Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 300 i Technics SA EX-120

seba404

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam zamiar w najbliższej przyszłości kupić Altusy 300.Słucham głównie techno i szeroko pojętego popu.No i tak sobie myślę że fajnie byłoby te Altusy wcześniej usłyszeć.Poszedłem więc do znajomego znajomego kolegi i po przesłuchaniu (mimo iż nie jestem wyrobionym słuchaczem i nie słyszałem nigdy jak gra sprzęt wyższej klasy) kilku utworków stwierdziłem jednoznacznie że to gra beznadziejnie(wiem ze Ameryki nie odkryłem:)).Góra i średnica jak do techno to w sam raz,ale bas to był kiepściutki.Owszem było diabelnie głośno ale tonom niskim brakowało głębi i brzmiało to raczej jak estradówki ,przynajmniej take było moje odczucie.Słyszałem że wzmacniacze Technicsa ogólnie mają problem z basem-być może to o to chodzi,bo te 30cm membranki powinny grzmieć a nie tylko bujać sie na 2cm do przodu! Proszę powiedzcie czy to wina wzmacniacza czy może przeceniłem możliwości produktów Tonsila?Z góry dzięki za odpowiedzi:)

https://www.audiostereo.pl/topic/18242-altus-300-i-technics-sa-ex-120/
  • Redaktorzy

Altusy znane są z braku niskiego basu. Trafnie oceniłeś rodzaj brzmienia, bowiem pierwsze modele Altusów były opracowane na wzór głośników estradowych. To powoduje dość silne ograniczenie co do rodzaju muzyki, jaka może zabrzmieć na nich poprawnie. Co do tego wzmacniacza, to co to w ogóle jest? Jakiś niski model kina domowego? Jeśli tak, to ma zapewne niską moc, a w przypadku niskich modeli Technicsa niska moc oznacza NAPRAWDĘ ograniczone możliwości wysterowania kolumn.

No ponoć ma 2x150W.Ale generalnie chodzi mi o to żeby się dowiedzieć czy Altusy grają AŻ tak kiepsko na każdym innym wzmacniaczu czy tylko firma Technics produkuje takie badziewie nie potrafiące wydobyć przyzwoitego dzwieku z tych 12" głośników.

Bo słuchałem też u kumpla jakichś Tonsilów 40W (nie pamiętam co to były za głośniki pamiętam tylko że miały 2x25 cm bas okolo 11cm śtednica i tweeter)podpiętych pod wzmacniacz 4x35W przy8ohm i powiem że bas był stokroć lepszy niż w Altusach.

Wiem coś o tym przeczytaj początek mojego wątku na temat Altus-a 300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

POZDRAWIAM :)

Ukryta Zawartość

Cześć.

Jeśli chodzi Ci o fragment o "wyrobieniu sie" basu to pozwól że zacytuję własciciela przesłuchiwanych przeze mnie Altusów "(...)swoje to one już przeżyły - 2wesela i kilka imprez w remizie(...)", dodam jeszce ze kolumny maja 4 lata i byly dość "mocno" eksploatowane.Tak że bas powinien już dawno być taki ja opisałeś(chyba).

"Moje odczucia sa pozytywne z tym ze na poczatku było mało basu zrobilem gimnastyke generatorem na 25 Hz i je rozgimnastykowałem tezraz sa ok. (tak mi sie wydawało w marcu 2003 roku)" powiedz mi prosze co zrobiłeś :).Tak prostym językiem i dokładnie :)

Dzienki i pozdrawiam

• Redaktorzy

No i sam widzisz, jaki jest "target" dla tych kolumn. Dwa wesela i pogrzeb. Jeśli planujesz organizować więcej imprez tego typu, bierz w ciemno. Jeśli wolisz inne klimaty, rozejrzyj się za czymś bardziej wyszukanym. A swoją drogą, ile to ma kosztować?

Ja bym tam nie krytykował aż tak bardzo jakichkolwiek "Altusów".Być może nie mają tak potężnych basów jak głośniki na resorach gumowych i z membranami polipropelynowymi, ale za to są bardzo akustyczne i mają tzw."Przestrzenny dźwięk".Natomiast zdecydowanie wszystkie amplitunery "Technics"z seri SA-EX są po prostu BEZNADZIEJNE!!!!!!!!!Sam miałem SA-EX 310 to czasem myślałem że przekręcę ten cholerny potencjometr "bass" żeby tylko wykrzesać chociaż odrobinę więcej basu.

Na kolumny mam nie za wiele kasy bo tylko 1000zł i jest to górna granica niestety ;(.

Na Allegro można znaleść kolumny w tej cenie np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko czy będą miały odpowiedno mocny basik.Dodam tylko że grały by w pokoju 26m^2 i nie stać mnie na razie na suba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli poprostu nie stać cię na typowo "Audiofilski"sprzęt (mnie zresztą też), to kup "Altusy"po regeneracji.Niektórzy sprzedawcy oferują naprawdę bardzo solidnie odnowione kolumny, czasami nawet takie odnawiane są lepsze niż oryginalne.Sprzedaj swojego "Techniksa" i postaraj się o "Radmora 5102", albo o wieżę "Diory" z pierwszej serii "Francuzkojęzycznej".Taką wierzę można kupić za 300zł, a jak pięknie gra!!!!

Sam taką kupiłem dla rodziców, i gra na "Altusach75" to teraz biegam z słuchawkami do pokoju gościnnego i tam, na tej starej "Diorze" wolę posłuchać muzyki.Nadmiar pieniędzy lepiej zainwestuj w słuchawki "Technics RP-F30"

W zestawieniu z tym wzmacniaczem (WS-432) dają rewelacyjny efekt....ZAUFAJ MI!!!

A co do sprzętów typowo "Audiofilskich" to myślę że sprawa wygląda trochę tak jak z winami francuskimi, tymi najdroższymi.Otóż te najlepsze i najbardziej cenione przez fachowców, dla większości zwykłych ludzi są poprostu cierpkie i kwaśne.

Za 1000plnów zapomnij o basie w takim metrażu. Sam mam 25mkw i nawet węglowe osiemnastki Scan Speaka nie wyrabiały na żadnym z trzech wzmacniaczy z którymi grały a były to Denon PMA-725, Akai AM-75, Pioneer A-07. Osobiście bym Ci proponował pomyśleć o DIY. Uderz na priva do ... (a co to, biuro reklamy? ;-) i pogadaj. Podłączysz sie pod zamówienie w Audiocomponents i za tego tauzena zrobisz sobie takie paczki, że te z allegro nawet nie pierdną. Z tego co widzę to one raczej wygladają niż grają a jesli nawet wydają z siebie jakieś tam dźwięki to w twoim salonie ... Cieńko to widzę. Nawet bardzo cieńko.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.