Skocz do zawartości
IGNORED

TDL RTL 3 POMOCY GŁOŚNIK PADŁ!!!!

Robroy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem tu nowy... forum znalazłem szukając pomocy w zaistniałej sytuacji..

Wczoraj głośnik wysokotonowy w moich kolumnach TDL RTL 3 przestał działać, właściwie zaczeło coś "brzęczeć" więc go odkręciłem a potem po prostu przestał działać.

Proszę jeżeli ktoś może mi pomóc skąd mozna taki głośnik wziąć, gdzie kupić????

Proszę o pomoc na forum lub maila [email protected].

Pozdrawiam

Zdesperowany

Tam chyba siedziala jakas Vifa ... napisz co jest napisane na glosniku albo jeszcze lepiej zrob zdjecie i klej tutaj. Przy odrobinie szczescia moze sie okazac ze glosnik jest nadal produkowan

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Hm.. raczej nie przesadziłem z głośnością, nie raz było głośniej. Troche to głupia sprawa bo słuchajac płyty (muzyka z filmu Armagedon) usłyszałem lekkie trzeszczenie z tego głośnika, chciałem sprawdzić czy wszystko ok i odkręciłem go, wszystko wydawało sie w porządku (liczyłem na odlutowany drucik, albo coś w tym rodzaju) po ponownym włożeniu i dokręceniu nie wydaje już żadnego dźwięku. Jutro może spróbuje go rokręcić na częśi pierwsze może wtedy coś znajde, ale byłbym wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział mi gzie mógłbym go dostać.

Jakby co posram się o jego zdjęcie, ja nie mam aparatu cyfrowego i musze poprosić znajomego o przysługę a to będzie możliwe dopiero jutro wieczorem...

A którą wersję RTL3 masz? Pierwszą, czy MK II? W pierwszej była Vifa 20mm, a w MK II wersja specjalna dla TDL Peerlessa SR10. Można zamiast niego dać zwykłego SR10, WA10 lub DT100, ale trzeba wymienić oba, bo zwykłe różnią się od specjalnych powlekaniem kopułki.

Prawdopodobnie to pierwsza wersja (z tego co kojarze w wyglądzie I różniła się od II "wywietrznikami" przednimi I miała prostokątne II miała półokrąg na górze). Więc wynikałoby ze to Vifa 20mm (jak piszesz, ja jestem zupełnym laikiem). Skąd można zdobyć taki głośnik (internet albo okolice warszawy)?????

Dziś jeszcze postaram się dodać jego zdjęcie...

• 4 miesiące później...

hallo - pozdrawiam mialem kiedys ten sam problem -radze wykrec i rozbierz glosnik ,sprawdz lacza przy cewce

maly lut i gotowe.Moze to nie to ale sprawdzic mozna,generalnie to TDL w seri RTL ma slabe glosniki.Wiem

bo wymienialem dwa razy srednioniskotonowy,jak kupiles je z rynku wturnego to pomysl o sprzedazy...

Macotrance

Polemizowalbym czy az tak slabe. Sa nie calkiem do konca dobrze zaaplikowane. Wystarczy zmienic wytlumienie usczelnic obudowe i zaprojektowac na nowo zrotnice. Dzwiek po modyfikacji skacze 2 klasy wyzej. Wiem bo mam :) Pozatym ciekawy jestem skad wzioles srdenio-nisko bo one z tego co wiem nie byly robione masowo. Byla to specjalna wersja pewnego produdenta dla TDL. Jakie tam wstawiales zamienniki?

zastosowalem orginalne glosniki-pierwszy montowal mi sklep -drugi zamawialem specjalnie w Audioklanie.

Placilem za sztuke 220 zloty co przy cenie calych glosnikow bylo okropnie drogo , no ale to stare dzieje.Co do

glosnikow to przeskocz na cos lepszego kolego . klasa w tdl zaczynala sie od seri line.POZDRAWIAM

Macotrance

Moze i bym przeskoczyl ale narazie to co slyszalem i mi sie bardziej podobalo i bylo warte 100% wydania kasy i zdecydowanie lepsze to zaczyna sie od 4k wiec mysle ze sobie jeszcze troche poczekam. Narazie jestem zadowolony ze swojego zestawu. Poza tym nie ma sensu pakowanie kolumn za 4k do pokoju "wagonu" bez odpowiedniego przygotowania akustyki. No Hyperiony za 2200 moze i bym kupil ale tez za duze do mojego pokoju. Monitorki nie wchdza w gre raczej chociaz jakbym uslyszal cos naprwde rewelacyjnego to moze, moze.

TDLki to mimo wszystko udana konstrukcja.

Glosnik Srednio-Nisko to odmiana Monacora 175 modyfikowana przez TDL. Nie znalazlem nigdzie info zeby kiedys mozna bylo je kupic ale kolumny nie sa nowe wiec pewnie i kiedys tam pare lat temu mozna bylo dostac zamienniki.

Pozdrawiam

Michal

Zacznij od spraw najprostszych -sprawdz połączenia, możesz zmierzyć rezystancję głośnika by sprawdzić czy nie przepaliła się lub czy nie odlutowała się cewka itd...

Zachowaj spokój !!!

POZDRAWIAM

HI Michal

widze ze jestes zakochany w swoich TDL-ach moze to i dobrze?

swego czasu jak przeskoczylem na nie z altusow 110 to tak samo sie upajalem ich brzmieniem szczegolnie na

PINK...F::::SCIANA niezle to chulalo hahahaha.Ty zmodyfikowales swoje glosniki i faktycznie moze to zagrac.Mam

nowy glosnik srednionisko.. moze cie to interesuje ,z tego co piszesz zostaniesz przy swoich TDL-ach jeszcze

jakis czas ,wiec moze Ci sie przydac.

pozdrawiam Macotrance

Macotrance

Hehe moze i zakochany:) Troche popracowalem nad ich brzmieniemi celego zestawu i mysle ze gra to calkiem niezle. Zwotnica i modyfikacja skrzynki dosc sporo daly. Nie przesiadalem sie z Alusow na szczescie:) ten etap mam juz dawno za soba. Wczesniej mialem Monitor Audio Brozne 1 i pare rozncyh masci buzetowcych wzmakow ala Luxman 210 itp. Pozatym staram sie duzo sluchac i porownywac. Podchodze do tej calej zabawy z dzwiekiem dosc rozsadnie nie wywalajac kasy w bloto. Najbadziej do tej pory spodobal mi sie dzwiek z weglowej Vify oraz WAD. Pacyfic Evolution 30 jesli dobrze pisze;) Hyperiony III tez niezle choc moze troche za malo cieple sa.

W TDKach podoba mi sie to ze dobrze graja w slabo wytlumionych pomieszczeniach i po modyfikacji ladnie graja srednica. Gora mogla by byc smuklejsza i lagodna. Bas tez nie jest rozlazly co jest wada wszystkich kolum do 2k ktore slyszalem poza Hyperionami. Ogolnie nie spisywalbym ich na straty.

Zawsze mozna do mnie wpasc posluchac:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.