Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Sonus Oliva

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trzeba wejść tu, a potem zakładka: "tweaks" :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ubiegłym tygodniu miałem przyjemność być w Gdańsku u pana Andrzeja(Sonus Oliva),pojechałem po srebrny drut aby samemu zrobić interkonekt natomiast wyjechałem z gotowym kabelkiem.Po powrocie do domu szybko wpiełem kabelek w system i oniemiałem jak ostry był interkonekt który do tej pory miałem.Przekonałem się że srebro jest bardzo gładkie i spokojne,interkonekt pierwsza klasa oczywiście w moim systemie.Gorąco polecam wyroby Sonus Oliva i przedewszystkim osobę właściciela firmy który jest super sympatycznym człowiekiem na którego pomoc i poradę można liczyć.

Astigo, 1 Lip 2006, 19:53

>Chcialbym sie zapytac co myslicie o pierscieniach antydyfrakcyjnych.

Sprawa znana od chyba 50- ciu lat. Po prostu redukcja odbić przeważnie od twardej powierzchni przedniej ścianki obudowy. Najtańsze rozwiązanie uspokojenia brzmienia wysokich tonów w stosunku do kablowych wynalazków.

ps.ciekawostka i zagadka dla specjalistów- co to za wynalazek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Pierścienie antydyfrakcyjne S.O. mam od wczoraj - to chyba najtańszy i najprotszy sposób na poskromienie zbyt frywolnych wysokotonówek - wrażenia bardzo pozytywne , polecam ! :)

• 1 miesiąc później...

mam taki sam wysokotonowy Morela, wstawiłem rezystor Millsa o wartości 2,2 i mam wrażenie, że powinienem chyba jeszcze poeksperymentowac aby bardziej otworzyc ten głośnik. Powiedz mi jaki wstawłeś rezystor.

• 5 miesięcy później...

adamgdansk, 5 Lip 2007, 13:47

>a jak SO by sie sprawdzil waszym zdaniem w polaczeniu miedzy Meridianem-Krellem i B&W 804?

Słuchałem w różnych zestawieniach S.O i moim zdaniem powinno to zagrać świetnie. S.O pomimo że to srebro nie gra klinicznie. Barwa raczej ciepła ( w stosunku do innych srebrnych) nie gubiąca smaczków ale też nie eksponuje ich nadmiernie. Zaletą jest szybkośc narastania i wygasania poszczególnych dzwięków nadając rytm i szybkość brzmieniu. Mowa oczywiście o głośnikowcu. Kabel ten nie dociepla sztucznie i nie dobarwia co jednym będzie plusem a innym słuchaczom minusem. Warto sprawdzić tym bardziej że masz to na miejscu ( o ile dobrze załapałem że jesteś z 3-miasta)

chciałem jedno zdanie napisać w tym wątku - jak by ktoś szukał - zastanawiał sie nad kablami głośnikowymi.

Kupno srebrnych kabli głośnikowych od SO to moja najtrafniejsza inwestycja w sprzęt w audio. Nie myślałem, że użyję kiedyś tych słów w stosunku do kabli;)

A czemu na testy nie mozna wziasc?? Z sonusem zawsze mozna sie dogadac (ja takiego problemu nie mialem) i spokojnie mozna od niego wypozyczyc kabel glosnikowy i IC. Tylko pomysl ze jak wezmeisz od niego glosnikowy za 300 zl i sie okaze ze gra lepiej niz transparent ultra to co wtedy:) ....mozna sie zdenerwowac;p

Testowałem głośnikowe anticable w swoim systemie i mogę powiedzieć, że to bardzo dobre kabelki. Kontrola zakresu basowego i równowaga tonalna są ich niewątpliwym atutem. Mogłem porównywać tylko z moimi Audioquest Crystal+ i kilkoma innymi, ale wydaje się, że anticable zagrały lepiej. Również IC tej firmy (nie słuchałem) zebrał pochlebne opinie moich kolegów. Wykonałem kopie anticable IC na druciku nawojowym 0,6mm i muszę powiedzieć, że nawet taka kopia miło mnie zaskoczyła. Jak widać geometria ma znaczenie. Nie byłem do końca zadowolony jedynie z wysokich tonów (małe uwagi), ale zakładam, że materiał oryginałów jest lepszy niż zwykły drut nawojowy do silników :)

Używam również dwóch IC na drutach Sonus Oliva. Te kabelki również prezentują dobry poziom, choć mam uwagi odnośnie nasycenia barwami średnicy. Góra i dół są naprawdę dobre.

Nie robiłem takich testów, gdyż nie posiadam (jeszcze) AC na własność (niedługo to się stanie). Zauważyłem tylko, że wpływ nieco dalszego otoczenia oraz zakłóceń na kable głośnikowe jest nieco rozdmuchany.

Swoją drogą trudno będzie kabelki głośnikowe AC jakoś uporządkować (zdyscyplinować) - to kawał zwykłego druta, który układa się mocno po swojemu :)

W temacie IC jestem już ostrożniejszy - tutaj zakłócenia mają znaczenie.

>Zauważyłem tylko, że wpływ nieco dalszego otoczenia oraz zakłóceń na kable głośnikowe jest nieco

>rozdmuchany.

A czy sa moze juz dostepne w sprzedazy "audiofilskie rozdzki" do wytyczania trasy przebiegu przewodu glosnikowego po pokoju? :))) Mysle, ze to spora niezagospodarowana nisza rynkowa, heh :)))

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.