Jump to content
IGNORED

Unitra

fred

Recommended Posts

Guest rochu

(Konto usunięte)

O ile mnie pamiec nie myli to UF-50 lub UF-70.

W tym modelu gramofonu igla ma nacisk na plyte ok 5g. czyli masakra dla Twoich plyt.

Dlatego tez wydaje mi sie ze lepiej dac sobie spokoj z tym Arturem i nabyc jakikolwiek inny gramofon nawet Fonike 464 lub starszego Altusa, Bernarda lub cokolwiek innego. Koszt na Allegro nie powinien przekroczyc 100 zl.

o ile jest we wzmacniaczu wejście phono, którego piezoelektryczny artur nie potrzebował, ale fakt płyty to one masakrowały strasznie, lepiej w ogóle nie słuchać do czasu zakupu czegoś z wkładką mm

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sorry ale nowy system do artura jest bezsensowny, jest na allegro wkładka uf- 50 za 40zł(kup teraz) ale jest też za 90zł gramofon gs 434 bernard, i to jest lepsze rozwiązanie - do niego w przyszłości możesz sobie założyć całkiem przyzwoitą wkładke ew. go trochę stuningować a gramofony z wkładkami piezoelektrycznymi jak artur czy emanuel to po prostu znaaacznie niższa klasa, ich zaletą było to że w ogóle grały i były tanie.

Hidden Content

Artur to ładne imię, ale gramofon Artur to kupa. Na Allegro kup cały gramofon z wkładką MM. Jaki masz wzmacniacz, czy też przedwzmacniacz gramofonowy?

Hidden Content

• 5 months later...
Guest HIALMAR

(Konto usunięte)

Odgrzebałem na strychu gramofon Unitra GWS-302. Ma Ktoś pojęcie gdzie nabyć do takiego nową igłę? Czy to ma sens? Może lepiej kupić inny gramofon?

Kupiłem do swojego Bernarda GS 434 wkładke Audi - Technica AT - 3600. Sprzedawca na Allegro przysłał mi ją, ale nie przysłał informacji jaki nacisk ustawić (nie odpowiada na e-maile). Czy ktoś z Forumowiczów posiada taką wkładkę i wie jaki nacisk ustawić? Może znacie stronę gdzie ta wkładka jest lepiej opisana? Proszę o jakiekolwiek informacje.

Pozdrawiam,

Hidden Content

• Redaktorzy

Znajdź stronę firmy Audio-Technica, i wyślij do nich emaila. Może ci odpowiedzą, w końcu powinni wiedzieć najlepiej.

Hidden Content

>>Wargeusz

Ja bym radził nie jeździć na wkładce (igle) o nieznanym stanie. Za duże ryzyko dla płyt. Ponadto ta Audiotechnica to taka wkładka raz - nie nadaje się do porządnego słuchania a tylko do tego, żeby nie było, że gramofon nie ma wkładki. Kiedyś Audiotechnikami kompletowali Fonomastery i pochodne. Wprawdzie teoretycznie mozna by obejrzeć igłę, ale nie jest to takie proste jeśli kontrola ma byc pewna. W czasach winylu były (na zachodzie) serwisy, które to robiły. Teraz nie wiem, a u nas to chyba nie ma wogóle. Tak, że lepiej kupić jakąś dobrą wkładkę. Jaką? Tu nie będę mądry bo to sprawa kosztów i kompatybilności z ramieniem (poza preferencjami brzmieniowymi - a jakże). Ramiona cięższe (ściślej o większej bezwładności) wolą wkładki sztywniejsze, lżejsze wkładki miększe (czy inaczej o większej podatności). Ja w swym Pioneerze PL-4 Direct Drive, autoreturn, bardzo, bardzo zwyczajnym, używam obecnie Golgring 1012 i jestem bardzo zadowolny, ale jak ktos pisał, kosztuje ona chyba 117 GBP. (użyj wyszukiwarki). Może gdzieś indziej taniej. Na forum www.hifi.pl ( G. Świniarskiego) ktoś pisał jeśli pamiętam, że jest dystrybutor Goldringa w Polsce, ale nie sprawdzałem czy to prawda.

Hidden Content

• 7 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.