Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 - brzmienie talerzy :(

lead

Rekomendowane odpowiedzi

"Jeśli vhodzi o kolumny Tannoya to pisałem już że one usilnie podchodzą pod brytyjskie brzmienie którego nikt już nie znosi. Podobnie przecież grają Whafedale, tyle że jeszcze o 2 klasy niżej."

Moze nie kazdy lubi cykajacych talerzy i dudniacych basow...tylko kulturalne brzmienie...wlasnie brytyjskie.

Dziwi mnie tez ze nikt tego brzmienia nie znosi a jednak wharfedale sprzedaja sie calkiem dobrze

Dzis pierwszy raz mam okazje słuchać Tannoy M2 i jestem zdania, że jak na monitory to nic im zupełnie nie brakuje. Dla mnie ich brzemienie jest rewelacyjne. Za nic bym ich nie tuningował. Jeśli komuś za mało wysokich to można zawsze na wzmaku troszkę podkręcić. Dla mnie jest jednak w sam raz. Z moją Yamahą brzmi bez zarzutu.

Jedynie chciałbym, żeby miały moc maksymalną jak JBL E30 - są wg producenta bardzo wytrzymałe Tannoye zaś sporo delikatniejsze jak wynika z danych.

Sory może trochę to za mocno zabrzmiało. Chodziło mi tylko o to, że tak jak kiedyś była nagonka na kupowanie M1, to od jakiegoś czasu w prasie jest nagonka że M2 są gdzieś na Węgrzech produkowane, że zwrotnice po 6zł, że za mało wysokich- trudno na to przymykać oczy, coś w tym musi być. natomiast z drugiej strony jeśli na forum audiofilskim wszyscy piszą że zwrotnice w Tannoyachsą do wymiany to trudno zgodzić się potem z kimś kto pisze że te kolumny grają ok. Ja zgodziłbym się z twierdzeniem że co innego prawdziwe brytyjskie brzmienie, jakie kiedyś słyszałem w monitorach Castle a co innego obcięcie wysokich tonów w M2 wynikające z konieczności maskowania słabych wysokotonowych łośników i elementów zwrotnicy zastosowanych przez producenta. Nie chcę tu podlizywać się Tonsilowi, ale jeśli zwrotnica w Tonsilach Excellence warta jest tyle co całe Tannoye (przynajmniej M1) to o czymś to świadczy.

jesli natomiast mowa o kulturalnym brzmieniu- ktoś za kulturalne uważa ciche i przyciemnione, a ktoś inny neutralne i audiofilskie. To już temat na inną dyskusję. Tu rozmawiamy o jakości.

Miałem M2 i Yamahę, bo sugerowałem się gwiazdkami w pismach. Aż uszy bolały i łzy leciały z oczu, taki to był "suuuuuper sprzęt ( pismo HI-FI ).

Teraz mam kolumny DIY ( za 650 zł ) i Marantza za niecałego tysiaka ( używanego ) + DVD pioneera 717 za 100 ojro z ebaya + do stereo NonOs DAC na TDA 1543 ( też DIY ). Wreszcie gra muzyczka, a i kino niezłe.

Szczerze powiedziawszy dałbym sobie spokój z tunningiem M2, sprzedać niech się wczówają adepci ( tacy jak ja kiedyś ), będą musieli czytać dużo rankinków z gwiazdkami,żeby sobie wmówić,że jest git. :-) wójek dobra rada

Tannoy M2 są dobrymi kolumnami. Nie zapominajcie, że nowiutkie kosztowały poniżej 1000zł za parę, a później na wyprzedażach jeszcze taniej. Spróbujcie kupić lepsze NOWE kolumny w sklepie za takie pieniądze.

Zwrotnica jest w prawdzie mocno oszczędnościowa, ale w miarę poprawnie zaprojektowana. Niemniej da się tutaj uzyskać istotną poprawę.

Natomiast czepianie się samych przetworników jest już TOTALNYM nieporozumieniem. Woofery są całkiem niezłe, w moim odczuciu są wyraźnie lepsze niż tanie Vify serii TC i BC. Tannoy TE SAME wooferyzastosował w kolumnach Revolution R3 kosztujących 3699zł, a zmieniono tam tylko kształty koszy dla niepoznaki (tweeter zresztą też był ten sam). Oczywiście Revolution mają lepsze skrzynki i lepsze zwrotnice, ale są dobrym przykładem na to, co można wycisnąć z takich przetworników. A co do tweetera, to w AudioPhysicach Spark 5 i Yara jest ten sam tweeter, tyle że znów z innym frontem. Ten sam tweeter zastosowano również w Avancach z serii Dana 6XX, jedynie w najwyższym modelu dając pierścieniową Vifę XT. Zatem zastanówcie się zanim coś palniecie, czy naprawdę wiecie co piszecie. Dźwięk M2 może komuś nie przypaść do gustu, i ja to rozumiem, lecz żeby potępiać jakieś rozwiązania techniczne lub zastosowane komponenty, to już trzeba dysponować jakąś wiedzą na ten temat, choćby podstawową.

W jakiej durnej gazecie ktoś napisał że zwrotnica z Tonsili Excellence jest warta tyle co całe Tannoy M1? Musiałaby kosztować z 500zł, czyli 30% ceny całych Excellence 1F i chyba ze 60% ceny 1 S. Biorąc pod uwagę że same midwoofery z włókna szklanego Tonsil wycenił na 170zł za szt. to czysta herezja.

Czyli np R1 i M1 sa do siebie bardzo zblizone? Ciekawy sposób na róznicowanie cen.Ciekawe ile takie kolumny sa warte w rzeczywistości?

Jakimi szczegółami budowy skrzynek róznia sie M1 od R1 ?

Grundig High Fidelity

M1 i R1 mają identyczne przetworniki. Skrzynki prawdopodobnie różnią się jedynie tym, że R1 mają naturalny fornir, a M1 tylko winyl. Podobno R1 mają lepsze zwrotnice niż M1, ale z odsłuchu ta "lepszość" jakoś nie wynika. R1 są po prostu nieco spokojniejsze i ciemniejsze, a więc są tylko inne, niekoniecznie lepsze niż M1. Natomiast już R2 (2,5 drożne podłogówki) i R3 (większe 2,5drożne podłogówki na przetwornikach analogicznych jak w M4) to kolumny naprawdę dobre, godne polecenia każdemu, kto szuka brzmienia spokojnego, ale pełnego.

Uwazam ze M1 grają ogólnie lepiej od M2.Jesli ktos nie szuka rozlazłego basu, to tylko M1.Do większosci pokoi w blokowiskach wystarczaja w zupełności.Po małych przeróbkach jest bardzo dobrze.M1 graja otwarciej i szybszym basem.Oczywiscie w zwrotnicy nic nie ruszałem.

Grundig High Fidelity

U mnie M1 grały w 14m2.Naprawdę sprawowały się bardzo dobrze.Faktycznie srednicy jest jakby mniej ,wiecej wysokich tonów.Instrumenty sa mniejsze.Ale graja jakby kulturalniej.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.