Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam cd 92 contra Helios 3

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem okazję słuchać obu chociaż w różnych zestawach i różnym czasie. Charakterem ogólnie bardzo podobne. Żywe, dynamiczne, szybkie i muzykalne. Stawiałbym na Heliosa3. To najniższy model w ofercie. Nowa nazwa handlowa Heliosa to ERA. 1 jest cały czas dostępna w Hi-FI Clubie. Często go słucham. Fajnie gra z Macami:)

Moim zdaniem generalnie niedocenione źródła. Z lampami powinno być bardzo dobrze, chociaż z tranzystorem też jest ok. ale trzeba wiedzieć jak dobrać kable:)

Pzdr.

arcama nie znam ale jestem posiadaczem heliosa od niedawna i powiem szczerze że to zacna maszyna. po micromedze, która robila mi studio dzwiękowe z pokoju, ze wszystkimi złymi i dobrymi tego stronami, a bas miala punktowy i krótki to w heliosie bas-marzenie a i srednica tak nie epatuje bezwzględnie szczegołami, tu jest więcej spokoju i rownowagi. może pewien niedostatek wysokich, ale w polączeniu z metalowymi kopulkami eposów jest wystarczająco. głębia sceny to kolejny atut i wypelnienie dzwięku.polecam

Helios 3 to bardzo dobre żródło. Jeśli już chcesz się przesiąść to na Jedynke, choć nie wiem czy róznica jest watra tych pieniędzy. Arcam CD92 to również niezłe żródło ale gra bardziej gładkim dżwiękiem. Helios jest bardziej precyzyjny, przestrzenny i dynamiczny( te 3V na wyjściu analogowym robia swoje). Kiedys miałem okazję porównywać go Mbl za ok 10 tys. i mysle że wielu by sie bardzo zdziwiło.

Poza tym Helios to na pewno jedno z najlepszych żródeł w tej cenie do wzmacniaczy lampowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.