Skocz do zawartości
IGNORED

96khz/24bit... nie świeci się

_WILU_

Rekomendowane odpowiedzi

mam podłączony amplituner YAMAHA 650 z kartą soundblaster audigy 2 zs poprzez SPDIF jednak na wyświetlaczu nie świeci się kontrolka która informuję o przyjęciu sygnału 96khz/24bit w ustawieniach karty jest DIGITAL OUTPUT i również opcja 96 khz. Czy to wina sterowników , czy muszą to byćjakieś specjalne sterowniki do obsługi 96khz/24bit jeżeli tak to jakie i gdzie je można dopaść

https://www.audiostereo.pl/topic/17871-96khz24bit-nie-%C5%9Bwieci-si%C4%99/

mam już ac3 filter ale nadal nic się nie zapala

- zmieniam w zakładkach 16 bit, 24 bit ale nie ma to słyszalnego wpływu

- czy powinny byćzainstalowane normalne sterowniki ?

- czy kontrolka na amplitunerze powinna się zapalać w trakcie odtwarzania czy przez cały czas od momentu załączenia kompa do jego wyłączenia ?

- czy odtwarzany plik powinien też być nagrany w 96khz/24bit i zakodowany w ac3, dts itp. ? czy to nie ma znaczenia ?

1. Moga byc "normalne" sterowniki np. te ze strony Creative. Alternatywnie moga byc kx'y.

2. W AC3 w zakladce system zaznacz wszystkie passtrough.

3. W AC3 w zakladce main zaznacz SPDIF.

4. Oczywiscie zeby Ampli wyswietlal AC3/DTS to film musi byc wlasnie w tym formacie.

5. U mnie jak zmienilem sampling rate w Audio HQ z 48 na 96 kHz to wlasnie taki byl odczyt na Ampli. Nawet na mp3, ktore maja probkowanie 44kHz (?)

6. Bardzo wazne: w surround mixer/advanced/speakers/settings musisz odznaczyc AC3 Decode.

niestety ale ac3 filter który zainstalowałem nie komunikuje się z innymi programami tzn zmieniam w nim różne ustawienia i nic się nie dzieje nie ma wogóle wpływu na dźwięk co może być tego powodem ?

-> _WILU_

A jakiego masz Windows-a?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Panowie. Czy przy podłączeniu takiej yamahu do Audigy 2 bedzie dzwięk 5.1 czy 7.1.? Wiem ze ten ampi moze przekonewrterowywac 5.1 na 7.1 ja ma sygnal z opdpowiedniego odtwarzacza dvd. Czy sygnal spdfi z audigy 2 tez moze byc tak przekonwerterowany? Mam tez kilkanascie filmów z dzwiekiem 6.1. Czy puszczając sygnal z A2 na yamahe bede miał 6.1?

Pozdro i z gory dzieki za info

Generalizujac problem:

-karta A2 pracuje caly czas w trybie 24bitowym, nie ma przelacznika 16/24.

-slyszalna roznica miedzy 48/96kHz albo 16/24bit jest niestety dla audiofili, przecietny sluchacz nie odczuje roznicy.

Na ampie nie ma kontrolki "24 bit" tylko "PCM". Parametry sprawdza się naciskając na pilocie przyciski "góra" "dół" (nie od volume tylko te na dole). W moim ampie yamahy jest po kolei : pierwsze naciśnięcie pisze PCM , po ponownym pisze " fs : 24 bit " (jeśli w sterach dałeś 24 bit)

" , po ponownym pisze " fs : 24 bit " (jeśli w sterach dałeś 24 bit)"

Pomyliłem się. Po ponownym pisze "fs: 96 khz" jeśli w sterach jest 96 khz, karta audigy pracuje w 24 bit zawsze.

pracuje na windowsie XP SP service pack 1 i 2 i na wszystkich to samo...ale odnośnie tego fs 96khz zauważyłem cośtakiego i nie wiedziałem czy to się ustawia czy to cośpokazuje ale teraz wiem.

JESZCZE JEDNO !!

na wyświetlaczu amplitunera wyświetlana jest ilość kanałów w odbieranym sygnale w postaci tych małych kwadracików L, R, C, itd. podczas słuchania muzy z kompa i przy ustawieniu w sterach 5.1, świeci się tylko L i R czy tak ma być ?? czy dopiero muza na kompie ma być jakoś zakodowany w 5.1 ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.