Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do AE EVO 3 ?

jukol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

szukam odpowiedniego wzmacniacza w przedziale (2-4 ..ostatecznie 5tys) ktory dalby rade napedzic kolumny Acoustic Energy Evo 3 (Cambridge Adio A500 mial lekkie z tym problemy), odlsuchy beda konieczne ale chcialbym chociaz w jakis stopniu ograniczyc ilosc mozliwosci. Myslalem o Nad'zie 352, 372 , moze Rotel 03 moze jesze cos innego ? cd to na razie Marantz 6000, muzyka to rock, jazz, fusion itp, Zalezy mi na mocnym ale dobrze kontrolowanym basie, przejrzystym naturalnym i przestrzennym dzwieku.

z góry dzieki

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18406-wzmacniacz-do-ae-evo-3/

Moje typy do wyprobowania (srednio znam AE):

1. Baltlab (moze byc problem z basem - zalezy od reszty systemu, pomieszczenia itp.) - generalnie wzmak wymagajacy ale potrafiacy sie odwdzieczyc, przejrzystosc ponad wszystko.

2. Thule IA60B (SE) (albo IA 150 z drugiej reki - lepsze rozwiazanie) - dosc dobrze odpowiada Twojej charakterystyce, zero problemow z basem

3. Atoll IN 100 - nic szczegolnego, ale ma troche dynamiki i basu - moze Ci sie spodoba...

4. Sound Project 3SE z drugiej reki (jesli da sie gdzies dostac nowy to tyz piknie) - przejrzystosc i przestrzen...basu nie stwierdzilem :-)

5. Amplifikator (nie wiem gdzie i za ile, ale gdzies kolo tego) - tepy osilek, ale do Fusion albo Rocka jak znalazl :-) bas z wykopem...

Troche z roznych brzmieniowych swiatow te wzmaki - ale wsrod nich moze Cie cos zainteresowac.

Pozdr.

Ladna suma pieniedzy. Cos dobrego, naprawde dobrego mozna znalezc. Z polecanych przez kolege: Atoll 100 jest zdecydowanie lepszy od Thule 60 czy nawet wyzszych modeli tej firmy. Ta na marginesie. Thule sa po prostu drogie a nie oferuja nic specjalnego w swej cenie.

Evo 3 sa dosc latwe do napedzenia - mozna sprawdzic. Jak kazde kolumny typu all-round graja nieco wyeksponowana choc mila dla ucha gora. Dlatego nie laczylbym ich z ostro i jasno grajaca elektornika. Lepiej cos lagodniejszego. Jak Rotel to nie 03 ale cos ze starszych z serii 1000 lub 900. Poza tym Musical Fidelity, Audio Analogue czy Exposure. Lepiej lepszy z drugiej reki niz nowy. Wzmacniacze sa dosc bezpieczne w kupowaniu jako second hand, szczegolnie 2-4-letnie.

Jezeli ma to grac z rockiem to moze byc 'gruby' NAD lub Roksan Caspian.

pzdrw

soso

• 5 tygodni później...

Hm, 8-10 lat mówisz? Pierwsze poważne kolumny (Dynaudio Audience 10) kupiłem w 1996 roku. 9 lat minęło nie wiem nawet kiedy ... Chyba się nie zdecyduję na żadne kolumny z piankowym zawieszeniem ...

Rozważając jeszcze zagadnienie piankowego zawieszenia to ciekawe jest:

1. czy oznacza to w praktyce zmniejszoną trwałość a jeśli tak to po jakim czasie - przy odsłuchu np. 10 h tygodniowo - jakość odsłuchu się pogorszy – odpowiedź na to pytania jest szczególnie istotne dla osób które chcą kupić kolumny używane (a takich jest pewno większość),

2. czy jest jeszcze jakieś gorsze rozwiązanie dotyczące tego zagadnienia, bo może się okazać że niektórzy się przejmą takim rozwiązaniem i kupią inne kolumny, w których to rozwiązanie będzie jeszcze gorsze!

3. jakie będą skutki zużycie się pianki, czy będzie to gorsza jakość odsłuchu czy też wcale nie da się takich kolumn słuchać,

4. którzy producenci to stosują, czy robi to np. Audio Academy?

5. że ten wątek nie jest poruszany w prasie, np. przy opisie testowanych kolumn (a może nie zwracałem uwagi), nie jestem też pewien czy informację o np. rodzaju zawieszenia można znaleźć np. na stronie producenta czy w jakiejś instrukcji itp.

Większość to jednak kolumny z zawieszeniem gumowym, zawieszenie piankowe miały np. Infinity ze starej serii Reference i SM, no i właśnie AE, stara wersja JBL XTI 100 i pewnie wiele innych :( trwałość to ok. 8-10 lat, ale mogą oczywiście wytrzymać więcej, pianka zaczyna po prostu się sypać osłabiając tym samym całe zawieszenie i powodujac z czasem pierdzenie niskotonowca czy też nisko-średniotonowca ;-)

CA 640 gra ładną barwą, jest pięknie poukładany jednak moim preferencjom bardziej odpowiada NAD 352 - ma większego "kopa" co przy prog rocku i metalu jednak lepiej wychodzi.

Jeśli kupował bym jednak tani zestaw do sypialni, na wieczory itp to zdecydowanie AZUR 640

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.