Skocz do zawartości
IGNORED

Nie mam satysfakcji

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie widziałem obu konstrukcji od środka. Ale nie podejrzewam, że dźwiękowo HK to YBA. Nic prostrzego tylko postawić HK na stożkach i sprawdzić albo wykręcić stożki z YBA:) Klony ProAc też nie grają jak orginały pomimo tego, że teoretycznie komponenty są takie same. Chociaż w tym przypadku sytuacja jest odwrotna:) Jeszcze raz powiem, że schemat i części to za mało. Wiele innych rzeczy jeszcze gra:) Dobry przykład to Gainclon. Przecież nawet jest istotne kto lutownice trzyma w ręku:) A coś czuję, że i każdy DAC złożony od Petera na jego częściach będzie inaczej grał:) Fakt jest taki, że płaci się za ostateczny dźwięk. Sztuką jest zrobić z niczego coś czyli osiągnąć jak najniższym kosztem jak najlepszy dźwięk. Oczywiście jak wysoko chcesz być na tej drabince to kwestia kompromisu:)

Wniosek jest taki, że jeśli HK gra jak YBA to kup HK.

Pzdr.

O toperzach można poczytać tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No gdzie jest jakiś inżynier co wytłumaczy po co Gerhard zrobił w AP dwa woofery (teraz cztery?), na bocznych ściankach po przeciwnej stronie?:) A w Virgo II dokładnie jeszcze sprecyzował gdzie te woofery dokładnie mają być. I dlaczego Virgo nie "widać" jak gra muzyka:)?

Pzdr.

temat ekstra

dudivan - daj sobie na jakiś czas spokój ze sprzętem ( nie włączaj go przez kilka tygodni czy miesięcy)

zildijan - z brzebudową HK na YBA - jeśli gra za tyle pieniędzy to nięch sie Pan Y cieszy :)

kto zgadnie jaka firma zażyczyła sobie aby w jednym z kwietnowych magazynach o sprzęcie ze zdjęć tylnych paneli, pewnych urządzeń usunąć (nawet nie do końca) napisy "made in ....."

a tak na poważnie znałem osobę która z podobnymi objawami (może bardziej nasilonymi ) jak w pierwszym wpisie dudivana wylądowała w zakładzie zamkniętym ( a to już nie jest zabawne)

temat ekstra

dudivan - daj sobie na jakiś czas spokój ze sprzętem ( nie włączaj go przez kilka tygodni czy miesięcy)

zildijan - z brzebudową HK na YBA - jeśli gra za tyle pieniędzy to nięch sie Pan Y cieszy :)

kto zgadnie jaka firma zażyczyła sobie aby w jednym z kwietnowych magazynach o sprzęcie ze zdjęć tylnych paneli, pewnych urządzeń usunąć (nawet nie do końca) napisy "made in ....."

a tak na poważnie znałem osobę która z podobnymi objawami (może bardziej nasilonymi ) jak w pierwszym wpisie dudivana wylądowała w zakładzie zamkniętym ( a to już nie jest zabawne)

Milczec! Milczec ! Sapristi ! Z was się śmieję! Z was! Audiofile ! Cha, cha, cha... Otóż oświadczam wam, że wasze glosniki, wasze referencyjne monitory i ci nedznicy, ktorzy wam je wciskaja, to zwykli oszusci, co was za nos wodza, to sprytne lajdaki, falszerze i jednoczenie kompletni kretyni !

Idioci, nie mający zielonego pojecia nie tylko o akustyce, lecz o muzyce wogole. To chamy, bez cienia wiedzy, bez najmniejszego wyksztalcenia ! Przyjrzyjcie się ich muzyckim gebom i ich prostackim numerom! Skonczony tumany, kompletne zera! Daję słowo honoru, że nie tylko w zadnych szkolach nie byli, lecz zadnego pojecia o tym co robia nie maja! Wulgarne figury spod ciemnej gwiazdy, o moralnosci rzezimieszka. Sapristi ! Czy wy tego nie widzicie? Zle powiedziałem, że oni was za nosy wodza! To wy sami windowaliscie te bydleta na piedestal ! Wy ! Ludzie pozbawieni wszelkich rozumnych kryteriow. Z was się smieję, gluptasy! Z was ! Motłoch !

Żorż Ponimirski

• Redaktorzy

dudi doznał ataku literackiego. A wiesz że Madame (cholera, nie pamiętam nazwiska, Bławatski?) w podobnej sytuacji zaciągnęła na klif stojący zegar i cisnęła go w fale dla uspokojenia?

A tak mi zaraz sie nasunelo po ostrzezeniu namelessa. Ja tam w otmety glosnikow nie zepchne. Chyba, ze po zakupie nowych, te dotychczasowe. Jesli plynac na materacu do Szwecji dziob waszej nawy uderzy nagle w plywajacy w morzu monitor Sonusa, to bedzie moja sprawka.

mam także negatywne zdanie nt głosników, ale nie chcę się wychylac skoro na forum przeciętny wzmacniacz na scalakach, czy przetywornik do sprzetu przenośnego uchodzi za high-end :-) sądzę za głośniki maja ponad 90% wpływu na dzwięk, a najlepsze jakie są na świecie modę ocenic na najwyżej kilka punktów na 10, reszta toru to w stosunku do nich znacznie lepsza

W trakcie usuwania konta.

bogdan_ - no coś się musi sprzedawać to niech ludziska sie najedzą hiendu - potem im przejdzie ale z tymi kilkoma punktami na 10 to trochę mało chyba, że za 10 masz brzmienie organów w katedrze, tylko wtedy najsampierw musiałbyś mieć pokój odsłuchowy...w katedrze.

dudivan,

posłuchaj kolumn na linii transmisyjnej, w wyszukiwarce znajdziesz tematy jest trochę zdjęć , coś można poczytać, przede wszystkim jednak trzeba posłuchać. Dla desperata odległość specjalnym problemem do pokonania nie jest :)

>didivan,

mejlnij do McGyvera to Ci strugnie taką zwrotkę, że przestanie dudnić;-)

Ciekawi mnie tylko, czy na zestawach tych tzw. 'szczęśliwców', którzy już wiedzą co i jak....i te tysiące godzin...dwa przeciwwóferry i inne lelumnki, czy też by Ci dudniło?

arek67

Pomysł z umieszczaniem głośników basowych, na bocznych ścianach kolumn, nie jest patentem (ani pomysłem) nowym.

Dawno, dawno temu stosowano ten trick w kolumnach pro, np. firma JBL (6, 8 i więcej głośników basowych, na ściance bocznej).

W latach 70`s, w kolumnach "domowych", stosowała to firma Acoustic Research (Edgara Vilchur`a).

Wiem, że cenisz sobie (z instrumentów) fortepian.

Na tych kolumnach (a także na pózniejszych modelach, np. 9LS), nie tylko można usłyszeć ten instrument, ale także poczuć "zapach drewna fortepianu :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-151-100006876 1170269318_thumb.jpg

post-151-100006877 1170269317_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-------->namelessclub oki daję swoim 6 pkt jesli chodzi o wierność głosu, na myzyce bywa róznie, czasem coś gra pięknie ale jak włączymy głos to wychodzi szydło z worka, właśnie ze względu na opisywane podbarwienia zdecydowałem się na obudowy TL, BR moje ucho nie trawi, a jeśli zamknięte to duze obudowy i perfekcyjnie wytłumione. Zasze wolę posłuchać zestawów dobrze wytłumionych nie używających rezonansów do symulacji głębszego basu

W trakcie usuwania konta.

->PMD

Linia transmisyjna to wspaniale choc troche zapomniane rozwiazanie.

Ja ja odkrylem dwa miesiace temu przy okazji zakupu nowych kolumn i caly czas nie moge wyjsc z podziwu.

Jak zwykle okazuje sie, ze rozwiazania japrostrze sa najlepsze.

->Dudivan

Polecam odsluch kolumn z linia transmisyjna. Jakbys mial problemy z dotarciem do takowych to w "o mnie" masz mojego maila.

bogdan_ - 6 pkt to już nie źle :)

ostatnio jestem na etapie obudowy typu COMPACT tylko że ..100 litrowej specyficznie wytłumionej - w efekcie, efekt ciekawy:)

Każdy rodzaj przetworników, obudów ma swoje plusy i minusy no tak już jest

TL, rozwiązanie być może stare, ale na szczęście nie całkiem zapomniane. Centurionów nie słyszałem, znam dwa wyższe modele. Faktem jest, że po odsłuchu TL, rozwiązania BR zaczynają nieco irytować :)

Dudivan jest bezpośredni jak w „Rozmowach w toku” albo „Oprah Whinfrey Show” :)))

Na problemy z osiągnięciem satysfakcji coś tam kiedyś radziła Wisłocka i Starowicz. Obudowa TL ma z natury swej większą dziurę niż BR. Więc nie wiem czy to wpłynie dobrze na możliwość osiągnięcia z nią satysfakcji ;)

Można zamienić BR na TL i rezonans BR na rezonanse tunelu TL (jeśli dobrze wytłumiony, to raczej mniej zauważalne będą, choć nie wiem w których, bo np. TDL RTL „bumiały” jak diabli, STUDIO nie „bumiały” bo nie miały czym). Tylko jeszcze trzeba zburzyć ściany w domu najlepiej wszystkie, żeby uniknąć rezonansów pomieszczenia. One też mają duży wpływ na „bumienie”.

ps. - "audiofile" teraz dobrali się do BR, stwierdzając jednoznacznie, że ona nie występuje w "przyzwoitych konstrukcjach".

Wydaje mi się, że pomieszczenie generuje o wiele bardziej słyszalne rezonanse niż skrzynka. Zaraz się okaże, że w prawdziwie audiofilski sposób muzyki da się słuchać jedynie lewitując w wolnej przestrzeni, najlepiej słuchając anielskich głosów w chmurach.

Qubric -> stala sie rzecz straszna - zgadzam sie z Toba.

Nie ma ukladow, mechanicznych ale nie tylko, w ktorych da sie nie wzbudzac jakichkolwiek rezonansow przykladajac zmienne w czasie wymuszenie. Mozna robic wiele protez, rady sprowadzaja sie do:

1. Stosowania wynalazkow typu przeciwsobne glosniki basowe (koniecznie na bocznych sciankach);

2. Uzywac paneli elektorstatycznych;

3. Usztywniac;

4. Tlumic...

sprowadza sie to do lepszego lub gorszego radzenia sobie z rezonansami w pewnych zakresach, ale jesli tu sie polepszy to gdzie indziej sie sp... usztywniajac przesuwa sie rezonans wyzej, bumienie na basie latwiej wyslyszec niz podkolorowanie na srednicy. Mozna przetlumic, tyle, ze kazdy mod wytlumia sie inaczej i wprowadza dodatkowe przeklamania.

Na forum panuje przekonanie, ze panele elektrostatyczne sa nieskonczenie sztywne skoro nie wpadaja w rezonanse - tyle, ze jak mialyby wtedy pracowac.

Przeciwsobne woofery - sposob na odciazenie obudowy od fal cisnieniowych wewnatrz, ale z obciazenie z zewnatrz nie znika.

Generalnie - nie da sie zbudowac kolumn, ktore nie przekladmuja.

Co wiecej - nie da sie zbudowac sali koncertowej, ktora przeklamuje.

Zreszta - w porownaniu do wielu bardziej odpowiedzialnych ukladow mechanicznych sluzacych powazniejszym celom niz odtwarzanie sluchanego przez nas 'pierdu pierdu' - technika glosnikowa i tak jest calkiem zaawansowana...

Milego wieczoru

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.