Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 - brzmienie talerzy :(

lead

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem szczesliwym posiadaczem tych kolumn ale bardzo mnie doluje brak mocnego i wyrazistego uderzenia talerzy w muzyce rock/metal.

Talerze sa malo zaznaczone, tak jakby cofniete i schodza na najdalszy plan tak jakby tannoy stwierdzil "sa talerze ale je schowam" :)

Wzmacniacz Pioneer A 405R , kable Jantzen, cd aktualnie brak

Czy da sie cos z tym zrobic czy to raczej charakterystyka M2 jest taka i koniec ?

https://www.audiostereo.pl/topic/18563-tannoy-m2-brzmienie-talerzy/

Jak mp3 to nie ma się co dziwić. mp3 niskiej jakości ucina góre pasma, pozatym, jak wszyscy wiemy, jest to gorsza jakość, więc przeszkadzajki perkusyjne, jak wszystkie inne szczegóły, gożej słychać.

Mp3 najczesciej to o jakosci 320k albo format ogg

Ten tannoy po prostu skupia sie na czym innym niz talerze ktore sa dla niego elementem najmniej waznym

W sumie moze to i dobrze ze taka budzetowa konstrukcja na sile nie akcentuje wszystkiego bo mogloby to wyjsc tylko na niekorzysc

Oczywiscie juz widze pana audiofila z jego m1 (czy tam m2 bo niewiem co ma teraz) i sprzetem za 100tys ktory powie ze m1 to wulkan perkusji z talerzami w roli glownej :D

Zostało to w ten sposób celowo zaprojektowane, bo wprawdzie tweeter jest naprawdę dobrej jakości, to niestety elementy w zwrotnicach są słabej jakości i powodują wyraźne przybrudzenie dźwięku. Wspomnianą wadę można zlikwidować całkowicie umiejętnym tuningiem, poprawiając przy okazji pozosrtałe aspekty dźwięku.

lead,

nie daj sie zbajerowac!

Tak poza tym to talerze sa jednym z trudniejszych elementow do dobrego odtworzenia przez system. W zasadzie tylko naprawde bardzo dobre systemy potrafia naprawde naturalnie oddac ich brzmienie. Jezeli slyszysz ten brak to nie daj sie omamic wymianami kondensatorow czy cewek. Nie dotkniesz nawet problemu.

pzdrw

soso

"Tak poza tym to talerze sa jednym z trudniejszych elementow do dobrego odtworzenia przez system. W zasadzie tylko naprawde bardzo dobre systemy potrafia naprawde naturalnie oddac ich brzmienie. Jezeli slyszysz ten brak to nie daj sie omamic wymianami kondensatorow czy cewek. Nie dotkniesz nawet problemu."

Zgodze sie, na budżetowych systemach baardzo ciezko wiernie odtworzyc cała perkusje, nie mowiac juz o talerzach. Crash czy ride, wszystko brzmi tak samo, czesto nawet nie przypomina wogole talerzow...

• 5 miesięcy później...

To w dużej mierze w kompresji do mp3 tkwi problem tych wysokich tonów. Przecież podczas kompresji są ona ucinane - takie jest założenie mp3 - coś kosztem czegoś. Fachowcy uznali, że wysokie tony można ucinać a ucho raczej sie nie zorientuje. Ale jeśli ktoś ma dobry sluch to oczywiście będzie czuł niedosyt.

Ponadto ja bym nie podłączał tannoy m2 do Pioneera i spróbowałbym z czymś innej firmy.

Fakt,jest taki ,ze tannoy ma odrobinę wycofaną górę i ze słabym sprzętem wychodzi to nie najlepiej.

Jak ktos napisał dobranie w miarę sensownie do siebie elementów da duża poprawę plus do tego wymiana okablowania i podłączenie innych kabli głośnikowych czy też interkonektu. U mnie po wcześniej opisanym małym tuningu to góra pasma w pojedynczych talerzach wychodziła na pierwszy plan.Tzn. talerze zawsze były duże z bardzo dobrym ciężarem i dość długim wybrzmieniem w lekkiej otoczce ocieplenia.Dość długo byłem przyzwyczajony do takich talerzy i teraz na altecach jest inaczej.Głównie talerze są o wiele mniejsze niż to było w tannoyach.Zresztą znajomi sami mi wczesniej zwracali uwagę,że tannoy w takim połączeniu wali potężnymi talerzami-mówię tutaj o pojedynczych talerzach (przy większym nawale proporcje były odwrotne).Nie mniej jednak w dobrym połączeniu klocków pojedyncze talerze są ,jak na tak mały monitor poprostu potężne. Ocena brzmienia tannoya w takim zestawie podana przez pytającego jest poprostu smieszna.Chłopak nie wie tak naprawdę jak potarafią zagrać te kolumienki.Oczywiście w swojej cenie na tle konkurencji i do danego rodzaju słuchanej muzyki.Na poczatęk zakup jakiegoś przyzwoitego Cd no i wymiana okablowania chyba bedzie nie mniej ważna nie wspomne o wzmaku.

pozdr

Tannoy m2 ma jeszcze jedną nieciekawą cechę są dosyć selektywne jeśli chodzi o odtwarzaną muzykę małe składy akustyczne super, więcej instrumentów + wesoła " twórczość " realizatora dźwięku- tragedia.

Generalnie, seria M (podobnie jak R), ma cofniętą góre..... i to chyba dość mozcno..... kiedyś chyba w Audio był jakiś test kilkunastu monitorków, i pamietam jak na wykresie charakterystyk w przypadku R1 spadek zaczynał się juz od ok 5kHz, i opadał mocno w dól, powyżej 10K było to juz kilka ładnych dB

M2 na pewno mają i tak mniej cofniętą górę niż np M4, grają jaśniej i bardziej lekko, wynika to pewnie także z tego że M4 dysponujące drugim wooferem dedykowanym tylko na dół, "grają" bardziej basem i niższym środkiem

I faktem jest, że tunning M4 by McGyver bardzo poprawia ten zakres - przede wszystkim nawet nie tyle ilość, co jakość - blachy (na dobrze zrealizowanych płytach) brzmią bardzo naturalnie , dużo czyściej, gładziej, pełniej, po prostu prawdziwiej, niz w wersji "fabrycznej". Zdecydowanie lepiej wypada różnicowanie nagrań na różnych płytach - przedtem kolumny bardziej narzucały swój charakter

Niech chłopak najpierw złoży klocki, później wyprubuje okablowanie i wtedy niech bierze się do odsłuchów w/w kolumn.A takie dybanie poprostu nie ma sensu.Nawet hi-end z jego klockami zabrzmi w opłakany sposób.Także na początek podstawy w budowniu zestawu póżniej odsłuchy a jeszcze później ewentualny tuning.

pozdr

Ja ciagle miałem z Tannoy M2 jakies problemy.To za mało basu,to za duzo basu ,to brak tempa i dynamiki.Pokój niewielki,13m2.Wykleiłem kolumny matami,zmieniłem okablowanie.Na jakis czas spokój.I znowu ,nie pasuje.

W tej chwili jestem na etapie tworzenia z nich kolumny zamknietej.Zatkałem basreflex skarpetkami(czystymi),2 szt na kolumnę.I efekt jest .Tempo odtwarzanej muzyki wzrosło.Bas jest mniejszy,szybszy,muzyka czytelniejsza i bardziej klarowna.

Jestem po odsłuchu w pięknej Warszawie kilku zestawów w salonach audio,wiec zaczynam rozumiec o co chodzi z tym audiofilizmem.

Pragnę kolumn Totem.Piękny dzwiek.

Grundig High Fidelity

To jest niegłupi pomysł.

Słuchajac LIVE AFTER DEATH iron maiden,przeniosę sie na HALĘ TORWARU roku 1984.Był podobny smród i tez było ledwie słychac.

Żaden HI END tego nie potrafi....

A moze dokonac demonstracji na Audio Show ?

Grundig High Fidelity

McGyver ----->

Jakiej firmy polecasz kondensatory do M2 i gdzie i za ile mozna je kupic??

No i to samo pytanie kieruje co do cewki.

Czyli ogólnie: co wymieniac ? na co wymienia? gdzie i za ile mozna to kupic ?

Mysle ze odpowiedź na te trzy pytania zaspokoji potrzeby wszystkich posiadaczy M2.... może w wyjątkiem tych słuchajacych techno ;)

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź.

Pozdrawiam.

Zauważcie że zawsze najsłabiej grają te klocki czy kolumny, które są najmocniej reklamowane. To samo przecież dotyczy elektroniki Harmana czy odtwarzaczy DVD Yamahy- miało być 7 niebo a okazuje się potem że ludziska się załamują, że to jakieś klony Philipsa czy LG itp.

Jeśli vhodzi o kolumny Tannoya to pisałem już że one usilnie podchodzą pod brytyjskie brzmienie którego nikt już nie znosi. Podobnie przecież grają Whafedale, tyle że jeszcze o 2 klasy niżej. Z drugiej strony pamiętam wątek o Excellence Tonsila gdzie ludziska psioczyli że za dużo góry. Tu prośba do McGyvera- może zdradziłbyś tajemnicę że w przypadku Tonsila wystarczyło tłumik zwiększyć do 9,1 Ohma, a w tannoyu zmniejszyć ? No chyba że przeprojektowałeś całą zwrotnicę to już inna sprawa.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.