Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny za 1500 zl

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

->mieczyslawz

Hyperiony II nie tylko ,,już są" , ale doczekały się testu w HFiM nr 02/2005 , a była o nich mowa również na tym forum.Chyba coś przegapiłeś ;) , a wystarczyło skorzystać z wyszukiwarki...

>Cypis

To prawda. Ale chodzi mi o to, że za wiele się nie przelało na temat połšczenia NAD-ów z AE Evo3. Sorry, że to mówię, ale przecież brzmienie systemu zależy m. in. od tego jak wzmacniacz, CD i kolumny grajš WSPÓLNIE.

Dlatego też zależałoby mi aby kto to posiada zestaw 320BEE+521BEE lub 352+542 i Evo3 opisał swoje wrażenia, wraz z metrażem w jakim tego słucha (i do jakiej muzyki).

Opinie co do Evo3 sš różne, np. w wštku 6130

"moim nadem c320bee i c521 bee (...) ae evo 3 to nie jest dobre połączenie z nadem. Zwłaszcza w nowym budownictwie w średnio wytłumionym pomieszczeniu o powierzchni 25 m2. Kolumny są po prostu za małe, nie są wstanie przekazać basu, po prostu go nie ma ! Nad gra żywiołowo i selektywnie, niczego nie podbarwia i nie ukrywa, przekazuje wszystko bezpośrednio, zdecydowanie wykłada kawę na ławę. Słuchanie czegokolwiek na bw albo ae kończy bulem uszu po ok. pół godziny. Obie kolumny mają tendencję do podbijania średnicy, grają oschle, a bas po prostu jest bardzo skromny. Ae evo3 to kolumny małe, tanie i zupełnie przeciętne".

Co do AA to o tecie Hyperionów II wiem (nie czytałem), ale nie rozumiem dlaczego nie ma żadnych informacji na stronie producenta. Czy w takim razie Phoebe II też już sš? A może znowu trzeba czekać na test?

AE Evo3 przegralo bo dla mnie zdecydowanie bardziej przestrzenne i szczegolowe okazaly sie Phoebe, odczucia mam podobne jak Karbon, poza tym pod katem basu mysle ze rowniez bylo by go za duzo u mnie, pokoj ok 16m2, a odsluchiwalem w Audio Forte na swoim zrodle tylko pod ich wzmakami, Atoll i CA 640...Jesli chodzi o Phoebe II to w tym zgraniu systemu jak mam (patrz o mnie) na ta chwile bardzo mi sie podobaja, zapewne w duzej mierze to zasluga lampy ale wieczorem (bardzo poznym nawet) sluchanie cicho sprawia ze jestes w stanie uslyszec mnustwo detali...graja bardzo cieplo (co juz na pewno jest tez zasluga lampy)...wokale wysuwaja sie troche do przodu ale to mi akurat bardzo odpowiada...

Phobe'ow jeszcz nie sluchalem. W przyszlym tygodniu jade. Zdecydowanie bym EVO3 nie kupil, ani inych podlogowek bo mam pokoj 10 m2. Z tego co sluchalem do tej pory najbardziej odpowiadaly mi JMLab'y Chorus 706 S. Podstawkowe, ale mialy swietny bas. Fantastycznie graly caly zakres pasma. Sluchalem ich w dosc duzym pomieszczeniu salonu Best Audio - okolo 35 m2, a mimo to sobie swietnie poradzily. Graly ze wzmacniaczem i CD NAD'a. Modeli nie pamietam, ale wczesniej pisalem jakie byly.

Mysle, ze Phobe'ow, ani Mimes'ow z AA i tak nie kupie, ale poslucham aby miec porownanie z Dione'ami. Chetnie bym wypozyczyl rowniez JML 706, aby porownac je z Dione'ami.

Dziwne, ale dzwiek 706 utkwil mi w pamieci i nie chce z niej wyjsc. Ciekawy jestem jak wypadna w konfrontacji z Dione'ami. Jesli lepiej to je kupie.

Aha. Jeszcze dopisze, ze w lodzkim salonie "Pomarancza", w ktorym odsluchiwalem EVO3, zadne kolumny nie zagraly ladnie. JML 714S nie wywarly na mnie zadnego wrazenia - znacznie gorzej zagraly niz 706 w innym salonie. EVO3 mulily sie ze srodkiem, mimo calkiem milego [mocnego] basu. Opera duetto zagraly znacznie ciszej mimo tego samego poziomu glosnosci i nie byly one zbyt zywe, mimo ceny 2240 zl.

JML 706 w Best Audio zagraly tak samo glosno jak podlogowki na tym samym poziomie glosnosci. W Pomaranczy mieli wzmacniacz Holfi 8S, i CD Holfi Xenia.

Ciekawy jestem czemu w Best Audio tak diametralnie lepszy dzwiek slyszalem. Oba salony widac byly dobrze przygotowane akustycznie.

Widac 706 bardzo sie lubia z NAD'em :-]

Po drodze z Politechniki wstapilem do Media Markt w Galerii Lodzkiej. Maja tam sporo kolumienek. Niestety prawie wszystkie to wielkie podlogowki, a z ciekawszych podstawkowych byly JBL XTI 20 za 999 zl. Cena bardzo dobra, ale o odsluchu raczej nie ma mowy. Duze pomieszczenie, w ktorym gralo kilka subwooferow jednoczesnie :-] Byl tylko jeden zestaw CD ze wzmakiem, a wszystko pozostale to kino domowe, klasy co najwyzej sredniej. Takie masowki. Nic ciekawego sie tam nie znajdzie.

Kwas...

Ty nie wciskaj chłopakowi to czego się chcesz pozbyć ;-p Twój wpis w "o mnie" nie czyni z Ciebie wiarygodnego sprzedawcy :-) Na szczęście Karbon wygląda na roszadnego człowieka.

Pozdrawiam

Stac mnie zeby kupic nowe kolumny. I bez przesluchania to tez nie bardzo. Juz mniej wiecej wiem jakie kupie, ale wszystko zalezy od AA. Biore pod rozwage Dione'y poniewaz maja tak swietne opinie. Jak po przesluchaniu i porownaniu z JMLab'ami 706S wypadna gorzej - kupie 706. I tyle.

Zestaw NAD C542 + NAD C521BEE + JMLab Chorus 706S kosztuje 3700 zl z 20% znizka. Do tego stendy i przewody. Czy z takim budzetem jest sens isc do AudioFast?? Bo jesli za tyle zaproponuja mi standy to szkoda sensu.

• Redaktorzy

Zastanów się nad zestawem podobnym do tego co ma Mag99 ( Dared VP-16 +Samsung HD-745) a do tego Triangle Titus albo Comete (niestety jesteś skazany na rynek wtórny jeśli chcesz się zmieścić w 4 tys za cały system). W 10m to świat i ludzie. Bas będzie dobrze kontrolowany a wysokie błyszczące z dużą ilością powietrza.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

oprócz triangli posłuchaj koniecznie ADAM ANF-10 (w chwili obecnej kosztują ok 1400PLN) i do takiego pomieszczenia powinny być idealne. Ja ich słuchałem w ok 30m i też było zadziwiająco dobrze (choć to monitory bliskiego pola). Wysokie w tej cenie to mistrzostwo świata a bas był punktowy i bardzo szybki. Całość pasma nie posiadała słyszalnych podbarwień.

Kolumny może nie są cudem designu, ale ich brzmienie wszystko rekompesuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Od ponad tygodnia grają u mnie Mimasy II z elektroniką Rotela. Po ich rozpakowaniu i podłączeniu do zestawu ogarneło mnie wielkie rozczarowanie. Zupiełnie inaczej zagrały niż te słuchane w sklepie. Ale na szczęście z każdą godziną grają coraz lepiej - myśle, że po dwóch miesiącach zagrają już na 100% swoich możliwości.

> Karbon

W pokoju 10 m2 z oferty AA najlepiej zagrają Diony. Pheobe chociaż grają świetnie w 10 m2 będą dudnić (tu trzeba się zgodzić z Mcgyver-em). Już lepszą kontrolę bassu mają Mimasy - z tym, że to już inne charakter brzmienia (wokale na tych kolumnach są otwarzane przepięknie).

Dzisiaj udalo mi sie przesluchac AA Phobe i Dione.

Najpierw zagraly Dione'y. Mimo tego, ze dzisiaj zlozone i nie wygrane brzmial slicznie. Caly zakres pasma idealny. Zaden nie wysuwal sie na czolo, ale wszytkie zgraly sie ze soba i dokladnie mozna bylo wsluchac sie w wybrany ton. Bas idealny. Stonowany, ale bylo go czuc - schowal sie gdzies w fotelu i laskotal od spodu :-] Hihi, wibracje bylo czuc, a to tylko podstawkowce :P

Phobe maja zdecydowanie mocniejszy bas, ale pewny jestem, ze zbyt mocny jak do mojej norki. Graly rowniez pieknie tylko, ze gora kilka razy smyrnela troche za wysoko. Nie upatruje tego jako wade, ale na Dione'ach nie wystepowaly takie podbarwienia. Poprostu bylo zbyt wysoko w kilku tonach , ale ogolnie kolumny bardzo przyjemne.

W przyszlym tygodniu wypozycze JMLab'y Chorus'y 706S i porownam je z Dione'ami i Mimas'ami, bo wtedy juz beda. Mysle, ze Mimas'ow i tak nie kupie, wiec w gre wchodza tylko: Dione i JML 706S.

>Karbon

Ale wtedy nie będzie 20% rabatu ani na AA /nie mylić ze znanym klubem : ) / Dione ani też 20% rabatu na NAD-a. Dowiadywałem się i jeli chodzi o NAD-a to sam zakup wzmacniacza+odtwarzacza nie daje prawa do rabatu. Zresztš wtedy można by było pomyleć czy nie wzišć CD 542 zamiast CD 521 do wzmacniacza 320BEE (ponoć różnica w dzwięku między odtwarzaczami CD w NAD jest większa niż między wzmacniaczami).

A że Diony grajš ładnie to można się było przekonać na AS'04. Były wtedy też rabaty na nie : ).

A mi w "Pomaranczy" zaproponowali na zestaw NAD'a 20% rabatu. Nie musze u nich kupowac kolumn, zeby dostac rabat. Jesli sie zdecyduje juz na Dione'y to wtedy potarguje sie, bo wczoraj o rabacie nie wspomial. Tak czy siak NAD'a kupie z rabatem na pewno, ale chodzi o to, ze moze jeszcze na kolumnach bym troche zaoszczedzil. Jesli nie to kupie elektronike w innym sklepie.

No tak, drozszy wzmacniacz, drozsze CD, tylko skad ja na to wezme kase?? Klocki najpierw kupie taniutkie z Allegro. Potem najwyzej odsprzedam i nie strace duzo, bo ceny klockow z lat 80-tych sa nie wysokie. O dobrej elektronice pomysle pozniej.

To może, choćby z czystej ciekawości zainteresowałbyś się dobrymi kolumnami DIY? To może być sposób na zaoszczędzenie kasy albo na uzyskanie lepszego brzmienia niż ze sklepowych kolumn za określoną cenę. W razie czego pytaj, mail w "o mnie".

->Karbon

Co do kabli...Chociaz nie jestem kablowym fanatykiem to jednak na kablach bym tak skrajnie nie oszczedzal.

W przedziale 8-20 pln za metr juz kupisz przyzwoite kable (nazwijamy je umownie hi-fi)

Pamietaj o wlasciwym przekroju (moim zdaniem 4mm2). Jezeli nie chcesz sie bawic w kablologie poczytaj jakas recenzje lub zapytaj sie sprzedawcy jak wedlug niego brzmi dany kabel. Jezeli Twoje kolumny beda mialy niedostatki jakies czesci pasma itp. to a nuz tymi kabelkami uda sie wiecej wyciagnac :)

Jeszcze raz-zwroc uwage na przekroj kabla-moze inni inaczej doradza...

Aha...jesli Twoje kolumny beda mialy gniazda pod bi-wiring mozesz pozniej zastanowic sie czy nie warto dolozyc drugiej pary kabli.

A najlepiej pozycz i posluchaj kilku par kabli i przekonaj sie na wlasne uszy czy bedzie roznica.

Moim zdaniem za 2 pln/m po prostu nie kupisz przyzwoitego kabla.

I pamietaj, zeby dobrze pomierzyc jak dlugie maja byc kable, zebyc nie zostal z wiszacym za krotkim o 20 cm kablem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.