Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Nadstawiamy uszy i oczy, a ofertę zweryfikujemy.

Drogi jamelo---nie mam w tym żadnego interesu---nie należy się spodziewać tłumu zainteresowanych....Jak kogoś interesuje jakaś monstrualna konstrukcja , to służę moim skromnym doświadczeniem i listą popełnionych błędów---------lepiej w tym innym temacie---,,tuby horny wysokoefektywne....."

Drogi jamelo---nie mam w tym żadnego interesu---nie należy się spodziewać tłumu zainteresowanych....Jak kogoś interesuje jakaś monstrualna konstrukcja , to służę moim skromnym doświadczeniem i listą popełnionych błędów---------lepiej w tym innym temacie---,,tuby horny wysokoefektywne....."

korekta---Tuba,,Horn,,wysoko-skuteczne kolumny DIY

...Jak kogoś interesuje jakaś monstrualna konstrukcja , to służę moim skromnym doświadczeniem i listą popełnionych błędów---------lepiej w tym innym temacie---,,tuby horny wysokoefektywne.....

Mnie akurat monstrualne konstrukcje nie jarają, wystarczy dwudrożna z 12" wooferem.
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Mnie akurat monstrualne konstrukcje nie jarają, wystarczy dwudrożna z 12" wooferem.

Nie trzeba daleko szukać----avatar 2000 zrobił sobie z Beymą 12G40-----akurat ten głośnik nie jest na liście podejrzanych.

Nie trzeba daleko szukać----avatar 2000 zrobił sobie z Beymą 12G40-----akurat ten głośnik nie jest na liście podejrzanych.

SOOORRY---do dwudrożnej to raczej inna bajka.

Myślałem o 12br20, horn 18Sound XT1086

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jakiś 1" driver, na razie mam CD10fe i Stx D-800 do prób.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jamelo
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Myślałem o 12br20, horn 18Sound XT1086 http://www.eighteensound.com/Portals/0/PDFs/XT1086.PDF i jakiś 1" driver, na razie mam CD10fe i Stx D-800 do prób.

CD10 Fe---Beyma ??
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

tak

Akurat trenowałem z CD10Nd i CP-385Nd----to są dosyć efektywne gwizdki i bez tłumienia mocno dominują---10Fe to też nie ułomek i potrzebuje dość mocnego towarzystwa.....Idę spać....
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja zrobiłem, tak dla ścisłości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-24925-0-59779200-1421172951_thumb.png

Możecie mi powiedzieć czy zrobiłem dość poprawnie podział na 5kHz 1 rzędem. Zamieściłem pomiary przetworników każdego z osobna,fazy i przeciwfazy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

post-24925-0-35198900-1421172946_thumb.pngpost-24925-0-59779200-1421172951_thumb.png

Możecie mi powiedzieć czy zrobiłem dość poprawnie podział na 5kHz 1 rzędem. Zamieściłem pomiary przetworników każdego z osobna,fazy i przeciwfazy.

ustaw mikrofon ok 1 m od kolumny w osi odsłuchu i zrob pomiar głośników w fazie i w przeciwfazie jak na drugim Twoim rysunku. pomiar jest ważny powyżej bramkowania czyli na drugim rysunku powyżej 2 khz. zwrotnica jest dobrze zrobiona jesli wykres charakterystyki w fazie jest wszędzie powyżej wykresu w przeciwfazie, u Ciebie głośniki od 3,5 khz w dól nie pracuja w fazie , albo skopany jest pomiar. jesli nie potrafisz inaczej , to po pomiarze przesun ręcznie bramkę przesuwając kreskę na polu impulsrespons w prawo tak by w górnym oknie znaczek bramki znalazl się ok 500 hz.

przesuń tweeter do tyłu lub zrob 2-gi rząd

grzebien to wpływ odbic w pomieszczeniu, ale lepszy taki pomiar niz poprzednie

tak mniej więcej ma to wygladac, pomiar ważny powyżej 600hz,post-28119-0-76428800-1421187968_thumb.jpg

Eminence Alpha ma krzywą charakterystyke na końcu pasma, zrobiłem drugi rząd na Beymie i dołożyłem 0,25 mH Alphie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

dobrze. spróbuj jeszcze dac rezystor min 1 om przed kondem na tweeterze ,powinno to pogłebic rewers null i ująć zakresu w którym jest podział, chyba ze lubisz takie brzmienie. ja bym zmiejszył jeszcze konda na tweeterze , lub dołozył cewki w szeregu ze średniotonowym bo zakres 3-7 khz zbyt dominuje, ale kształtowanie brzmienia to juz kwestia gustu

staraj sie by dolek przeciwfazy był jak najglębszy i jak najszerszy

Jamelo---stawiam 100 do 1 , że STX wygra pruby....

Według jakich kryteriów tak obstawiasz, miałeś z nimi jakieś doświadczenia? Nie lubię ostrych wysokich, więc bez odsłuchów, bazując tylko na materiale membran stawiał bym raczej na Beymy.
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Według jakich kryteriów tak obstawiasz, miałeś z nimi jakieś doświadczenia? Nie lubię ostrych wysokich, więc bez odsłuchów, bazując tylko na materiale membran stawiał bym raczej na Beymy.

Moje subiektywne przypuszczenie ..Gdybyś wcisnął mojego maila , to Ci napiszę dlaczego...

staraj sie by dolek przeciwfazy był jak najglębszy i jak najszerszy

Otoczenie pomiaru wytłumiłem kocami i ..... łóżkiem,pomogło na odbicia nie? Dziekuję za wsparcie w strojeniu.

Jeszcze minimalnie widze że sie wybija czerwona linia nad niebieską, ale rewers null zrobił sie ładniejszy.

Akurat trenowałem z CD10Nd i CP-385Nd----to są dosyć efektywne gwizdki i bez tłumienia mocno dominują---10Fe to też nie ułomek i potrzebuje dość mocnego towarzystwa.....Idę spać....

Spotkałem się z opinią że Cd10Fe to słaby driver i że Cd10Nd dla odmiany jest inny i jak najbardziej dobry.Zaskoczyła mnie taka opinia bo można by myśleć że różnią je tylko magnesy i cena,zresztą neodym nadal stoi tanio jak na sprzęt tej klasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Dzięki Simon 1983 za opinię--Cd10Nd ,,CP-385Nd i CP-755Ti posiadam i dodam od siebie , że 385Nd w TD-164 u mnie wygrał z Cd10Nd bezdyskusyjnie........Ale Jamelo chciałem zasugerować coś innego-----CM-225Nd , lub 1050 z serii ,,studio".....Dla precyzji podam , że 385Nd nie ma 70wat[1200hz] , tylko 40-60[1500,,2000]......

Dzięki Simon 1983 za opinię--Cd10Nd ,,CP-385Nd i CP-755Ti posiadam i dodam od siebie , że 385Nd w TD-164 u mnie wygrał z Cd10Nd bezdyskusyjnie........Ale Jamelo chciałem zasugerować coś innego-----CM-225Nd , lub 1050 z serii ,,studio".....Dla precyzji podam , że 385Nd nie ma 70wat[1200hz] , tylko 40-60[1500,,2000]......

sorki----40w/1200,,,,60w/2000hz
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

http://www.beyma.com/products/lowmidfrequency Przestrzegałem 4 dni temu , to jednak parę ciekawostek [bynajmniej na papierze] można wygrzebać,,,,,n.p:15P80Nd [ mocna bestia , ale do dwudrożnej w większym ,,opakowaniu" !!??]......Krajowy dystrybutor jeszcze ,,chyba" nie ma , ale , ale -----można sobie obejrzeć...

http://www.beyma.com/products/lowmidfrequency Przestrzegałem 4 dni temu , to jednak parę ciekawostek [bynajmniej na papierze] można wygrzebać,,,,,n.p:15P80Nd [ mocna bestia , ale do dwudrożnej w większym ,,opakowaniu" !!??]......Krajowy dystrybutor jeszcze ,,chyba" nie ma , ale , ale -----można sobie obejrzeć...

Fe---zawsze się potknę na detalach....

Ukryta Zawartość

bynajmniej≠przynajmniej

(bynajmniej ‚wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)

Ukryta Zawartość

Sztuka praktycznie żadna, niczym się nie różni od moich pracowni, ogólny nie ład, co najważniejsze obudowy powinny być sezonowane, to jest bardzo ważne, jeśli ktoś robi inaczej, ogromny błąd,.. niezmienna technologia, a prawdziwej stuki nie pokazali,..sztuki nakładania kleju i forniru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sztuki nakładania kleju i forniru.

Ale tu nie ma jakiejś magicznej sztuki. Wałek, rajba i gotowe. Jak widać na filmie, nie używają czeczotów pofalowanych, więc nie trzeba moczyć.

Prasa też jest raczej standardowa. No wiadomo przygotowana pod specyficzne kształty. Dogrzewanie elektryczne, nie za mocne i gotowe.

Ja widzę w czymś innym problem. W czasach kiedy wszyscy są magistrami wszystkiego, nikomu nie chce się kultywować starych technik rzemieślniczych. I dlatego tak dużo jest "piano black" lub innych "piano".

Oj..ten temat ma już 10 lat ! :)

pozwolę sobie zamieścić swoje ostatnie konstrukcje

vify: PL18 i xt25bg60

"rozpykiwałem" różne opcje i wersje z tymi przetwornikami, uważam, że mimo starej konstrukcji PL18 wciąż są godne uwagi.

Najprzyjemniej grały monitorki 16L : rewelacyjne stereo , średnica , dynamika, ocieplenie.

Ukryta Zawartość

na drugim miejscu 24L. - lepszy bas, gorsza średnica - bardzo krótko pisząc :) post-4165-0-87772600-1421576525_thumb.jpg post-4165-0-67435100-1421576679_thumb.jpg

i inny experyment:post-4165-0-40195300-1421576988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adam J.
  • Pokaż nowe odpowiedzi