Skocz do zawartości
IGNORED

Adam kilka problemow i niedomowien

Goonie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, bardzo sie ciesze ze tu trafilem, bardzo dobre forum :)

jestem nowicjuszem i mam problemy...kilka informacji znalazlem w innych tematach oto pozotale pytania bez odpowiedzi

Mam Adama pierwszy problem to sparciala gumka ,ta miedzy glowka a ramieniem,,, co mam zrobic??? ona jest niezbedna?

Adama chcialempodlaczyc pod Amatora 2 unitry, czy to dobry pomysl, czy dzwiek bedzie ok?? (chce zrobic zestawik do pokoju, nic DJ tylko przyjemne sluchanko ;) ) hihi

druga sprawa to to czy potrzebuje czegos takiego jak przdwzmacniacz do zestawu Adam i Unitra amator 2

kolejna rzecz to odwazniczki na koncu ramienia... kurde belek mam problem z tym :) jak to ustawic

i po co jest pokretlo 1234 kolo nich???

kolejna sprawa znacie miejsca z uzywanymi plytami w Zielonej gorze, Gorzowie lub poznaniu ???

dziekuje pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18115-adam-kilka-problemow-i-niedomowien/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam Adama pierwszy problem to sparciala gumka ,ta miedzy glowka a ramieniem,,, co mam zrobic??? ona jest

niezbedna?

Ta gumka powinna tam być.

Adama chcialem podlaczyc pod Amatora 2 unitry, czy to dobry pomysl, czy dzwiek bedzie ok?? (chce zrobic zestawik do pokoju, nic DJ tylko przyjemne sluchanko ;) ) hihi

"Adam" jest wyposażony we wkładkę dynamiczną typu MM, która wymaga aby wzmacniacz posiadał wejście gramofonowe o dużej czułości i korekcję charakterystyki częstotliwościowej według krzywej RIAA.

Niestety amplituner "Amator 2" takiego wejścia nie posiada. Dlatego pomiędzy wyjście gramofonu a wejście amplitunera należy włączyć przedwzmacniacz gramofonowy.

druga sprawa to to czy potrzebuje czegos takiego jak przdwzmacniacz do zestawu Adam i Unitra amator 2

Patrz wyżej.

kolejna rzecz to odwazniczki na koncu ramienia... kurde belek mam problem z tym :) jak to ustawic

i po co jest pokretlo 1234 kolo nich???

Odważnik na końcu ramienia, to przeciwwaga służąca do ustawienia prawidłowego nacisku igły na płytę. Na temat kalibracji wkładki poczytaj tu http://rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja.php Pokrętło służy do ustawienia siły antyskatingu.

W razie potrzeby służę instrukcją obsługi "Adama".

kolejna sprawa znacie miejsca z uzywanymi plytami w Zielonej gorze, Gorzowie lub poznaniu ???

Tu nie mam zdania.

GM

no to co zrobic jesli takowej gumeczki nie mam??:)

ten przedwzmaczniacz jest niezbedny... skad go dorwac, co to wogole jesti ile kosztuje ?:) pomocy....

a instrukcja by sie przydala jesli mozna :) dziekuje z gory:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli nie masz dużych wymagań, to coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50693669 powinno Ci wystarczyć. Można wbudować do wnętrza "Amatora" lub po dorobieniu zasilacza używać jako przedwzmacniacza zewnętrznego.

Ten pierścień, można dorobić z kawałka gumy o grubości ok. 1mm dopasowując jego wymiary do otworu w uchwycie na końcu ramienia i średnicy trzpienia w koszyku.

A co do instrukcji, to napisz do mnie na [email protected]

Pozdrawiam,

GM

G.Mark: dzięki dostałem, jakby ktoś potrzebował też mam kilka serwisówek do polskiego sprzętu z tamtych lat (musiałbym sprawdzić ale chyba G-8010, mds-412, pw-8010, at-9010, ws-503 i reszta czyli tuner i kaseciak do tej wieży-ta z grubym aluminiowym frontem) jak potrzebujecie to zeskanuję i wyślę

• 3 miesiące później...

Witam!Zdania na temat uszczelki między głowicą a ramieniem są różne.Np. v.d.Hul i Burmester w art. w "stereoplay'u"/de/ nr 6/85 stanowczo wypowiedzieli się za usunięciem tego elementu/zachwiana jest sztywność ramienia/.Odkręcana głowica to wygoda a nie poprawa jakości/ramiona REGI czy WILSON BENESCH'a/.Osobiście we wszystkich gramofonach, które przeszły przez moje ręce usuwałem te "gumki".pzdr

Witam !

Jeśli wymieniłeś prawie wszystko ( rozumiem , że chodzi o elektronikę zasilania) i nie pomogło to powodem nierównomiernych obrotów może byc minimalnie przekrzywiona oś. Ktoś wcześnie mógł się bawić Adamem w DJ. Oczywiście wtedy wahania są cykliczne i łatwo je zaobserwować na stroboskopie co jeden pełny obrót. Pozdrawiam

Nie, to nie mechanika.Mam problem z zasilaniem. Z tego co wiem to bolączka "Adasiów". Zagłębijąc się w szczegóły, na kolektorze BD 136 powinno być napięcie 13,5V a jest ~6V. Dzięki. Pozdrawiam

-->> Martin1

Czy to ADAM z liniowym silnikiem (elektromagnesy pod talerzem ) czy ze zwykłym silniczkiem i paskiem napedzającym. Jeżeli to wersja z paskiem zdejmij talerz i popatrz na tor biegu paska. Bywa że plywa na osi silnika -raz w gorę raz w dól. Jeśli nie pomoże zerknij na łozyskowanie podtalerzyka.Oś powinna być lekko nasmarowana olejem maszynowym Nr 2. Przeczysc potencjometry obrotowe na :panelu sterowania -najlepiej psiknij KONTAKT, usunie nalot na ściezkach .Być może że w tym tkwi problem .Napisz na prv podeslę skan instr obslugi

Witam !

>martin1

Mnie sie udało usyskać nierónomierność obrotów na poziomie +/- 0.5 % ( średnia ) - lepiej się nie da - wynika to z samej zadady działania napędu Adama.

Pozdr.

-->rtocki

A jak dzialal napęd w przypadku silnika krokowego. Wersję z liniowym znam bo mam;-). Na czym polegały różnice w modelach 420 i 424, skoro instrukcja , której skan podesłalem Martinowi podaje że adam miał naped linniowy i z silnikiem klokowym?

-->> Ex-stożek

To czym roznił sie 420 od 424. Instrukcja podaje ,że napedzany byl dwoma rodzajami silnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>conri

Ale w instrukcji pisze o 420 i 421, nie 424 :))

Byż może była jakaś wersja z "czystym" silnikeim krokowym, właśnie ten 421, wtedy powinna być inna serwisówka do niego.

Pozdr.

-->>ex-stożek

Rzeczywiście pomylka numeryczna . Ale czy w takim razie były Adamy 424?. Skoro napewno 420 i 421 .Chyba napiszę do Hartmanna, w jegi nowotarskim muzeum pewnie sa wszystkie trzy typy( lub dwa)

No to już wiem

Adam byl z silnikiem linniowym i talerz był z paskiem magnetycznym jako "rotor"

A druga wersja to DD czyli napęd bezposredni talerza przez silnik krokowy. W tym rozwiązaniu talerz osadzony był bezpośrednio na stożkowej (sic !) osi silnika.

Witam. Były, a nawet są. Ja taki osobiście posiadam. Na tabliczce znamionowej jest gs424 i ma silnik liniowy. Były różne rodzaje wykończenia obudowy, spotkałem się z czarną i coś a`la drewno, może stąd i różne oznaczenia. Mój model był produkowany jako ostatni, bodajże do 1987 roku. Pozdrawiam.

PS. Nadal mam problem z zasilaniem (za niskie napięcie w układzie), także nierównomierność obrotów to nie jak kolega napisał -/+ 0,5% tylko ma -/+ ponad 5% (-:

Witam !

>conri

No, to już wszsytko jasne - sam dorwałbym tego DD w celach edukacyjnych :)

>martin1

Osiągnięta nirównomierność obrotów po upgrade sterownika napędu, oczywiście :)

Pozdr.

Mam nadzieję, że odnośnie odmian "Adasia" rozwiałem wątpliwości co niektórych.

>>ex-stożek

Z chęcią się dowiem jak wykonać ową przeróbkę. Chociaż już naprawiłem gada i udało mi się w końcu ustawić częstotliwość i napięcie takie jak w serwisówce i jest idealnie (jak na ten system oczywiście).

PS. Czy ktoś wie jakie parametry ma wkładka mf105? Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.