Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

a moze ktos wie doardzi jak sie spisują na niskich impedanacajch obciązenia (2 ohm) monobloki Krella FPB-350Mc.Cos mi sie obiło o uszy ze jakis problem był ale moze to plotka a zamierzam je chyba kupić bo mam na celowniku w ofercie ......ciekaw jestem opinii ale tylkko kogos kto je miał....

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Archias, dziekuje za wpis, ktory przekonal mnie ostatecznie o potrzebie wymiany kabli zasilajacych i zakupie listwy. Listwe ktora przetestowalem dwukrotnie, niby dobra ale chyba do zastosowan przy sprzecie komputerowym strasznie zubazala dzwiek wiec kable mam podpiete bezposrednio do gniazdek. Co mnie natomiast zastanawia to to, ze jak piszesz wymiana kabli zasilajacych nie przynosi znaczacej zmiany przy podpieciu do PSX. Nie znam sie na elektryce, ale wlasnie tu bym sie tego najbardziej spodziewal, bo glowne zasilanie biegnie teraz tym kablem i on powinien wprowadzac najwiecej zaklocen. Jak bys ocenil wplyw dodania PSX-R'a do CD? Podpiety mam tylko do wzmacniacza i roznica jest spora ale forumowicze glownie podkeslali zalety podpiecia PSXa wlasnie do wzmacniacza. Myslisz, ze lepiej byloby w gruncie rzeczy podobne pieniadze przeznaczyc na wymiane kabli i zakup listwy a z zakupem PSXa do CD-ka zaczekac na pozniej?

Przymierzam sie rowniez do wymiany kolumn,obecne sa Revolver Music 1 sa po prostu za duze jak na moj skromny 2.5m x 2.5m pokoj. Poza tym musza stac w odleglosci ok 0.5 od sciany ze wzgledu na tylnie ulokowana tube. Chcialbym aby nowe pograly jaks czas w tym niewielkim pomieszczeniu, a docelowo w ok 12m pokoju. Chetnie uslysze propozycje jakis kolumn dla tak nieduzych pomieszczen.

Archias, dziekuje za wpis, ktory przekonal mnie ostatecznie o potrzebie wymiany kabli zasilajacych i zakupie listwy. Listwe ktora przetestowalem dwukrotnie, niby dobra ale chyba do zastosowan przy sprzecie komputerowym strasznie zubazala dzwiek wiec kable mam podpiete bezposrednio do gniazdek. Co mnie natomiast zastanawia to to, ze jak piszesz wymiana kabli zasilajacych nie przynosi znaczacej zmiany przy podpieciu do PSX. Nie znam sie na elektryce, ale wlasnie tu bym sie tego najbardziej spodziewal, bo glowne zasilanie biegnie teraz tym kablem i on powinien wprowadzac najwiecej zaklocen. Jak bys ocenil wplyw dodania PSX-R'a do CD? Podpiety mam tylko do wzmacniacza i roznica jest spora ale forumowicze glownie podkeslali zalety podpiecia PSXa wlasnie do wzmacniacza. Myslisz, ze lepiej byloby w gruncie rzeczy podobne pieniadze przeznaczyc na wymiane kabli i zakup listwy a z zakupem PSXa do CD-ka zaczekac na pozniej?

Przymierzam sie rowniez do wymiany kolumn,obecne sa Revolver Music 1 sa po prostu za duze jak na moj skromny 2.5m x 2.5m pokoj. Poza tym musza stac w odleglosci ok 0.5 od sciany ze wzgledu na tylnie ulokowana tube. Chcialbym aby nowe pograly jaks czas w tym niewielkim pomieszczeniu, a docelowo w ok 12m pokoju. Chetnie uslysze propozycje kolumn dla tak nieduzych pomieszczen.

Harbeth P3ESR

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 3 tygodnie później...

W końcu i mnie wypada się tutaj wpisać.

Przez przypadek też zafiksowałem się na Cyrusa i od 2 m-cy mam już komplet:

8xpdQx+8xtse+DAB8. Po odsłuchach głośników różnych marek wiązanych z Cyrusem, zdecydowałem się chyba jako pierwszy (przynajmniej nie wyhaczyłem nikogo innego w necie i na żywo) ożenić je z amerykańskimi Vandersteenami 1Ci. Ja jestem bardzo zadowolony, chociaż od pełni szczęścia dzieli mnie zakup kabli.

Tymczasowo gram na kierunkowych Cyrus solid core (stare szare, kupione na ebayu) bardzo niechlujnie wetniętymi w standardowe bfa. Cyfrowy interkonekt RCA też nie jest jakiś wypas, jakiś polski produkt na kablu klotza za ok. 50 zł.

Teraz słuchając muzyki liżę rany i myślę o kablach ale na razie tylko myślę, bo rany na portfelu są wciąż żywe...

Cześć Norbert, a próbowałeś podłączyć psx-r do CD? Sprawdź, eliminujesz wtedy zniekształcenia pochodzące z CD i efekt powinien być lepszy niż masz obecnie.

To samo tyczy się kabli sieciowych, jeśli będziesz kupował pojedynczo, pierwszy podłącz do CD.

Co do kolejności zakupu to jak wolisz :) Raczej kable kupuje się na końcu do wykończenia. Na Twoim miejscu jak bym miał cala kasę na psx-r to kupiłbym go najpierw. Natomiast jeśli miałbym zbierać dłuższy czas to wcześniej kupiłbym sieciówke dla CD (bo da dużo radości) i dalej zbierał na psx-r.

Co do kolumn to doradzić mogę jedynie żeby umawiać się na odsłuchy i wybrane modele wypożyczać i testować u siebie we własnym środowisku, bo na dźwięk wpływ ma wszystko... aha i wcale nie jest tak że kolumny muszą stać 50 cm od ściany, u mnie stoją dużo bliżej i jest bardzo dobrze, trzeba sprawdzać empirycznie :)

oczywiscie, ze PSX-R! dziala jak kondycjoner sieciowy. dealerzy, ktorzy handluja Cyrusem (i rowniez kablami) sami mowia, ze nie ma sensu zmieniac sieciowek.

PSX z CD przejmuje kontrole nad DAC, wiec robi nam sie z tego transport i konwerter.

ze wzmacniaczem zintegrowanym robi nam sie PRE i koncowka.

....tak w wielkim skrocie.

moge rowniez potwierdzic, ze kable Kimbera sa ok:) ja uzywam glosnikowych 4VS

• 5 tygodni później...

Kupiłem wczoraj wtyki głośnikowe rodowane w Hi-end Corner .Dokręciłem, podłączyłem i jest ok.Jeśli ktoś szuka wtyczek do Cyrusa to uważam że warto się nimi zainteresować choć nie są tanie 30zł sztuka.

post-25555-100000046 1281792828_thumb.jpg

Mój kabel głośnikowy to Qed profile silver 12 a wtyki mają dwie śrubki. Audionova ma w ofercie wersję złoconą tego wtyku do lutowania XT-BX1 za 13 zł w każdym razie wygląda tak samo.

post-25555-100000002 1282064515_thumb.jpg

post-25555-100000003 1282064515_thumb.jpg

Dzisiaj robiłem małą reorganizację w zasilaniu sprzętu i zwróciłem uwagę na podłączenie wzmacniacz i psx-r do sieci a konkretnie na opisy na wtyczce gdzie ma być faza a gdzie zero . No i okazało się że na psx było ok a na wzmacniaczu niestety odwrotnie.Do tej pory gdy włączałem wzmacniacz to robiło lekkie pyk w lewej kolumnie ,a że tak było od nowości to uznałem że ten typ tak ma.Dziś podłączyłem wzmak zgodnie z opisem na wtyczce i pyk zniknęło , a dźwięk jakby trochę lepszy bardziej zrywny.Idąc tym tropem sprawdziłem podłączenie cd gdzie mam tylko zasilanie dwuprzewodowe a więc duży wpływ na dźwięk ma polaryzacja napięcia zasilającego. Kilka prób odsłuchowych- Marilyn Manson ,Acoustic Alchemy ,Szanty ,składanki pop i techno i wtyczka od cd zmieniła położenie w gniazdku o 180 stopni .Wcześniejsze podłączenie cd lepiej współgrało z ampli Denona owocując dźwiękiem bardziej spokojnym i z większym basem . Co dobre dla Denona okazało się niezadobre dla Cyrusa.Odwróciłem zasilanie cd i na razie jestem bardzo zadowolony z muzyki.Lepiej kontrolowany bas , większa przestrzeń i wyraźniejsze lepiej zdefiniowane wokale to zmiany jakie usłyszałem po przesłuchaniu kilku płyt.A to tylko uporządkowanie zasilania.

Małe sprostowanie .Ten pyk przy załączeniu wzmacniacza nadal występuje na obu kolumnach tylko jest delikatniejszy.Zdjąłem maskownice i widać jak głośniki basowe w momencie włączenia wzmacniacza zostają wciągnięte i delikatnie wracają do swojej pozycji spoczynkowej.Gdy wzmacniacz ma fazę na styku N a zero na styku L to przy załączeniu też wciąga membranę tylko gwałtowniej. Czy ktoś na swoim Cyrusie też ma taki pyk przy załączeniu.

U mnie jest podobnie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam i dziekuje za wczesniejsze podpo odpo wiedzi.

Glosnikow jednak nie bede sprzedawal - wyeliminowalem problem. Sam sobie go stworzylem o czym nie wiedzialem. Glosniki mialem postawione na 2 marmurowych plytach, a te na drewnianych szafkach szafkach. Myslalem ,ze solidny marmurowy material bedzie sie nadawal jako podstawa (dostalem od kumpla, ktory rozwalal gruby czarny cos ala parapet), ale to ten marmur wprowadzal mi to buczenie i jakis nieprzyjemny rezonans. W sklepie rozmawialem o tym problemie i doradzono mi podlozyc podkladki miedzy glosniki a te granitowe plyty - mieli jakies karbonowe krzyzyki wiec je wzialem. Po przyjsciu do domu okazalo sie, ze to najlepszy i najtanszy upgrate jakiego dokonalem.Wiem wiem, szkolny blad, czym bardziej gesty material tym lepiej przenosi fale akustyczne. Co mnie dziwi, to to ze czytalem kiedys jak to niektorzy stawiaja marmurowe plyty na glosniki aby je dociazyc w celu polepszenia dzwieku. Tlumaczylem sobie to w ten sposob, ze przez to, ze glosnik bedzie dociazony nie bedzie lekko drgal i przesuwal sie pod wplywem ruchow membrany. Ale kladac go bezposrednio na kolumnie staje sie przeciez czescia instrumentu-kolumny wiec rowniez musialby byc odisolowany jakimis podkladkami.

Od tej pory bylem juz zadowolony. Prawie:). Wczoraj podpiolem PXR do CD, zamiast jak wczesniej do wzmacniacza i mimo ze na poczatku brakowalo mi tego kompa i zwartego dzwieku i , ktory daje wlasnie PSX na wzmacniaczu to sprzet jednak w moim odczuciu zyskal jako calosc -na detalicznosci i jakosci, szczegolnie slychac to przy ludzkich glosach.Jak na moj pokoj jest lepsza, delikatniejsza kontrola glosnosc i jakby przyjemniejsze wrazenia przy cichszym sluchaniu, ktorego glownie niestety musze doswiadczac. Jakis czas temu po tym czytaniu o kablach zasilajacych stwierdzilem, ze sprobuje je pociagnac tak aby zaden sie nie krzyzowal, nie dotykal jeden drugiego, i popodklejalem z tylu tasma i puscilem w mozliwe duzej odleglosci jeden od drugiego. Jak na moje ucho przynioslo to zauwazalne pozytywne zmiany. Polecam sprobowac tym, ktorzy maja standardowe kable, przede wszystkim trzymac je z daleka od interconnecta. Nic to nie kosztuje, 15 min roboty a efekt zawsze moze jakis przyniesc. Prosze sie podzielic jesli ktos sprobuje.

Czytalem rowniez jakis czas temu brytyjskim na forum Cyrusowiczow http://www.rdhworld.myzen.co.uk/mybb/ o kablach zasilajacych i rzeczywiscie, tego Twojego Furutecha oceniano najlepiej, ale ta cena...:)

Hej, ja miałem oba.

Szczelinowy jest dużo bardziej szczegółowy, bardziej otwarty, usłyszałem nowe dźwięki na dobrze znanych nagraniach.

Lepszy jest równierz dół. Jest niezwykle smaczny dla ucha, ma dużo bardziej przyjemną barwę.

Ja polecam SE. A do napędu szczelinowego szybko się przyzwyczaiłem.

uprzejmie proszę użytkowników modelu CD8SE, którzy mieli okazję porównać go z CD8X o wrażenia - dzięki

Pierwszy zestaw Cyrusa jaki słyszałem to był 6vs2 + 6s. Spodobał mi się ale byłem ciekaw wyższych modeli. Na AS2009 był 8se z monoblokami itd... pełen wypas ale poza zasięgiem finansowym zwykłego człowieka. W styczniu kupiłem 8xpdQx i zacząłem polować na transporter ale ten był nieosiągalny w W-wie. Odsłuch robiłem więc z 8se, wychodząc z założenia, że z 8xtse nie może być gorzej.

Nie mogę niestety bezpośrednio porównać tylko 8se do 8x, bo słuchałem 6s i to w dłuższych odstępach czasu, na dotatek z różnymi wzmakami i głośnikami. Jednak wrażenia były pozytywne i rosły wraz z modelami. Teraz mam 8xtse i co tu dużo mówić cool.gif jest bardzo dobrze, tj. mam takie niezachwiane poczucie, że mój obecny zestaw prezentuje znacznie wyższy poziom od tego pierwszego i to we wszystkich aspektach "odsłuchowych". Pełna kultura rolleyes.gif a przeciez nie mam PSX-r'a/-ów, extra końcówek mocy (tu jeszcze się czuje potencjał rozwojowy ale moje głośniki nie wymagają więcej).

Teraz kolej na jakiś przyzwoity cyfrowy interkonet...

• 3 tygodnie później...

Kochani mam 2 pytanka.

1. Czy ktoś z Was kupował już w tym sklepie?

http://www.moorgateacoustics.co.uk/

Mają dobre ceny na Cyrusa.

Jeśli tak to proszę o info jak przebiegała transakcja :)

2. Podobno w przyszłym roku Cyrus planuje update serii X

Czy ktoś z Was słyszał już może co planują?

Pozdr.

moorgate sprawdzony, polecam!

z właścicielem można pogadać na nieoficjalnym forum cyrusa w uk.

mają chyba najlepsze promocje wyprzedażowe.

pozdrawiam,

kvist.

p.s. Mariuszdab, coś cisza w eterze od Ciebie ;-) jak tam dwójeczka+psx? uruchomiona wreszcie?

• 2 tygodnie później...

Przyjrzałem się ofercie sieciówek do 500zł i wczoraj zrobiłem własnoręcznie kabel zasilający do wzmacniacza 8 vs.Podłączyłem i mnie zamurowało.Kilkukrotnie przełączałem sieciówki pełen niedowierzania.Przestrzeń jeszcze raz przestrzeń i swoboda grania muzyki . Jakbym zdjął z sprzętu pętajace go okowy. Nie rozumiem jak te 2 m kabla przewodzącego 220V z gniazdka w ścianie do wzmacniacza działa ale działa i to jak. Sieciówkę którą otrzymujemy w kartonie trzeba chyba traktować jak cinche za 5 zł które są dołączane do odtwarzaczy kompaktowych.Wkrótce zrobię taką samą do zasilania psx-r bo koszt jest groszowy w porównaniu do przyrostu komfortu słuchania muzyki.

post-25555-051003300 1286961537_thumb.jpg

Proszę.Wtyk od strony sieci 17zł, od strony wzmacniacza schurter 4782 za 9 zł , 2 metry kabla 4x1,5 mm w ekranie stosowany do zasilania falowników metr za 12 zł i koszulka termokurczliwa za 4 zł. Razem 54 zł. Kable podłączyłem po dwa na styk co daje 3 mm na jedną żyłę.Identyczne wtyki stwierdziłem na naszych rodzimych firmowych kablach sieciowych do 500 zł.

Dziękuję Ci bardzo. Z pewnością wypróbuję. Jeśli napisałbyś jeszcze jak podłączasz zero i fazę(po której stronie w gniazdku wzmacniacza i w gniazdku sieciowym jest faza?), byłbym Ci bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.