Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Okleine meblową,chyba ze to tandeta ? nie mialem z tym do czynienia wczesniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35933-0-16710100-1418471806_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Nie ,najtanszym kosztem wszystko bez frezow na głosnikach STX

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

A co to za nadzwyczajny efekt? Wysoki połysk i tyle. Materiał maks 500 żebyś nie wiem jak chciał to lakierowac. Chyba ze audiovoodu to już jakieś hajendowe lakiery, których nie ma w moim rejonie na hurtowniach.

Za 1500 idzie już od podstaw cały samochód pomalować, mówimy tu o wielkości seicento, także mocno przegięta cena. 1000 w kieszeń schowa :D

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

To samo myślałem. Sam będe robił czarny połysk i nie zamierzam więcej wydać na akryl choć polecam poliuretany do frontów meblowych. Niech jakiś lakiernik zagruntuje podkładem tanio a wyszlifuj papierkami 320-1000 samodzielnie na perfekcyjną gładź, po pracochłonnej przygotówce pozostaje położyć lakier i do tego też dogadać się z kimś tanio skoro już powierzchnia jest przygotowana. Jeśli bedą paprochy pozostaje zaś papierek i polerka pastami polerskimi.

Rozrzut cenowy wśród lakierników jest ogromny-od 100 zł. za element (w szopie) do 600 za element w specjalistycznym warsztacie. W zależności od regionu no i miasta. Rzeczywiście da się pomalować auto za 2 tysiące-całkiem nieźle.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Błyszczący lakier to jednak duże ryzyko. Już nie raz wydziałem kolumny które wyglądały jak kredens sołtysa w Pasikurowicach. W DIY jest to poruszanie się na pograniczu kiczu.

Jak patrzę n.p. na ten fornir z drzewa różanego to mnie wszystko swędzi. A jak sobie na tym wyobrażę hi gloss to czuję się jak na obiedzie u krewnego z Białorusi. Tylko dywanu na ścianie brakuje.

Wiem że o gustach się nie dyskutuje ale nie mogłem się powstrzymać.

Ale sam pomysł kolumn Marian133 mi się podoba to podejrzewam że w oklejaniu i lakierowaniu dużego błędu nie zrobi.

Jak patrzę n.p. na ten fornir z drzewa różanego to mnie wszystko swędzi.

He he u mnie w odwrotna strone ,jak patrze na te wszytstkie czarno-brązowe ponure wyglądajace jak stare komody paczki

ps.w moim przypadku za procki biały połysk lakiernik powiedział 1000zl

Edytowane przez Tomas73

Pytałem paru lakierników którzy lakierują w drewnie (nie oddał bym tych obudów do lakiernika samochodowego, który nigdy nie lakierował drewna, bo wiem czym to się kończy).

Jeden z moich znajomych (stolarz / lakiernik), napisał mi że za mniej niż 1.200zł mi tego nie polakieruje, bo wie ile z tym roboty.

Kolejny mówił że nie chciał by tego zrobić nawet za 2.000zł (lakiernik samochodowy, który został namówiony przez kogoś do polakierowania obudów... robił to pierwszy i ostatni raz).

1.500zł muszę mieć, i w tej kwocie mieści się już kasa na transport.

Wolę wydać tą kasę i mieć obudowy polakierowane tak jak być powinny, u lakiernika który robi to na co dzień, niż rzucać się na 200zł mniej i się modlić aby się udało...

Po za tym, już pora zacząć myśleć nad kolumnami docelowymi, a te chciał bym aby były ładne :)

A jeśli się znudzą, to łatwiej będzie sprzedać z porządnym lakierem.

co za historie - mi odrestaurowywali mercedesa w124 kombi - rozbierali cały środek ( małowany był cały z zewnątrz bez komory silnika ), wycinali szyby, szlifowali starą farbę i wspawywali nowe tuleje w progi - później malowanie ( podkład, farba, lakier - malowali też kupę plastików, osłon i zderzaki na inny kolor ), polerowanie i składanie wszystkiego z wklejaniem szyb - wszystko razem za ... 3000zł ( uczciwie trzeba tylko dodać że na częściach zwieszenia dorobili z 1000 lub 2000zł )

ale tak czy siak kolumny za 1500zł a to - bez komentarza

Spoko, jak znajdziesz mi lakiernika który zrobi to za mniej niż 1000zł, z gwarancją oddania kasy za złą robotę, to z chęcią skorzystam z jego usług, wtedy z transportem wyjdzie około 1.200zł.

Jest różnica między lakierowaniem blachy a drewna (obudowy głośnikowej składającej się z posklejanych ze sobą kilkunastu elementów).

Niestety nie zrozumie ten który nigdy tego nie robił.

Edytowane przez Marian133

google służy - jest kupe firm która prof zajmuje się lakierowaniem mdf i żaden magiczny fachura nie zrobi tego lepiej - podzwonić popytać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mógłbym wklejac i wklejać - ale to chyba tobie powinno zależeć - a jak nie to przynajmniej bez bajek co by się później inni nie naczytali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacy wszyscy mądrzy.. :) Daj konkretnego gościa, który nie ma z tematem problemu i od ręki niedrogo Ci to zrobi zamiast pisać że w google jest tego pełno. Auto to nie samochód i mało kto chce się podjąć lakierowania jeżeli nie wykonuje sam skrzynek głośnikowych. Zrozumcie to w końcu..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jak można w ogóle porównywać lakierowanie kawałka plastiku czy blachy, która nie reaguje na wilgoć ani temperaturę, do lakierowania MDFu?

Jak można w ogóle porównywać lakierowanie kawałka plastiku czy blachy, która nie reaguje na wilgoć ani temperaturę, do lakierowania MDFu?

Kilka stron wcześniej ktoś porównywał robienie obudów głośnikowych do składania mebli kuchennych :D

Porównywanie lakierowania kolumn lakierowania auto jest śmieszne.

Zacznijmy od tego że np na fornir trzeba nałożyć izolant, potem parę warstw poliestru (np) żeby zalać pory. Szlifowanie, potem lakier nawierzchniowy- a to dopiero początek. Bo zaraz za tym idzie polerka.

3 rodzaje papieru, 2 rodzaje pasty.

Samochód- podkład i klar. Kto to szlifuje potem to nie fachowiec a partacz.

z kolorami nie jest łatwiej, a czarny połysk najgorzej zrobić, widać na nim wszystko. Białe połyski są dużo łatwiejsze.

Edytowane przez methan

Ale kolega wkleił linki do usług - malowanie drewna ( płyt meblowych ) ;)

No i spoko.

Tyle że jeśli chodzi o cenę i efekt końcowy, może się okazać że zechcą więcej kasy za polakierowanie takich obudów.

Takie obudowy to nie 'formatka" i "front" mebla... no bez jaj.

Reszta, jak wyżej.

No i spoko.

Tyle że jeśli chodzi o cenę i efekt końcowy, może się okazać że zechcą więcej kasy za polakierowanie takich obudów.

Takie obudowy to nie 'formatka" i "front" mebla... no bez jaj.

Reszta, jak wyżej.

Pewnie wiele osób jest zaskoczonych ceną, ale skoro tak piszesz, to trudno polemizować.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Zmieńmy temat lakierowania.

Kto sam nie lakierował zna zagadnienie z teorii.

Pierwsze takie paczki zrobiłem w 2006 roku "na kolanie". Potem było kilka kopii :D

Ta zrobiona kilka dni temu

Ukryta Zawartość

post-7833-0-78675300-1418568416_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako że prowadze taka małą firemkę meblarsko-stolarską to: jak ktoś pisze że 1500pln za pomalowanie takich obudów to dużo to nie ma pojęcia o czym mówi.

• Pokaż nowe odpowiedzi