane mi było słuchać znanej mi doskonale płyty na zestawie za 50 kgzł. Z litości nie wymienię komponentów.

Arkadix

Ukazał się już model 1007.....

• 2 miesiące później...

Mars

Electry praktycznie sprzedane. Na decyzję co do Imagination mam czas do jutra. Nie widzę i nie słyszę absolutnie nic innego w podobnej cenie,za którą poszły Electry+Stand Arty a przyszły Zollery.

Pytanie:przy analitycznej Ybie i Meridianie nie odczuwasz zmęczenia dzwiekiem ? Jak z jego masą i wypełnieniem?

NIe wiem jaka cene musisz zapłacic za Zollery. Jesli nowe za 12000 to decyzja nie musi byc latwa do podjecia.

Jesli chodzi o moja ocene dzwieku to juz wielokrotnie na tym forum pisałem o moim zachwycie tymi glosnikami. Mam je juz chyba rok i nawet nie mysle o jakichkolwiek zmianach. Dobrze zestawione ze sprzetem towarzyszacym daja w moim odczuciu dzwiek wybitny i nie mowie tak dlatego ze je mam. Sluchalem wielu roznych kolumn, w roznej cenie i tylko Zoller ma taki poziom kompromisu, czyli kombinacje wielu, czasami pozostajacymi wobec siebie w opozycji cech. Jak pisałem kiedys roznica miedzy ps 5.1 a Zollerem jest bardzo duza, mimo ze glosniki wygladaja tak samo.

YBA DT + Meridian + Zoller + Kimber daje dzwiek bardzo namacalny, ale niemeczący. Fortepian jest ładnie wypelniony, dzwieczny i co najwazniejsze rowny we wszystkich oktawach. Wrazenie obecnosci w pokoju grajacego jest bardzo duze, lokalizacja jest bardzo dobra, scena odsunieta do tyłu, co bardzo lubie. Dzwiek ma rzedko spotykana ceche, czyli połaczenie ladnego wypelnienia i szybkosci, natychmiastowosci ataku, co najlatwiej jest sprawdzic w nagraniach gitary klasycznej. Jesli brakuje szybkosci to dzwiek jest jakby otulony, mimo ze cieply i mily, jesli zas brak wypelnienia i srednicy to masz wrazenie szybkich szarpniec strun, z jakby duzo mniejszym pudlem rezoansowym.

Z analitycznoscia YBA tez bym nie przesadzał, wszyscy o tym pisza, ale nie to jest w nim najwazniejsze. Jest to wzmacniacz z przede wszystkim piekna, wyrównana barwa, szybkoscia i scena. Analitycznosc postawilbym na dalszym planie. Najwazniejsze jest to ze on GRA. Reszta to dodatki.

Pozdrawiam i zycze dobrego, satysfakcjonujacego wyboru

Mars

Generalnie mam duże opory,aby rozpatrywać zakup jakiegokolwiek składnika systemu za wyżej niż 10kgzł. Za Electry+2x50kg Stand Arty dostałem satysfakcjonującą cenę. Do Zollerów dołożę kilka stówek. I stanowić to będzie autoprezent imieninowy.Podchodzę do nich już po raz 3ci. Chyba zostaną...

Gratulacje Zildjian !

Jestem przekonany , że będziesz zauroczony dźwiekiem IMG . Ja jakis czas temu chciałem wymienić swoje Zoellery . Pochodzilem posłuchałem i ... od 4 latach jestem wciąż zakochany i nie myślę o rozwodzie ( choć wcześniej wymieniałem kolumny w cyklu max. 1,5 rocznym)

Za to zajmę się dodatkami . To bardzo wrażliwe kolumny i takie aspekty jak wypełnienie , masa itp. są pochodną ustawienia , kabli itd. Wiem , że to banał , ale w przypadku Zoellera IMG to znacznie ważniejsze aspekty niż przy innych kolumnach . Legendarna ostrość i ułomny bas Zoellerów świadczy o nieumiejętnym podejściu do nich (albo pierwszej wersji Anno Domini '96 ; jak trafisz na jakąś późniejszą to będzie OK) Nie da się też ich z rozpędu dobrze ustawić . Po prostu jest to fizycznie niemożliwe .

To takie szkło powiększające . Jak jest wszystko OK to pełna synergia i cudowne , słodkie nasycone brzmienie (u mnie bez problemu osiągalne z tarnzystorem) . Jak coś się spartaczy , to efekt odwrotny w drugą stronę - mogą być bardziej nieznośne niż inne zestawy .

Jak bedziesz w centralnej Polsce to zapraszam na posłuchanie moich . I usłyszenie np. jak diametralnie zmienia się brzmienie systemu po podmiance Neela 14 na Shunyate Diamondback .

Albertini

Tak,słyszałem,że pieknie grają z duetem Audioneta.

Nie mam pojęcia,z którego pochodzą roku. Znajomy ma inny model. Kupowane od byłego dystrybutora. Mają dostęp do zwrotnicy po odkręceniu cokołów.Kolumny są czarne ale nie piano-gloss.

Podaj adres e-mailowy pliz.

Lakier też nie fortepianowy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.