Skocz do zawartości
IGNORED

Antena FM do tunera

Thommmas

Rekomendowane odpowiedzi

kivlov@ Kilka postów wcześniej napisałem, że

I tak jest chyba w Twoim przypadku. Bo co szkodzi dziurka o średnicy 8mm w której będzie kabel o średnicy 7mm. I otworu nie widać. Typ kabla podał Rafaell. Dom się od tego nie zawali. A całość nie tylko będzie wyglądać porządnie ale jeszcze będzie dobrze odbierać. Tylko trzeba zmienić myślenie. To nie Ty jesteś dla nowej ściany czy domu, tylko one są dla Ciebie.

Ja też mam nowe ściany i są powiercone otwory nie tylko pod radio ale też pod satelitę i nikomu to nie przeszkadza. Wszyscy w rodzinie natomiast są zadowoleni, że jest dobry sygnał. I tak trzeba do tego podchodzić.

Hmm... jakieś 500-1000 metrów od mojego domu znajduje się wieża ciśnień, która równocześnie pełni rolę przekaźnika radiowego. Bardzo wysokie drzewa zasłaniają mi widok z okna na nią.

Chyba mogę w takim wypadku podłączyć tuner pod wysoką antenę tv na dachu?

=>Damianus_NT, 10 Maj 2010, 18:44

Nie, antena TV jest na inne pasmo, trzeba nową antenę zamocować (linki podawałem wcześniej) obok pamietajac że do dachu jak i do sąsiednich przeszkód (anten) należy zachować minimalną odległość 1,6metra

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kilka uwag....

Mam dom jednorodzinny nowo popudowany....40km. od Warszawy. Dom jest "okablowany" przemnie samodzilnie według schematów Dipola...tam tez kupowałem wiekszosc materiałow...maszty anteny..zwrotnice...anetna Fm..jest tylko jedna...ta 5 czy 6 elemntowa za 60zł...kable ukryte w scinach...wyprowadzone w gniazdkach. tak to sie robi w XXIw. rezerwowe kable wpuszczone w kanały wentylacujne....nic sie nie wierci w scianie..najwyzej w kominie:))))) 100% esttyki około 250 metrów kabli......a moze i wiecej chyba 3 lub kłebki po 100m i niewile zostało...Maszt profesjonany...wykorzystujac wentylacje + strych mozna to zrobic nawet w starym domu..wiec nie gadajcie mi tu o paskudnych antenach w pokoju...zreszta i tak by w domu nie działały..dach ma 14 płaszczyzn przykryty jest blacha i działa troche jak samolot F-117..odbija fale..

Jedniak niktóre stacje szumiały...miałm wchodzic na dach...i szukac kata anteny..ale kupiłem tuner yamahy T-85....iiiii łapie wszystko nic nie szumi....gra świetnie...Duzo zalezy tez od tunera.

Glukas@ tak w kwesti formalnej. Przy budowie domku pokrytego blachą (jak u Ciebie) zaleca się instalacje anten (FM i SAT) na obszarze działki do masztu postawionego n.p. na trawniku. Właśnie po to żeby uniknąć różnych interferencji od pokrcia dachu. Reszta bez zmian. Też obecnie używam tunera Yamaha podłączonego do instalacji Dipola.

pozdrawiam.

Mam dach pokryty blachą, jednak nie odczuwam jego negatywnego wpływu. Dlaczego? bo maszt antenowy jest zamocowany w przemyślany, choć niekonwencjonalny sposób- na narożniku budynku, odsunięty tak, że nie powinno być w kierunku anteny żadnych odbić. Antena dookólna, fotka wcześniej w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

a co myślicie o tej antenie?

Ukryta Zawartość

będzie zamontowana na balkonie gdyż mieszkam w bloku

Ukryta Zawartość

>audiofilek4, 23 Sie 2010, 10:58

Jak masz bardzo blisko nadajnik to ok, trzeba tylko kupić kabelek o małych stratach i dobrym tłumieniu zakłóceń zewnętrznych na przykład ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

U mnie nadajnik jest 25km i plus na inne i jest naprawdę bardzo dobrze.Mieszkam w gęsto położonym osiedlu i jest zamocowana oczywiście na zewnątrz na wysokości około 5 metrów nad ziemią.

• 3 miesiące później...

Witam,

kupiłem ostatnio amplitunerek i nie mogę podpiąc anteny radiowej gdyż nie ma standardowego gniazda tylko 2 zaciski- dokładnie takie samo jak głośnikowe- i tu moje pytanie czy znacie jakieś przejściówki dzięki którym mógłbym podłączyć amplituner do standardowej wtyczki antenowej?

Niekoniecznie.

Do ekranu powinien być osobny zacisk a Kolega audiofilek o takowym nie wspomniał.

Kolego Audiofilku: zamieść proszę zdjęcie tylnej ścianki swojego nowego sprzętu. Zerkniemy z Kolegą Rydzem to będziemy w stanie coś wiążąco powiedzieć. Albo przynajmniej powiedz co to za model, może w sieci coś się znajdzie.

zdjecie kiepskie ale lepszego nie znalazłem. zaciski antenows są w prawym górnym rogu. dodam że kabel antenowy mam koncentryczny a wejscie jest na dwa odzielne przewody

zdjecie nie przechodzi

Ukryta Zawartość

Kolego Audiofilku: zamieść proszę zdjęcie tylnej ścianki swojego nowego sprzętu. Zerkniemy z Kolegą Rydzem to będziemy w stanie coś wiążąco powiedzieć. Albo przynajmniej powiedz co to za model, może w sieci coś się znajdzie.

post-25192-79740_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłącz główny rdzeń koncentryka do jednego z dwóch gniazd z prawej strony.

Przecież przy tych gniazdach po prawej stronie oznaczonych FM jest na dole A (antenna) i G (ground). Czyli: główny rdzeń koncentryka do jednego z gniazd po prawej stronie oznaczonego A, zaś ekran tegoż koncentryka do jednego z gniazdek G.

Tam nie ma co wtykać ekranu bo to nic nie pomoże.

Niektórzy próbują słuchać na kawałku druta. Jakby to nic nie dawało - toby nie przewidziano gniazdek G. Zgodnie z regułami sztuki - antena do FM musi być obwodem zamkniętym. Nawet w ten sposób sprawdza się czy nie ma przerwy w połączeniach. Więc nie doradzajmy Koledze Audiofilkowi jakichś wynalazków chułupniczych, tylko tak jak być powinno.

Niech audiofilek sam sprawdzi czy będzie różnica.

Poza tym nie doradzam żadnych wynalazków wzkazałem prawidłowe podłączenie.

No więc prawidłowe to jest przewód środkowy do A, ekran do G.

ok dzieki za pomoc, spróbuje tak zrobić. Kiedys widziałem na aukcji amplituner braun który miał takie same wejscia i tam była taka fajna przejsciówka. z jednej strony zakończona była tradycyjnym gniazdem antenowym a z drugiej strony wychodziły dwa przewody. mozna coś takiego kupić? czy to byla samoróbka?

• 1 miesiąc później...

Witam,

jako, że jestem trochę zielony, proszę o pomoc w doborze anteny/kabelka do odbioru FM. Chciałbym wyskoczyć z antenką na dach, ale nie wiem jaka będzie reakcja administracji bloku (parter+3 piętra). Jeśli nie dostanę zgody będzie to antenka na balkonie - współrzędne 53°10'6.852"N, 18°9'45.72"E -(proszę zerkajcie w mapa targeo, bo są tam kontury bloku i dokładnie zaznaczona strona z której mam balkon).

Proszę o podpowiedź co na dach (większa dowolność), a co na balkon (najlepiej jakby to była

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ze względu na ograniczone miejsce na balkonie.

Sprzęt to Pioneer VSX-920.

Z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.