Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe JBL Balboa

Erni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pojawil sie ostatnio nowy zestaw JBL'a (5.1)...(na Allegro za 3099 zl)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mial juz ktos okazje tego posluchac? Interesuje mnie szczegolnie porownanie do innego zestawu JBL'a w podobnej cenie (3499zl), a mianowicie Northridge E60 + EC25 + E20 (zestaw 5.0).

Zestaw bedzie gral w pokoju o wymiarach 5x6, amplituner Yamaha 457, DVD Yamaha S550.

Zalezy mi na tym aby stereo gralo w miare dobrze (muzyki slucham bardzo różnej, ale najczesciej rock m.in. Metallica, System Of A Down, Rammstein). Wiem, ze do muzy najlepiej byloby kupic zestaw stereo, ale nie chce rezygnowac z przestrzennosci dzwieku w KD...

Bardzo prosze o opinie Szanownych Ekspertow:)

PS: Zapomnialem dodac, ze nie jestem zadnym audiofilem - chce miec po prostu sprzet, ktory bedzie gral poprawnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/

3 tysiaki to raczej dużo pieniędzy za "poprawnie"... ;)

"Poprawnie" możesz mieć i za 1500 - 1700 złotych.

I tyle proponuję wydać max na zestaw kolumn do KD.

Z całym szacunkiem, ale Twój amplituner nie wymaga drogich kolumn i kupowanie kosztownych zestawów głośnikowych raczej nie jest konieczne. Słyszałem go z systemem kolumn za 990 złotych i było jak najbardziej poprawnie! :))) Tak taniego zestawu jednak Ci nie proponuje bo to były monitorki a Tobie potrzeba podłogówek na 30mkw.

Z tymi Balboa to nikt Ci tu raczej nie pomoże bo to absolutna "świeżynka", chyba nikt jeszcze tego nie słuchał - mogą odezwać się tylko sprzedawcy a oni nie sa z natury obiektywni.

Zaoszczędzone 1500 zeta przepij :) albo wlóż do banku. Jak się nazbiera procent to poszukaj używanej pary dobrych kolumn do stereo - specjalnie nie piszę jakich, bo możliwości jest mnóstwo. Do tego używany wzmacniacz i CD - nie wydasz dużo a różnica jest dobrze słyszalna - zapewniam!

Fajnie jest posiadać 2 systemy: jakotakie KD i przyjemne stereło. To oczywiście sytuacja idealna ale należy do niej moim zdaniem dążyć. Nie przeinwestować w KD i zacząć skladać na zestaw stereo z najlepszym stosunkiem jakość/cena - najlepiej second hand.

U mnie jest odwrotnie - cala kasa mi poszla w 2 kanały i z KD mam tylko DVD i subwoofer - włączam go do filmów i fajnie łupie :). Na 2 kanałach KD to żenada ale ja więcej słucham muzy niż oglądam filmów - kwestia priorytetów.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/#findComment-310124

autor powyższego wpisu charakteryzuje się rzadko spotykaną zdroworozsądkowością i nie sposób się nie zgodzić z większością tez które przedstawia natomiast nie zawsze 2 oddzielne systemy będą najlepsze ze względów praktyczno-estetycznych. Alternatywnie można pomyśleć o przyzwoitym amplitunerze( Yamaha raczej odpada-lepiej kup H/K 230) który kiedyś wzmocnisz dodatkową końcówką mocy albo wzmakiem z wejściem na końcówkę mocy i w ten sposób uzyskasz 2w1 które nie będzie aż takim niszczycielskim kompromisem jak słuchanie muzyki na samym amplitunerze a do tego można pomyśleć o podpięciu kolumn w trybie bi-amping:)

https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/#findComment-310280

Żeby było jasne - nie jestem dwukanałowym ortodoxem, lubię KD. I wcale nie uważam że świata 2 i wielu kanałów nie należy pod żadnym pozorem łączyć. Również wielokanałowy system zagra dobrze w stereo ale musi się to odbywać na jakimś poziomie - nie jest to niestety poziom Yamahy serii 4xx+ Eltaxy...

Rozumiem, że z różnych przyczyn (jak wspominał Szanowny Przedmówca - estetyka, brak miejsca, ja od siebie dodam i kwestie finansowe) następuje integracja. Jednak dziwne są dla mnie posty ludzi kupujących KD i pytających jak to zagra w stereo. Podle zagra! Podobnie jak mój zestaw stereo (sądzę że dość dobry) słabo gra w KD. Bo nie został do tego skonstruowany!

"Moi kochani. Chcę kupić pralkę - mogę wydać na nią 2000 złotych. Powiedzcie - jak dobrze ta pralka będzie prasowała i czy do prasowania lepsze są pralki Amica czy Bosch?" Tak mniej więcej brzmią te posty - no to jedyna logiczna rada brzmi: "Chcesz prasować to raczej kup żelazko!".

I co z tego że założyciel wątku mówi że nie jest żadnym tam audiofilem? Ale bedzie!!! :)

Skoro już teraz zastanawia się nad kolumnami X zamiast zestawu Y to znaczy że łapie początki bardzo niebezpiecznej choroby! ;)

>>>>>>Norwidos: wygląda żeś człek zorientowany - co powiesz o Harmanie 130? Brać, czy lepiej dołożyć te kilka stówek do 230 i ustawiać sobie głośniki mikrofonem w pilocie? :) Czy 230 oprócz udogodnień natury użytkowej również lepiej gra? Ale nie w stereo!!! Pytam o kino... ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/#findComment-310317

jeśli mogę coś podpowiedzieć to tyle że model 230 jest bardziej perspektywiczny bo posiada wyjścia z przedwzmacniacza co pozwoli kiedyś zrobić sobie niezłe stereo za pomocą końcówki mocy, poza tym jest 2 kg cięższy co w uwiarygodnia jego dobre parametry. Warto wspomnieć iż w.g deklaracji producenta jego wydajność prądowa jest o 10A większa niź tańszego brata...Jeśli chodzi o parametry to wszystko przemawia za 230 a co do brzmienia to jest ono podobne charakterem tych 2 modeli jednak 230 dysponuje lepszą dynamiką, basem i jest w stanie lepiej wysterować kolumny. Wysokie tony grają podobnie, środek raczej też ale bas bardzo się różni na korzyść 230 a do tego gra on bardziej selektywnie. W mojej opinii 230 jest to najlepszy wybór (ewentualnie 235 który brzmi prawie identycznie) a to dlatego że podłączając końcówkę/końcówki mocy mamy sprzęt który kosztuje niewiele więcej niż wyższe modele a dźwiękowo (zwłaszcza w stereo) taka kombinacja powali nawet 630. Jeśli jednak zależy na 7.1 wtedy można przemyśleć czy nie lepiej kupić 430 bo nie trzeba wtedy kupować 2 końcówek tylko 1-kwestia do rozważenia ekonomicznego...

https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/#findComment-310381

niedopisałem o najważniejszym czyli o tym o co właściwie pytałeś :DD

więc w kinie różnica jest odczuwalna jeśli gramy bez subwoofera. Gdy ustawimy wszystkie głośniki na małe i mamy suba to można pomyśleć o 130. Zależy też jakie mamy kolumny, bo jeśli "trudne" to lepiej jednak 230 żeby podczas wybuchu nam się nie wyłączył...Mimo wszystko jeśli chodzi o KD to między 130 a 230 jest mniejsza różnica niż w stereo...

https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/#findComment-310385

--> il Dottore

Dzieki za rady... U mnie problem polega na tym, że choć nie jestem audiofilem, to musze miec w sluchaniu muzyki cos co mnie zainteresuje. I kiedy sluchalem zestawu Yamaha 350 + Eltax'y Universe niestety nic mnie nie zainteresowalo w dzwiekach ktore do mnie docieraly:) Ale kiedy innym razem wszedlem do Media Markt, byly akurat podlaczone kolumny JBL E60 (niestety nie wiem dokladnie do czego - ale na pewno byl to jakis amplituner do KD). Tak sie zasluchalem, ze nie moglem stamtad wyjsc:) Sam nie wiem co mi sie w nich podobalo - moze ten wypelniajacy cale pomieszczenie bas, ktory byl jednoczesnie taki "ulotny". Po prostu sluchalem tego z prawdziwa przyjemnoscia.

A co do Yamahy 457 to wydaje mi sie dobra z 3 powodow:

1) Posiada tryb Direct Stereo

2) Czytalem ze pasuje do JBL

3) Cena mi odpowiada

Zastanawialem sie jeszcze nad H/K 130 ale nie wiem czy warto dokladac pare stowek wiecej... Czy po jego podlaczeniu do glosnikow o ktorych wspominalem odczuje faktycznie roznice?

A moze jest jakas inna (czyt. tansza) alternatywa? Czego polecasz posluchac?

https://www.audiostereo.pl/topic/18232-nowe-jbl-balboa/#findComment-310443

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.