Skocz do zawartości
IGNORED

Antena FM do tunera

Thommmas

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Słucham radia TOK FM z tunera Ferguson FX-7600 bo z anteny zewnętrznej sygnał jest w pewnych porach doby mocno zakłócony lub wręcz zanika. Odbiór SAT przez wejście MD/Tape 2 w DCD-500AE oceniam jak bardzo przyzwoity, choć znacznie gorszy niż z tunera w tym odbiorniku.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Konkretnie chcę kabel antenowy Cyfrowego Polsatu podłaczyć bezpośrednio do wejścia antenowego amplitunera CD Marantz M-CR503.

W ten sposób nie zadziała. Jeżeli tuner Polsatu ma wyjście audio to kablami możesz połączyć to wyjście z wejściem audio w CR503 (lub odpowiednio wyjście - wejście cyfrowe). W każdym przypadku w tunerze sat musisz mieć wybrane radio.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A to w jaki sposób się podłącza TV do tunera Polsatu? Czy nie przez wejście antenowe?

O jakie wejście antenowe Ci chodzi? Obejrzyj swój telewizor i tuner Polsatu "od tyłu", zobacz podpisy gniazd i będziesz wiedział o co chodzi.

Na razie nie mam tunera cyfrowego Polsatu, jestem w tej chwili w trakcie rozwiazywania umowy z moją siecią kablową, po okresie wypowiedzenia sprawię sobie cyfrowy Polsat. Myślałem po prostu, że dekoder Polsatu ma jakies wyjście antenowe, pod które się podłacza TV i/lub tuner radiowy.

<><

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Na razie nie mam tunera cyfrowego Polsatu, jestem w tej chwili w trakcie rozwiazywania umowy z moją siecią kablową, po okresie wypowiedzenia sprawię sobie cyfrowy Polsat. Myślałem po prostu, że dekoder Polsatu ma jakies wyjście antenowe, pod które się podłacza TV i/lub tuner radiowy.

Wpierw sprawdź, czy masz możliwość zamontowania (w oknie, na ścianie czy na balkonie) anteny satelitarnej tak, aby zapewniała odpowiedni odbiór sygnału sat.

TV do tunera polsatu,"n",cyfry itp podłącza się za pośrednictwem gniazd scart lub HDMI (plazmy i lcd)Nie ma możliwości podłączenia do tunera sat tunera naziemnego(analogowego lub cyfrowego).Jeśli chcesz słuchać radia z satelity to należy połączyć tuner sat do wzmacniacza mocy lub słuchawkowego wykorzystując gniazda rca AUDIO out w tunerze sat i gniazdo aux,cd lub tuner we wzmacniaczu.Można także skorzystać z pętli magnetofonowej.

Rafał.

Ostatecznie kupiłem taką antenę pokojową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że zewnętrzne anteny są lepsze, ale taka całkowicie mi wystarcza - dużo lepiej łapie stacje, jest mniej szumów i innych zakłóceń, nawet jakość dźwięku jest wyraźnie lepsza niż w przypadku drucika, który był w zestawie.

Ukryta Zawartość

<><

No to u mnie działa sporo lepiej od druta :) Miałem taką samą kilka lat temu, ale niestety dodałem ją jako bonus do tunera, który wtedy sprzedawałem, no i teraz musiałem znów taką kupić...

Być może (biorąc pod uwagę cenę - ja zapłaciłem 23 zł) miałeś wersję ze wzmacniaczem - co jak wiadomo nie zawsze jest korzystne (wzmacnia też szumy).

<><

Ostatecznie kupiłem taką antenę pokojową:

Ukryta Zawartość

Wiem, że zewnętrzne anteny są lepsze, ale taka całkowicie mi wystarcza - dużo lepiej łapie stacje, jest mniej szumów i innych zakłóceń, nawet jakość dźwięku jest wyraźnie lepsza niż w przypadku drucika, który był w zestawie.

A próbowałeś może podłączyć sygnał radiowy od operatora TV ? (u mnie razem z TV są w kablu stacje radiowe) Dawno temu podłączyłem taki sygnał a potem podłączyłem drucik. O dziwo a może i nie sygnał z drucika był pełniejszy a z kabla od operatora jakby płaski.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

tu jest opis przeznaczenia typów anten Dipola

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odradzam przedwzmacniacze antenowe. To jest urządzenie stowowane tylko w ostateczności, gdy antena stoi bardzo daleko od odbiornika. Przedwzmaciacz powoduje, że zakłócenia, które antena łapie (bo wystepują wszędzie) są wzmacniace bardziej niż sygnał użyteczny. Czyli pogarsza się relacja sygnał/szum.

Dziś przyszedł Sanyo T 55 plus series wersja srebrna

Ukryta Zawartość

Póki co porównując z analogową Yamahą T 560

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma słabszą czułość . Generalnie w domu sygnał mam slaby więc bez anteny zewnętrznej się nie obejdzie . Z kablówki PR 3 ledwo na 3 na 5 możliwych łapie . Panowie z Dipola polecili mi taką antenkę na balkon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mieszkam w centrum Torunia w przyszłym tygodniu będzie antena zobaczymy jak zagra :)

Z ciekawostek , Kiedyś mieszkając w Stolicy na najzwyklejszej antenie( kawałek kabelka na pałąku ) z miniwieży łapałem pięknie wszystkie możliwe stacje , Bardzo mocny sygnał zapewne blisko było do nadajnika i okno wychodziło na odpowiednia stronę ( antenka wisiała właśnie w oknie ) chcąc coś jeszcze udoskonalić zainstalowałem zewnętrznego Dipola i o dziwo wtedy sygnał się pogorszył :) radio nie łapało niektórych stacji z którymi kabelek bez problemu sobie radził . Także z tymi antenami różnie bywa zobaczymy jak się sprawdzi patyk :) do nadajnika RMF Classik mam 400 metrów do nadajnika z całym pakietem już ponad 15 kilometrów .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

.

małe sprostowanie to pewnie ze względu na wczorajszą pogodę :) dziś program 3 łapie maksymalnie :) Tam gdzie Yamaha mutowała stację bo był za słaby sygnał Sanyo łapie na 1 lub 2 kreski wtedy lekko szumi na stereo na mono można słuchać bez szymów :) .

witam

mam problem na Bemowie warszawskim ze złapaniem stacji, coś wyłapuje na kablu 75omowym, chciałbym kupić antenę ale nie wiem jaką, mieszkam na parterze w dość odgrodzonym miejscu przez budynki. tuner to stara Yamaha jak na zdjęciu a układ budynków i odległości w załączniku, mam nadzieję, że kierunki w miarę poprawnie nakreśliłem.

Ukryta Zawartość

post-13398-0-41007600-1311859023_thumb.jpg

post-13398-0-61332200-1311859050_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) typy anten

kontakt

Ukryta Zawartość

mail [email protected]

Panowie odpowiadają na takie pytania i doradzają sam takowe pytanie do nich składałem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam.

Będę zamawiał zewnętrzną antenę pasywną z firmy Dipol. Chciałbym móc podłączyć ją do dwóch tunerów. Czy taki rozgałęźnik zaproponowany przez pracownika

Ukryta Zawartość

ma degradujący wpływ na dźwięk? Czy też jest to pomijalne?

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Radia słucham w kuchni, postanowiłem coś polepszyć i wprowadzić antenę zewnętrzną, ale okazuje się to nie takie proste,

otóż gniazdo 75 Ohm FM tunera z USA wymaga wtyku męskiego o większej średnicy, niż to co mamy w kraju, czy gdzieś taki wtyk w Polsce dostanę?

Wołałbym solidny wtyk, ale czy samo podłączenie centralnej żyły kabla koncentrycznego zwieńczowym zewnętrzną anteną pasywną dipola nie jest wystarczające?

pozdrowienia, gothi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Radia słucham w kuchni, postanowiłem coś polepszyć i wprowadzić antenę zewnętrzną, ale okazuje się to nie takie proste,

otóż gniazdo 75 Ohm FM tunera z USA wymaga wtyku męskiego o większej średnicy, niż to co mamy w kraju, czy gdzieś taki wtyk w Polsce dostanę?

Wołałbym solidny wtyk, ale czy samo podłączenie centralnej żyły kabla koncentrycznego zwieńczowym zewnętrzną anteną pasywną dipola nie jest wystarczające?

pozdrowienia, gothi

Większość tunerów na rynek USA, jakie widziałem, miało 75 omowe gniazdo z gwintem. Co to za tuner?

Jest to wieżyczka denon dm31, z dodtakowym konwerterem napięcia, do kuchni w sam raz, na CD gra bardzo przyzwoicie (dwa lata w USA jakoś przeżyłem) jak na swoją cenę, może więc i radyjko jest OK, dlatego

próbuję z zewnętrzną anteną.

Gdyby to grało przyzwocie, to może i do głównego stereo bym coś zakupił, typu sansui TU 717, jeśli zagra na 10% swojego wyglądu, to już jest pięknie, lub coś mniej leciwego ze stajni magnum dynalab. Może też nawet z USA, nie wiem tylko czy w PL poza bezpiecznikiem w sansui i wtyczką coś jeszcze trzeba zmieniać? Magnum dynalab chyba są dedykowane pod dane napięcie i sparwa jest trudniejsza. Ale odjeżdżam chyba z wątku.

Dziękuję za pomoc, pozdrowienia dla tych co cieszy słuchanie radyjka. Gothi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.