Skocz do zawartości
IGNORED

Acu Horn - kolumny tubowe - odsłuch !

italus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forum

Zwracam sie do Was z prośbą o podpowiedź gdzie w Wielkopolsce można posłuchać wyrobów polskiej firmy produkującej kolumny tubowe Acu Horn. Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane. Może wskażecie punkty gdzie są one sprzedawane i jest mozliwość dokładnego zapoznania się z nimi i porównania dźwięku poszczególnych modeli. Z góry dziękuje za wyrozumiałość i pomoc w każdej postaci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18798-acu-horn-kolumny-tubowe-ods%C5%82uch/

=> italus

Skontaktowałeś się już z Jazzem ? MF jedynie za Wielką Wodą trzeba szukać, tutaj nie ma szans, ogłoszenie wrzucane na forum co tydzień nic nie da, nikt nie ma takiego ustrojstwa :(

Sorry, za off topic.

Piaseczno pod Warszawą to wprawdzie nie Wielkopolska, ale zawsze...

Tam ma swoją siedzibę firma audio, która zajmuje się sprzedażą takich konstrukcji, musiałbym poszukać namiarów na nią. Jeśli będzie taka potrzeba to poszukam.

A jeszcze jedno. Swego czasu zainteresowałem się kolumnami firmy AcuHorn. Zaciekawiły mnie głośniki użyte przez tę firmę do budowy kolumn. Otóż chciałem się dowiedzieć coś więcej, więc pomyślałem sobie, wejdę na stronę producenta tych głośników, poczytam, popatrzę. Byłem bardzo zdziwiony że nie znalazłem tam

Ukryta Zawartość

takich głośników o jakich wspominał kiedyś na swojej stronie AcuHorn (teraz wydaje mi się, że takiej informacji na ich stronie nie ma, ale mogę się mylić) są co prawda bardzo podobne, ba, z wyglądu nawet wydają się być takie same, tylko nazwa się nie zgadza. Poza tym te ze strony "TVM" (dawniej Tesla) nadają się tylko do obudów zamkniętych, o czym świadczy bardzo wysoki współczynnik Qts.

Czy ma ktoś jakąś wiedzę w tej sprawie?

Ukryta Zawartość

Tak wysoki qts, jaki mają ARZ 6608, może kwalifikować je do otwartej obudowy.

W wątku:

Ukryta Zawartość

Są dwie propozycje - linii transmisyjnej i otwartej

Pozdrawiam

Michał

Ukryta Zawartość

Strona producenta.

Ukryta Zawartość

To nie Wielkopolska :), ale w Warszawie kolumny można posłuchać w HiFiClubie, chociaż tylko najtańszy model Nero125. Któryś z wyższych modeli był w Audioforte, ale nie wiem, czy nadal tam stoi.

Ukryta Zawartość

Budziły różne opinie jak widać :)

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwna sprawa z tym głośnikiem, mam na myśli głośnik używany przez firmę AcuHorn do budowy swoich kolum.

Kiedyś można było na stronie internetowej AcuHorna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) doczytać się, że używają oni głośnika opisanego przez nich jako "Tesla ŠR200", piszę kiedyś, bo teraz wszystkie informacje o tym głośniku, wydaje się, jakby zostały skrupulatnie usunięte. Nie dość, że usilne poszukiwania przeze mnie "na świecie" głośnika "Tesla ŠR200" spełzły na niczym to jeszcze teraz wogóle AcuHorn o nim nic nie wspomina. Najbliższym głośnikiem "Tesli ŠR200" (lub tym samym, sądząc z wyglądu) wydaje się być produkowany przez "TVM Acoustcs" (coś co się wykluło z Tesli) model ARZ6608

Ukryta Zawartość

Przynajmniej wszystkie tropy prowadzą do tego głośnika. Skąd się bierze taka otoczka dziwnej tajemnicy wokół

tego przetwornika?

Wydaje mi się, że nie powinno być powodów aby tak usilnie skrywać przed naszym światkiem, co to jest za głośnik. Chyba, że głośnik ten nie jest tak wspaniały jak pisał kiedyś o nim AcuHorn, bo dane fabryczne nie rzucają na kolana, ten magnesik też taki jakiś mały, a neodymowy napewno nie jest (jeśli jest to oczywiście ten głośnik).

No, przynajmniej takie podejrzenia natarczywie same powracają.

Może ktoś ma takie kolumny i rzuciłby nieco światła na tę sprawę, a może sam AcuHorn? to byłoby nalepsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

flagon, 10 Cze 2005, 13:38

przestań klepać jak opentany ;)

Z czym Ci się kojarzy "śr 200" ??? Nooo pomyśl ;) I jeszcze pomyśl dlaczego Accuhorn nie napisał nic na temat zastosowanego głośnika w rewelacyjnej cenie 25zł. za sztukę wkładanego do mebelka ze sklejki za 6975zł.?

PS. A tuba Accuhorna też wygląda dziwnie. Jak na typowa tubę wydaje się nieco za mała, więc mozliwe że jej działanie przypomina cos pośredniego pomiedzy TL?

A jeszcze przy okazji - fagon, trzeba przyznac że artyści z AccuHorna szybko się uczą. Strone rzeczywiście zmienili. Na pierwszej wersji strony pisali takie głupoty kosmiczne, że tylko strona kabli Velum je prześcigała :)))

Teraz widze że usuneli cały pseudotechniczny bełkot i uderzają w klienta pełnym natchnienia bełkotem pseudoartystycznym ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.