Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ta Swoboda to okazja?

qrczak

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słabo znam niemiecki, więc proszę o pomoc w tłumaczeniu. Nie wiem czy wszystko jest ok.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18414-czy-ta-swoboda-to-okazja/

Mój Sony XA333es wraca po przebudowie od Swobody w przyszłym tygodniu - na pewno napiszę na forum o wrażeniach.

Na razie mogę tylko potwierdzić, że wg moich informacji Swoboda jest w biznesie od co najmniej 10 lat, ma dużą renomę w Niemczech, a jego tuning to w istocie przebudowa odtwarzacza - w moim wymienia ok. 120 części.

Informacje nt modów na 777ES znajdziesz na stronach www.swobodaaudio.de.

(Ja też słabo znam niemiecki, ale korzystałem z tłumaczenia na angielski przez Babelfish.)

Pozdr.

D.

gościu pisze , że szuflada nie chodzi prawidłow , bardzo wolno co jego zdaniem nie ma jednak żadnego wpływu na dźwięk

PS

Może i nie ma ale na pewno daje podstawę do rozważań na temat stanu mechaniki transportu

dlatego też i cena stosunkowo atrakcyjna

Dodo

Dzięki za pomoc.Tak więc nie jest to sprzęt idealny.Ciekawe co jeszcze może wyjść?

Nie podoba mi się również to zastrzeżenie:

Privatverkauf keine Garantie!

Jakby koleś już się zastrzegał, że w razie czego umywa ręce.

• Redaktorzy

To zastrzeżenie jest standardowe na niemieckim ebay gdy sprzedaje prywatna osoba. Spotykałem je bardzo często. Z pewnością nie zwalnia z odpowiedzialności za dostarcznie niesprawnego sprzętu.

To chyba lekka przesada :-)

Na ebay coraz częściej pojawiają się najlepsze klocki SONY CDP X707ES po modyfikacjach SVOBODY w idealnym stanie

za cenę poniżej 500Euro !!!

Sam taki chciałem nabyć ale niemiec nie chciał wysłać do Polski. :-(

Darekk

M. Swoboda jest znany ze swoich upgradów Sony ES (wyłącznie) od ponad 15 lat.

Po przeróbce "zwykłego" odtwarzacza (nie SACD), można go śmialo porownywać z odtwarzaczami CD, do 40 00 zł (porównań z droższymi, na razie nie słyszałem).

Michael Swoboda zaleca, żeby odtwarzacz, po przeróbce, był włączony non stop przez 8 tygodni.

W celu "dotarcia" podzespołów.

Dotyczy to odtwaraczy CD.

Zapewne otzrymasz instrukcje, razem z odtwarzaczem.

Nie słyszałem upgradowanego (przez M.Swobodę) odtwarzacza SACD.

Jestem ciekawy Twoich pierwszych wrażeń.

Po "dotarciu", zagra dużo, duzo lepiej :-)

Pozdrawiam

Rust

Dzięki za komentarz (mam nadzieję, że masz na myśli 40 000 zł a nie 4 000 zł ;-)

Michael Swoboda istotnie wspominał o 8 tygodniach.

Sprzęt dotrze lada moment, na pewno podzielę się wrażeniami.

Pozdr. D.

BRODA

Nie przesadzam.

Porównania z odtwarzaczami:

Wadia 16, 860, 861 (bez SE), Mark Levinson 390S, za każdym razem wypadały na korzyść Sony CDP-XA50ES,

różnica była, nie tylko w promilach :-)

Gradacja dynamiki (dużej i małej)y brak szumu "początków" dźwęków,... i te rzeczy.

O porównaniach z tańszymi odtwarzaczami:

Wadia 302 oraz Proceed CDP (najmniej ciekawy, z całego "stada", cena 28 000? zł).

nie będę pisał :-)

Materiałem "testowym", były plyty CD, z muzyką klasyczną, także trochę plyt typu jazz, rock czy folk.

Dobrym "testem" (przykładowo), był/jest utwór 5 - "Boccherini-Bream:Guitar Quintet G448 - Introduction & Fandango for Guitar and Harpsichord"

z płyty - "Julian Bream & Friends. Julian Bream Editions, Volume 16"

(RCA Victor 09026 615992) z roku 1993.

Tylko gitara akustyczna i klawesyn :-)

Odtwarzacz gra w systemie dobranym pod muzykę klasyczną.

Pozdrawiam

R.u.s.t - O.K

Ale czy to tylko Twoja opinia , czy słuchałes tego jeszcze z kimś ?

Ja słuchałem tego , czyli Swobody poprzez przerobionego 779 i dla mnie różnica była ogromna , ale pomiędzy zwykłym japońcem , a tym Swobodowym . Nie porównywałem kiedykolwiek Swobody z czymś innym , dlatego pytam ponownie , bo wydaje mi się , że aż takich różnic jak Ty piszesz niemoże być . Ale każdy ma swoje indywidualne , czyli osobiste ucho i każdy może słyszeć inaczej :))

R.u.s.t

z calym szacunkiem,ale przesadziles ,i to ostro.

kiedys mialem sonego 3,potem 50es,jak sie go pozbylem i kupilem micromege stage6,to moje uszy odzyly.

koles,ktory probowal mi sprzedac 50es,stunningowal go bardzo powaznie u Swobody,i to osobiscie,pod wlasne preferencje,wyszla ogolnie droga kicha.

uzywa Regi.zaluje tez ,ze pozbyl sie ADVANTAGE.

a jest to niezle zakrecony facet,obyty z setkami urzadzen.

wiec porownywanie z wadia,itp,to lekko nie przemyslany wpis w Twoim wydaniu.

moze jego dzwiek jest dopasowany do Twojego systemu,i Twoich preferencji,i to wszystko.

tomek7776

"koles,ktory probowal mi sprzedac 50es,stunningowal go BARDZO POWAZNIE u Swobody,i to osobiscie,POD WLASNE PREFERENCJE,wyszla ogolnie droga kicha."

Kiełbasę grilową , lepiej nie kupować na Wolumenie :-(

Przepraszam za manipulację cytatem.

Pozdrawiam

tomek7776

Skoro koleś tuningował u Swobody, OSOBIŚĆIE, to moze to może w Radiu Svoboda?

Tuningi, M.Swoboda, przeprowadza osobiście, bez asystentów, takze nie pod "smak" zamawiajacego.

Pozdrawiam

R.u.s.t>>>

to jeszcze nie wiesz że tomek7776 ma monopol na posiadanie racji, jeżeli mówi że koleś TJUNINGOWAŁ OSOBIŚCIE, pod własne preferenje to NAPEWO tak było, podobnie jak.... a zresztą, napewno wiesz.

Walery

Czytałem wpisy tomka7776, w wątku dotyczacym odtwarzacza CD, firmy Ancient Audio.

Były dość ekstremalne.

Dlatego bylem nieuprzejmy i niegrzeczny, żeby dysputa nie ciągneła się tygodniami.

Osobiście nie czuję nic negatywnego do Tomka.

A "Czy ta Swoboda to okazja?"

Nie wiem.

Potencjalny klient M.S., musi to rozstrzygnąć sam.

Używane "50-tki" (nowa kosztowała 6000 zł, sporo lat temu), można kupić w Poznaniu za 3300 - 3500 zł.

Tuning u M.Swobody (pełny, z kablem sieciowym - na stałe i interkonektem), to około 2000 euro.

Jeśli się to zsumuje (w uproszczeniu) wychodzi +/- 11 000 zł.

Tanio?, drogo?

Jak dla mnie (a szczególnie dla właściciela, nie ja jestem tym szczęśliwcem), za taki dźwięk, warto.

Pozdrawiam

A ja owszem czuję, Tomek kiedyś zarzucał mi, że opowiadam bajki na temat kolumn Infinity SM 102, które znałem dobrze, bo sam je kiedyś posiadałem, od tego czasu jego opinia dla mnie nie istnieje.....

Coś tu jest nie tak. Kto pozbywa się dźwięku za 40.000 pln oddając go za 500-600 Euro? Więc albo to nie jest dźwięk za 40.000 pln albo to nie są tuningi Svobody. Jeśli dźwięk jest rzeczywiście tak dobry, to z drugiej ręki takie Cd powinny być w granicach 5000-6000 pln bo to jest połowa kwoty tuningu i CD. A i tak tych klocków powinno być mało na rynku. Pachnie mi to trochę opowieściami, że stare, wysokie Marantze to Hi-End. Dzisiaj kosztyją do 2000 pln. To jest ich realna wartość bo grają dźwiękiem za taką kwotę. Po tuningu to też nie jest Hi-End jak na dzisiejsze standarty:)

Pzdr.

Czy ilosc zer oznacza *zawsze* lepszy dzwiek ? Nie zawsze. Czasem (rzadko) gorszy, nawet skandalicznie gorszy. Moze przy tak ogromnej roznicy istotnie jednak sprawa jest watpliwa. Mnie tam zera nie imponuja. Te na paragonie i te "po przecinku" w katalogach.

Nie słyszałem jeszcze żadnego CD za 2000 pln, który grałby jak CD za 20.000 pln. Odwrotnie też nie słyszałem. A to jest różnica "tylko" jednego zera:) Przy cenach 200 i 2000 jest to możliwe. Ale to inna skala:)

Oj Arek, uparty jestes ;-))

Mam wlasnie w domu Philipsa cd304mkII po tuningu Bartka1 i jest naprawde niezly. Z pewnoscia nie jest to hi-end, ale poziom 4-5kzl osiaga bez problemu. A w zwiazku z tym, ze taki cd z tuningiem to wydatek tylko ok.1,5kzl to nie mam watpliwosci, ze jest to best buy.

pzdr.

No bo w koncu co sie bedziemy czarowac. Firmy high-endowe nie prowadza wlasnych badan i nie produkuja wlasnych scalakow DAC. One biora monokity Philipsa czy jakies tam inne, tu pukna, tam poprawia, gdzie indziej przylutuja a rezultat jest taki, ze monokit zapakowany w blaszane pudelko z napisem "Philips" kosztuje 700 zl a ten sam monokit w granicie i orzechu 20000 zl.

arek67

Ja również nie we wszystko wierzę.

Szczególnie panom podającym sie za panie, na bocznicy, naszego forum :-)

(czy jest również odwrotnie?, nie wiem)

"Kto pozbywa się dźwięku za 40.000 pln oddając go za 500-600 Euro?"

Nie potrafię odpowiedieć na to pytanie.

Powodem może być "zapaść" finansowa lub rozczarowanie oferowanym przez dane urządzenie dźwiękiem, rozmijającym sie z oczekiwaniami.

Znam też "zawodników", którzy zmieniają zestawy co pół roku, co rok (i to wcale nie tanie zestawy).

Może to "choroba nowości"?

Dla niektórych właścicieli sprzętu audio, urządzenia starzeją ię nie tylko fizycznie :-)

Może niektórzy audiofile, potrzebują "ostrzejszego" dżwięku, z bardziej uwypuklonym średnim basem, żeby bardziej "kopalo", a także większą "dawkę" wysokich tonów, żeby więcej "dzwoniło"?

Być może, część audiofili nie potrzebuje, dużej rozdzielczości, podanej w sposób "naturalny"?

Nie wszyscy audiofile doceniają tez dźwięk odtwarzany z czarnej płyty.

Także nie wszyscy oceniają urządzenia tylko ze względu na dźwięk (i to jak najbardziej zbliżony do naturalnego).

Widok logo, często moze mieć wplyw na decyzję kupna :-)

Firma Sony, nie jest kojarzona, z dźwiękiem high-endowym.

Jej topowe urządzenia, jak odtwarzacze CD, z serii ES, konstrukcyjnie nie są gorsze niż Wadia czy inne szanowane firmy.

Takie tuningi swoich modeli, firma mogłaby przeprowadzć bez "podpierania" się znanym nazwiskiem (jak chocby odpowiednika Kena I.), we własnym zakresie.

Co do odtwarzaczy CD, firmy Marantz, mam podobne zdanie :-)

Wybrałbym najtańszą Wadię 302, niż jakiegokolwiek Marantza (czy Audioneta).

Ale to tylko moje preferencje.

Dla zainteresowanych.

W Niemczech, tuningiem odtwarzaczy CD, zajmują się m.in,:

Swoboda Audio Modification

Ukryta Zawartość

ASE Audiotuning

Ukryta Zawartość

Gruensch Audiotechnik

Ukryta Zawartość

Clockwork Audio

Ukryta Zawartość

SAC Special Audio Components

Ukryta Zawartość

FG-Audio/Dr. Christian Feickert

Ukryta Zawartość

Hifi am Hallmarkt - Modification CD

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.