Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do DT 880?

pcstud

Rekomendowane odpowiedzi

Mozecie mi polecic jakis dobry wzmak do tych sluchawek? Chcialbym "wycisnac" z nich jak najlepsze brzmienie, a ponoc sa dosc wymagajace od zrodla.

Czytalem w archiwum, ze niezle graja ze Skorpionem... ale boje sie troche o lampy na wierzchu przy malym dziecku... :-/ Moze cos takiego jak Vincent KHV-111 byloby dobrym wyborem? A moze wogole odpuscic sobie lampowce i rozgladnac sie za czyms na tranzystorach? Bede bardzo "dzwieczny" za wszelkie sugestie. ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/17901-jaki-wzmak-do-dt-880/

Nie znam wzmacniacza Vincenta, ale moze zainteresuje Cie jego test w towarzystwie innych wzmacniaczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wlasnie dodalem w'Opiniach' opinie o Creeku OBH 11 SE. Generalnie jezeli masz cos 'wyciskac' ze swietnych przeciez sluchawek 880 to mysle, ze szanse w obrebie testowanych wzmacniaczy sa marne. Trzeba szukac czegos z wyzszej polki. Ochy i achy nad Creekiem OBH 21 SE w Stereoplay przyjmuje z duza rezerwa. Samo zas pismo cenie i w klasyfikacjach dosc dobrze oddaje moje wrazenia. Ale nie w tym przypadku. No chyba, ze rozwazamy tylko ten zakres cenowy.

pzdrw

soso

niestety zupelnie nie 'szprechen' w tym jezyku :-( moglbys mi napisac chociaz w 2 slowach jaki jest wynik tego porownania?

wcale sie zreszta nie upieram ma Vincenta, poprostu wpadl mi w oko jak wczoraj bylem w sklepie... za taka kase to moge kupic juz prawie kazdy wzmaciacz, a chcialbym kupic cos na prawde dobrego, z czego bede w pelni zadowolony; zalezy mi nie tyle na testach, co na zdaniu praktykow, bo dobrze wiem, ze na tym forum mozna na cos takiego liczyc :-)

> No chyba, ze rozwazamy tylko ten zakres cenowy.

sadze, ze maksymalna kwota jaka warto zaplacic za wzmacniacz, to dwukrotnosc wartosci sluchawek, tak wiec w tym przypadku ok. 2tys zl... wcale jednak nie obrazilbym sie gdyby bylo cos na prawde dobrego w nizszej cenie ;-)

raf

Wzmak to prosta sprawa. Polecam Piotrek608, wersja Signature, około 800 pln. Natomist do DT potrzebujesz bardzo dobrego źródła i interkonektu. Inaczej będzie zły bas (rozlazły) i przekłamanie barw na IC. Zakładam, że wybrałeś DT-880 bo wiesz co było kiepskie w innych słuchawkach.

Jakie masz źródło i IC i jakiej muzyki słuchasz? Moja uwaga dotyczy przede wszystkim klasyki. Do rocka i jazzu wymaganie sprzętowe są niższe.

Pzdr.

Witam,

Też mam DT880. Zrobiłem kilka różnych wzmacniaczy słuchawkowych i do DT880 tylko lampa sie nadaje.

Mam małe dziecko (5 lat) i grzejące się lampy nie stanowią jakiegoś problemu.

pozdr

Przerabialem wzak Forum608 Signature z DT880 i nie jest to najszczęsliwsze zestawienie,też skłaniał bym się raczej ku lampie,lecz w przypadku 880 dobre źródło ma kluczowe znaczenie.

Proponuje zacząć od dobrego źródła,bez niego nie wyciśniesz z Beyerów ostatnich soków.

Przedewszystkim góra była kiepska,niezbyt czysta,lekko wyostrzona,dało sie słuchać,choć na dłuższą metę bylo to trochę męczące,dopiero bezpośrednie porównanie z ultraczystym wzmakiem Darkula nie pozostawiło wątpliwości:

Forum 608 grał zabrudzoną górą,przestrzeń bez rewelacji,barwowo przyzwoicie.

sprzet jak zwykle kompletuje "od konca", czyli zaczalem od sluchawek (a jeszcze wczesniej doczyscilem solidnie uszy ;-)), teraz rozgladam sie za wzmacniaczem... a na jakies lepsiejsze zrodelko tez przyjdzie pewnie pora :-) nie wiem czy to rozsadne, ale KD kompletowalem w ten sam sposob- od glosnikow

narazie chcialem to podpiac pod takiego malego "kaszlaczka" Onkyo C-701A - nie jest to zaden Hi-End ale jakos tam gra, alternatywnie moze byc co najwyzej narazie DVD HK 22... ale wydaje mi sie, ze to jeszcze gorsze rozwiazanie; ale coz, nie od razu Rzym zbudowano ;-) wole jednak kupic wzmacniacz ktory bedzie nawet poki co troszke "na wyrost", zeby pozniej znowu ten element zestawu mnie nie ograniczal; IC jest poki co tez taki, ze wole sie nawet nie chwalic- poniewaz nie mialem szczegolnie do czego go podlaczyc, to narazie specjalnie nie skupialem na tym uwagi; jezeli macie jakies sugestie na przyszlosc zarowno do zrodelka jak i do IC to chetnie poczytam i wezme uwagi sobie do serca, a co wazniejsze moze tez poslucham wczesniej jak bedzie ku temu okazja

muzyka to bardzo skrajnie... glownie klasyka, muzyka elektroniczna... ale i rocka poslucham, a dla odreagowania moze czasami i Ramsteina bym sobie zapuscil ;-) ciezko bedzie znalezc wspolny mianownik, tyle ze sklanialbym sie chyba w kierunku tego "delikatniejszego" brzmienia, intuicja tez podpowiada mi, ze bardziej bedzie mi odpowiadalo cieple brzmienie lampy, niz szybkosc i szczegolowosc tranzystora; tylko ktory? poczekac na HV-1 czy rozgladnac sie jeszcze za czyms innym?

Szczerze polecam wzmak kolegi - paradox - zobacz caly watek i bierz w ciemno rewelka !!!

Ukryta Zawartość

pzdr Radek

Ukryta Zawartość

a co myslicie o tych sluchawkach z X-Can v3? widzialem, ze jeden z forumowiczow ma wlasnie takie zestawienie, chetnie posluchalbym opinii z pierwszej reki jak to razem gra, intuicja podpowiada mi, ze moze to byc calkiem niezle zestawienie

z tego co widze swietne recenzje zbiera tez Pro-ject i ma ta zalete, ze jest jeszcze relatywnie tani... ale czy moze dobrze zagrac z tymi sluchawkami?

pcstud: Mam taki oto zestaw: NAD C542, X-Can V3 i wlasnie DT880. A gra to wszystko bardzo przejrzyscie, kulturalnie, z basem schodzacym nisko kiedy trzeba ale nie "udzielajacym" sie na kazdym kroku, z gora bardzo czysta i niemeczaca. Nie polecam do techno i metalu / ciezszego rocka. Slucham na tym takich "rzeczy" jak Amon Tobin, Bill Laswell, Diana Krall, Marillion, Pink Floyd, N.W.A, a i Rage Against The Machine wypada przekonujaco. Pozdrawiam.

->pcstud

Wzmak kolegi paradoxa gra znaczniej lepiej !!! od X-Cana 3 Mialem kilka tego typu wzmaczkow i porownywalem. Gra znacznie przejrzyściej , lepsze basisko, przestrzen srednica i gorka . Ponadto ma straszny wykop. Mozesz zamowic rozne wersje ja ma nawiecej wypasiona i podkreslam !!! TO JEST ODLOT !!! Kabelek stary VDH First i moje juz wygrane HD 650 na zmiane z AKG 501.

Nawet na starym CD PIONEERA hula ze hohohoo...... .Spytaj moze ci pozyczy na odsluch?

pzdr Radek

>muju

A to bardzo dziwne co piszesz. Bo też miałem wzmak Darkula i dokładnie mogę go opisać w ten sam sposób. Miałem okazję też słuchać innych Darkulowych rzeczy i grały one takim właśnie "firmowym" dźwiękiem, przejrzyście i niemuzykalnie z ostrą górką. Ale to ciekawe bo z 40 osób ma wzmak Piotrka i nie zgłasza takich problemów.

Jeśli na wzmaku słuchawkowym i źródle za 2000 pln razem jest ekstra to coś jest źle ze wzmacniaczem:) Na takich źródłach nie ma w ogóle głębokiego basu, górka jest ostra a średnica taka sobie. Oznacza to, że wzmacniacz jest mocno nierówny, podbarwiony:)

Pzdr.

Panowie i Panie.

Od kiedy to nierobione zródło do 2000 ZŁ jest dobrym partnerem do słuchawek klasy np.DT-880!?

Wzmacniacz słuchawkowy [tzw.bezpłciowy]gra tak jak mu to zródło poda... a dobre głuchawki to wyłapią.

Wzmaki lampowe sa bardziej tolerancyjne dla systemy i tańszych zródeł dzwieku... wyłagodza ..uspokoją.

Ostatnio w ogóle zarzuciłem robienie tańszych wzmaków ...bo z lampka w tym przedziale niema co wojować.

W wiekrzośći systemów lampus zagra milej.... i tego nawet nie neguję.

==========

Wzmak dyskretny zagra z DT-880 ale wtedy zródło musi byc dokładne i zrównowazone tonalnie... tzw,bez trzeszcenia po uszach,a takie zródełko juz musi kosztować.

==========

Pozdrawiam.

no daliscie mi do myslenia z tym zrodlem... moze powinienem troche przewartosciowac zakupy? na ile krytyczny dla takiego zestawu bedzie przetwornik C/A w moim ampli (HK AVR 330)? w specyfikacji pisza jedynie przetworniki cyfrowo-analogowe 24bit / 192kHz ale nie zbyt wiele mi to mowi tak szczerze mowiac... nie wiem ktory element zestawu bedzie mial najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku: sam naped czy przetwornik? a moze poprostu czeka mnie docelowo zakup porzadnego napedu z przetwornikiem i tyle ;-) niezbyt rozsadnie chyba najpierw zakupilem zestaw do KD, a teraz staram sie z niego wycisnac jak najlepszy dzwiek stereo... apetyt rosnie w miare jedzenia- niestety :-) w sumie o jakosc dzwieku walcze glownie dla sluchawek, wydaje mi sie, ze z monitorkow (KEF 2005.2) juz i tak wiecej nie bede w stanie wycisnac od tego co mam w tej chwili- jest zreszta jak dla mnie calkiem OK, wiekszych glosnikow predko nie kupie

dzieki za pomoc! :-)

> pcstud

po pierwsze napisz coś w "o mnie".

po drugie proponuję Ci moje rozwiązanie. Scorpion HV-1 + interkonekt Albedo Monolith. Coprawda dosyć drogie rozwiązanie, ale kabelek ma bardzo duży wpływ na kulturę grania. Owszem mam DT 931, ale myślę, że można je w pewnym sensie porównywać. (Na forum był ostatnio wątek porównujący - chyba jednak na korzyść 931 - ale konkluzja jest taka - trzeba osobiście odsłuchiwać).

Jeżeli masz wątpliwości i chiałbyś posłuchać zapraszam do Wrocławia.

Ukryta Zawartość

post-4257-100007969 1170267800_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Arek67

Zgadza sie że Darkulowe wzmaki grają "firmowym" dzwiękiem z ostrą,ale czystą górą,spójną z resztą pasma.Pod tym względem Forum608 zostaje daleko w tyle w stosunku do darkulowego wynalazku którego używam.

Nie jest to tylko moja opinia,inni forumowicze też słuchali mojego byłego 608 i też kręcili nosem..no chyba że trafił mi się jakiś felerny egzemplarz.

• Redaktorzy

Hi

Możliwe, że niedługo stanę się posiadaczem VAL E10 (niestety tranzystor) - z wyglądu podobny jest do Creeców, a jak zagra to się okaże (nie omieszkam poinformować).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

pcstud -> Zobacz moje propozycje z tego watku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parsec -> Przeczytalem juz dokladnie wszstko co zostalo napisane na tym forum w temacie wzmacniaczy sluchawkowych, chociaz wcale madrzejszy sie od tego nie czuje. :-) Poniewaz zdecydowany jestem na lampe lub wzgledne hybryde, z twoich propozycji zdecydowanie najbardziej mi pasuje MG HEAD DT OTL MKIII... moge wierzyc na slowo, ze niezle gra ale kupilbym go chocby dla samego wygladu. ;-) Szkoda tylko, ze raczej w Polsce go nie dostane, a jak juz to pewnie za jakies chore pieniadze... W Audio System maja starsza wersje za 1850zl. Poza tym jak takie cudenko podpiac pod DVD, cos takiego powinno byc oficjalnie zabronione! ;-)

Niezle wyglada mi tez o polowe tansza hybryda HB1. Z "fabrycznych" wzmakow korci mnie jeszcze troche Vincent pomimo nienajlepszej recenzji i z rodzimej produkcji wychwalany Skorpion. Paradox tez obiecal pozyczyc swoje dzielo do odsluchu, jak sie uda podziele sie wrazeniami.

Ja narazie mam juz kolejne zmartwienie... jak przekonac zone, ze oprocz DVD przydaloby sie tez CD, bo juz sie zorientowala, ze to pierwsze odtwarza tez plyty audio. Do dzisiaj jeszcze jej nie przekonalem, ze wzmacniacz sluchawkowy jest potrzebny, przeciez poki co "gra" i bez niego... ;-) narazie skutkuje tlumaczenie "kochanie, przeciez moglbym wydawac pieniadze na inne rzeczy np. nierzad albo alkohol" ale boje sie, ze na dlugo to nie wystarczy ;-]

PS. Nie chce mnozyc watkow na forum, odpowiecie mi prosze czy:

a. powinienem bezwzglednie kupic nowe dobre CD z przetwornikiem D/A?

b. kupic lepiej narazie sam b.dobry przetwornik i podpiac go pod DVD? (z czasem dokupic naped CD)

c. kupic dobry naped i podpiac pod Ampli? (z opcja dokupienia w przyszlosci lepszego przetwornika)

Przypominam, ze zestaw bedzie gral muzyke glownie ze sluchawkami, glosniki to KEF 2005.2, a ampli HK AVR 330. Poki co dzwiek stereo z DVD calkiem mi odpowiada, co pewnie swiadczy o tym, ze zaden ze mnie audiofil... a moze tylko nie dalo bylo mi posluchac czegos lepszego...

piter z-> no wlasnie zapadam sie! :-) na poczatku w planach bylo jedynie kino domowe, ale cos mnie podkusilo zeby na nim muzyki posluchac... i kupilem szybko sluchawki, teraz rozgladam sie za zasilaczem do nich bo wiem, ze moglyby grac duzo lepiej i juz martwie sie, jak go podpiac pod DVD poniewaz postraszyliscie mnie troche, ze bez dobrego zrodla wzmacniacz niewiele pomoze... no i pewnie zaraz sie okarze, ze bez dobrego interkonektu nawet nie mam sie co zabierac do sluchania ;-P

dlatego powaznie myslem czy nie bedzie rozsadnie kupic tego tanszego HB1, albo najlepiej sprzedac sluchawki i kupic za nie IPod'a...i zachwycac sie jakoscia dzwieku, poki jeszcze jest czas ;-P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.