Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie na urlop się wybrać Europo?

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

tydzień Węgry i tydzień Słowacja już zarezerwowane :)

dzieki wszystkim za informacje a w szczególności tym którzy odezwali się na e-mail

Pozdrawiam

Dostałem kiedyś w Zagrzebiu koszulkę z nadrukiem "Zagrzeb". Podarowałem ją pewnemu młodemu dziewczęciu, które z upodobaniem ja nosiło. Na moje pytanie, dlaczego ciągle w niej chodzi, odrzekła: no bo może ktoś weźmie to dosłownie i zagrzebie... WS

Jeśli chodzi o Chorwacje to polecam koniec sierpnia początek wrzesnia. Teperatury są znośniejsze, a w ofercie noclegów mozna przebierać. Ale ceny jadła i tak porażają :-(

Jazz :-), Gdybyś wędrował z południa do kraju i po drodze by Ci było przez Karlovy Vary to radziłbym Ci tam wpaść, o ile ich nie znasz. Na dzień, dwa, pyszne miasteczko. A strzałką zaznaczyłem przyzwoity hotel "Jean de Carro", z którego rozciąga się znakomity widok na rzekę Tepla i starą część miasta. No i na śniadanie pija się tamtejszy specjał, czyli Becherovkę... WS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

WS:

Dziekuje za sugestie. Nigdy nie bylem w Karlovych Varach. Nie mam jeszcze zaplanowanej trasy Chorwacja-Warsazwa. W Pradze bylem i nie chce mi sie wjezdzac samochodem w wieksze miasta, wole je omijacm, takze KV bylyby moze nawet dobrym noclegiem przed Polska. W Bialymstoku bede tylko kilka godzin i zazwyczaj nie rozjezdzam, ale ciekawe, ze M rowniez pochodzi z podlaskiego. Po raz kolejny (nie drugi lub nawet szosty!) spotykam sie z Bialymstokiem jako zrodlem plci pieknej. Kiedys sam, coprawda nieswiadomie, ale skorzystalem z ewidentnie wspanialej produkcji i zaopatrzenia tego regionu. Ciekawe, ciekawe..

Jazz, miły mężczyzno, skad znasz aż tyle szczegółów? Ja w KV byłam. Warto! Miłość i czarne wiewiórki. I piękny jeleń na wzgórzu, z którego widać niepowtarzalne serce miasta! Urok miasteczka nieprawdopodobny. Becherovka tam lepiej smakuje. Białystok nie jest już ciekawy. Ze względów wiadomych. Ale nigdy nic nie wiadomo... Może jeszcze coś tam zostało do odkrycia?

Polecam La Rochelle. Stolica światowego żeglarstwa i być może miasto letnich igrzysk olimpijskich Paris 2012 dla dyscyplin wodnych. Jest to stare miasto portowe (pirackie) u wybrzeża zatoki biskajskiej pomiędzy wyspami Oleron i Re, nie licząc wyspy EX, fortu z czasów Napoleona i innych mniejszych wysepek. Oleron jest największą kolebką hodowli ostryg, które są najsmaczniejsze ze wszystkich na świecie. Okolice niesamowicie ciekawe, a samo miasto niezwykle gościnne z mnóstwem pabów i restauracyjek. Rozrywkę znajdą tam i lądowi miłośnicy plażowania jak głównie na morzu żeglarze. Jeśli ktoś ma parę euro, mogę dać namiary na swego przyjaciela,który wynajmuje apartamenty, jachty zapewniając skipering dla nieobeznanych z morzem. Właśnie wróciłem z tamtych stron. Bywam tam często i gorąco polecam.

w Bialymstoku bylem dwukrotnie. Przy okazji pierwszego pobytu sadzac naiwnie, ze Palac Branickich jest slicznie utrzymanym muzeum, znalazlem sie na schodach Akademii Medycznej i zapytawszy milego studenta co jest warte obejrzenia w B, odpowiedzial bez namyslu "prosze Pana, wszyscy, ktorzy sa pierwszy raz w B, przychadza tutaj gdzie stoimi, robia sobie zdjecie z palacen w tle i wyjezdzaja z B." Moj nastepny pobyt byl rownie krotki i ograniczyl sie do oddania nasienia w renomowanej klinice w B. i spozycie obwitego posilku juz wyjezdzajac z miasta.

Jazz-ja, Frank, Zorro, Tomek, Swaróg i wielu innych forumowiczów jesteśmy z Białegostoku. Szwagierka ze szwagrem podczas mojej nieobecności pozostawili mi i żonie mojego chrześniaka (amerykanina). Będę mu ojcował i uprzyjemniał wakacje.... a więc...??? Jest to specyficzne miasto o pożydowsko-niemieckiej zabudowie itd. Jestem mieszkańcem tego grodu w którymś tam pokoleniu.... Okolice to zielone płuca naszego kraju. Dodatkowo z tąd wywodzą się znani. Prezydent Kaczorowski znający wiele miast świata, nie znalazłnigdy miasta, zktórego centrum spacerem mozna wyjść do lasu.Zapraszam.

Serdecznie dziekuje za zaproszenie. Ostatnim razem przeszedlem sie glowna ulica pol godziny, szukajac informacji wsrod przechodniow spotkalem sie z zyczliwoscia i pomoca. Kosciol na wzgorzu byl zamkniety.

Jazz :-), Lubią Cie tutaj, czy co? A tak na marginesie, to wschodnia Polska zawsze była wyjątkowo gościnna. I na wsi każdy berbeć o słomianych włosach powiedział ci "dzień dobry". I jeszcze jeden rzut oka na Karlovy Vary, co by SKYLARK nie był gołosłowny. Pozdrawiam - WS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może ruszyć na Czarnobyl ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ludziska to mają odwagę, ze tam na wycieczki jeżdżą.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No Panowie jeszcze tylko 100 godzin i szanowne towarzystwo będę musiał opuścić na trochę, ale jak to się mówi obowiązki (czyt. urlop) wzywają i czas naładować "akumulatory".

• 10 miesięcy później...

Mija juz prawie rok, Skylark stoi na balkonie w Karlovych, prezesa juz wsrod nas nie ma, jest nastepne lato, zycie sie toczy, ciekaw jestem gdzie sie wszyscy porozjezdzaja w tym roku, kto nie wroci...ja zwiewam m.in na kilka tygodni na Sycylie pod koniec sierpnia..

Wczesniej ktos wspominal Skandynawie, ja polecam Norwegie. Niezapomniane wrazenia,podroz wzdluz wybrzeza i fiordow zostaje w pamieci do konca zycia. Bylem tez w Chorwacji, w Norwegii jest duzo ladniej, a i lata tez gorace.

Plusy: spokoj, przyroda, niesamowicie zyczliwi ludzie, minusy: dosyc drogo, i prohibicja :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.