Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższym odsłuchu i wygrzaniu kabli coś sie porobiło, że nie mogę zbyt długo wysiedzieć przy sprzęcie. Sam nie wiem co i trudno mi to opisać. Ma ktoś jakiś propozycje? Podłączony sprzęt jest na listwie komputerowej Lestar, ale czy to może być to? Wcześniej też na niej chodził. Inna rzecz,że przez jakiś czas nie była wpięta listwa, bo przy płycie testowej HIFI wybuchły bezpieczniki...

• 1 miesiąc później...

Witam,

bedac w trakcie poszukiwac IC trafilem na ten watek - oraz Wasze - w wiekszosci pozytywne - wpisy. Zachecony napisalem maila do Sonus Oliva z prosba o podeslanie kabelka do odsluchow. Tego samego dnia otrzymalem odpowiedz, ze kabelek wyjdzie do mnie za dwa dni. Tak tez sie stalo. Paczuszka zawierala IC oraz mily list osobiscie pisany reka Pana Andrzeja.

Kabelek wygrzewal juz przez ok. 40-50 godzin. Poczatek byl troche ostry, dosc niewiele bylo ciala i dolu w muzyce. Teraz po kilku dniach intensywnego grania/wygrzewania moge powiedziec - IC u mnie zostaje! Jest po prostu swietny. Swietna barwa instrumentow (gitary akustyczne, ah!), wszystkie zakresy od dolu do gory bardzo dobre, dzwiek spojny, nasycony - slowem rewelacyjny kabelek. Glowne odluchy byly na klasyce, ktora po prostu zagrala. Duze, geste nagrania orkiestrowe (np. Rachmaninow z Byronem, Chopin z Zimmermanem, Beethoven 9-tka na RCA) graly bez problemu ze spojnoscia, rozmachem i swoboda. Fortepian (np. Perahia Ballady Chopina) - miodzio.

Jestem kontent. Solus Oliva zdjal mi problem IC z glowy na dluzszy czas, nie rujnujac przy okazji portfela :)))

Serdeczne pozdrowienia dla Pana Andrzeja, zycze wielu sukcesow!

Ja też miałem podobną przygodę. Znudziło mi się "słuchanie kabelków", więc po tych wpisach zamówiłem w ciemno i wpiąłem do systemu. Prawdę mówiąc w miarę "wygrzewania" niespecjalnie słyszałem różnicę. Ważne jest co innego: od początku mi sie podoba, bo jest gładki i nienachalny. Cena rozsądna.

pzdr.

• 1 miesiąc później...

gutekbull, 27 Paź 2005, 09:58

>zildjian => ???? ;-)

Zydelek i Frank obiecują od miesięcy zapowiadają wpaść do nas na Budvarka. Nawet zdecydowałem,że wykopię topór razem z Czechami...

:):) bo Cię kobita nie puściła:):)

Zildijan będziesz na A.S ? My będziemy na 100% całą "grupą". No chyba że... :):) Ja będę, Zorro, Swaróg i może :):) Frank, którego ciężko mi namówić na wypad na wybrzeże.

Zildijan: jasne, weszłem w spisek żydo-masoński i odwalam destrukcyjną robotę :) A tak poważnie to staram się nakłonić do wyciągniecia wniosków m.in Ciebie. Dokładnie śledzę wątek, tak jak ktoś juz to zauważył, najpierw kable S.O. to był hi-end za grosze, potem już tylko najlepszy stosunek jakosc/cena... Takie wpisy nie budują zaufania. Nie mam nic przeciwko S.O, staram się tylko zrównoważyc dyskusję, bo brak równowagi jest zły, zarówno dla potencjalnych klientów jak i S.O. Nie mam zamiaru nikogo wciągać z powrotem do piekła, uważam że więcej pożytku S.O. przyniosłoby od początku rzetelne podejście do sprawy przez oceniających, bo stąd już tylko krok do przyczepienia "łatki" produktu przereklamowanego, choć w rzeczywistości tak nie jest... Krótko mówiąc na dłuższą metę może się to okazać niedźwiedzią przysługą dla S.O.

Piter

>>Oj nie wiem czy przypadkiem źle nie interpretujesz tych wpisów, możesz się trochę rozczarować ;).

średnica S. O jest świetna pod wględem barwy , ale one nie mają wypełnienia jeśli pod tym rozumieć

"masę" czy "gestość", jest lekko odchudzona, jest to niejakie przeciwieństwo np. Veluma .

I odwrotnie co do basu to jest szybki i precyzyjny, ale się nie narzuca i dlatego czasami można odnieśc

wrażenie że jest go mniej, ale niech tylko jest porządnie nagrany na płycie to schodzi naprawdę bardzo nisko.

Tak czy inaczej będę starał się wyrobić własne zdanie o tych kablach. Zbyt dużej "gęstosci" w ogóle się nie spodziewam po srebrnych kablach, troszkę źle się wyraziłem, ale chodzi własnie o właściwe wypełnienie barwami.

Pozdrawiam!

Bartek

Być może rzecz w tym, że być może te kable ciężko ocenić w krótkim czasie, co niektórzy (włącznie ze mną) usiłowali zrobić...i być może prawdą jest, że SO wymagają wygrzania (co też niektórzy sugerowali; u mnie dotyczyło IC).

Druga strona medalu; te kable kosztują rzekomo kilkakrotnie mniej, niż zachodnie odpowiedniki i jeśli to prawda, to trafiają one być może w większości do słuchaczy nieobytych z tym poziomem przekazu. W takich przypadkach opinie mogą być skrajne, ale raz zaistniałę, nie dają się wymazać (co też chyba dobrze, nie?). Mój stosunek do SO zmienił się na tyle, że i moje opinie w całościowym przekroju są mało wiarygodne i więcej mówią o mnie, niż o samym kablu. Ale czy nie jest to w istocie cecha immanentna tego forum? Być może z paroma wyjątkami...

pozdrawiam

ARGOS => "weszłem w spisek żydo-masoński " całkiem możliwe ,ale chyba wszedłeś ;-)

A co ty się tak przejmujesz przyszłością I.C. Sonus Oliwa, z tego co wiem na razie się nie źle sprzedaje ;-)

Nic tylko zazdrościć ;-)

Za sumę ok. 500zł to HI ENDowy żart.

Życzę równie udanych konstrukcji kolumn i przede wszystkim podobnego stosunku jakości do ceny !!!

Ja wlasnie porownywalem w swoim systemie przez pare godzin nowiutki konekt sonusa na xlr z cardasem neutralem i heavens gatem ultra silence. Powiem tyle, ze SO jest kablem bardzo dobrym, ale czy lepszym od cardasa, ktory potrafi kosztowac 3000 zl? Napewno sa systemy w ktorych SO moze zagrac fajniej.

Czytam te Wasze wpisy i się zgadzam. IC S.O. jest szybki, dynamiczny, nie kompresuje sygnału (duży plus !), na basie jakby trochę cienko, powierzchownie tzn. brakowało mi wypełnienia (zresztą na średnicy też). W ogóle taki trochę ignorant, gdy chodzi o tkankę - zgadzam się. Pod tym względem Cardas 300B Micro bardziej mi się podobał, no ale ten z kolei rozmazywał kontury w całym pasmie i dlatego go nie wybrałem. Szkoda, bo fajny do nocnego słuchania, wtedy ta ułomność nie przeszkadzała. Co wybrałem - wiecie. (Do tej pory jestem z niego zadowolony.)

Pozdr.

Słuchałem SO. Bez żartów, to żaden Hi-End. Jest gorszy od Cardasa Neutral Ref. Jest taki jak opisuje go Andrea. W swojej cenie to bardzo dobry kabel ale poza tym nic więcej.

Panowie ,żeby dobrze odsłuchać I.C Sonus Oliwa trzeba mieć na czym.

I uwaga nie napisałem tego ,aby wywołać burzę czy robić sobie wrogów na forum wśród kolegów -moich porzedmówców, ktorych bardzo szanuje.

Ale taka jest prawda, pewnych niuansów po prostu się usłyszy.

Cała ta dyskusja robi się bezprzedmiotowa, kabl jest bardzo dobry w niektórych systemach wykosił kable za horendalne pieniądze, jest bardzo tani i na pewno nie najlepszy na świecie - przecież to logiczne.

Do niektórych systemów pasuje i wtedy jest wybitny, ale może i nie pasować jak każdy inny kabel ;-)

Arek 67=> Primare 30 miałem 3 lata i Sonus po prostu do niego nie pasuje - będzie za słodko i chyba za gęsto.

A robiąc doświadczenia z nim w innej elektronice - powiedzmy Gainclon było średnio za ciepło za słodko, ale przecież to jak najbardziej normalne, gdyby jeden kabel pasował wszedzie to wszyscy byśmy mieli ten sam kabel ;-)

Panowie,

trzeba do kabelkow SO podchodzic w kategorii cena/jakosc - inaczej to nie ma sensu!!! Dla mnie to byl wlasnie taki wybor - uzbierac 2500-3000 pln czy wpiac do systemu IC za niecale 500 i nie odczuwac wielkiego dyskonfortu - powiem wiecej, u mnie gra bardziej niz przyzwoicie. Co do basu - hmm, jego brak to czesto niedostatki zrodla czy wzmaka, moze tak bylo u Andrea? U mnie cyfrak nie ma zadnych ograniczen w tym zakresie....

pozdrawiam

Puchatek

puchatek => mój bas schodzi ,aż do piwnicy ,jest wypełniony ,plastyczny i nie rozłazi się i co ciekawe bylł to pierwsze co zauważyłem po podłączeniu S.O - czyli wyraźnie więcej basu - także jak rożne mogą być odczucia.

P.S.

Do poprzedniego wpisu;

Podejrzewam ,że w systemach bardziej przejżystych niż mój I.C Sonus O. może pokazać jeszcze coś ciekawego, albo i nie może wyjdzie na jaw ,że tu się kończy ,no ale panowie - CENA ;-)

Ciekawe jak jest u Zidjiana - on ma kolumny Z.Imagination.

Gutekbul-> z rozpoznaniem nie będzie problemu:):) bedę trzymał w ręku szpulę kabli S.O. :):) na poważnie można się spotkać w pokoju u A.W.

Ad. wpisów dotyczących kabli twierdzę, żeS.O. okablowanie jest hiendem. Jest neutralne i nie dobarwia. Tu Gutek dobrze pisze.:):) Jest to kabel do wysokiej klasy urządzeń, gdzie niczego kablami nie trzeba wyciągać za uszy. Jak jest bas na płycie kabel go przekaze bez przekłamań. Nie jest to kabel do budżetowego stereo, gdzie ktoś myśli, ze kablami poprawi niedostatki urządzeń. Kabel najlepiej się spisuje z urządzeniami lampowymi lub tranzystorami o takim charakterze brzmienia jak lampa. Do gruźliczych buddzetówek zupełnie nie pasuje,gdyż obnaża ich słabość i niedostatki.

Taka jest prawda. Kosztuje uczciwie i gdyby cena jego i polityka dystrybucji była jak w przypadku H.G czy V. wszyscy by piali z zachwytu. No bo jak coś kosztując normalnie może być hiendem:):):)

Nie slyszalem (jeszcze?) zadnego produktu S.O, ale taka nachalna reklama tylko budzi moja niechec. Mysle, ze dobrze sprawe ujal Puchatek - jezeli za swoja cene te kable sa ok to zostaje sie tylko cieszyc i pogratulowac ich producentowi.

Poza tym, nie chce byc uszczypliwy, ale co po niektorzy tu piszacy jeszcze niedawno negowali wplyw kabli na dzwiek, tudziez zachwycali sie Cordialami i im podobnymi... Hmmm...

pzdr.

Należałoby przeprowadzić ankietę i sporządzić statystykę pośród użytkowników SO;

-podłogowe czy monitory?

-poprzednie okablowanie?

-lampa czy tranzystor?

-kabel nowy czy wygrzany?

-ogólny udział ceny kabla w systemie?

itp.

U mnie zastąpiłem cały!!! zestaw okablowania referencyjnego Tara labs okablowaniem S.O.

Łączą zestaw całkowicie lampowy.

Nie lubię określenia hiend, bo moim zdaniem odnosi sie do ceny wyrobu a nie do jakości jaką wnosi w brzmienie.

ARGOS => "weszłem w spisek żydo-masoński " całkiem możliwe ,ale chyba wszedłeś ;-)

A co ty się tak przejmujesz przyszłością I.C. Sonus Oliwa, z tego co wiem na razie się nie źle sprzedaje ;-)

Nic tylko zazdrościć ;-)

Za sumę ok. 500zł to HI ENDowy żart.

Życzę równie udanych konstrukcji kolumn i przede wszystkim podobnego stosunku jakości do ceny !!!

S.O. nie ziębi mnie i nie parzy i nie przejmuję się przyszłoscią S.O. bardziej niż swoją. Jest pewien związek, ja bym nigdy nie chciał żeby wokół mojej firmy powstał tego rodzaju szum, jeden z forumowiczów swego czasu zaczął taki szum robić, porozmawialiśmy sobie jednak z nim na poważnie i od tego czasu nie widać go na forum, ale przewrażliwienie zostało, nie chcę żeby w ogóle audiofile poddawali się takiemu hurraoptymizmowi, bo za jakiś czas to może uderzyć także we mnie. To dlatego biorę często w obronę firmy, które na tym forum stanowią moją bezpośrednią konkurencję, po prostu lubię jeśli zasady gry są czyste, wolę od razu powiedzieć że mój produkt nie jest cudownym lekarstwem na wszystko i że w pewnych konfiguracjach może nie grać dobrze niż potem mieć niezadowolonego kienta.

Pozdrawiam!

Bartek

A ja mam inne wrażenie niż ARGOS !!!!!

Wpienia Cię, ze to nie o Twoich produktach sie pisze. Zrób uczciwe,normalne ceny.Ceny kabli są b. mocno zawyżone. Kilogram srebra tokoszt 1000zł. Każdy więc myślący człowiek zdaje sobie sprawę i le tobędzie metrów drutu!!! Potem robota, myśl konstrukcyjna itp. S.O. mieści się w uczciwej cenie, choć na przyszłośc przy większej produkcji cena mozebyć jeszcze atrakcyjniejsza. Reasumując- jakie by kable nie były, wszystko co powyżej pewnej kwoty, to zwykłae złodziejstwo, na które godzą sie zidiociali nabywcy ku uciesze producentów chciwych i pazernych. Niech równiez nikt mi nie pisze zaraz bzdur o różnicach srebra,wyciągania i walcowania, bo to totalna bzdura. Wspólnie z kolegą jubilerem dokonaliśmy prób. Srebro zawsze to samo próby 1000.

SO ani nie jest słodki ani gęsty. Wręcz przeciwnie. Jest chudy ale przede wszystkim nie jest płynny. Jest analityczny a nie detaliczny. I to jest jego podstawowa wada. Wychodzi z niego srebro chociaż jest to srebro lepsze niż inne. Jednym słowem SO to wyższy Siltech z lepszą barwą. Ale ja nie akceptuję nawet najwyższych kabli tego typu czyli Tary Air, AQ Sky czy właśnie Siltechów. Przy MIT-ach, Transparentach, Cardasach czy Velumie to są niemuzykalne kable, nawet na lampie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.